Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Community Manager

Bij het kiezen van een nieuwe televisie zoeken veel mensen het internet af. Wat zijn de mogelijkheden en wat vind ik belangrijk? Bij het kiezen van een ziekenhuis doen veel minder mensen onderzoek. Natuurlijk is zorg niet helemaal te vergelijken met een nieuwe televisie, maar ook met een verwijzing op zak kun je keuzes maken.

 

Wat is voor jou belangrijk als je een ziekenhuis moet kiezen?

Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

7 ANTWOORDEN 7

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Bekend gezicht

Ik heb die keuze zo'n 2 jaar geleden afgewogen om na jullie over te stappen.. omdat ik mijn medicijnen wel vergoed kreeg..en waar ik toen was niet.

 

Ook vanwege de korting via werkgever

 

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Voorbijganger

Weet je , ik vind dit een vreemde vraag. Een TV is iéts heel anders. Het is een product dat vervangbaar is en uiteindelijk niet van levensbelang. Bij de gezondheidszorg ga ik er vanuit dat de zorg goed is in het ziekenhuis, ook hier dichtbij. Het is toch te gek voor woorden dat zorg opgesplitst wordt in goede en minder goede zorg. Als er specialismen zijn die in een groter ziekenhuis beter tot hun rechtkomen, heb ik daar geen moeite mee en wanneer ik dan daarvoor wordt doorverwezen, dan is het oké.

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Medewerker
Op zich vind ik de vraag niet zo gek. Als ik een nieuwe TV koop dan ga ik eerst op internet zoeken naar wat voor soort TV ik wil. Beeldschermgrootte, full HD of zelfs Ultra HD, 3D of niet. Vervolgens ga ik de TV die daar uitkomen met elkaar vergelijken en diverse reviews lezen. En ik ga natuurlijk de prijzen met elkaar vergelijken. Bij een verwijzing naar een ziekenhuis doe ik dat niet. Terwijl het natuurlijk best zo kan zijn dat in een bepaald ziekenhuis betere resultaten worden gehaald bij bijvoorbeeld een knieoperatie dan in een ander ziekenhuis. Daarom is het best vreemd dat ik in een dergelijk geval niet kies voor het beste ziekenhuis maar voor het ziekenhuis dat het dichtste in de buurt zit. De prijs zal mij eerlijk gezegd een zorg zijn, aangezien ik er van uit ga dat de kosten toch wel vergoed worden. Ik, en ik denk meerdere mensen, gaan er van uit dat geleverde zorg wel goed zal zijn. Maar dat is bij een TV natuurlijk ook zo. Als je gaat voor een merk TV ga je er van uit dat het wel goed zal zijn. Toch kan een bepaald type van dat merk best slecht zijn. En dat kan bij verschillende specialismen in een ziekenhuis natuurlijk ook zo zijn.

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Nieuwkomer

ja als ik iets niet zeker weet vraag ik jullie om raad dat he ik altijd gedaan

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Lid verzekerdenraad

kijken e en vergelijken, goed plan, maar hoe moet je ziekenhuis A met B vergelijken?

bij een TV kun je wel zijn specificaties vergelijken met een ander, zijn toch vaststaande waardes.

probleem is dan wel dat je wel even moet weten wat alle specificaties betekenen en welke dus wel belangrijk zijn en welke niet.

bij een ziekenhuis vergelijken ligt het voor mijn gevoel toch iets genuanceerder,

als ik af zou gaan op reviews van anderen, loop ik de kans alsnog een miskoop/keuze te doen.

ik weet namelijk niet waar de reviewer zich op baseert.

als ik niet met een arts overweg kan, dan kan dat ook mijn eigen probleem zijn en als ik dan schrijft dat er met die arts niet te praten is, dan geeft menigeen de arts de schuld van de foute communicatie, terwijl het toch ook aan mijzelf zou kunnen liggen.

en al zou ik af gaan op beoordelingen van bv ziektekostenverzekeraars, dan nog kan ik daar niet blind op vertrouwen, want hoe gelijksoortig een operatie ook geweest is, als je 2 patienten exact dezelfde operatie zou laten ondergaan door hetzelfde team behandelaar, dan kan de uitslag heel verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de "conditie" van beide patienten vooraf.

eigen voorbeeldje, ooit eens gevraagd voor een sterilisatie, maar de uroloog durfde het toch niet aan ivm mogelijke problemen met diabetes, zonder het het dus een veel minder groot risico geweest, 

maar als het fout was gegaan, dan is dat erg negatief voor het ziekenhuis, puur gebaseert op een simpele steralisatie..

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

De meeste mensen hebben het volste vertrouwen dat de zorg in Nederland overal even goed is. De zorg in ons land is ook heel goed, maar er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen. Toen ik zelf (voormalig dokter) een kunstheup nodig had, heb ik mij wel verdiept in waar het laagste infectie percentage was. Ik koos voor een ziekenhuis met een kans op infectie kleiner dan 0.1% (1 op de 1000). Dat betekende wel een ziekenhuis verder weg, maar dat leek mij beter dan dichterbij met 4% kans op ellende. @diadino24 heeft een punt dat er verschillende uitkomsten van dezelfde zorg kunnen zijn. Er is namelijk altijd spreiding van de norm (vaak is dit van het gemiddelde). Maar bij goede spiegelinformatie (benchmarks) tussen verschillende zorgaanbieders is er gecorrigeerd voor toeval en de zogenaamde casemix (leeftijd, diabetes, slecht hart etc). Kijk voor meer informatie over benchmarks maar een op de site van DICA of via google. DICA heeft informatie over 16 aandoeningen, alleen nog niet allemaal openbaar (https://www.clinicalaudit.nl). Helaas hebben wij nu nog maar voor 11% van de hele zorg in Nederland openbare spiegelinformatie. De informatie over kwaliteitsverschillen is voor klanten of patiënten dus nog beperkt, maar achter de schermen gebruiken de dokters de beschikbare informatie wel al om hun zorg te verbeteren. Dokters zijn vaak zelf ook verbaasd, als zij hun resultaten zien. Soms dachten ze heel goed te zijn, maar zagen ze na de informatie veel ruimte voor verbetering.

Adviseur Kwaliteit en Innovatie

Re: Kies jij net zo bewust je ziekenhuis als je nieuwe televisie?

Community Manager

@diadino24 schrijft het in dit topic al: bewust kiezen is leuk, maar hoe kun je goed vergelijken? Als je informatie zoekt, dan zijn er veel plekken waar je die vindt, op internet, via familie en vrienden, maar vaak word je zo overspoeld door informatie. 

 

Deze week openen we daarom een topic: waar vind je informatie over je ziekte die jou écht verder helpt?