Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Starter

Ik ben naar de huisart geweest voor een plekje op mijn been. Deed regelmatig pijn, veranderde van vorm (geen moedervlek) en groeide langzaam. De huisarts heeft het plekje weggehaald en het weggenomen stuk voor onderzoek op gestuurd. Ik had niet verwacht dit zelf te moeten betalen, maar als dat zo is.....Wat ik niet begrijp is dat het naar het Maasstad ziekenhuis wordt gestuurd voor onderzoek. Is dit standaard of wordt dat bepaald door de huisarts?Amsterdam is naast de deur voor mij en lijkt mij goedkoper aangezien er in de regio contracten worden afgesloten voor zorg verlening.Als ik buiten de regio eens in de 5 jaar voor mijn endoscopie APK naar mijn oude woonplaats Den Haag ging moest ik het dichterbij huis zoeken. (Na 20 jaar heb je een (vertrouwens)band met een arts!) Graag zou ik hier wat opheldering over krijgen. Ik vind de zorg een behoorlijk oerwoud geworden. Het is toch wel onduidelijk aan het worden voor mij. Gelukkig ben ik, voor zover ik weet, redelijk gezond maar is het knap frustrerend dat als je dan een keer iets hebt, waarvan je wilt uitsluiten dat het niets ernstigs is, de volle mep voor je kiezen krijgt. Alvast dank voor meedenken en reacties!

Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

7 ANTWOORDEN

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Barselaartje, dat is een logische vraag die jij stelt. Ik lees tussen de regels door dat jij je heel bewust bent van de zorgkosten en van het belang van efficiëntie! Goed om te zien.

 

Vrijwel alle zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder het eigen risico. Vrijwel, dus niet alle zorgkosten. Éen van de weinige uitzonderingen hierop is de huisarts. De huisarts heeft zelf geen laboratorium en, naar alle waarschijnlijkheid geen opleiding of deskundigheid om jou bloed en/of weefsel te onderzoeken. Daarom stuurt een huisarts jouw bloed en/of weefsel door naar een laboratorium.

 

Een laboratorium, ziekenhuis e.d. valt wel onder het eigen risico. De overheid stelt ieder jaar vast welke zorg wel en niet onder het eigen risico valt. Dit blijft ieder jaar grotendeels gelijk om het oerwoud dat jij aanhaalt niet ingewikkelder te maken dan het nu al is. 

 

Waarom kiest jouw huisarts voor dit laboratorium? Dat is een goede vraag die ik niet voor jou kan beantwoorden. Wij hebben niet de opleiding of de verantwoordelijkheid om te kiezen welke laboratoria het beste zijn. Gelukkig is jouw arts de aangewezen persoon om dat wel te doen. Het is dus goed om je vraag bij de huisarts neer te leggen en die zal daar zonder twijfel goede redenen voor hebben. Denk hierbij niet alleen aan kosten maar ook aan expertise e.d.

 

Is het zo helder voor jou?

 

Anton

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Fanatiekeling

Maar ik kan me ook goed een scenario voorstellen dat de huisarts een vergoeding krijgt als hij juist voor dit ( dure) laboratorium kiest. 

 

Of is het zo dat de laboratoriumprijzen landelijk vastgestelde maximumprijzen zijn?

Groet, Feina.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Webcare

De site van NZA vermeldt duidelijke info over beleidsregels en (vastgestelde) tarieven laboratoriumonderzoeken. Blijf svp on topic @Feina. Je zou @Barselaartje kunnen vragen of hij de keuze van de arts voor onderzoek in  Maasstadziekenhuis hier wil delen

https://www.nza.nl/zoeken?zoekTerm=laboratorium&f.documenttypes.filter

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Starter

Ik ga zeker bij mijn huisarts vragen waarom zij voor dit ziekenhuis heeft gekozen. Ik begrijp dat labaratorium kosten zijn vastgesteld door de overheid en ten alle tijden eerst uit het eigen risico moeten worden betaald. En dat het waarschijnlijk meer met de specialisatie/expertise te maken zal hebben. Ik hou jullie op de hoogte @Anton @Pauline @Feina Ben heel benieuwd wat er uitkomt. In ieder geval bedankt voor de feed back.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Webcare

Hou ons op de hoogte @Barselaartje, je weet ons te vinden!

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Fanatiekeling

@Pauline Ik vind het heel relevant dat de laboratoriumprijzen vastgestelde prijzen zijn. 

Groet, Feina.

Re: Biopt naar ziekenhuis Rotterdam??

Fanatiekeling

@Barselaartje : heel fijn dat je bereid bent om dit aan de huisarts te vragen. Ik moet je echter waarschuwen dat je de relatie met je huisarts hiermee op het spel zou kunnen zetten. Je kunt zelf wel bedenken, dat , als toch eenmaal iets per post moet worden opgestuurd, dat het dan geen verschil maakt of het Maastricht of Groningen is.

Zilveren Kruis wijst veel te gemakkelijk naar de verzekerde om iets uit te zoeken, terwijl ze zelf ook aan die informatie kunnen komen. 

Enkele tarieven (2015) vond ik op de website van lcpl-laboratoria ( http://lcpl.nl/lcpl-nieuws/190-tarieven-2015  ). Als je de huidige prijzen in de tariefapplicatie (   http://dbc-zorgproducten-tarieven.nza.nl/nzaZpTarief/ZoekfunctieDot.aspx  ) van de NZA wil opzoeken dan moet je een"0" voor deze codes zetten en invullen in het vakje van de declaratiecode. Ik neem aan dat jedeze codes kan terugvinden in de "Mijnomgeving" van Zilveren Kruis. 

"Het vernieuwde stelsel kent voor deze categorie in de eerstelijnsdiagnostiek drie verrichtingencodes: 50516, 50517 en 50518 met een tarief van respectievelijk € 57,25, € 113,94 en € 145,86.
Op basis van de combinatie van verkrijgingstechniek en diagnostische vraagstelling wordt een bijbehorende tariefcode toegekend."

en 

"Pathologiediagnosegroepen en huisartsprofielen
Al jaren volgt het LCPL-Pathan conform de jaarverslagen vier hoofdgroepen waarin de pathologiediagnosen van huidlaesies worden ondergebracht:

Melanocytaire laesies
Epitheliale laesies (inclusief cysten)
Wekedelenlaesies
Overig (ontstekingsbeelden, congenitale afwijkingen en restgroep)"

Groet, Feina.