Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Dure nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Voorbijganger

Enige tijd geleden ben ik via de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis om mijn bijholten te laten controleren. Bij mijn bezoek aan de KNO arts, stond ik 5 minuten later bij de balie voor een vervolgafspraak voor een allergietest, die ik een maand later heb gekregen.
Nu valt er een paar maanden later een rekening op de deurmat van 273,82... er wordt niets vergoed uit mijn basis- en aanvullende verzekering.

Opzoeken in het vergoedingen overzicht of het klopt dat er echt niets vergoed wordt vanuit mijn aanvullende verzekering, lukt met niet. Ik heb geen idee waarop ik moet zoeken in dat overzicht, je moet hele specifieke dingen hierin invoeren om een resultaat te krijgen.
Ik kan alleen bijna niet geloven dat ik het gehele bedrag vanuit mijn eigen risico moet betalen.
Dit zorgt er wel voor dat ik wel 2 keer nadenk voor ik me weer eens door een dokter laat doorsturen voor een onderzoeken in een ziekenhuis. Dat doe ik dus eigenlijk maar gewoon niet meer. 

Dure nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

OPGELOST
6 ANTWOORDEN

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Fanatiekeling
Het hoge eigen risico, dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen bij de basisverzekering, zorgt er inderdaad voor dat mensen zich nog even bedenken voor ze naar de dokter gaan.

Hoewel de huisarts niet onder het eigen risico valt, vallen de door de huisarts voorgeschreven medicijnen en onderzoeken, wel onder het eigen risico. Omdat de mensen bang zijn voor de kosten die dit met zich meebrengt, bezoeken ze zelfs de huisarts minder vaak. Het is trouwens heel vervelend en lastig voor een patient om tegen een de huisarts te zeggen dat hij verwijzing of advies niet gaat opvolgen. Ik raad u aan om een recept of verwijzing gewoon aan te nemen en er dan thuis nog eens over na te denken. De verzekering betaalt de huisarts ca. 15 euro per kwartaal per ingeschreven patiënt, dit heet het inschrijftarief. Hierop wordt dus helaas niet bespaard, maar wel op de consultkosten (?8 per consult).

Door deze ontwikkelingen zal de zorgverzekering volgend jaar beduidend goedkoper zijn. ( ziekenhuisbezoek is ook met 3 % gedaald). Deze daling in zorgvraag is nu juist de bedoeling van het eigen risico. Zonder eigen risico zou de premie hoger zijn en zou de zorgvraag elk jaar blijven stijgen. 

Deze medische kosten ( van de KNO) vallen volledig in de basisverzekering en niet in de aanvullende verzekering.  De aanvullende verzekering dekt nooit zaken die door de basisverzekering gedekt worden, ook niet aanvullend. Alle specialistische zorg, behalve kosmetische plastische chirurgie, valt onder de basisverzekering. Ook bijvoorbeeld psychologische hulp valt onder de basisverzekering. Maar daarbij komt ook nog een eigen bijdrage van ?20 per sessie. Dus mocht uw huisarts u ooit willen verwijzen naar een psycholoog: vooral niet doen, want het kost u 5x?20 plus het eigen risico. Dat betekent dat u voor vijf keer praten met een psycholoog (bijna) uw hele eigen risico ( factuurbedrag is ca. 5x?70)  kwijt bent plus ?100. 

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Voorbijganger
Inderdaad Elze, het inzichtelijk brengen van de zorgkosten is wel goed. Zo worden mensen zich wat meer bewust. Ik ben zelf absoluut geen doktersganger, ik loop altijd overal mee door. Maar ja, als je regelmatig met erg veel pijn zit, wil je ook wel een keer weten wat er is.
Je betaalt toch best veel premie per maand, óók voor een aanvullende verzekering, dan is het toch best een beetje jammer dat als je dan toch een keer de knoop doorhakt om je te laten onderzoeken, je boven op je premie ook nog 273,- moet betalen... Maar goed, zo is het systeem nu eenmaal.

Hartelijk dank voor de goede uitleg, ook m.b.t. bijvoorbeeld psygologische hulp. De optelsom van eigenbijdrage en eigen risico heb ik me hierin al eens eerder gerealiseerd en dus ook besloten het niet door te zetten.
Ik laat me in ieder geval niet meer zomaar doorsturen door de dokterSmiley Vrolijk

nogmaals dank. 

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Kleine toevoeging, vanuit de aanvullende verzekering 2 sterren vergoeden we de eigen bijdrage. Aangezien Mirella aangeeft een aanvullend pakket te hebben zou het in haar situatie dus niet die ?100 extra kosten.

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Fanatiekeling
Ja, alleen bij de psychologische zorg en soms bij de farmacie.

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Bij farmacie is dan zelfs een 4 sterren polis noodzakelijk. Dan is er dekking voor ?1000 eigen bijdrage per persoon per kalenderjaar. Ook voor niet geregistreerde geneesmiddelen en apothekers bereidingen is uit deze aanvullende verzekering een vergoeding mogelijk (onder voorwaarden) van ?800 per persoon per kalenderjaar.

Re: nota n.a.v. een onderzoek bij KNO arts

Voorbijganger
Wat goed om te weten allemaal!  Bedankt voor jullie informatie!