Highlighted

Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer

Hallo,

Bij mij is lipoedeem geconstateerd... De arts zegt dat het alleen te verhelpen is d.m.v. liposuctie. Verder is er helaas niks aan te doen.
Krijg ik dat vergoed? Ik zit met mijn handen in het haar.


Groetjes Yvonne

Vergoeding voor Lipoedeem

OPGELOST
17 ANTWOORDEN 17
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Fanatiekeling
Bij googelen op lipoedeem komen er voornamelijk huidklinieken naar voren. 
Op de website van MC haaglanden lees ik dat ook fysiotherapie zou kunnen helpen.
Conclusie: begin niet gelijk aan liposuctie. Vraag eerst nog eens advies aan een andere specialist in een ander betrouwbaar ziekenhuis.
ik begrijp dat u vermoed dat liposuctie niet vergoed wordt, want dat is immers een kosmetische operatie ( die niet door de basisverzekering vergoed wordt). 

Behandeling van lipoedeem
Lipoedeem kan niet genezen. Met de juiste begeleiding door een fysiotherapeut kunt u wel voorkomen dat de lipoedeem erger wordt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.
Steunkousen helpen misschien; dat is nog niet duidelijk.

Bij ernstige zwellingen kan liposuctie soms helpen. Zoek hiervoor wel een behandelcentrum dat is gespecialiseerd in lipoedeem. Mensen met lipoedeem hebben namelijk kwetsbare lymfevaten die makkelijk beschadigd raken door liposuctie.
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Medewerker
Hallo Yvonne,

Welkom op het forum, alleen jammer van de aanleiding.

Liposuctie wordt hoogst zelden vergoed vanuit de basisverzekering. Er kan altijd een onderbouwde aanvraag door een medisch specialist in worden gediend maar ik moet er wel duidelijk bij zeggen dat de kans op vergoeding niet groot is. Om een afspraak te maken met een specialist heb je een verwijzing nodig van de huisarts. De intake bij de specialist zal uit de basisverzekering worden vergoed dus je zult rekening moeten houden met het eigen risico, ook al wordt de aanvraag afgewezen.

Groet,
Michiel

PS ik verplaats dit topic "Ziekenhuis"
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer
Ook bij mij is er al jaren geleden lipoedeem geconstateerd. Bij de fysio geweest maar kon niet veel doen. Heb steunkousen maar die doen vaak erg zeer, waardoor ik alleen maar meer last krijg. Ik ben bij een speciale dermatoloog geweest. Kon verder ook niets doen. Het enige wat helpt is liposculptuur. Dit wordt niet vergoed tenzij het zo erg is dat je helemaal niet meer kunt lopen. Daar zit niemand op te wachten. Deze dermatoloog doet dit al jaren en bij de mensen waar het bij is gedaan die zijn klachtenvrij en hebben geen pijn meer.

Ik sport drie keer in de week om te proberen het niet erger te laten worden. Helaas merk ik dat ik toch nu meer last krijg en ook steeds meer andere klachten hierdoor krijg.

Ik snap gewoon niet dat dit als cosmetisch wordt gezien. Dit is wel degelijk een ziekte wat je niet kunt voorkomen. En heeft niets te maken met dat je te dik bent zoals velen denken.
Het is gewoon heel pijnlijk en ook erg lastig.

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Medewerker

Hallo @Astrid1,

Ik snap goed dat het frustrerend is dat de behandeling gezien wordt als cosmetisch. Helaas is het inderdaad zo dat hierdoor de liposculptuur niet onder de vergoeding valt.

 

Onlangs heeft minister Schippers in een interview aangegeven dat plastisch chirurgen met een goed controleerbaar plan moeten komen. Met dit plan zou dan aan moeten worden getoond of een behandeling medisch noodzakelijk is in plaats van cosmetisch. Hierdoor zou dan meer naar de specifiek situatie van iemand worden gekeken in plaats van de algemene regels.

 

Over het gesprek hebben we een topic gestart waarin we benieuwd zijn naar de mening van de community leden zijn. In dit topic staat tevens een link naar het artikel met het interview.

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Bezoeker

hallo,

 

Ik wil me graag aanmelden bij deze topic, ik loop al meer dan 10 jaar met Lipoedeem, maar nog maar 2 maanden geleden bij mij geconstateerd (na het vast stellen dat ik dit heb, ben ik met mijn huisarts mijn dossier na gaan kijken en al meer dan 10 jaar (bijna 16jaar!) heb ik klachten met mijn benen (pijn, dikte, harde huid)

 

Ik probeer nu in de gemaakte topic te komen maar ik kan hier niet in komen. 

