Highlighted

Vergoeding en ervaringen bariatrische chirurgie (gastric bypas, maagband)

Voorbijganger

Goedenavond,
Ik wilde graag weten of een gastric bypas/gastric sleeve wordt vergoed bij het slotervaart ziekenhuis mbt morbide obesitas. Zo ja, wat is dan de vergoeding?
Ik heb een basis zeker verzekering + een comfortpolis (aanvullend).
Ik kon het mbt de agis vergoedingen niet zo goed vinden, gaarne wat meer duidelijkheid. Bij voorbaat dank!
Grt,
Eugje

Vergoeding en ervaringen bariatrische chirurgie (gastric bypas, maagband)

OPGELOST
26 ANTWOORDEN 26
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

Hallo Eugje,

 

Je kan heel goed terecht in het Slotervaart ziekenhuis voor een gastric bypass of maagverkleining.

In de zorgzoeker zie je dat het Slotervaart ziekenhuis gecontracteerd is voor de operatie en dat hun kwaliteit zeer goed is. Zoek op het woord “maagverkleining”. 

 

De arts bepaalt welke operatie voor jou het beste is en of je voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de operatie. De kosten van de operatie worden vanuit de Basis Zeker polis betaald. Houdt met de vergoeding wel rekening met de inhouding op het eigen risico.

Met een Basis Budget polis kan je ook naar het Slotervaart ziekenhuis.

 

Als je geïnteresseerd bent in de kwaliteit van deze operaties, neem dan contact met ons op. De Zorgcoach kan een vergelijkingsrapport voor je opmaken. In het rapport staat informatie over bijvoorbeeld het behandel pad, de her-operaties, het aantal operaties, het aantal artsen en of er een multidisciplinair overleg plaats vindt.

Wil je meer weten over onze vergelijkingsrapportages? Lees dan ook eens deze blog.

 

De Zorgcoach denkt graag met je mee. Je kan ons chatten of bellen. We zijn op werkdagen bereikbaar op het telefoonnummer 071 – 364 02 80.

 

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Vergoeding maagband

Starter

voor een vriendin die zelf niet op het forum kan komen, stel ik hem.Ze heeft hetzelfde ziektekosten pakket als ik. Nu is haar vraag:

 

Hoe zit het met vergoeding voor het plaatsen van een maagband? Gastric bypass wilt ze niet ivm de vele risico's. 

 

vast bedankt

 

Highlighted

Re: Vergoeding maagband

Expert

Wat een goede vraag Roosje! Ik geef je graag informatie geven over bariatrische chirurgie.

Als je van de huisarts een verwijzing hebt, kun je een afspraak maken bij een specialist. De gecontracteerde ziekenhuizen die voldoen aan onze kwaliteitsnormen vind je in de zorgzoeker. Gebruik de zoekterm “maagverkleining”.

Voor zowel de maagband als de gastric bypass is er een vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. De specialist bepaalt of je voldoet aan de gestelde criteria. Heb je nu al vragen over deze criteria, bespreek ze dan met je huisarts. De chirurgen kiezen steeds minder voor het plaatsen van een maagband omdat dit niet altijd het gewenste resultaat geeft.

Zilveren Kruis staat voor kwaliteit! We kunnen voor je vriendin een persoonlijk zorgrapport maken. In het rapport worden verschillende ziekenhuizen met elkaar vergeleken.

Heb jij of je vriendin nog andere vragen, neem dan contact op met de zorgcoach. Mail, bel of chat ons!

 

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Starter
Goedemorgen ,
Ik zou graag willen weten bij welk ziekenhuis ik terrecht kan voor een maagband ,
Ikzelf had RA medical in Beverwijk gekozen , maar die zie ik niet tussen gecontracteerde ziekenhuizen staan.
En ik wil graag weten of deze maagband vergoed wordt?
Ik ben 1.88 127 kg gebruik medicijnen hoge bloeddruk en ik snurk , tevens heb ik ook een verwijzing van de huisarts .

Wie kan mij een goed advies geven ?
Zover ik weet heb ik een polis waar ik overal terrecht kan .

ik hoor graag van jullie wat de beste stappen zijn ?

Met vriendelijke groet ,
Dave Koemans
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

Hallo Dave,

Het klopt dat je RA Medical niet kunt terugvinden bij de gecontracteerde ziekenhuizen. Wij hebben namelijk geen contract met RA Medical. Gecontracteerde ziekenhuizen voor een maagband of een maagverkleining vind je terug in de Zorgzoeker. Gebruik dan de zoekterm “maagverkleining”.

