Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

Bezoeker

moeten wij ook eigen risico betalen bij oprtatie aan staar ?

Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

6 ANTWOORDEN 6

Re: Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

Fanatiekeling

Jazeker. Je betaalt ALTIJD eigen risico ( behalve voor huisarts en verloskundige zorg). Een staar operatie schijnt ongeveer €1000 te kosten. Dus je bent direct je volledige eigen risico ( ook het vrijwillige eigen risico) kwijt. Als je tegen het einde van het jaar geopereerd wordt , is het zelfs mogelijk dat je over twee jaar eigen risico moet betalen: het eerste jaar het volledige bedrag, en het tweede jaar een kleiner bedrag ivm de nacontrole. De nacontrole valt namelijk buiten het tarief van de staaroperatie als die meer dan 42 dagen later is.

 

Ook moet je erg oppassen met de datum van de operatie aan het begin van een jaar. Als je eerder voor een consult bent geweest en de operatie hebt uitgesteld ivm het eigen risico, kun je bedrogen uitkomen, omdat de operatie nog net bij een dbc-periode in het eerste jaar gerekend wordt. De uitleg wordt gegeven door de Nederlandse Zorg Autoriteit in bijgaand document. 

Groet, Feina.

Re: oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo @JansOfferein,

 

Welkom op de community en goed dat je deze vraag hier stelt. Ik zag dat je de vraag 2 keer had gesteld. Daarom heb ik er 1 weggehaald.

 

Feina zegt al dat je bij een staaroperatie inderdaad eigen risico betaalt. Graag geef ik nog wet extra informatie: Bij een staaroperatie wordt je eigen lens verwijderd. Er wordt een kunstlens geplaatst die het zicht verbetert. Je kunt meer over de voorwaarden en de vergoeding lezen in de online vergoeding 'lensimplantatie'

 

Ook wijst Feina er al op dat een staaroperatie een 'DBC product' is. DBC is de afkorting voor Diagnose Behandel Combinatie. Een DBC wordt gebruikt om de diagnose en behandeling die bij een gezondheidsklacht horen vast te leggen. De DBC omvat elke stap in de behandeling: van het eerste consult bij de medisch specialist, alle afzonderlijke onderzoeken, de operatie, het verblijf in het ziekenhuis tot en met de laatste controle. Je kunt hierover meer lezen op onze webpagina 'DBC: 1 rekening voor uw ziekenhuisbehandeling'.

 

Heb je al een verwijzing voor de staaroperatie? Dan kan onze zorgcoach je eventueel helpen met het maken van een afspraak. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Re: Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

Fanatiekeling

@Corine V schreef: "De DBC omvat elke stap in de behandeling: van het eerste consult bij de medisch specialist, alle afzonderlijke onderzoeken, de operatie, het verblijf in het ziekenhuis tot en met de laatste controle. Je kunt hierover meer lezen op onze webpagina 'DBC: 1 rekening voor uw ziekenhuisbehandeling'."

 

Ik vind dat deze beschrijving niet klopt. Hierbij moet op zijn minst vermeld worden dat een dbc een beperkte looptijd heeft. Dit betekent bijvoorbeeld, dat als er een lange wachttijd tussen het eerste consult en de operatie zit, een nieuwe dbc geopend zal worden, met een nieuwe begindatum en dus kans op eigen risico in een nieuw kalenderjaar. Hetzelfde geldt aan het eind van het traject: als de nacontrole meer dan  42 dagen  ( dit is zes weken) na de ziekenhuis-ontslagdatum  plaatsvindt, wordt ook weer een nieuwe dbc met een nieuwe datum (en dus met kans op eigen risico van een ander kalenderjaar) geopend,.

Groet, Feina.

Re: Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@Feina, dank voor je reactie. Ik vind dat je al duidelijk had uitgelegd dat een DBC over meerdere jaren kan lopen. En dat je daardoor dus inderdaad soms 2 x een eigen risico moet betalen. Je verwijst ook al netjes naar een plaatje dat op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)​​ staat.

 

@JansOfferein,ben je geholpen met onze uitleg? Of heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Re: Oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen?

Fanatiekeling

@Corine V Ik vind dat jouw uitleg over de dbc verkeerd kan worden geinterpreteerd, waardoor dit financieel slecht kan uitwerken. 

Groet, Feina.

Re: oogarts operatie voor staar ook eigen risico betalen

Community Manager

@Feina Ik denk dat deze discussie verder niet relevant is voor de vraag van @JansoOfferein. De DBC-structuur is best complex, en als je daar over in gesprek wil gaan zou ik er een apart topic over openen. @Corine V verwijst in haar antwoord naar een pagina met meer uitleg, dat lijkt me hier voldoende.