Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Bezoeker

08-03-2016
tot en met
05-06-2016
RODE KRUIS ZIEKENHUIS
Afdeling Orthopedie
€ 481,68

 

Voor een polikiliniek bezoek van 5 minuten omdt de huisarts geen langere naald had voor een slijmbeursontsteking in mijn heup/bovenbeen. maar alleen dit  wat hier boven staat is omschreven en ik kan nergens doorklikken voor de details. En onderaan de brief staat wilt u dit in termijnen betalen kijk dan op onze website, nou mooi niet alleen nog maar algemeen voor je eigen bijdrage voor 2017 kun je een betalingsregeling treffen. Ik ga niet meer zo gauw ergens heen dan maar doorbijten en hopen dat het overgaat.

Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

7 ANTWOORDEN

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Fanatiekeling

Van belang is de Dbc-code die berekend is. Daaraan hangt een vaste prijs: ofwel is die prijs landelijk vastgesteld of het is een met ZK afgesproken prijs.
Het komt op mij over dat de toegepaste code is " opgehoogd", want er bestaan wel codes met een goedkopere prijs die bijv.
" een consult inclusief een kleine ingreep " vertegenwoordigen. Als u kunt aantonen dat de gebruikte code fout is , dan kunt u het ziekenhuis aanschrijven. Dit zou eigenlijk de zorgverzekeraar natuurlijk voor u moeten doen.
Het is wel mogelijk dat de code wel goed is, als er bijvoorbeeld een standaardtarief geldt voor behandeling op de spoedeisende hulp. U komt ook om advies vragen aan de NZA, (088) 770 87 70. Als blijkt dat de code fout is, kunt u daar ook een officiële Melding ( melding over ziekenhuis) van maken. Ook zou u bij de NZA kunnen melden als de zorgverzekeraar u niet behulpzaam is bij het checken van de juistheid van dit tarief
( Melding over gedrag zorgverzekeraar)

Groet, Feina.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Fanatiekeling

Liemwe schreef;"En onderaan de brief staat wilt u dit in termijnen betalen kijk dan op onze website, nou mooi niet alleen nog maar algemeen voor je eigen bijdrage voor 2017 kun je een betalingsregeling treffen. Ik ga niet meer zo gauw ergens heen dan "

Het betreft hier toch betaling van het eigen risico neem ik aan?

Groet, Feina.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Fanatiekeling

Een link naar de zogenaamde passantenprijslijst van het rkz- ziekenhuis: https://www.rkz.nl/php/stddownload.php?id=8219

 Dit zijn de tarieven die aan onverzekerde patiënten worden berekend. Deze liggen hoger dan de tarieven die aan cliënten van een zorgverzekeraar worden berekend, tenzij het om vastgestelde maximumprijzen gaat. Zilveren kruis heeft ook een dergelijke lijst op de website staan: dit is te vinden bij tarieven ongecontracteerde zorg , onderdeel medisch specialistische zorg. U kunt hier zelf erg moeilijk in zoeken. U kunt het document eventueel downloaden (pdf) en dan daarinzoeken, maar ook dan blijft het moeilijk. 

 

De eerste kolom is de " declaratiecode" en de tweede het " zorgproduct". Dit is waarschijnlijk identiek aan de "dbccode" die ik noemde. Vraag aan zilveren kruis zowel de declaratiecodes als de dbccode. Ook het ziekenhuis in verplicht om deze informatie te verschaffen.

Groet, Feina.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Community Manager

Welkom Liemve! 

Ik lees dat  je wat vragen en suggesties hebt over de ziekenhuisrekening die jij hebt ontvangen. Ik zie dat je ook een soortgelijke reactie hebt geplaatst in het topic Welke vragen heb jij over je ziekenhuisrekening? Dat topic gaat over de het verbeteren van de informatie op de website. Laten we daar verder in gesprek gaan over de website.

