In Mijn Zilveren Kruis vind je veel informatie over de zorgkosten die voor jou gedeclareerd zijn. We krijgen regelmatig vragen over deze gedeclareerde kosten. In dit artikel vind je de meestgestelde vragen.
 
Ik zie elk kwartaal een declaratie van mijn huisarts, maar ik ben daar niet geweest. Hoe zit dat?
De huisarts declareert elk kwartaal een inschrijftarief voor elke patiënt. Daarnaast declareert hij een bedrag per consult. Doordat hij een deel van zijn inkomen via het inschrijftarief krijgt, is het bedrag per consult relatief laag.
Als je een heel kwartaal niet bij de huisarts komt, dan zie je op de 1e van het kwartaal (bijv. 1 januari of 1 april) een declaratie van het inschrijftarief. Ga je daarnaast ook naar de huisarts, dan zie je ook een consult op de datum waarop je daar geweest bent.
 
Ik heb één keer bloed laten prikken. Nu staan er heel veel declaraties in Mijn Zorggebruik. Klopt dat wel?
Ja, dat klopt. Vaak laat je (huis)arts in één keer een aantal bloedonderzoeken doen. Hij zet dan een flink aantal kruisjes op het aanvraagformulier. Elk onderzoek wordt apart gedeclareerd. In Mijn Zilveren Kruis staat dan een hele rij met declaraties.
 
In Mijn Zorggebruik staat “verstrekking apotheek”. Waarom zetten jullie niet altijd de naam van het medicijn bij mijn declaraties?
We mogen niet altijd de naam van een medicijn op je declaratie-overzicht zetten vanwege privacy-wetgeving. Van sommige medicijnen is de naam privacy-gevoeliger dan van andere. Een bekend voorbeeld daarvan is anticonceptie voor een dochter die meeverzekerd is met haar ouders.
De omschrijving van medicijnen in Mijn Zorggebruik is hetzelfde als op de brieven. Op dit moment kun je daarom (nog) niet de naam van het medicijn zien in je overzicht.
Weet je niet welk medicijn je op de aangegeven datum hebt gehaald? En wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.
 
Waarom staat er in Mijn Zorggebruik “begeleiding eerste levering”?
Wanneer je een medicijn voor het eerst haalt, dan heeft een apotheker daaraan meer werk dan bij een herhaalrecept. Hiervoor wordt een bedrag in rekening gebracht. Voor nota's tot en met 2015 staat dat in Mijn Zorggebruik als “begeleiding eerste levering”. Meer uitleg vind je in het artikel over begeleiding eerste levering.
 
Welke informatie over mijn ziekenhuisbehandeling kan ik zien in Mijn Zorggebruik?
In Mijn Zorggebruik vind je naast de algemene omschrijving ook detailinformatie over je ziekenhuisbehandeling. Je ziet niet alleen de algemene omschrijving van het traject, bijv. ““bezoek aan de polikliniek bij een polsbreuk”. Je kunt ook doorklikken naar de onderzoeken en behandelingen die je hebt gehad (bijv. röntgenfoto’s op datum X, bezoek aan de specialist op datum Y).
Meer informatie over hoe een ziekenhuisbehandeling in rekening wordt gebracht, vind je in het artikel over ziekenhuisbehandelingen.
 
 
Versiegeschiedenis
Revisienr.
5 van 5
Laatste update:
‎18-03-2016 17:10
Bijgewerkt door:
 
Labels (1)