Stel jij al je vragen aan je arts?

Community Manager

Een gesprek met je arts is voor veel mensen een lastig gesprek: veel informatie, moeilijke termen en misschien een boodschap waardoor je even van de kaart bent. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat de helft van de patiënten met een chronische aandoening niet alle vragen aan hun arts stellen, die ze zouden willen stellen.

Hoe zorg jij dat je al je vragen kunt stellen in een gesprek met je arts? En als je het moeilijk vindt om al je vragen te stellen, wat zou jou dan helpen om dat wel te doen?

Stel jij al je vragen aan je arts?

9 ANTWOORDEN 9

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Voorbijganger
Wat goed helpt om mee te kunnen praten met je arts en samen besluiten te kunnen nemen is goede betrouwbare informatie. Ik heb een chronische ziekte en heb me goed ingelezen op het onderwerp. Wat ik zelf prettig zou vinden is bijvoorbeeld de laboratorium uitslagen te krijgen voor het consult met mijn arts. Het is dan gemakkelijker om mijn vragen voor te bereiden bij afwijkende waardes. Ondanks het feit dat ik zelf inmiddels veel weet over mijn aandoening vergeet ik soms belangrijke dingen te vragen. Een consult heeft een beperkte tijd, ik ben toch altijd gespannen. Het zo fijn zijn vragen eventueel nog te kunnen mailen. Ik denk dat e-health een oplossing zou kunnen zijn, dat je op een laagdrempelige basis vragen kunt stellen aan je arts.

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Community Manager
Hoi Tjeje,

Bedankt voor je tips! Beide tips die je aandraagt verrassen mij omdat ze eigenlijk vrij voor de hand liggend zijn maar ik ze zelf nog nooit had bedacht. E-health lijkt mij inderdaad een manier om op een andere en wellicht laagdrempelige manier vragen kunt stellen aan je arts. Heb je weleens met je arts gesproken over bijvoorbeeld achteraf vragen stellen via de e-mail?

Ik lees ook dat je je goed inleest op het onderwerp. Mag ik vragen waar je dit het liefst doet? Bijvoorbeeld op de website van patienten verenigingen en/of website waar je in gesprek kan met andere patienten?

Ik hoor graag je reactie. Ik vermoed dat veel forumleden wat aan je tips hebben!

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Voorbijganger
Artsen geven over het algemeen niet hun email adres. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen. Ik heb inmiddels wel het email adres van mijn specialist en maak daar alleen gebruik van als het niet anders kan. Het inzien van de eigen patientengegevens en bloeduitslagen lijkt me erg prettig. Het blijkt nu soms dat de huisarts niet goed op de hoogte is van wijzigingen in medicatie en dergelijke. Ik heb het probleem met de bloeduitslagen opgelost door een kopie door te laten sturen naar de huisarts. Via de assistente van de huisarts krijg ik dan de uitslagen, zodat ik deze kan bekijken voor ik naar de arts ga. Veel praktischer zou zijn als ik ze zelf online kon raadplegen.

Ik heb me in eerste instantie ingelezen op de website van de patientenvereniging. Deze wordt helaas slecht onderhouden en de informatie is niet altijd juist of up to date. Ik ben actief op een forum opgezet door een patiente . Zij heeft erg veel informatie verzameld en past deze aan als er vernieuwde inzichten of ontwikkelingen zijn. De website Thuisarts heb ik in het begin ook bekeken voor informatie. Deze is erg duidelijk. Alleen erg summier , als chronisch patient weet ik inmiddels veel van mijn aandoening. Mijn ervaring is dat kennis erg belangrijk is. Het medicijn dat ik gebruik heeft een smalle therapeutische breedte. In het begin van dit jaar wilde de apotheker mij een generiek medicijn geven in plaats van mijn merkmedicijn. Ik vind dit voor andere medicijnen prima. Omdat ik wist dat zowel de richtlijnen voor specialisten als de KNMP handleiding substitutie voor dit medicijn substitutie ontraden kreeg ik gewoon mijn eigen merk.

Het uitwisselen van ervaringen met andere patienten op een forum is ook erg fijn. Het is fijn herkenning te vinden en ervaringen en tips te kunnen uitwisselen.

