Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Nieuwkomer

Worden de kosten voor een cursus zwangerschapsyoga (gecertificeerd centrum) vergoed?

Zo ja, hoeveel bij de verschillende aanvullende verzekeringen?

Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

8 ANTWOORDEN 8

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Community Manager

@jannie1 Welkom! Met het stellen van deze vraag ga ik er vanuit dat je zwanger bent dus: Gefeliciteerd! Gaat alles goed met je en de baby? 

 

Zwangerschapsyoga wordt gezien als een zwangerschapscursus. Er is vergoeding mogelijk voor deze cursussen uit de aanvullende verzekering. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering met 2 sterren of meer nodig. Met 2 of 3 sterren is de vergoeding 50 euro per zwangerschap, met 4 sterren is dit 75 euro. 

 

Er zijn wel voorwaarden voor deze vergoeding. Dit heeft voornamelijk te maken met het soort zorgverlener. Op onze website staat een lijstje met de verschillende soorten zorgverleners. Lees daarom ook de vergoedingspagina over zwangerschapscursus eens door. Hierin staat alle informatie.

Onze Zorgcoach geeft ook advies en uitleg als het gaat over zwangerschap en verzekering. Wil je meer weten? Een aantal van onze Zorgcoaches is ook actief op het forum.  @Renate L heb jij nog tips of toevoegingen voor Jannie? 

 

Meer weten? Bekijk ook eens deze pagina

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Nieuwkomer

Ik blijf dit een bijzonder verwarrende vergoeding vinden. Ik ben ook op zoek naar een cursus zwangerschapsyoga waarin de voorbereiding op de bevalling (een van jullie eisen voor vergoeding) aan bod komt. 

Er staat wel een leuk lijstje waar de cursusinstelling aan moet voldoen, maar daarmee was bij mijn vorige zwangerschap en nu wederom geen enkele yoga cursus te vinden. Dat is m.i. erg jammer omdat de yoga stress reduceert tijdens de zwangerschap en evenwel een voorbereiding geeft op de bevalling, twee zaken welke vanuit gezondheidsperspectief enkel voordelen biedt. 

Dus mijn vraag is meer concreet: kunnen jullie specifieke locaties noemen waar we dan zwangerschapsyoga kunnen volgen, want met die lijst waaraan de instelling moet voldoen kan ik zelfs midden in de randstad geen enkele optie vinden.

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Nieuwkomer
Ik ben ook erg nieuwsgierig.. ik ben zelf dus een yoga docent en ben gecertificeerd zwangerschapsyoga docent en ik kreeg toevallig een belletje mer deze vraag.
Volgens haar moest ik ergens bij ingeschreven zijn, maar ik had hier nog nooit over gehoord.

Ik zou het ook heel vreemd vinden als commerciele zorgverzekeraars aan banden gaan leggen wanneer yogascholen gecertificeerd zouden zijn.
Dat is net als een belgische schoenverkoper aan een afrikaanse koeienhouder gaat vertellen hoe hij zn koeien moet houden.

Maar uiteraard zou ik het fijn vinden als (zwangerschap)yoga bereikbaar kan worden voor iedereen.
Het zou de gezondheiszorg veel goed doen!

Namasté
(En ik ben benieuwd of er reactie komt!!)

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Expert

Beste DPS en Adrienne KrahmerWerts,

 

Bedankt voor jullie reactie! Uiteraard  geven wij antwoord op een gestelde vraag.

 

In de aanvullende verzekering vanaf 2 sterren zit een vergoeding voor een zwangerschapscursus, hieronder valt ook  yoga.

 

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de cursus van goede kwaliteit zijn. We hebben daarom gekozen voor richtlijnen. De richtlijnen zijn heel breed en daarom valt hier veel onder. De richtlijnen zijn na te lezen op de vergoedingspagina onder het kopje:  zwangerschapscursus.

 

@ Adrienne KrahmerWerts, een yoga docent die zich verbindt aan een verloskundigenpraktijk of gezondheidscentrum voldoet al aan de richtlijnen. Verder is Mom in Balance ook erg gericht op yoga, dus misschien wel een goed alternatief. We hebben geen contracten met individuele yoga docenten. Mocht je als docent aan de richtlijnen voldoen dat is het goed.  

 

Bij Zilveren Kruis geven we verzekerde ruimte wat betreft de keuze van de cursus. Daarom hebben we brede richtlijnen, waardoor er een groot aanbod is binnen die richtlijnen. Ik hoop dat jullie hiermee antwoord hebben op jullie vragen.

Zorgcoach Zilveren Kruis

Zwangerschapscurcus en -yoga

Nieuwkomer

Ik vraag me af waarom het beleid omtrent zwangerschapsyoga en en bevalcurcussen zo rigide is? Er is enkel 1 bevalcurcus in Amsterdam, dat is toch heel vreemd. Daarnaast vallen de grote yogascholen ook niet onder de voorwaarden, wat natuurlijk al helemaal vreemd is. Waarom kan het niet flexibeler, juist tijdens de zwangerschap waarin zorg persoonlijk zou moeten zijn?
Zo deed ik zelf een curcus die hier het in de buurt is en ook Samen Bevallen heet, maar kennelijk niet onder de vereniging valt. Het is onndig moeilijk om te vinden welke curcussen wel worden vergoed en bovendien zou je daar veel vrijer in moeten kunnen zijn.

Re: Zwangerschapscurcus en -yoga

Fanatiekeling

Ik denk dat het opzet is: wel de vergoeding vermelden, maar zelden hoeven uit te keren, omdat het nooit " klopt". Bij mijn dochter moesten alle datums apart op de factuur vermeld worden (bij een andere zorgverzekeraar). Hierdoor moest zij de cursusadministratie meerdere keren om een nieuwe factuur vragen. Uiteindelijk vond ze dit onevenredig belastend en is ze naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Zo gaat dat en zo wil de zorgverzekeraar dit.

Groet, Feina.

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Medewerker

Welkom op de community, @YaraVanDerVelden. Goed dat je dit aan de orde stelt. Ik heb een eerder topic over dit onderwerp heropend. En jou reactie en die van @Feina  verplaatst naar dat topic.

 

Mijn collega en expert @TonnyB geeft in 1 van de post hierboven meer informatie over yogadocenten. En dat zij zich kunnen aansluiten bij een verloskundigepraktijk of gezondheidscentrum. Geeft het antwoord van Tonny ook antwoord op jouw vraag?

 

En misschien heb je iets hieraan: Bij de vergoeding verwijzen we ook naar ZwangerFit. Daar kun je ook kijken of er zwangerschapsyoga bij jou in de buurt is. Of misschien is Hypnobirthing iets dat past? Heb je nog vragen, laat het even weten, dan denk ik graag met je mee!

Re: Wat wordt er vergoed voor zwangerschapsyoga?

Fanatiekeling

Ik heb de vergoedingspagina van ZK bekeken. Ik krijg de indruk dat er ruime mogelijkheden zijn. Zie screenshot.

Ik had niet gezien dat je specifiek Yoga-zwangerschapscursus wilde doen. Ik vind dat de zorgverzekeraar wel eisen aan de zorgverlener mag stellen, waarvoor een vergoeding gegeven wordt. 

Groet, Feina.