Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Dubbele rekening zelfde handeling?

Voorbijganger

Ik kreeg de rekening van een anti histamine test in het ziekenhuis, 699 euro! Hij staat 2x bij de zorgkosten, terwijl het 1x plaats vond. Hoe kan dit? Ik mag er zelf 532 euro van betalen.

Dubbele rekening zelfde handeling?

15 ANTWOORDEN

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Webcare

Hoi @GroeneAppel

 

Ik kan me goed voorstellen dat dit vragen opwekt.

In sommige gevallen wordt er onjuist gedeclareerd, er moet dan een correctie worden gedaan door het ziekenhuis.

Wij kunnen in verband met de privacyregels niet meer details over de behandeling in zien, dan jij kan. 

 

Je zou voor de zekerheid even kunnen bellen met het ziekenhuis om te vragen waarom twee keer dezelfde handeling wordt gedeclareerd.

Misschien dat zij wat opheldering kunnen geven.

 

Als je wilt, kun je mij ook benaderen via een privébericht, dan kan ik namelijk even met je meekijken naar het declaratieoverzicht wat we jou hebben gestuurd. (stuur dan wel even jouw relatienummer + geboortedatum + postcode in het bericht)

 

Groetjes,

Jasper

 

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Fanatiekeling
Ik vind dat de zorgverzekeraar dit soort zaken voor de klanten moet proberen op te lossen.  Ik vermoed dat de zorgverzekeraar dit liever niet doet, omdat ze een hoger eigen risico vangen als de rekening hoger is. Dus fraude van het ziekenhuis is ook in het voordeel van de zorgverzekeraar. 
Groet, Feina.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Uitblinker
hoi @jasper, lijkt er toch op dat het eerder aan jullie manier van noteren ligt, want bij mij zie ik hetzelfde. bij de zbc, bij de internist in het ziekenhuis en bij de oogarts, alle 3 hebben de regel met de handeling er dubbel in staan. lijkt mij sterk dat ze dat alle 3 op dezelfde manier "fout" zouden doen groet mike

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Medewerker

@Feina, goed punt. Het is een stukje service en ontzorgen van je verzekerden. Dat ben ik helemaal met jou eens.

 

De eerste vraag die bij mij opkomt is, of @GroeneAppel dit ziet staan in het klantdomein bij zorggebruik? Wij hebben te maken met een systeemfout in dit gedeelte van het klantdomein. Het komt namelijk met regelmaat voor dat één declaratie er dubbel in vermeld staat of soms zelfs 3 keer. Terwijl er maar 1 keer gedeclareerd is en er ook 1 keer eigen risico betaalt is, dit kan GroeneAppel in de declaratieoverzichten terugvinden. Deze zijn wel correct en betreft het (gelukkig) alleen een fout in het zorggebruik (hier zijn wij mee bezig op te lossen). Ik denk dat dit aansluit bij mike zijn opmerking.  

 

Is dit niet het geval dan komen de volgende vragen bij mij op:

  •  Is het zo dat er foutief (dubbel) gedeclareerd is door het ziekenhuis? Dan kan het ziekenhuis voor opheldering zorgen.
  •  Zijn er meerdere tests uitgevoerd door het ziekenhuis? (deze lijkt mij niet in deze specifiieke situatie, maar behoort uiteindelijk wel na doorvragen tot één van de meeste voorkomende situaties). Ook hierin kan het ziekenhuis voor opheldering zorgen

Al blijft het zonder gegevens héél moeilijk te bepalen wat de exacte oorzaak is. In dit geval kijken wij graag mee d.m.v. een privébericht. 

 

Groetjes, Aaron

 

 

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Voorbijganger
Ik heb het ziekenhuis gebeld en die 699 euro is idd het juiste bedrag. Door de fout in/van het klantdomein wordt de rekening ten onrechte 2x getoond. Nu ben ik maar 1x geweest en wordt dit bedrag berekend. Als ik voor dezelfde dot/dbc nog 10x was teruggeweest, had ik ook dit bedrag moeten betalen. Voelt een beetje zuur. Topic verder opgelost.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Goed te horen dat het is opgelost GroeneAppel! Het klopt inderdaad dat voor een dot/dbc een vaste prijs is afgesproken, vaak zit er wel een maximum aantal bezoeken aan verbonden, maar dit is niet altijd zo.

