Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding gynaecoloog & dietist

Bezoeker

 

Hi,

 

Ik heb de Basis Budget basisverzekering met twee aanvullende sterren.

Onlangs is er helaas zwangerschapsdiabetes bij mij geconstateerd. De verloskundige heeft mij doorverwezen naar een gynaecoloog, waar ik binnenkort heen moet (o.a. voor groei-echo's). Ook zal ik langs een dietist moeten, zodat ik, aan de hand van een voedingsschema, hopelijk mijn suikergehalte weer onder controle krijg. 

 

Nu wil ik graag weten of ik de afspraken met de gynaecoloog en de dietist krijg vergoed.. 

Graag hoor ik van jullie! 

Vergoeding gynaecoloog & dietist

6 ANTWOORDEN 6

Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Webcare

Goedemorgen Fedoua,
Wat een vervelende complicatie tijdens je zwangerschap! Goed dat je even een check bij ons doet. 

Bij zwangerschap worden de 12 en de 20 wekenecho's standaard vergoed uit je basisverzekering. Ik begrijp dat je hiervoor naar de gynaecoloog bent doorverwezen? Je kunt voor deze echo's in alle ziekenhuizen terecht (ook met de Basis Budget) en je betaalt geen eigen risico. Komt omdat de 12 en 20 weken echo's (en verloskundige zorg in het algemeen) zijn vrijgesteld voor het eigen risico.

Check de 1e link onderaan mijn bericht voor alle info over prenatale screening. 
Alle andere behandelingen die onder prenatale screening vallen leggen wij ook uit op de pagina. Handig voor jezelf om die even door te nemen

 

Over je bezoek aan de diëtist: de basisverzekering vergoedt maximaal 3 uur per kalenderjaar als je voor een medische reden dieetadvies nodig hebt. De diëtist bepaalt of dit is aan de hand de verklaring die jij van de verloskundige hebt gekregen. Als wij een afspraak hebben met de diëtist betalen wij de 3 uur volledig uit de basisverzekering, maar het eigen risico geldt wel. Ga je echter naar een niet-gecontracteerde diëtist dan vergoeden wij minder, namelijk 75% van de door ons gecontracteerde tarieven. Je betaalt dan dus naast het eigen risico een eigen bijdrage.

Het is dus voor jou het beste om contact te zoeken met een gecontracteerde diëtist Fedoua! Check het linkje naar de Zorgzoeker onderaan om een diëtist bij jou in de buurt te vinden.

Is het zo een beetje duidelijk voor je? Laat het mij weten als je nog vragen hebt.

Groetjes,
Bart


https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Prenatale-screening.aspx

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Dieetadvisering.aspx

https://zorgzoeker.zilverenkruis.nl/


Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Fanatiekeling

@BartH en @Fedoua:

Op mij maakt het verhaal van Fedoua de indruk dat ze permanent naar de gynaecoloog verwezen is, omdat haar zwangerschap een zogenaamde risico-zwangerschap is omdat er zwangerschaps-suiker geconstateerd is.
In dat geval gaat het niet om een losse echo, maar om een overname door een gynaecoloog van de verloskundige zorg, die aanvankelijk door een verloskundige werd gedaan. Immers een gynaecoloog kan gespecialiseerd zijn als verloskundig gynaecoloog. Klik de webpagina: https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/basisverzekering/Paginas/Basis-Budget.aspx ( kijk onder " U krijgt 100% vergoed bij alle regulier door Zilveren Kruis gecontracteerde ziekenhuizen voor:" en dan bij de vierde stip)

Hier staat dat je met de goedkope BUDGET polis voor verloskundige zorg wèl bij elke ziekenhuis terecht kan.
Over het antwoord van Zilveren Kruis over de dieetzorg heb ik nog niet gedacht. Maar dit is misschien ook ingewikkelder dan gedacht. Want het kan zijn dat het ziekenhuis deze dieetzorg "aanbiedt" . De vraag is of het dan onder de specialistische zorg valt. Ook zou deze dieetzorg een onderdeel kunnen zijn van de gehele verloskundige zorg.
Graag duidelijkheid van Zilveren Kruis in hoeverre de verloskundige zorg tijdens de zwangerschap door een gynaecoloog in een niet voor BUDGET gecontracteerd ziekenhuis vergoed wordt en of dit onder het eigen risico valt.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Bezoeker

@BartH en @Feina,

 

Bedankt voor jullie reacties!