 

In je reactie zie ik een aantal vragen/onderwerpen terugkomen:

1. Waarom is mijn behandeling (van 5 minuten) zo duur? 

Feina heeft je al wat informatie gegeven over de declaratiecodes en prijzen. Heb je daar nog vragen over? 

 

2. De wens om meer details te kunnen zien van je declaratie. 

Klopt het dat je deze informatie ziet op je declaratieoverzicht? Hier staat inderdaad geen extra detail informatie. Dit vanwege privacy redenen. 

Het is wel mogelijk om meer informatie in te zien door in te loggen op Mijn Zilveren Kruis. Dan zie je ook een omschrijving van het zorgproduct en de code die hierbij hoort. Als je dan verder klikt zie je een overzicht van de verschillende zorgactiviteiten. Kan je daar wat mee? 

 

Misschien is het interessant om ook deze twee topics eens te lezen en je mening / ervaringen te delen: 

Wat wil jij in Mijn Zilveren Kruis zien over je nota? & Welke informatie over jouw declaratie wil je in meer detail zien?

 

3. De betaling van het eigen risico / betalingsregeling. 
Ontvang je dit jaar een rekening, bijvoorbeeld van je eigen risico of eigen bijdrage? Dan is het vaak mogelijk om deze achteraf in termijnen te betalen. Vraag hiervoor een betalingsregeling aan. Meer informatie lees je op deze pagina.  Het is ook mogelijk om het eigen risico van te voren gespreid te betalen. Dit kan inderdaad vanaf 2017 weer. Meer informatie over het vooraf gespreid betalen van het eigen risico lees je hier

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Fanatiekeling

In de passantenprijslijst van het RKZ staat het tarief met declaratiecode 15C732. De omschrijving is " onderzoek of behandeling tijdens een polikliniekbezoek of dagbehandeling bij een ziekte van botspierstelsel" tegen een tarief van €434.29. Dit zou de gebruikte code kunnen zijn. Zie de bijlage. ( maar uw factuur was hoger terwijl de gecontracteerde tarieven juist LAGER behoren te zijn dan de passantentarieven). 

 

Dit neemt niet weg dat dit toch een rare situatie is. In België zou precies dezelfde behandeling vermoedelijk slechts ca. 100 euro hebben gekost. Hoe kan dit in NL meer dan vier keer zoveel zijn! Misschien dat u toch de NZA maar eens moet raadplegen. Misschien valt het ziekenhuis niets te verwijten, maar is het tarief abnormaal hoog. Misschien dat de NZA uitleg zou kunnen geven? 

Groet, Feina.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Fanatiekeling

@Eva S schreef "Klopt het dat je deze informatie ziet op je declaratieoverzicht? Hier staat inderdaad geen extra detail informatie. Dit vanwege privacy redenen. "

 

Is er dan ook nog een digitaal declaratieoverzicht? Liemve schrijft namelijk dat zie kan kan DOORKLIKKEN.

Groet, Feina.

Re: Geen duidelijke uitleg ziekenhuisrekening

Community Manager

@Feina, er is inderdaad ook een digitaal declaratieoverzicht. Men kan kiezen voor post of digitaal. 

 

Wanneer er wordt gekozen voor digitaal dan krijgt de klant een e-mail waarin wordt aangegeven dat er een declaratieoverzicht klaarstaat. Vervolgens kan het declaratieoverzicht worden gelezen via het klantdomein. Het doorklikken (naar meer detail informatie) is dan niet mogelijk. Wel staat er een algemeen linkje naar de zorggebruik pagina. Via de zorgverbruik pagina (onderdeel van het klantdomein) is deze detail informatie wel in te zien. Daar zit dan nog een extra DigiD inlog op, namelijk met sms-controle. 

 

Inzage in onder andere het zorgverbruik is extra privacygevoelig. Daarom wil Zorgverzekeraars Nederland dat we een extra sms-controle bij het inloggen met DigiD gebruiken.

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.