Zowel voor de maagband als voor de maagverkleining is er vergoeding mogelijk uit de basisverzekering. Houdt wel rekening met het eigen risico.

Tegenwoordig kiezen de artsen steeds vaker voor een maagverkleining omdat een maagband niet altijd het gewenste resultaat geeft. De arts bepaalt welke operatie voor jou het beste is. Ook beoordeelt hij of je in aanmerking komt voor de operatie.

De eerste stap is het regelen van een verwijzing. Bespreek dit met je huisarts.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Zorgcoach. Chat, mail of bel ons. Wij helpen je graag.

 

Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Voorbijganger

Hallo,

 

Via de specialist heb ik ivm slaapapneu en wat andere lichamelijke klachten een maagband of gastric bypass geadviseerd gekregen. Mijn BMI is 39.

 

Ik heb begrepen dat ik 1 BMI te laag zou hebben voor een maagverkleining als ik geen andere klachten had gehad. Maar omdat ik andere klachten heb en het daarom op doktersvoorschrift is heb dat ik in aanmerking kom. Klopt dat? Zover vraag 1.

 

Vraag 2: ik hoorde van alle bijwerkingen bij een maagverkleining en krijg het daar Spaans benauwd van. 2% kans op sterfte. 10% kans op nare bijwerkingen zoals wondlekkage, te veel afvallen en longembolie etc. Omdat ik al een zus en overige familieleden heb verloren aan longembolie vind ik zo'n maagverkleining voor mij niet echt ideaal klinken. Terwijl ik het aan de andere kant toch nodig zou hebben.

 

Toen viel mijn oog op een maagballon. Een optie met bijna geen complicaties. Wel een ingreep, maar geen échte operatie. Stukken goedkoper dan een maagverkleining en je valt zo 20% van de overgewicht af (precies dat wat ik kwijt wil). Wel wordt er daarnaast dan meer discipline van je verwacht, zoals naar diëtiste, bewegen etc. Omdat ik weet dat ik erg gedisciplineerd kan zijn (ben ook al vijf jaar geleden op eigen kracht succesvol gestopt met roken) lijkt mij deze minder risicovolle goedkopere ingreep goed bij mij passen. Wordt deze maagballon op artsvoorschrift ook vergoed? Ikzelf zou er de centen niet voor hebben.

 

alvast dank voor uw antwoord.

mvrgr

Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

Hallo @Elisatje, dankjewel voor je 2 vragen.

 

Antwoord 1: Voor de operatie van een maagverkleining wordt inderdaad een bmi van 40 of hoger aangehouden. Als je niet aan de gestelde bmi-eisen voldoet, dan zal de arts je niet opereren. Als je naast je overgewicht een andere klacht of complicatie hebt, dan kan dat voor de arts de reden zijn om wel te opereren. Ook als je bmi lager is dan 40. De arts beslist of de operatie nodig is en door gaat.

 

Antwoord 2: Een operatie van een maagverkleining kan en mag je niet onderschatten. Het klopt helaas dat er mensen zijn overleden tijdens de operatie en dat er na de operatie complicaties zijn zoals wondlekkage. Ik adviseer je om je angst hierover met je specialist te bespreken.

 

De kosten van een maagballon worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ik kan je niet adviseren over de ziekenhuizen of instellingen waar deze operatie wordt gedaan.

 

Voor al je vragen over de gecontracteerde zorg kan je contact opnemen met de Zorgcoach. Chat of bel ons.

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Voorbijganger

Dank voor het uitgebreide antwoord. Toch nog twee aanvullende vragen:

1. Een maagballon wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering zeg je. Maar komt deze bv via een aanvullende verzekering wel in aanmerking voor vergoeding? 

2. Mocht de arts bepalen dat ik te veel risico loop voor een maagverkleining bv wegens aanvullende lichamelijk klachten en deze arts bepaald dat het enige waarvoor ik geschikt ben een maagballon is... kan deze arts, met speciale toelichting waarom, dan een uitzonderingsverzoek indienen voor vergoeding? Een soort van uitzonderingsbeleid?

 

graag hoor ik?

mvgr Elisatje

Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

Hallo Elisatje,

 

Dankjewel voor je 2 vragen.

 

Antwoord 1: Een maagballon is geen verzekerde zorg en wordt helemaal niet vergoed. Niet uit de Basisverzekering en niet uit de Aanvullende Verzekering.

 

Antwoord 2: Omdat de maagballon geen verzekerde zorg is kan er geen uitzondering worden gemaakt, ook niet op verzoek van een arts. De arts bepaalt welke operatie voor jou mogelijk is en of je voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de operatie.