 

Ik hoop zo erg dat ze eindelijk de liposuctie gaan vergoeden, dit is geen cosmetische behandeling voor vrouwen met Lipoedeem. Het is een verbetering voor hun leven. Op dit moment werk ik parttime en zelfs de 3 dagen dat ik werk heb ik moeite om het vol te houden. Ik lig op dit moment op de bank met mijn benen omdat omdat ze zoveel pijn doen. Ik kan niet eens even een kopje thee zetten zonder het gevoel dat ik ieder moment door mijn benen zak.

 

Ik heb zelf fase 2 (bijna 3) van Lipoedeem, ookal is dit niet zo erg aan mij te zien (ben niet dik maar mijn proporties zijn goed verdeeld, alleen aan mijn heupen en enkels kan je het zien) Ik kan al meer dan 7 jaar mijn schoenen niet volledig dicht maken, normale sokken kan ik niet helemaal omhoog trekken (de rand snijdt in mijn huid en ik word gelijk blauw) 

 

Ik heb nooit verwacht een aandoening te hebben die ik mijn hele leven zal houden! Nu ik eindelijk op mezelf woon en weer werk heb is het voor mij nu extra zwaar om dit te horen en ook nog eens te weten te komen dat Liposuctie niet vergoed word. Het voelt zo rot om dit te horen.  Een maagverkleining kan je sneller vergoed krijgen ondanks dat je misschien wel kan afvallen zonder hulp!

(ik kreeg van mijn huisarts al de vraag of ik het wilde en gelijk vertelde ze dat deze in de vergoeding zal zitten! Belachelijk!)

 

Maarja, danku voor het lezen van mijn bericht. Ik ben al blij dat ik niet de enige ben die hier dit idee heeft neergezet! Hopelijk komt er nu eindelijk de juiste beweging in!

 

Groetjes,

Monique

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer
Ik vind het schandalig dat het niet vergoed word 6 jaar geleden nog wel jullie hebben het uit het pakket gehaald bij een aanvullende verzekering .
Ik zit op het forum van lipoedeem
Als je de benen van de mensen ziet hoe dik sommige zijn onvoorstelbaar
Dit moet je allemaal mee dragen die belasting op je benen knieën en andere gewrichten
Er word wel bij sommige 8 liter vet per been weggehaald soms wel 12 14 liter totaal noem dat maar niks moet je allemaal mee sjouwen.
Bij mijn toentertijd maar 2 liter per been zaten ze nog in de experimentele fasen nu veel meer word er weggehaald .
De mensen knappen er zo van op nu moet je het zelf bekostigen
Je kan er mee in een rolstoel belanden en al die andere ellende die er nog bij kan komen.
Kost dat geen geld dan als je dalijk niet meer mobiel bent.
Jongen word wakker
Ik moet twee nieuwe knieën mijn benen gewicht op mijn knieën heeft zijn tol geëist nee dat kost niks zeker dit zijn zware ingrepen en wat kan ik straks nog wel of niet meer jongens ik vind dit moet zeker in het pakket terug komen word wakker daar!
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Community Manager
Community Manager

Hallo @Mary

Welkom op de community en bedankt voor jouw bericht. Er is onlangs een idee over de vergoeding van liposculptuur in het onderdeel 'denkmee' geplaatst. Je kunt op dit idee stemmen door het idee een 'like' te geven. Je kunt hier ook meer lezen over de status van dit idee. 

 

Een wat meer actuele discussie over deze aandoening kun je hier vinden op de community. 

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Voorbijganger
Ik lees ook mee hier. Bij mij hetzelfde probleem. Steeds meer fysieke klachten door overgewicht met als oorzaak lipoedeem. Het lijkt alsof er enkel op de korte termijn gekeken wordt, ipv op de lange termijn qua ziektekosten (en bijkomende kosten ivm arbeidsongeschiktheid, etc). Ik zal in ieder geval op de community kijken en voor nu elke cent die ik opzij kan leggen ook echt opzij leggen, zodat ik hopelijk ooit de nodige behandelingen kan ondergaan voor mijn lichaamsdelen echt kapot zijn..... hoewel dat dan wél weer wordt vergoed.
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Community Manager

Hoi Monique, goed om je weer terug te zien en mooi dat je ook jouw verhaal hier deelt. Heb je de eerdere uitleg van mijn collega Fred toevallig al gelezen? 

