Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Starter

Beste allemaal,

 

ik vroeg mij af of de verzekering twee verschillende MDL artsen in verschillende ziekenhuizen vergoed. De een is goed in 1 deel van mijn maag darm problematiek en de ander in het andere deel. Daarbij ben ik student en het ene moment in mijn ouderlijk huis en veel in mijn studie woning. Dan is de een te ver rijden voor als er een spoed probleem is. Het is allebei natuurlijk basiszorg, maar ik wil het graag zeker weten.

 

alvast bedankt voor jullie hulp,

 

Groetjes, Footprint

Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

12 ANTWOORDEN 12

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

Welkom op onze community @Footprint, heb je al een beetje rondgeneusd? Ben benieuwd of het bevalt.

Hoe zit het met 2 verschillende artsen voor één aandoening in verschillende ziekenhuizen.

 

Het is niet mogelijk om voor één aandoening zelf een keuze te maken in verschillende artsen en ziekenhuis. Er kunnen geen parallelle dbc's geopend worden. Dit betekent dat twee verschillende ziekenhuizen bezig zijn met hetzelfde zorgtraject en allebei een rekening hier van sturen.

.

De Zorgcoach kan jou informeren over kwaliteit en heeft inzicht in welk ziekenhuis jij terecht kunt voor je aandoening.

Bel of chat ze eens.

Voor spoedeisende zorg kun je in elk ziekenhuis terecht. 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Starter

Beste Pauline,

 

bedankt voor uw reactie.

 

en als het gaat om enerzijds stomazorg en anderzijds gasteoparese dan behoort dit ook niet tot de mogelijkheden? Dit lijkt mij eigenlijk twee verschillende dbc’s?

 

met vriendelijke groeten,

 

Footprint

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

Dag Footprint,

 

Begrijpelijk dat je hier wat meer informatie over wilt.

 

We hebben contact gehad met de ondersteunende afdeling en zij geven aan dat de indicatie van stomazorg en gastroparese dezelfde is. Het is dus niet mogelijk om in twee ziekenhuizen tegelijkertijd voor één indicatie onder behandeling te zijn.

De achterliggende gedachte is daarbij dat dezelfde behandeling bij verschillende zorgverleners elkaar tegen kan werken. Of dat je van de ene behandelaar medicijnen krijgt die bij de andere behandelaar niet bekend zijn. 

 

Ik begrijp dat het voor jou belangrijk is dat je snel hulp kan krijgen als dat nodig is. Mijn advies is om hierover met je specialist in gesprek te gaan. Die kan dan samen met jou naar de beste oplossing kijken. De Zorgcoach die Pauline al noemde kan je helpen bij het zoeken naar het beste ziekenhuis dat voor jou het makkelijkst bereikbaar is.

Kun je zo verder met mijn antwoord? Als je nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag!

 

Groeten,

Bas

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Fanatiekeling

Het gaat dus alleen om de centen en niet om de kwaliteit voor de patient. Ik vind dat de wens van de patient leidend behoort te zijn. 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

Dag Feina,

 

De NZA heeft het zo ingesteld dat er geen twee dezelfde behandelingen (dezelfde diagnosehoofdgroep) bij twee verschillende zorgverleners tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Juist om de kwaliteit voor de patiënt te waarborgen. In mijn bericht hiervoor licht ik dat ook toe. 

 

Groeten,

Bas

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Fanatiekeling

@BasA, dat houdt in dat @Footprint voor verdere inlichtingen naar de NZA moet? 

 

Ik verwacht dat er via de NZA wel een oplossing mogelijk is. Het tweede ziekenhuis zou bijvoorbeeld een andere diagnosehoofdgroep kunnen gebruiken. Of misschien is het wel mogelijk dat het ene ziekenhuis in opdracht van het andere werkt. Het komt ook vaak voor dat een patient wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en dan ook weer terug. Dat komt bijna hetzelfde als de situatie bij @Footprint.

Is het mogelijk om na te gaan of een dergelijk verzoek vaker wordt gedaan? Dat betekent dat de zorg voor deze patienten beter georganiseerd moet worden.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

Goedenavond Feina, 

 

Bedankt voor je reactie. 

 

De collega's uit ons team zijn niet eerder een dergelijke wens tegen gekomen. 

 

Het ziekenhuis kan geen andere diagnosehoofdgroep kiezen Er zijn richtlijnen voor het bepalen hiervan die ze volgen. Tijdens een gesprek met de behandeld arts kan gekeken worden welke mogelijkheden er zijn. Wellicht kent hij als specialist een oplossing of een beter alternatief. 

 

Als er sprake is van spoedzorg is het mogelijk om naar elk ziekenhuis te gaan ongeacht bij welk ziekenhuis iemand onder behandeling is. De dokterspost kan aangeven naar welk ziekenhuis iemand in zo'n geval toe kan gaan. 

