Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

Nieuwkomer

Wordt de zorg die je krijgt zonder meer vergoed, of kan een specialist daar misbruik van maken? Ik heb namelijk ontdekt dat een specialist meer heeft besteld voor mij, dan dat ik heb gekregen. Ik kan dat bij de specificaties van Zilveren Kruis nergens terugvinden. Wel dat er een aantal bezoeken op de poli zijn geweest bij de specialist en de verpleegkundige, verder niet, wat betreft medicijnen en hulpmiddelen. 

Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

5 ANTWOORDEN

Re: Wordt de zorg vergoed die je krijgt

Uitblinker

Hoi @ChristinaKoopmans,

 

dat is het rottige aan de overzichten op mijn zilveren kruis, daadwerkeliujk inzicht in wat er aan je geleverd is/wordt is daar op dit moment niet echt, de verstrekkingen zijn te algemeen en de aantallen staan er niet bij als je al het geluk hebt dat de naam van de verstrekking er bij staat.


Wel eens contact over gehad en dan kost het best veel moeite om boven tafel te krijgen wat er nu daadwerkelijk geleverd zou zijn door de apotheek, bleek het toch niet aan de eventuele dagprijs of grondstoffenprijs te liggen, maar was er een dubbele hoeveelheid gedeclareerd.....

 

Kortom,

als wij als klant beter inzicht zouden krijgen wat er op onze naam gedeclareerd wordt, kunnen wij een stuk makkelijker controleren of het ook daadwerkelijk klopt, om welke reden dan ook.

 

groet mike

Re: Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

Community Manager

@ChristinaKoopmans Hoi Christina, welkom op de community. Wat je aangeeft is een goed punt en er zitten best wat haken en ogen aan.  Soms gaat het om een terechte declaratie, soms om een fout en in sommige gevallen kan er ook sprake zijn van opzet. Maar het is inderdaad lastig te achterhalen wat er aan de hand is als je niet alle informatie kan inzien, zoals @diadino24 ook aangeeft. 

Op 'Mijn Zilveren Kruis'  staan de ingediende zorgkosten wel gespecificeerd maar helaas is nog niet alles in te zien. @diadino24 heeft aangegeven dat hij bijvoorbeeld het aantal stuks niet kan zien in Mijn Zilveren Kruis, terwijl dat wel nodig is om te controleren of de declaratie klopt. Op dit moment kijken we of dat mogelijk is, dus daar wordt aan gewerkt.

 

@ChristinaKoopmans Wil je dat ik in jouw geval even meekijk? Stuur dan een privebericht met je relatienummer, postcode en geboortedatum. Ik hoor graag van je.

Re: Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

Bezoeker

In mijn geval zag ik op mijn overzicht, dat ik de uroloog bezocht heb terwijl ik in Griekenland was. De data dat ik wel de arts heb bezocht staan er ook op. Wat doe ik daarmee? Moet je zoiets melden of bij het ziekenhuis navragen?

Re: Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

Fanatiekeling

De rekeningen van een ziekenhuis ijn gebaseerd op "dbc's". Vervolg-dbc's zijn steeds gedateerd na 90 dagen of een serie van 120 dagen daarna. Dit betekent dat zodra je met vervolg-dbc's te maken hebt ( controle consulten), de datum van het consult niet hoeft samen te vallen met de datum van de dbc. De datum van de dbc is bepalend voor het eigen-risico-jaar.

Groet, Feina.

Re: Hoe kan ik nagaan of de ingediende zorgnota's ook kloppen?

Community Manager

@Marja1 Wat @Feina zegt klopt inderdaad. Waarschijnlijk is het inderdaad omdat de declaraties op elkaar aan moeten sluiten. Op deze pagina vindt je meer informatie over de manier waarop ziekenhuizen declaraties indienen. Daar staat ook uitgelegd wat Feina aangaf: Is er sprake van een vervolgbehandeling? Dan is de startdatum van de DBC een administratieve datum. De begindatum van een vervolg-DBC moet namelijk altijd aansluiten op de einddatum van de vorige DBC. U hoeft niet op de startdatum van een vervolg-DBC in het ziekenhuis te zijn geweest. ​

Als je toch twijfelt kan je het altijd navragen bij het ziekenhuis.