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer
Hoi dames, ik baal ook enorm dat dit niet vergoed wordt. Ik kan je wel aanraden om eens te kijken naar een behandelaar die lympfedrainage doet. Dit valt vaak onder oedeem en fysio. Dit wordt vergoed bij een aanvullende pakket. Voor mij pijn verlichtend. Gr Marsha
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Community Manager

Hoi Marsh, wat leuk om te lezen dat je je tips hier deelt in dit topic. 
Mooi dat je iets hebt gevonden wat toch voor pijnverlichting zorgt, namelijk lymfedrainage. Goede tip voor de andere lezers van dit topic!

Hoe ben je zo bij deze therapie terecht gekomen?
Hebben andere leden ook deze ervaringen? 


Het enige wat ik nog even wil vermelden, als een soort 'let op':
Er is inderdaad een vergoeding uit de aanvullende verzekering voor de behandeling van lymfedrainage onder de noemer fysiotherapie. Deze vergoeding is er alleen als er sprake is van ernstig lymfoedeem en niet bij lipoedeem. Dat lees je ook terug op de vergoedingspagina over fysiotherapie

Ik vraag bij mijn collega's na waarom dit alleen bij lymfoedeem is. Daar komen we nog op terug in dit topic!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb bij mijn collega nagevraagd hoe het zit met de vergoeding van lymfedrainage bij lipoedeem. De situatie is niet zo zwart/wit als we dachten.

Bij lipoedeem kan ook ernstige lymfoedeem ontstaan. In dat geval kan er wel een vergoeding zijn. De huid/fysiotherapeut kan beoordelen of iemand aan het kenmerk 'ernstig lymfoedeem' voldoet. Vraag je je af of je hiervoor in aanmerking komt, dan kun je dat het beste met je huid/fysiothereut bespreken.

Heb je alleen lipoedeem dan vergoeden we lymfedrainage niet.

We vergoeden behandelingen waarvan bewezen is dat ze werken. Dat hangt af van de aandoening én van het type behandeling. Hiervoor zijn verschillende richtlijnen. In de multidisciplinaire richtlijn lipoedeem staat dat manuele lymfedrainage bij lipoedeem niet bewezen is. Wij sluiten met de vergoeding aan op deze richtlijn die in het zorgveld is ontwikkeld. En daarom vergoeden wij geen lymfedrainage als je alleen lipoedeem hebt.

Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen.

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer
Hoi,
Het klopt inderdaad dat lipoedeem niet wordt vergoed. Van meerdere mensen gehoord dat het dit jaar alleen maar lastiger is geworden. Wat wel een mogelijkheid is om de lipoedeem zoveel mogelijk los te krijgen en dit ook bij te houden. Dit kan doormiddel van manuele lymfedrainage en het gebruik van een LPG apparaat. De pijn zou hierdoor ook wat meer afnemen. Er zijn huidtherapeuten zo vriendelijk om het onder oedeemtherapie te laten vallen. Hierdoor krijgt u gewoon een vergoeding voor dit probleem. Kijk even bij uw zorgverzekering wat er voor u vergoed kan worden!
Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Welkom op de community @Kimberly123_. Wat goed dat je in dit topic reageert! Jouw antwoord maakt me nieuwsgierig. Kun je wat meer vertellen over jouw ervaring met de behandeling van lipoedeem? Ook ben ik benieuwd of jouw interesse komt vanuit jouw eigen ervaring. Of is jouw ervaring meer vanuit professioneel oogpunt omdat je bijvoorbeeld huidtherapeut bent? Misschien vind je het ook leuk om wat meer te vertellen over je zelf in ons 'stel je zelf voor' topic?

 

Jouw suggestie om lymfedrainage via een huidtherapeut te declareren, leg ik even voor bij mijn collega's van webcare. Zij zijn op dat gebied beter inhoudelijk op de hoogte. We komen daar nog op terug!

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Webcare

Dag Kimberly,

 

Het klopt dat we manuele lymfedrainage vergoeden. Dit valt onder dezelfde vergoeding als fysiotherapie, manuele therapie en oefentherapie Cesar of Mensendieck. Dit telt dus mee met het aantal behandelingen die je vergoed krijgt als je aanvullend 1 of hoger verzekerd bent. We vergoeden alleen de behandelingen als de huidtherapeut geregistreerd is in het Kwaliteitsregister paramedici. Natuurlijk gaan we er vanuit dat de huidtherapeut dit terecht declareert.

Voor de volledigheid vind je hier nog eens de vergoeding op onze website.

 

Verder vergoeden we uit de basisverzekering compressie-apparatuur, ook wel Lymfapress of een lymfedrainage-apparaat genoemd. Hiervoor heb je een motivatie van de behandelend arts nodig. Daarmee kan je naar een gecontracteerde leverancier. Ter informatie vind je hier meer over deze vergoeding.