 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Zorgcoach. Chat, mail of bel ons. Wij helpen je graag.

 

Zorgcoach Zilveren Kruis

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Voorbijganger
Kunt u mij vertellen welke andere gewichtsverminderende opties er WEL in de verzekerde zorg zitten anders dan operatieve?

Denk aan diëtiste, obesitas programma's etc etc en alle andere dingen die dit betreft en ik niet opgesomd heb?
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Webcare

Hoi  Elisatje, goed dat je vraagt welke vergoedingen er zijn voor afvallen.

 

In de basisverzekering wordt 3 uur dieetadvisering vergoed Je heb een verwijzing nodig van de arts. Hou rekening met het eigen risico wat wordt verrekend.

 

Er is vanaf aanvullend twee sterren ook €115,- vergoeding voor het beweegprogramma afvallen en afblijven van 10 weken. 

 

Ken je Actify al? Een nieuw initiatief om online stappen te zetten voor een gezonde leefstijl. Ik ben hier enthousiast over.  

 

Ik hoor graag wat jij hier van vindt, 

 

groet Pauline

 

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Hoe streng zijn de eisen voor een gastric bypass

Vaste bezoeker

Ik zou graag willen weten of ik in aanmerking zou komen voor vergoeding van een gastric bypass of een maagband.

 

Ik ben 43 jaar en heb een BMI van 38.1. Dit in combiantie met diabetes type 1 en  een te hoog cholesterol. Ik heb al meerdere pogingen ondernomen om af te vallen onder begeleiding van de een diëtiste, maar zonder blijvend succes. Mijn internist staat er niet onwelwillend tegenover.

 

Ik hoor graag of ik inmerking zou komen.

 

 

Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

Hallo Eugje07,

Het Slotervaart ziekenhuis is ook in 2017 gecontracteerd voor bariatrische chirurgie. Zilveren Kruis verzekerden kunnen in dit ziekenhuis terecht voor een gastric bypass of een gastric sleeve.

 

De specialist bepaalt aan de hand van een aantal criteria of een patiënt in aanmerking komt voor een ingreep. Voldoet patiënt aan de gestelde criteria dan betalen wij de operatie uit de basisverzekering en niet uit de aanvullende verzekering. Houdt er wel rekening mee dat het verplicht eigen risico hierbij in rekening wordt gebracht.

 

Wil je weten of je in andere ziekenhuizen terecht kan? Kijk dan op onze Zorgzoeker. De zoekterm “ maagverkleining t.b.v. gewichtsverlies “ kan je dan invullen.

 

Meer informatie over de criteria die de specialist gebruikt? Neem dan contact op met De Zorgcoach. We leggen het graag uit!

 

Zorgcoach Zilveren Kruis
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Nieuwkomer
Ik heb gelezen dat ondanks goedkeuring van het gehele multidisciplinaire team de zorgverzekering toch af kan zien van een vergoeding voor een gastric bypass klopt dit? Ik heb het dan over een ziekenhuis die wel een contract heeft met jullie.
Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Expert

@DeborahvandenDungen,

 

De specialist beoordeelt of je voldoet aan de criteria voor een maagverkleining. Zo ja, dan betalen wij de behandeling uit de basisverzekering.

 

Voldoe je niet aan de gestelde criteria, maar vindt de specialist een maagverkleining toch nodig? Dan kan hij een aanvraag indienen bij de Zilveren Kruis. Onze medisch adviseurs beoordelen de aanvraag. Als zij de aanvraag afkeuren, dan betalen wij de gastric bypass niet.

Highlighted

maagband

Nieuwkomer

word een maagband vergoed.

Highlighted

Re: maagband

Community Manager

@eckenhaussen

Ik heb je topic verplaatst. Hier lees je meer over de vergoeding van de maagband en andere gerelateerde operaties. 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! 

 

Voor de andere leden: @Eugje07 @Roosje @Dave2 @Elisatje @Werner_de_Jong @DeborahvandenDungen

Ik zie dat sommige reacties al weer van een tijdje terug zijn. Dus ik vroeg me af: hoe gaat het nu met jullie? Heeft iemand de operatie al gehad en hoe is het gegaan? Of zit je nog in het voortraject en hoe verloopt dat? 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: maagband

Starter
Beste Allen ,

Ik ben uiteindelijk toch voor gastric bypass gegaan op 24 jan 2017 nu 26.8 kg kwijt ( alles ging gelukkig goed , kan alles weer en voel mijzelf top ... ja je leven gaat veranderen maar we hebben het ook allemaal zover laten komen helaas , ik ben geholpen in het Maxima ziekenhuis Eindhoven en alles is vergoed , behalve de dagelijkse vitamines.....

weeg nu 113 en wil nog 25 kg eraf ( ben zelf 1.84 .... iedereen succes !!!!