 

Ik zal mijn verhaal even verduidelijken: aangezien er, bij 24 weken zwangerschap, zwangerschapsdiabetes bij mij is geconstateerd, moet ik inderdaad voor de rest van mijn zwangerschap naar een gynaecoloog. Deze neemt de begeleiding over van de verloskundige, waar ik tot nu toe heen ging. De 12- en 20-wekenecho heb ik al gehad, en daar had mijn vraag ook geen betrekking op.

 

Ik heb de link van Feina doorgelezen. Daar wordt vermeld dat ik verloskundige zorg voor 100% krijg vergoed bij alle regulier door Zilveren Kruis gecontracteerde ziekenhuis, en daar valt de ziekenhuis waar ik heen moet voor de gynaecoloog en de dietist ook onder.

Wat mij wel opvalt is dat onderin het volgende vermeld staat: 'voor de meeste vergoedingen vanuit de basisverzekering geldt het verplicht eigen risico.'

Wat wordt hiermee bedoeld? Krijg ik het nou wel vergoed of moet ik het, mbt het eigen risico, uit mijn eigen portemonnee betalen?

 

Graag een duidelijk antwoord!

Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Dag Feina, goed dat je meedenkt! 

 

Ik ben het met je eens. Het klinkt alsof de zorg van Fedoua wordt overgenomen door de gynaecoloog. In dat geval zullen de echo's ook daar plaatsvinden. Voor de vergoeding zoals Bart die uitlegt maakt het overigens niets uit. Fedoua mag nog steeds naar elk ziekenhuis, en de echo's vallen niet onder het eigen risico. Als de gynaecoloog de behandeling overneemt dan is er sprake van een medische indicatie. We hebben deze apart in onze vergoedingen beschreven: 

 

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Bevalling-en-verloskundige-zorg-bij-me...

 

 

 De vergoeding van de diëtist legt Bart ook goed uit. Hiervoor geldt wel eigen risico. Verder suggereer je dat de diëtiek wel eens vanuit het ziekenhuis zou kunnen plaatsvinden. Dit is mogelijk, ziekenhuizen maken ook gebruik van diëtisten. Er zal in zo'n geval dan ook een losse nota van de diëtist in het ziekenhuis komen. De vergoeding is hier ook dezelfde als die Bart meestuurt. Dus maximaal 3 uur per jaar, en de kosten vallen onder het eigen risico. Ook bij een diëtist in het ziekenhuis adviseer ik om na te vragen of hij of zij een contract heeft want dit hoeft niet altijd zo te zijn.  Verder is het goed om te weten dat er naast de diëtist ook nog andere zaken onder het eigen risico kunnen vallen die niet standaard bij de verloskundige zorg of bevalling zoals laboratoriumonderzoek, ambulancezorg, en tegenwoordig ook de NIPT test. 

 

Bedankt voor jouw feedback Feina, en het beste voor jou natuurlijk, Fedoua!

 

Groetjes, 

 

Wim 

Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Fanatiekeling
,
Omdat de dietist jou dus wel eigen risico kost,
( bovendien slechts 3x) zou je kunnen overwegen om nu niet naar de dietist te gaan en eerst het advies van de specialist af te wachten. Bovendien is er op internet voldoende info te vinden: bijv. Toegespitst op zwangerschaps-diabetes van het erasmusmc http://www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419537/214086/214165122/0000071-02_11iVoedings
Groet, Feina.

Re: Vergoeding gynaecoloog & dietist

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ha Fedoua, 

 

Ik had jouw tweede reactie nog niet gezien toen ik mijn reactie aan Feina stuurde. Je hebt dus inderdaad een medische indicatie zie ik. Veel sterkte natuurlijk de rest van je zwangerschap! Ik hoop dat je je suiker onder controle krijgt! Ik zie dat Feina opnieuw goed meedenkt!  Jouw gezondheid en die van je kindje zijn natuurlijk wel het allerbelangrijkst, en als je naar de diëtist wordt verwezen dan is dat natuurlijk niet iets om zomaar in de wind te slaan. Maar dit is ook niet wat Feina bedoelt denk ik. Als je toch naar binnenkort naar de gynaecoloog gaat dat lijkt me het inderdaad goed om met hem of haar te bespreken wat het beste is om te doen. Wat betreft het eigen risico is het dus zo dan alleen die dingen onder het eigen risico vallen die niet standaard bij verloskundige zorg of een bevalling horen. Bij de dingen die ik al noemde, zou je ook nog kunnen denken aan bijvoorbeeld medicijnen. 

 

Hoop dat alles zo duidelijk is Fedoua. Zo niet, laat het ons weten!

 

Groetjes, 

 

Wim