Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Acute opname

Bezoeker

Beste , Vorige week dinsdag 30 augustus accuut opgenomen in het Noorwest ziekenhuis groep in Alkmaar ivm galblaas ontsteking . Er zullen rekeningen worden ingedient . * ik wil graag alle rekeningen inzien . Wat er gedeclareerd gaat worden. *op welk termijn komt er een rekening ? En zijn er voor mij kosten aan verbonden ? 

Vriendelijke groet , anne-marie

Acute opname

7 ANTWOORDEN

Re: Acute opname

Moderator

Hoi AnneMarie, wat leuk je ook op de community terug te zien. Vervelend om te lezen dat je accuut bent opgenomen in het ziekenhuis! Hoe gaat het nu met je? 

 

Het is goed om te weten dat de kosten die vallen onder je basisverzekering, zoals medisch specialistische hulp, altijd worden verrekend met je eigen risico. Dit betekent dus dat, als je nog niet eerder kosten hebt gehad die onder het eigen risico vallen, het bedrag wordt verrekend met je eigen risico. Voor iedereen in Nederland geldt het eigen risico van € 385,-. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt dit terugvinden op je polis en in Mijn Zilveren Kruis 

 

Wanneer je de nota kunt verwachten vind ik lastig om te zeggen. Nota's van het ziekenhuis worden gedeclareerd door middel van een code. Dit wordt DBC/DOT genoemd. Meer info hierover lees je hier

 

Hier wordt uitgelegd dat een DBC een bepaalde looptijd heeft. Pas wanneer de looptijd voorbij is en de DBC wordt gesloten ontvangen wij de nota. Deze is dan te zien in Mijn Zilveren Kruis en krijg jij hier eventueel de rekening van je eigen risico.

 

Kan je iets met deze info AnneMarie? Laat je het weten als je vragen hebt?

Re: Acute opname

Bezoeker
Hoi  Pas na 41 dagen sluit de DBC code , en dan pas de rekening , maar ik wil graag vooruit checken of het klopt voordat zilveren kruis gaat betalen. Op onnodige kosten zit niemand te wachten. O ja de link functioneert niet .
Vriendelijke groet , anne-marie

Re: Acute opname

Moderator

Heb de link aangepast AnneMarie en zou het nu moeten doen!

 

Allereerst goed dat je zo goed bezig bent met de controle van de nota. Inderdaad, op onnodige kosten zit niemand te wachten. Het ziekenhuis zal echter pas een aan het einde van de looptijd de DBC sluiten en de 'rekening opmaken'. Dus nu al bijvoorbeeld bij het ziekenhuis de check doen zal ook niet mogelijk zijn vermoed ik.

 

Wel krijg je uiteraard direct een melding wanneer wij de nota hebben verwerkt. Via 'Mijn Zilveren Kruis' kun je dan gemakkelijk inzien wat het ziekenhuis heeft gedeclareerd. Bij vragen of fouten kun je dan uiteraard met ons contact opnemen of met het ziekenhuis!

 

Geeft dit in elk geval uitleg over de situatie Annemarie? Uiteraard hoor ik vragen maar ook opmerkingen of ideeen hierover graag. Daar is het forum voor!

 

Re: Acute opname

Bezoeker
Hoi  Wie heeft de DBC sluiting regel bedacht ? 41 dagen  Staan voor poliklinische opname .  Ik heb al contact gehad met het ziekenhuis om de rekening te krijgen , maar de noordwest ziekenhuis groep Alkmaar gaat daar niet aan meewerken. Er zijn uiteraard fouten gemaakt , omdat ik 5 dagen nadien weer klachten had , mocht ik niet rechtstreeks naar het ziekenhuis , maar moest wederom wachten , op artsen etc , dit is onterecht , Als de DBC code nog open staat , kan je gewoon terug naar het ziekenhuis.
Vriendelijke groet , anne-marie

Re: Acute opname

Fanatiekeling
Je hebt het recht om de administratieve declaratiegegevens op te vragen. Dat wil zeggen : het ziekenhuis moet jou alle informatie verstrekken over de " zorgactiviteiten" plus datums die zij voor jou geregistreerd hebben staan. Bij sommige ziekenhuizen valt dit onder de afdeling " zorgadministratie", bij andere ziekenhuizen onder de debiteurenadministratie. Deze " zorgactiviteiten" leiden als het ware automatisch naar de dbc die uiteindelijk gedeclareerd wordt. Deze dbc is dus pas bekend zodra de periode verstreken is. Alle zorgactiviteiten worden dan ingevoerd in een computer, de " Grouper" genaamd.  Vraag dus in ieder geval de zorgactiviteiten met datums op ( codes plus omschrijvingen). Het ziekenhuis is verplicht deze te verstrekken. Mocht dit niet lukken, overleg dan met de Nederlandse Zorg Autoriteit, NZA,  (088) 770 87 70 , info@nza.nl.  Kijk ook eens naar de Tariefapplicatie van de NZA http://dbc-zorgproducten-tarieven.nza.nl/nzaZpTarief/Welkom.aspx .
Groet, Feina.

Re: Acute opname

Bezoeker
Hoi Feina , Klopt site had ik al gelezen , maar " hoe" is de regel en door " wie" tot stand gekomen . En ja gisteren al gemaild met nza . ( typje adhd is soms iets sneller .... ) 
Vriendelijke groet , anne-marie

Re: Acute opname

Moderator

@Feina, dank voor het helpen en toelichten! @AnneMarieSijpheer in dit document vind je op pagina 6 uitleg over het ontstaan van de DBC. Dit document is gemaakt door de NZA. Het belangrijkste stuk tekst wat antwoord geeft op jouw vraag is denk: "Vóór introductie van de DBC-systematiek was er onvoldoende transparantie over medisch specialistische zorg. Dit kwam mede doordat ziekenhuizen voor hun activiteiten een vast budget kregen: de zogenoemde Functiegerichte Budgettering (FB). Voor specialisten gold een vergelijkbare Lumpsumregeling. Destijds bestond geen directe relatie tussen de geleverde prestatie (verleende zorg) en werkelijke kosten en ontbrak het daardoor ook aan financiële prikkels om informatie te verzamelen over kosten en kwaliteit van productie.
De zorgsector en de overheid vonden deze situatie niet langer aanvaardbaar en hebben daarom in 2005 de DBC-systematiek als informatie-instrument ingevoerd." 

 

Ondertussen al reactie gehad van de NZA AnneMarie?