Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

De huisarts heeft mij naar een dermatoloog verwezen vanwege een moedervlek die hij toch wilde laten checken door een huidarts, volgens hem is het hoogstwaarschijnlijk goedaardig. Ik heb nu een eerste afspraak (1e consult) bij een dermatoloog. Ik vraag mij af hoeveel ik ongeveer kwijt zal zijn aan zo een consult.  Ik weet dat dit niet exact te bepalen is, maar een indicatie is ook voldoende

 

 

Kosten eerste consult dermatologie

OPGELOST
17 ANTWOORDEN 17
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Fanatiekeling

Er zijn twee particuliere websites die informatie geven, ook uitgesplitst per ziekenhuis. Dit zijn:

1. http://www.doktersrekening.nl

2. http://www.watkostdezorg.nl/zorgproductenvergelijken.php

Toch blijft het heel onduidelijk welk tarief gerekend zal worden. Het zou fijn zijn als hierover in Nederland meer duidelijkheid gegeven zou kunnen worden. Helaas is dat kennelijk niet mogelijk. De oorzaak is het dbc-systeem in Nederland. Maar toch zou het ziekenhuis zelf wel meer duidelijkheid kunnen ( moeten) geven, aangezien deze consulten zo vaak voorkomen. Als je zeker wil zijn en toevallig in de buurt van de grens woont, kun je beter een consult in het buitenland kiezen. Als je een Belgisch ziekenhuis opbelt en vraagt hoeveel een consult dermatoloog kost, dan krijg je direct antwoord. (max.€50). In Nederland kan het wel €400 kosten!

Ik heb enkele schermafbeeldingen bijgevoegd. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

Bedankt voor je antwoord @Feina. De websites en screenshots zijn erg handig! Ik denk dat ik mijn afspraak toch maar ga afzeggen, vooral ook vanwege mijn hoge vrijwillge eigen risico. Ik kan het net zo goed in het buitenland doen in de zomer. Denk dat ik het in Turkije ga laten bekijken, daar hebben ze hele goede en moderne ziekenhuizen. Vanwege de koers van de euro ten opzichte van de Turkse lira zal het ook niet zo duur zijn. 

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Community Manager

Hoi @JaxTeller, wat @Feina zegt klopt niet helemaal. Volgens de website 'watkostdezorg.nl' kost een 'consult op de polikliniek bij Huidkanker of voortekenen hiervan' tussen de 73,13 en 252,70 euro, geen 400 euro. Op de website 'opendisdata.nl' van de NZA kan je ook meer informatie vinden. Je moet wel wat doorklikken. Als je rechts 2016 kiest, en dan de grootste lichtblauwe bol, dat is 'Maligne dermatosen', dan krijg je onderaan de pagina meer informatie te zien. Als je klikt op 'Zorgproduct informatie' zie je de gemiddelde kosten per zorgproduct.

 

We hebben in België en Duitsland een aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Hier heeft men recht op volledige vergoeding van niet-spoedeisende zorg (met uitzondering van het eigen risico). Voor alle andere landen geldt: niet-spoedeisende zorg vergoeden we tot maximaal het Nederlands tarief. We adviseren deze zorg aan te vragen zodat je weet hoeveel we vergoeden en of we vergoeden.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Fanatiekeling

Hallo Jax,

 

Goed om te weten dat ook een consult/behandeling in Turkije of waar dan ook vergoed wordt. ( daarvoor moet je wel de verwijzing van je huisarts hebben). Voor een consult is officieel geen toestemming nodig. Je krijgt de kosten vergoed tot maximaal 75% van de prijs van het gecontracteerde tarief in Nederland. ( als je de restitutieverzekering hebt krijg je zelfs 100% van het marktconforme tarief in Nederland, dit is beduidend hoger). 

Die €400 is een mogelijke bovengrens, want de prijs van de Declaratiecode 15A277 ( Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Huidkanker of voortekenen hiervan (15A277)) ligt tussen de €162 en de €468 euro. ( in 2016, dus is nu waarschijnlijk hoger). Zie afbeelding. Het probleem is dat je niet weet welke declaratiecode gebruikt wordt. Er is namelijk geen uniform tarief voor een consult dermatologie. Doordat je verwezen wordt met een " verdenking van maligniteit", kan het consult worden opgeschaald.

De minder dure declaratiecode is 15A280. Zie ook de afbeelding van de maximale vergoedingen in geval van ongecontracteerde zorg van Zilveren Kruis: https://www.zilverenkruis.nl/SiteCollectionDocuments/Consumenten/Gecontracteerde-zorg/Tarieven-niet-...

