Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding combinatietest

Verwijderde account
Niet van toepassing

Hallo,

 

Ik ben nu 12 weken zwanger van een tweeling! Smiley Erg vrolijk Deze week hebben we een cobinatietest laten doen. Dus nekplooimetingen en bloedtest.

 

Nu vraag ik me af of dit wordt vergoed, ofwel vanuit de basisverzekering danwel de aanvullende verzekering. Ik kan het op de site niet goed vinden (site loopt ook vast). Wat ik wel kan vinden is dat het op indicatie 100% wordt vergoed. Maar wat is op indicatie? Hoe weet ik of ik een indicatie heb?

 

Alvast dank!

 

Hartelijke groet,

Vergoeding combinatietest

6 ANTWOORDEN 6

Re: Vergoeding combinatietest

Fanatiekeling

Volgens mij helaas alles zelf betalen (ca. €160 per stuk). Dubbel door de tweeling denk ik. Heel spannend, maar helaas wordt deze nuttige test slechts door enkele zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering vergoed. Het valt in ieder geval niet onder de basisverzekering. Een indicatie zou zijn dat er bijvoorbeeld al afwijkingen in de familie zijn.

De combinatietest geeft geen zekerheid en de exactheid van het resultaat is afhankelijk van de leeftijd van de moeder. Hoe jonger de moeder, hoe groter de kans dat de test een afwijking niet wordt ontdekt ( zie http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Downscreening en   http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Downscreening/Veelgestelde_vragen#vraag9downscreening ) zie ook de tweede bijlage.  

Heeft u misschien op de televisie over de NIPT test gehoord? Deze kunt u via Gendia in Belgie laten doen en misschien ook via het OLVG ( Nipt) . 

Deze is duurder, bijna €600. ( per kind?) 

 

PS ik heb gezocht in de Polisvoorwaarden-pdf, maar helaas biedt Zilveren Kruis geen vergoeding. De combinatietest wordt alleen genoemd bij het gedeelte over de basisverzekering: artikel 34 op pagina 42. Zie ook de eerste bijlage.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding combinatietest

Expert

 

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap van de tweeling!

 

De combinatietest wordt betaald uit de basisverzekering, als er een medische noodzaak voor is. Er komt geen extra vergoeding uit de aanvullende verzekering.

 

De huisarts, verloskundige of medisch specialist bepaalt of er een medische indicatie is.  Met een verwijzing kan je een afspraak maken bij een gecontracteerde zorgverlener.

 

Ik wens je een hele fijne zwangerschap!

 

De Zorgcoach is op werkdagen te bereiken via de chat, of bel ons op het telefoonnummer 071 – 364 02 80.

Zorgcoach Zilveren Kruis

Re: Vergoeding combinatietest

Nieuwkomer

Ik heb een medische indicatie vanwege een uterus bicornis, ik loop bij de verloskundige in het ziekenhuis. Is deze specifieke medische indicataie reden voor zilveren kruis om een eventuele combinatie test te vergoeden?

Highlighted

Re: Vergoeding combinatietest

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Floortje020,

 

De arts bepaalt of dit voldoende medische noodzaak is om deze behandeling onder de basisverzekering te declareren bij ons. Wij kunnen helaas niet oordelen over medische kwesties zoals deze omdat wij niet de verantwoordelijkheid hebben - wij hebben de opleiding niet die nodig is om dat te beoordelen. Het kan goed zijn dat dit zo is hoor! Even vragen bij het ziekenhuis en als zij de rekening opsturen dan vergoeden wij de kosten. Er kan wel sprake zijn van eigen risico als je dit nog niet hebt voldaan bij een NIPT test. 

 

Is het zo duidelijker voor jou?

 

Anton

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Vergoeding combinatietest

Fanatiekeling

Ik denk als bezoeker zijnde, dus met nòg minder kennis dan ZK, dat een uterus bicornis  geen enkele invloed heeft op de medische indicatie voor een combinatietest. Immers een combinatietest probeert het risico op chromosoomafwijkimgen op te sporen. En ik denk dat er geen relatie is met een uterus bicornis, omdat ik denk dat dit niet door een chromosoomafwijking bepaald wordt. 

Gisteren of eergisteren was weer in het nieuws dat een NIPT test in de toekomst onder de basisverzekering gaat vallen, omdat deze veel beter is dan een combinatietest. Kan het zijn dat uw verloskundige u niets over de de mogelijkheid van een NIPT test heeft verteld ?

Groet, Feina.

Re: Vergoeding combinatietest

Community Manager

Een extra update over de NIPT-test:

Vanaf 1 april 2017 kan je zonder combinatietest of medische indicatie een NIPT-test laten doen. Meer informatie over deze regeling lees je op meerovernipt.nl.

Dit is een aparte regeling vanuit de overheid.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.