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Webcare
Hoi Tjeje,
Wow, jij geeft hier even een hoop informatie waar veel forumleden verder mee kunnen. Hoe zat dat precies met die uitslagen van dat bloedonderzoek, Kreeg jij dat makkelijk voor elkaar?
Wat goed dat jij die website Thuisarts hier noemt. Mag ik jouw een brutale vraag stellen? Om welke chronische aandoening gaat het bij jou? Wij zijn nog volop bezig met ons forum om het meer aandacht te geven. Heb jij nog tips voor ons? We zien je graag terug hier om je ervaringen te delen.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Voorbijganger
Bij mijn ziekenhuis kun je via de website o.a. je lab-uitslagen zien. Ook kun je alle brieven zien van je arts daar aan je huisarts en online afspraken maken. Het enige wat je nodig hebt is Digid (met telefooncode) om in te loggen. Superhandig als voorbereiding op het gesprek met je arts. Kan zoiets bij jouw ziekenhuis niet, Tjeje? MIsschien eens vragen aan je arts?

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Community Manager
Lijkt me inderdaad superhanding Elaphion! Fijn dat het een goede beveiliging kent met DigiD + telefooncode in verband met alle medische gegevens die je kunt in zien.

Werkt dit voor jou ook positief wanneer je kijkt naar de vragen die je stelt aan je arts? Of zorgt het er wellicht voor dat je minder vragen hebt? Ben hier erg benieuwd naar. Ook andere tips van jou of andere forumleden zijn natuurlijk van harte welkom!

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Lid verzekerdenraad
wat erg handig is als je een aantal vragen hebt voor je arts, ouderwets een lijstje maken met al je vragen. uit ervaring weet ik dat als je dat niet doet, je alleen maar bezig bent met zo snel mogelijk weg komen uit de spreekkamer ;-) uit ervaring met m'n vorige huisarts heb ik wel geleerd dat ik zelf erg actief moet zijn, als ik op hem wacht tot ik iets gedaan kreeg, dan gebeurde het niet. daardoor ben ik wel actief informatie gaan zoeken over diabetes destijds en mijn kennis op goed nivo gebracht. door deze kennis uiteindelijk de huisarts zover gekregen om volgens de normen van de NHG het diabetesspreekuur op te zetten en dus veel meer aandacht te krijgen voor mede lotgenoten. ik kon destijds wel alle onderzoeken krijgen die ik nodig had, maar wel altijd op eigen verzoek. uitslagen van bloedonderzoek zou inderdaad handig zijn om die via internet in te kunnen zien, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik weet wat onderzocht wordt en kijk dan via de site van nvkc, www.uwbloedserieus.nl wat ik kan verwachten over de uitslag. vaak kan ik gewoon meekijken op het beeldscherm van de arts en stel altijd wel vragen als ik denk dat iets niet klopt (en stop pas bij een bevredigend antwoord)

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Fanatiekeling
Ik reageer op de opmerking over de " normen van de NHG voor het diabetesspreekuur".

Het schijnt zo te zijn dat veel patiënten niet eens weten dat ze in een Ketenzorgprogramma zitten ( waarvoor de huisarts een flink bedrag betaald krijgt).
De zorg zou sterk verbeteren als de patient weet waarvoor hij betaalt, hoeveel hij betaalt en wat de zorg behoort in te houden. Ik vind dat een patient behoort te weten dàt hij bepaalde zorg krijgt. In feite moet de patient hiervoor toestemming geven, zoals voor alle zorg. Maar ik denk dat dit niet zo gaat bij Ketenzorg in een huisartsenpraktijk. Alle kosten die de zorgverzekeraar betaalt, dus ook het huisarts-inschrijftarief en de overige huisartstoeslagen, moeten terug te vinden zijn in "Mijnachmea".
Groet, Feina.

Re: Stel jij al je vragen aan je arts?

Medewerker

Hi Feina,

Ik ben het met je eens dat er duidelijkheid moet zijn wat er precies betaald wordt voor jou als verzekerde. Daarom staan de kosten die wij betalen aan de zorgverlener vermeld in Mijn Zilveren Kruis. Je ziet hier bijvoorbeeld het inschrijftarief van de huisarts, de ketenzorg of andere huisartstoeslagen. Ook heeft de NZa onlangs een sheet online gezet waarin zij uitleg geven over ‘De rekening van de huisarts

 

Als ik de berichten van jou en@ Diadino24 lees merk ik dat jullie beiden graag goed voorbereid een gesprek met de arts in gaan en goed op de hoogte zijn van wat je mag verwachten. Een aantal weken geleden schreven we een blog met tips om goed geïnformeerd de spreekkamer uit te lopen. Hebben jullie misschien, buiten deze tips, nog andere tips hoe je goed geïnformeerd de spreekkamer kan uitlopen of juist binnenkomen? Of misschien tips waar jullie je informatie vinden?