Ik vind dat de zorgverzekeraar de garantie moet geven dat de code 15A280 gebruikt gaat worden ( tenzij er aantoonbaar een ernstige kanker aanwezig is). Vervolgens kun je zelf uitzoeken welk ziekenhuis een goedkoop tarief heeft voor deze code. ( of dit aan ZK vragen, want de passanten tarieven van de websites hoeven niet overeen te komen met de gecontracteerde tarieven van ZK). 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Fanatiekeling

In de prijszoeker ( http://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/zorg-regelen/Paginas/prijszoeker.aspx  ( klik op de button " Naar de Prijszoeker")  staan veel voorkomend laboratoriumonderzoeken en röntgen onderzoek. Helaas staat daar geen enkel tarief voor een specialistische consult bij. Daarvoor moet u contact opnemen met de Zorgcoach. ( en die kan u weer niet helpen als u niet de code van uw behandeling weet) . 

 

Zie de afbeelding van de zogenaamde Prijszoeker: helaas biedt deze geen hulp in dit eenvoudige, veelvoorkomende geval. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Community Manager

Goedemiddag Jax, ik vroeg mij af of je op dit moment voldoende informatie hebt? Of heb je nog vragen waar wij je mee kunnen helpen.

 

Heb je al een afspraak gemaakt met de dermatoloog? Of weet je nog niet waar je graag naartoe wilt? In elk geval veel sterkte en ik hoop dat je ons weet te vinden als het nodig is.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

Ik heb voldoende informatie @Michelle. Ik heb nog geen afpsraak gemaakt. Ik kijk namelijk nog even verder. Bedankt voor de reactie.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie, prijzen, verplichting informatieverstrekking

Fanatiekeling

Ik lees op de website van de Nederlandse Zorg Autoriteit ( de controleur) dat zorgverzekeraars verplicht zijn om ook vooraf inlichtingen over de prijs van een behandeling te geven:

https://www.nza.nl/publicaties/nieuws/Zorgverzekeraars-verbeteren-informatie-op-hun-websites-over-po...

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

@Feina @Michelle @Raoul Hoe zit het met een bezoek aan de dermatoloog waarbij je aanvankelijk voor 1 moedervlek gaat, maar ook een tweede vlek wil laten zien. Betekent dit dat het extra zal kosten?

 

Daarnaast wilde ik weten dat wanneer de behandeling (consult+eventuele operatie) het eigen risico van €385 overschrijdt, of de rest dan gewoon wordt vergoed.

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Webcare

Hoi @Jax hoe gaat het met je? Ik zie dat je vraag nog beantwoord moet worden vandaar dat ik je verder wil helpen. De dermatoloog die je behandeling start 

maakt 1 rekening voor het gehele behandeltraject. Vanaf de diagnose van de specialist tot en met eventuele ziekenhuisbehandeling en bijbehorende nacontrole(s). Het ziekenhuis noemt dat 'zorgonderdelen'. Het ziekenhuis rekent deze zorgonderdelen niet apart af. Voor dit zorgpakket krijgt je 1 rekening. 

 

Terecht dat je wilt weten hoe het zit met het eigen risico.

Is je verplichte eigen risico van €385,- vol en je hebt verder geen vrijwillig eigen risico worden de kosten vergoed. 

 

Er zijn situaties waarin je twee keer eigen risico betaalt.

Het ziekenhuis stuurt steeds na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een DBC-zorgproduct maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor jou een nieuwe DBC, voor dezelfde behandeling. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Over elke rekening betaal je eigen risico.​ 

 

Kort en goed: vraag van tevoren na bij de dermatoloog hoe hij de kosten gaat declareren van het tweede onderzoek, vraag even na of dit onderzoek onder dezelfde DBC declareert.

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Veelgestelde-vragen-over-uw-ziekenhuis...

 

Wil je nog iets weten of mocht er een lange wachttijd zijn voordat je terecht kunt, onze zorgcoach staat voor je klaar om met je mee te denken in mogelijkheden. Bef of chat gerust: 

telnr. 071 - 364 02 80 bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 18:00 uur

 

groetjes Pauline

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

Wat bedoelt u precies met situaties waarbij ik twee keer eigen risico betaal? Is het niet zo dat als het totale bedrag €385 overschrijdt dat de rest dan wordt vergoed ongeacht hoe het wordt vergoed door de ziekenhuis/polikliniek?

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Fanatiekeling

 

@Pauline schreef: "Er zijn situaties waarin je twee keer eigen risico betaalt.
Het ziekenhuis stuurt steeds na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een DBC-zorgproduct maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor jou een nieuwe DBC, voor dezelfde behandeling. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Over elke rekening betaal je eigen risico.​

 

Twee keer eigen risico betalen voor dezelfde behandeling , kan voorkomen als het begin van de behandeling tegen het einde van het jaar viel. Het eind van de behandeling valt dan in het nieuwe jaar. Er kunnen twee facturen komen, omdat de periode voor een behandeling verkort is naar 42/90/120 dagen ( afhankelijk van de situatie). Bijvoorbeeld opname op 5 december, ontslag op 10 december. Dan geldt hetzelfde tarief als de nacontrole BINNEN 42 dagen na ontslag is. Anders wordt een nieuwe dbc( factuur) geopend, die in het nieuwe jaar valt. En zo zijn er meer situaties te bedenken.