 

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

 

Groeten Andrea

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Fanatiekeling

@AndreaV, je zegt dat " De dokterspost kan aangeven naar welk ziekenhuis iemand in zo'n geval toe kan gaan.".

 

Ik vermoed dat @Footprint heel goed in staat is om zelf te beslissen naar welk ziekenhuis hij wil. En volgens mij is het niet verplicht om eerst de huisarts (of Huisartsenpost) te raadplegen: dat zou te omslachtig en te belastend zijn.

 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

Dag Feina,

 

Uiteraard kan je bij spoedeisende zorg overal terecht en kun je daar zelf de keuze in maken. Redelijkerwijs is dat de huisarts, de huisartsenpost of het ziekenhuis die het dichtstbij is. Kan je de zorg namelijk uitstellen en er een afspraak voor maken, dan is het geen spoedeisende zorg meer, maar planbare zorg.

We raden in het algemeen bij spoedeisende zorg aan om eerst naar de huisarts of huisartsenpost te gaan. Hiervoor betaal je namelijk geen eigen risico, terwijl je voor de Spoedeisende Hulp dit wel betaalt.

 

Blijft wel dat het echt om spoedeisende zorg moet gaan. Het ziekenhuis zal ook beoordelen of het bezoek aan de huisartsenpost of Spoedeisende Hulp ook echt onder spoedeisende hulp valt. Is dat niet zo, dan wordt de rekening ook niet vergoed en zijn de kosten dus voor iemand zelf. Dat is een andere reden waarom we adviseren om eerst naar de huisarts of huisartsenpost te gaan. Zij zijn er juist om te beoordelen waar iemand terecht kan of moet.

 

Ik merk dat je logischerwijs uit de wens van de verzekerde redeneert. Aan de andere kant willen we met z'n allen de zorg ook betaalbaar houden, zodat die goed is, maar ook te betalen voor iedereen. Daarbij hoort dat er regels zijn waar iemand voor wat terecht kan.

Als mensen niet meer naar de huisarts(enpost) gaat en meteen naar de spoedeisende hulp zouden gaan, kost dit meer dan een bezoek aan de huisarts(enpost). Daarnaast zorgt dit voor een overbezetting op de spoedeisende hulp waardoor de echt dringende gevallen minder snel geholpen kunnen worden.

Dus ja, de wens van een verzekerde is belangrijk. Tegelijkertijd moeten we altijd een balans vinden tussen de wens van de een en de noodzaak van de ander.

 

We hebben het nu steeds over de vraag van Footprint. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Footprint zelf vindt dat zijn vraag is beantwoord.

 

Groeten,

Bas

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Fanatiekeling

@BasA, jammer dat Footprimt niet meer reageert. 

 

Bedankt voor je uitleg. De Spoedeisende Hulp is altijd al vrij toegankelijk geweest. Dus het kan niet zo zijn dat daar nu een grotere aanloop is, temeer daar veel Huisartsenposten tegenwoordig het vóórportaal van de SEH zijn. 

 

Ik denk dat er een fout staat in de tekst. De zin "Het ziekenhuis zal ook beoordelen of het bezoek aan de huisartsenpost of Spoedeisende Hulp ook echt onder spoedeisende hulp valt." begrijp ik niet. Kun je deze zin uitleggen of verbeteren? 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

@Feina. Ik ga er even vanuit dat Footprints vraag is beantwoord. Als er toch vragen zijn, dan hoor ik dat graag.

 

Er is naar mijn weten ook geen grotere aanloop dan eerst op de SEH. Juist door de inzet van de Huisartsenpost. We zitten hier dus op één lijn. Mocht je dit toch anders zien, laat het me weten.

 

Dan wat betreft je vraag over de beoordeling van het ziekenhuis of iets spoedeisende zorg is of niet. Deze vraag heb ik intern uitstaan, ik wil hier namelijk een goed antwoord voor je op geven. Zodra ik hier meer over weet, stuur ik uiteraard een nieuw bericht.

Re: Vergoeding 2 verschillende MDL artsen

Webcare

@Feina. Inmiddels heb ik wat meer informatie. Als iemand op de SEH aankomt en de arts daar er voor kiest om de verzekerde te helpen, wordt dit 'gewoon' gezien als spoedeisende zorg en dit zo gedeclareerd. Als er geen spoed is, kan de arts er ook voor kiezen dit aan te geven en te benoemen dat er eerst een verwijzing moet worden gehaald. In dat geval is er geen zorg geleverd en wordt er niks gedeclareerd. 

 

Het zal niet voorkomen dat de arts iemand helpt en vervolgens de nota stuurt naar de verzekerde omdat het niet ging om daadwerkelijk spoedeisende zorg.