Merkmedicijnen en merkloze medicijnen

gestart door Moderator op ‎29-01-2015 11:05 - laatst bewerkt op ‎15-08-2016 18:17 door Moderator
Een medicijn dat op de markt komt mag alleen worden gemaakt door het bedrijf dat het ontwikkeld heeft. Zij hebben hierop patent. Het ontwikkelen van een medicijn kost veel tijd en geld. Deze kosten moeten worden terugverdiend. Hierdoor is zo’n nieuw medicijn duur.
Wanneer het patent van een medicijn verloopt, dan mogen bedrijven een medicijn maken met dezelfde werkzame stof. De hulpstoffen kunnen wel anders zijn. Deze fabrikanten hebben geen hoge ontwikkelingskosten. Hierdoor kunnen ze de medicijnen veel goedkoper maken.
Je arts bepaalt welk medicijn je nodig hebt (dat wil zeggen welke werkzame stof). Zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof, dan levert je apotheek standaard een merkloos medicijn. In uitzonderlijke gevallen is er sprake van een medische noodzaak voor het merkmedicijn.
 
Wanneer is er sprake van medische noodzaak?
Bij 1% van alle gevallen is er sprake van medische noodzaak. De meest voorkomende redenen zijn:
  • Je bent overgevoelig voor een hulpstof in het merkloze medicijn.
  • Een bepaalde hulpstof veroorzaakt een snellere of juist tragere opname van het medicijn in het lichaam.
  • Het medicijn wordt toegediend via een inhalator (bij astma en COPD) en het inhaleren is heel moeilijk. Als je een bepaalde inhalator onder de knie hebt, kan de arts het medisch noodzakelijk vinden om die inhalator te blijven gebruiken.
Hoe wordt de medische noodzaak beoordeeld?
  • De apotheker beoordeelt de medische noodzaak op basis van het recept van de arts.
  • De arts stelt de diagnose en zet 'm.n.' met een onderbouwing op het recept.
  • De apotheker beoordeelt aan de hand van de onderbouwing de medische noodzaak.
Wat gebeurt er als ik allergisch ben voor een hulpstof?
  • Het is belangrijk overgevoeligheid vooraf te melden bij de apotheek en/of de arts.
  • Als je overgevoelig of allergisch bent voor een hulpstof in een merkloos medicijn, dan kijkt de apotheek of er een ander merkloos medicijn is waarin die hulpstof niet voorkomt.
  • Meestal ben je allergisch voor 1 van de hulpstoffen. Alleen als er geen vervangend merkloos medicijn is, levert de apotheek het merkmedicijn.
Ik gebruik nu het merkmedicijn en moet over naar een ander middel. Ik ben bang dat dit niet goed werkt. Mag ik het merkmedicijn houden?
De apotheek levert standaard het merkloze medicijn. Je krijgt dus nog steeds dezelfde medicatie, alleen de merknaam en de hulpstoffen zijn anders. Als je een allergische reactie hebt op één van de hulpstoffen kan je een ander alternatief krijgen en eventueel het merkmedicijn als de alternatieven geen uitkomst zijn.
 
Waarom moet ik een merkmedicijn volledig zelf betalen als ik daar zelf voor kies? In het merkloze medicijn zit exact dezelfde werkzame stof als in het merkmedicijn en is daarom eigenlijk hetzelfde geneesmiddel. Bij medische noodzaak vergoeden we het merkmedicijn wel. Wij hebben afspraken gemaakt met de overheid en apothekers om de stijging van de zorgkosten tegen te gaan. Het deels vergoeden van het merkmedicijn zorgt ervoor dat er onnodig voor een duurdere variant wordt (bij)betaald.
 


 
 
Opmerkingen
Fanatiekeling
Een apotheek levert niet standaard het merkloze medicijn. Dit doen ze alleen bij Achmea klanten.
Cadet

Mijn vrouw slikt Adelat Oros sinds zij in 2011 een herseninfarct kreeg. Eerst slikte zij de goedkope variant Nefedipine, maar de specialist constateerde dat die niet (goed) werkte en schreef de originele Adelat Oros voor. Wij betalen al jaren deze medicijn zelf, omdat volgens de apotheek zij maar 3 euro terugkrijgen van Zilveren Kruis. Als wij bij een andere verzekeraar zouden zijn verzekerd, was er geen probleem. Ik heb geprobeerd te declareren, maar dat werd geweigerd. Ook is het niet mogelijk om zelf het verschil bij te passen. Kortom, ik betaal al jaren 35 euro in de maand en voel mij toch enigszins in de kou staan.

Moderator
Moderator

Hallo @Fred1

Dat is wel een vreemde gang van zaken. Wil je mij jouw relatienummer en telefoonnummer sturen in een privébericht? Dan neem ik graag even contact met je op om dit met je te bespreken. 

Groet,

Jan 

Bezoeker

Wat U verteld dat een merkloos medicijn ook goed werkt is niet zo, ik gebruikte jarenlang Neurontin van het merk Pfeifer, nu vergoeden jullie dat niet meer en krijg ik iedere keer een ander goedkoop merk, ik ben al 4 kilo aangekomen heb keelklachten,

van die goedkope troep, ook het feit dat een apotheek of zorgverzekeraar daar over mag beslissen baart mij zorgen.

om een zelfde medicijn op de markt te brengen door een ander farmaceutisch bedrijf is prima maar waarom ze er dan hulpstoffen bij doen waardoor je groeit (zetmeel) begrijp ik niet en waarom een zorgverzekeraar die zo groot is geen afspraken met de originele fabrikant kan maken begrijp ik ook niet zo groot orgaan dat dat. Niet voor elkaar kan krijgen.

 

Webcare
Webcare

Hoi @Saartje64 ons farmaciebeleid is een resultaat van de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Het is ook een taak van Zilveren Kruis om de kosten in de gezondheidszorg zo laag mogelijk te houden. Dat moet van de overheid. Met elkaar moeten wij ervoor zorgen dat de premie van de zorgverzekering ook in de toekomst betaalbaar blijft. Door het leveren van merkloze geneesmiddelen ontstaat er meer marktwerking. Fabrikanten van merkgeneesmiddelen verlagen dan hun prijzen.

 

Wat voor contract heeft jouw apotheek? Is dit IDEA-  of een preferentiecontract?

Is dit een IDEA-contract kiest de apotheek het merk, gaat het het om een preferentieconctract kiezen wij het merk. Lees hier meer over ons geneesmiddelenbeleid.

 

Jij hebt last van de hulpstoffen begrijp ik. Heb je met je arts overlegd wat je mening is over de werking van de hulpstoffen?  Ik kan niet beoordelen of er een medische noodzaak hebt voor het merkgeneesmiddel. Overleg dit met je arts of apotheek.