Conclusie: @Pauline 's antwoord is op zichzelf juist. Over elke rekening moet eigen risico betaald worden. Dat is juist, tot het maximum bedrag per kalenderjaar. Twee keer eigen risico voor dezelfde behandeling is dus gemakkelijk mogelijk, als de rekeningen in verschillende kalenderjaren vallen. Ook met controles na een jaar moet je erg oppassen. Voorbeeld: consult op 20 januari 2017 ( klein bedrag).  Na jaar terugkomen. Daarna operatie in maart 2018. Het schijnt zo te zijn, dat de factuur van de operatie toch nog tot 2017 gerekend wordt. Dit is vervelend voor mensen die hun eigen risico omlaag brengen juist met het oog op de kosten van de operatie. Dit lijkt totaal tegenstrijdig met het andere geval, waarin zelfs een nacontrole na een opname of operatie tot een volgende dbc wordt gerekend, en dus , indien rond de jaarwisseling, tot  het opmaken van twee eigen risico,s kan leiden. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Medewerker

Beste Jax,

 

Ik wil graag mijn eigen ervaring met je delen.

 

Ik had ook een verdacht plekje. Het vervelende was dat deze bij mijn neus zat. De huisarts heeft mij doorgestuurd naar de dermatooog. Ook deze vond de plek verdacht en is er besloten om een biopt te nemen van het plekje. Hierbij werd niet de volledige plek gelijk verwijderd. Het biopt is verder gecontroleerd en het bleek inderdaad huidkanker te zijn. Gelukkig goedaardig. Kosten van het consult inclusief het biopt waren € 345,81.

 

Na het biopt moest alleen de volledige plek verwijderd worden. Het was natuurlijk op een vervelende plek bij mijn neus. Hierdoor ben ik doorverwezen naar de afdeling plastische chirurgie. Die hebben alsnog de volledige kankerplek verwijderd. Nu weet ik niet of een plek op een andere plek op het lichaam wel gewoon door een dermatoloog kan worden verwijderd en dat ik ben doorgestuurd naar de plastisch chirurg door de vervelende plek bij mijn neus. De kosten voor het verwijderen door de plastisch chirurg waren € 990,57.

 

Ik weet dus niet of het bij jou ook noodzakelijk is dat je wordt doorgestuurd naar een plastisch chirurg of dat de volledige behandeling door de dermatoloog kunnen worden gedaan. Ik weet ook niet of de kosten van het weghalen van de plek door een dermatoloog na het biopt onder dezelfde DBC zou hebben gevallen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat als jouw verdachte plek op een andere plats op je lichaam zit er gelijk wordt besloten om de hele plek weg te halen. Bij mij is daar mogelijk niet voor gekozen omdat de verdachte plek op een vervelende plek zat.

 

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt. Ik wil nog wel meegeven dat de dermatoloog heeft gezegd, dat ondanks dat het gaat om een goedaardige vorm van huidkanker, de plek wel kan groeien. Daarom wil ik je toch adviseren om wel op korte termijn een afspraak te maken. En of dat nu in een Nederlands ziekenhuis is of in een buitenlands ziekenuis is moet je voor jezelf afwegen.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Ron Burgers

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

@Feina Oh ok, het is nu veel duidelijker, bedankt.

 

@Ron Burgers Bedankt dat je je ervaring hebt gedeeld en ben blij dat je het op tijd hebt laten verwijderen. Bij mij zit het op mijn schouder, dus gelukkig heb ik dat probleem niet en als het goed is kan dit gewoon door de dermatoloog verwijderd worden. Ik heb het al zo een 10 jaar. In januari ga ik er zeker wat aan doen.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

De 27e zal een moedervlek van mijn schouder worden verwijderd.

 

Ik heb ook sinds oktober 2017 een roze moedervlek op mijn hoofdhuid en wilde deze eigenlijk ook laten zien. Moet ik dan opnieuw naar de huisarts en een verwijzing vragen, of kan ik het op de 27e ook snel laten zien aan de dermatoloog? Zo ja, moet ik hier dan zelf voor betalen, omdat het dan eigenlijk zonder verwijzing is?

 

Voor de moedervlek van mijn schouder heb ik wel een verwijzing gekregen.

 

Bedankt.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Webcare

Wat attent dat je dit van te voren vraagt, toch verwijs ik je voor deze vraag naar je medisch specialist. 

Je kunt even bellen met het ziekenhuis, vraag of je in één gesprek ook meteen je andere vraag kunt stellen.

 

Voor hetzelfde geld vind je specialist het ok om meteen te kijken of er een vervolgafspraak of onderzoek nodig is,

Wij hebben hier als zorgverzekeraar geen voorwaarden aan gesteld.

 

Wat misschien nog een handige tip is voor je, wij maakten een top 5 om goed voorbereid naar de dokter te gaan.

Op onze website lees je hier meer over. Beter naar de dokter.

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Re: Kosten eerste consult dermatologie

Stamgast

Ok, bedankt @Pauline!