Groet Dave


Highlighted

Re: Vergoeding bariatrische chirurgie ( gastric bypas)

Voorbijganger

Beste Eva,

 

Dank voor de getoonde interesse.

Mijn laatste posting dateert van 16 november 2016, nu bijna op de datum af 6 maanden geleden. In die tijd is een hoop gebeurd.

 

Toen adviseerde een arts nog een operatie ivm slaapapneu en obesitas. Wat ik niet had opgeschreven is dat die obesitas nog niet zo lang aanwezig was. Het laatste jaar was ik 30 kilo aangekomen. Een gevolg van onder andere de slaapapneu werd aangegeven. Immers kan je van slaapapneu aankomen. Maar eerlijk is eerlijk: ook bij mij vond ik gelden "elk pondje gaat door het mondje" ik at mij suf en hoe meer ik at hoe meer honger ik kreeg. Naast het advies maagverkleining en behandeling slaapapneu sprak men inmiddels van een mogelijk eetprobleem. Want zoveel eten en willen eten ziet men immers aan voor een eetprobleem. Ik had het daar best wel moeilijk mee... want waarom zou ik op mijn 45ste opeens een eetprobleem ontwikkelt hebben. Ook zag ik er naast dik inmiddels ook steeds ongezonder uit.

 

Echte begin december veranderende opeens alles... ik bleek suikerziekte te hebben en ben mij als een bezetenen gaan verdiepen in de theorie achter suikerziekte. Mijn eerste bezoek aan de diëtiste die al gepland stond en net plaats zou vinden na deze diagnose (ipv het eetprobleem verhaal) kwam ook in een ander daglicht. Van ontregelde suikerwaarden in je bloed krijg je namelijk honger als een paard.... en als je dan gaat eten stijgt je suikerwaarde verder met nog meer honger als gevolg. Dat is dus iets totaal anders dan mensen die veel eten ten gevolgen van bijvoorbeeld verdrukken stress of verkeerde leefpatronen. Alsnog werd mij een maagoperatie geadviseerd... omdat de meeste mensen een dieet niet kunnen volhouden (waarschijnlijk zat het eetprobleem nog te veel tussen hun oren). Ik heb de operatie vervolgens geweigerd.

 

En ben hard aan de slag gegaan met mijn dieet en levensstijl veranderen. Fuck it rot op met je snijmessen! Vooral met suiker is de operatie link... maar voor sommige mensen wel dé oplossing! Echter omdat mijn professie is werken met ervaringsdeskundigen heb ik een eigen plannetje geschreven hoe mijzelf cognitief te trainen in bv boodschappen doen. Dat wilde ik eerst proberen... eerst mijn eigen kracht aanspreken ipv gaan leunen op de medische wetenschap.

 

Nu 5 maanden later ben ik al 15 kilo afgevallen, mijn suikerziekte is in remissie, ik zie er weer gezond uit, ipv mijzelf willen laten afkeuren ben ik op zoek naar een andere baan, mijn (suikerziekte)depressie is weg, ik fluit hele dagen, uiteraard heb ik nooit geen honger meer nu ik de koolhydraten beheersen kan, de eerst persoon in mijn naaste omgeving heb ik met mijn ervaringsdeskundigplannetje ook al zover dat zij hun suikerdieet nu ook volhouden. Ikzelf blijk nog geen oog of nierbeschadigingen van de suikerziekte te hebben, dus mogelijk was ik op tijd. Met mijn diëtiste en mijn huisarts willen we binnenkort een pilot gaan bedenken/uitproberen met mijn plannetje, in de hoop dat dat aanslaat.

 

Het staat het zilveren kruis natuurlijk altijd vrij om contact op te nemen om te kijken of ze kunnen aansluiten bij een pilot ;-). Dus zet maar door aan je leidinggevenden ;-).

 

Ik bleek dus een suikerziekte patient. Waarbij de opmerking dat suikerziekte, obesitas en slaapapneu vaak hand in hand gaan... en voor een bepaalde groep de maagoperatie inderdaad het beste advies is. Maar voor een groep niet... met meer (ervaringsdeskundige)aandacht is een maagoperatie mogelijk te voorkomen.

 

succes voor iedereen!