 

Groeten,

Bas

Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Nieuwkomer
De regels over 'behandelingen van plastisch-chirurgische aard' zijn ook van toepassing op ingrepen die door andere artsen dan plastisch-chirurgen worden gedaan.

De algemene regels zijn als volgt. Het behandelen van een afwijking in het uiterlijk worden alleen vergoed uit het basispakket, als:

de afwijking in het uiterlijk gepaard gaat met een aantoonbare lichamelijke functiestoornis;
er een verminking is die het gevolg is van een ziekte, ongeval of geneeskundige ingreep;
er sprake is van een bepaalde aangeboren misvorming;

Dit is wat ik op de site van Zin gevonden heb.
En dat komt toch echt wel overeen met Lipoedeem.
Ook ik heb liplympoedeem en achteraf gezien al ontstaan in de pubertijd.
En kan zeggen dat buiten de lichamelijke klachten er veel psygisch lijden bij komt kijken.
Veel schaamte en dat beïnvloed je hele leven. Het weerhoud je van heel veel leuke dingen die je niet doet vanwege niet alleen de lichamelijke klachten maar ook je uiterlijk. Mensen hebben vooroordelen.
Uiteindelijk heb ik liposuctie laten doen 9 liter vet van benen en heupen verwijdert. dat is zo'n 4 jaar geleden wat mijn klachten duidelijk verminderd heeft en ik daardoor minder vaak naar de huidtherapeut hoef. Verder volg ik al 5 jaar een dieet weinig kolidraten, vet en ik sport veel. Ik ben 52 en weeg 72 kg
Niet echt een afwijkend gewicht voor een vrouw van mijn leeftijd.
Nu ben ik in de overgang waar hormonen weer een rol spelen en merk dat het invloed heeft op het lipoedeem. (bekend is dat hormonen een rol spelen bij lipoedeem) ik durf bijna niks te eten bang dat ik weer te veel vetopslag krijg in de benen. Die je door middel van sporten er ook niet meer afkrijgt. Psygische lijden en verminking is hier wel degelijk aan de order.
Jurken, Korte broeken, bikini/badpak wil je niet dragen om zoveel mogelijk je benen te verbergen.
De steunkousen knellen af en zakken af maar is ook niet fijn bij warme zomers. En dan het vocht wat je vasthoud door de warmte.
Je heb een probleem met kleding kopen (broeken is een ware zoektocht)
Dit is dan nog maar een fractie van waar je in werkelijkheid tegenaan loop en wat je leven ernstig beïnvloeden.
Heel veel is al gezegd en genoemd in dit topic waaronder vergoedingen die wel gedaan worden.
Ik ga naar de huidtherapeut en heb een lymppress en dat helpt.
Maar de liposuctie heeft als resultaat dat ik minder vocht vast houd en de verminking (want zo wil ik het noemen) is enorm verbetert.
Ik sta weer zelfverzekerde in het leven. De pijn in mijn benen is nog aanwezig maar die geef ik een cijfer 4 en voor de liposuctie gaf ik die een 9a10.
Liplympoedeem is een ziekte en zal niet genezen maar je kan het wel verlichten ook door liposuctie.
HELP DEZE MENSEN!
Het zal de zorgverzekering ten goede komen.Highlighted

Re: Vergoeding voor Lipoedeem

Webcare

Dag Margareth,

 

Dank je voor eerlijke en openhartige verhaal. Ondanks dat je actief bezig bent met het voorkomen van zoveel mogelijk klachten van de lipoedeem, heb je er toch last van. Onder andere door de hormonen die je slikt, begrijp ik. Dat lijkt me super frustrerend.

 

Jouw reactie en de reacties voor die van jou maken ook duidelijk dat lipoedeem een grote invloed heeft op je dagelijkse leven. 

 

De medisch specialist, die de beoordeling doet of er sprake is van vergoeding van liposuctie, kijkt naar de eisen die het Zorginstituut Nederland daaraan heeft gesteld. Je noemde ze al: 

- de afwijking in het uiterlijk gaat gepaard met een aantoonbare lichamelijke functiestoornis;
- er is een verminking die het gevolg is van een ziekte, ongeval of geneeskundige ingreep;
- er is sprake van een bepaalde aangeboren misvorming.

De medisch specialist kijkt bij de vergoeding dus niet naar het gevolg van lipoedeem op het psychisch welbevinden. Daardoor is de kans op vergoeding over het algemeen klein. 

 

Neemt niet weg dat ik jouw oproep absoluut snap. Ik hoop dat er in de toekomst een passende oplossing zal komen die ook vergoed wordt. Mag ik je tot die tijd enorm veel sterkte toewensen?

 

Groeten,

Bas