 

Groetjes, Valerie

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Uitblinker
Hoi @Aaron de Haas, Quote "De eerste vraag die bij mij opkomt is, of @GroeneAppel dit ziet staan in het klantdomein bij zorggebruik? Wij hebben te maken met een systeemfout in dit gedeelte van het klantdomein. Het komt namelijk met regelmaat voor dat één declaratie er dubbel in vermeld staat of soms zelfs 3 keer. Terwijl er maar 1 keer gedeclareerd is en er ook 1 keer eigen risico betaalt is, dit kan GroeneAppel in de declaratieoverzichten terugvinden. Deze zijn wel correct en betreft het (gelukkig) alleen een fout in het zorggebruik (hier zijn wij mee bezig op te lossen). Ik denk dat dit aansluit bij mike zijn opmerking." ik als klant kan deze gegevens alleen maar inzien in mijn zorgverbruik, in mijn declaratieoverzicht staan alleen maar declaraties die ik zelf heb ingediend, dus niet de nota's die ziekenhuizen voor mij indienen. GroeneAppel kan dit dus ook niet terugvinden in haar declaratieoverzicht. overigens is het ook niet zo dat ZK niet meer details kan zien dan wat er in het zorgverbruik te zien is, in andere systemen staan toch vaak echt meer gegevens dan in het zorgverbruik staan vermeld, privacy is nog ouderwets gericht op de papieren overzichten die privacygevoeliger zijn dan de gegevens zoals vermeld op het digitale klantdomijn. groet mike

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Fanatiekeling
@diadino zei: "  GroeneAppel kan dit dus ook niet terugvinden in haar declaratieoverzicht." Conclusies ! 1. Zilveren Kruis komt NIET zelf als eerste met de mogelijkheid van een systeemfout naar aanleiding van de post van @GroeneAppel . Ik vind dit verwijtbaar 2. Zilveren Kruis geeft bovendien foute informatie over de mogelijkheden van het Declaratie-overzicht. Dit vind ik ook verwijtbaar. Ik vraag mij af in hoeveel procent van de vragen wel een juist en volledig antwoord wordt gegeven? 
Groet, Feina.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Fanatiekeling
Ik heb een vraag voor @GroeneAppel: welke dbc en welke declaratiecode?   Gezien de abnormaal hoge prijs zou ik daar toch ook even aandacht aan geven. Is jou bekend dat de krant NRC een onderzoek aan het doen is over verschillende prijzen voor dezelfde behandeling in ziekenhuizen? Je zou hier aan kunnen bijdragen door alle gegevens over deze declaratie op te sturen via de webpagina nrc.nl/zorgtarieven. Lees de informatie door en druk daarna op de knop " klik hier om aan het onderzoek deel te nemen", die zich aan de onderzijde van de pagina bevindt.  Ik heb de prijs van de antihistaminetest voor je opgezocht:code  039933 en prijs €103,45. Ik vermoed dat dit de prijs is als het op aanvraag van de huisarts is. Ik vond ook de Declaratiecode 15B843 van €334,19: "15B843(declaratiecode) 109799030( dbccode) Allergietest bij een allergie ( omschrijving) € 334,19       Zat er nog een consult bij de specialist bij ? Anders kan deze test nooit zo duur zijn. Zie de 2 bijlagen afkomstig uit de Tariefapplicatie van de NZA. Conclusie: het lijkt TOCH op een dubbele declaratie!
Groet, Feina.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Voorbijganger
@Feina Dank voor je speurwerk. Ik vind idd dat ZK het nu wel over mag nemen @Aaron de Haas. De teruggevonden codes zijn 039933, zoals Feina ook aangaf, en 15B816 (longgeneeskunde) en 190013 voor de poli-afspraak (allemaal op dezelfde dag). De medewerkster van het ziekenhuis was erg behulpzaam en gaf dit bedrag door (699,-), zo hoog op basis van het solidariteitsbeginsel. Ik ben bekend met het NRC onderzoek en ik zal dit ook zeker doorgeven. Nogmaals Feina dank voor je oplettendheid.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Webcare

Hoi GroeneAppel, goed dat je meer duidelijkheid over de declaratiecode. Fijn dat je verder gekomen bent met je vragen en dat het ziekenhuis je meer uitleg gaf. 

 

@diadino, het klopt dat je alleen in je zorgverbruik ziekenhuisnota's ziet. Het blijft vervelend dat door mogelijke systeemstoringen onduidelijkheid is over declaratiecodes.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Uitblinker
Hoi,
Antwoord roept wel erg veel vraagtekens op???
Quote "De medewerkster van het ziekenhuis was erg behulpzaam en gaf dit bedrag door (699,-), zo hoog op basis van het solidariteitsbeginsel"
Hoe kan het zo hoog worden op basis van solidariteit?
Als overal waar je kijkt deze dbc tussen 100 en 110 euro, hoe kan het dan in dit ziekenhuis bijna 7x zo duur zijn?
En hoe kan het dat groenappel zo veel van die €699 zelf moet betalen, da's meer dan het eigen risico?

Groet mike

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Medewerker

@diadino24 en @Feina

Aan het begin is er aangegeven, dat er een eigen risico betaald moest worden á €532,-. De insteek van mijn bericht is, dat in dit specifieke geval gezien kan worden dat het éénmaal gefactureerd wordt.

 

Voorbeeld: Er staat dan in het declaratieoverzicht 1 traject met een totaal bedrag € 699,- Eigen risico €532,- door ons voldaan: €167,-. Zou er dubbel gedeclareerd zijn? Dan staan er 2 trajecten in het declaratieoverzicht, waarvan 1 volledig binnen het eigen risico valt en de ander gedeeltelijk. Hier wordt dan een duidelijk onderscheid gemaakt in de trajecten.

 

Ik begrijp jullie punt zeker in algemene zin. Zodra het eigen risico volgestort is, ontvang je geen declaratieoverzichten meer. 

 

Ook lees ik het volgende in het bericht van Groeneappel: Quote "De teruggevonden codes zijn 039933, zoals Feina ook aangaf, en 15B816 (longgeneeskunde) en 190013 voor de poli-afspraak (allemaal op dezelfde dag)."  Zoals ik dit lees is zijn er meerdere productcodes aanwezig dan alleen de Histaminetest van ongeveer €100,-. maar ook een poli-afspraak in het ziekenhuis. De kosten liggen dus veel hoger dan de €100,-. Ook als het in een ander ziekenhuis had plaats gevonden.

 

Groetjes, 

 

 

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Fanatiekeling

Er is een website waar prijzen van veel voorkomende ziekenhuis behandelingen per ziekenhuis worden vergeleken ( www.doktersrekening.nl). Daar vond ik de code 15B816 met omschrijving "Onderzoek(en) of behandeling tijdens een polikliniekbezoek of dagbehandeling bij astma". De prijzen blijken te varieren tussen €459 en €1360 euro. Zie afbeelding. De rekening lijkt dus toch juist te zijn. Misschien kan de NZA u vertellen of de combinatie van zorgactiviteiten die u gehad heeft ( (herhaal)consult bij specialist en allergietest) samen tot deze code kunnen leiden. 

 

190013 is overigens geen declaratiecode en ook geen dbccode, maar een zogenaamde zorgactiviteitcode. Het staat voor " herhaal-polikliniekbezoek". Klopt dit? Later toegevoegd: deze vraag is voor @GroeneAppel bedoeld. 

Groet, Feina.

Re: Dubbele rekening zelfde handeling?

Medewerker

Dat klopt, @Feina.

 

Zorgactiviteit 190013 op doktersrekening.nl met uitleg van het concept 'zorgactiviteit'

- Zorgactiviteit 190013 in NZA document , pagina 2/5.


Wordt lid om te reageren en deel te nemen aan deze community.