Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Voor sommige behandelingen stelt de NZA (Nederlandse zorg autoriteit) een wettelijk maximumtarief vast. Voor andere behandelingen is er geen limiet. Daarnaast maken zorgverzekeraars prijsafspraken met zorgverleners. Dit wordt vastgelegd in contracten.

Een zorgverlener kan ook bepalen dat hij/zij geen contract wilt aangaan met de zorgverzekeraar(s). De verzekerde krijgt voor deze zorg een gedeeltelijke (of in sommige gevallen) geen vergoeding.

Wie mag de prijzen in de zorg bepalen? Praat hieronder mee

Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

6 ANTWOORDEN

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Starter
Ik ben zelf zorgverlener/ondernemer (fysiotherapeut) en vind dat zoals het nu gaat in ieder geval niet de juiste manier is. Mijn (absolute minimale) kostprijs is € 33,- per zitting waarbij ik alles heb meegenomen om praktijk te kunnen voeren (dus ook kosten voor innovatie en scholing). Dit bedrag is zelfs nog lager dat het door de NZa geadviseerde consult-tarief (ergens rond de € 38,-). Echter Achmea (waar Zilveren Kruis onder valt) heeft mij (de fysiotherapeuten in Nld) een contract aangeboden waarbij ik € 28,00 per zitting krijg. Dit betekent dus dat ik per behandeling € 5,- te kort kom. De afgelopen jaren ook geen inflatie-correctie maar wel stijgende kosten. Reken dat eens uit op jaarbasis. De afgelopen jaren is er dus geen geld geweest voor innovatie en scholing, dus daar ga je dan Achmea, met dat je kwaliteit belangrijk vindt (de ervaring van alle zorgverlenders is dat bij zorgverzekeraars de prijs leidend is). Dan moet je wel wat voor kwaliteit over hebben. Alles moet goedkoper en voor de hoogste kwaliteit. Soms heeft kwaliteit gewoon een minimumprijs. Van de allergoedkoopste pot pindakaas (voor mij part van de Lidl of de Aldi) kan je ook geen kwaliteit verwachten gelijk aan de Calvé. En ruimte om te onderhandelen en te overleggen over het contract is er niet. Het is tekenen bij het kruisje. Slikken of stikken. En dan iedereen die niet in de zorg werkt maar denken dat we slapend rijk worden. Nou, ik ben de afgelopen vier jaar niet op vakantie geweest omdat het er gewoon financieel niet in zat. Ik zit er serieus over na te denken om weer in loondienst te gaan werken of een ander beroep te gaan uitoefenen........ Zo, dat is er uit.......

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Verwijderde account
N/A
Een zorgverlener kan ook bepalen dat hij/zij geen contract wilt aangaan met de zorgverzekeraar(s).

Dit vindt ik een beetje rare uitspraak. Volgens mij moet dat helemaal omgekeerd zijn want het zijn de zorgverzekeraars die de macht hebben. Een zorgverzekeraar kan zich veroorloven geen contract aan te gaan, een zorgverlener vaak niet. Zoals Danny al zegt: het is stikken of slikken.
Zoals al eerder het vergelijk met Albert Heijn die door haar omvang zelf prijsstelling kan afdwingen bij leveranciers en/of fabrikanten.
Goed, de vraagstelling: wie mag de prijzen in de zorg bepalen? Dat kan maar 1 logisch antwoord hebben en dat zijn de zorgverleners zelf / zorgverleners gezamenlijk. Er is dat experiment geweest van de tandartsen waar de prijzen waren "vrijgegeven" wat weer heel snel was teruggedraaid. Alleen was dat experiment veel te snel en zeer slecht opgesteld en daarom niet representatief.
Maar ik ga niet verder in op de vraag omdat de basis van de vraag verkeerd is, namelijk contracten. Met de contracten hebben de zorgverleners alle macht en heeft deze vraagstelling geen enkel ander effect dan dat de antwoorden indicatief zijn.

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Starter
Toch wel jammer, dat zo'n discussie dan weer dood bloedt .........

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Verwijderde account
N/A
@ Danny
Het Zilveren Kruis forum heeft (nog) geen breed draagvlak. Soms zijn er oplevingen in het aantal reacties over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld de "enquête" van paar maanden terug of de meer recente "Eerste uitleg" kosten bij de apotheek).
Plus, het is mensen eigen om wel (veel) te reageren op onderwerpen die hen direct raken, dus in de portemonnee of een directe behandeling etc.
Over het algemeen zal je toch zien dat bij dit soort onderwerpen mensen denken "Maakt mij niet uit wie het bepaalt zolang ik mijn behandeling en vergoeding maar krijg.". Als er bv in de poll ook het antwoord zou staan van "Maakt mij niet uit", dan zou dat relatief veel stemmen krijgen (tenminste, als dit topic veel bezocht zou worden Smiley Knipoog ).
Maar ik denk ook dat mensen denken/vinden dat dit soort vraagstelling opgelost moeten worden door de ziektekosten verzekeraar zelf want daar betalen ze ook hun premie voor.
Plus (niet onbelangrijk denk ik), mensen zijn er moe van om de hele tijd over kosten te praten/denken. De vraagstelling hier op het forum is voornamelijk gefocust op kosten, prijzen, contracten etc. en mensen hebben daar genoeg van. Om die reden zelf al paar keer op het punt gestaan of me hier op dit forum weer uit te laten schrijven omdat het alleen maar gaat over geld Smiley Verdrietig

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Fanatiekeling
Die verhalen over slikken of stikken zijn onzinnig. Verzekerde zorg ( basis of aanvullend) moet altijd een plafondprijs hebben. Anders worden de zorgverleners slapende rijk.
Er is overcapaciteit in de fysiotherapie. Dan gaan de prijzen naar beneden. Plus dat we in een economische crisis zitten. Niet iedereen is verzekerd voor fysiotherapie. Maar dan is juist de prijs belangrijk. Dus zal het moeilijk zijn om klanten te krijgen voor die hogere prijs. Daar moet dan hele goede kwaliteit tegenover staan. Praktijken die landelijk een zekere naam hebben omdat ze gespecialiseerd zijn, lukt dit wel.
Ik sta wel positief tegenover een zorgverlener zonder contract. Ik denk niet dat er geen contract is vanwege slechte kwaliteit, eerder het tegendeel. Maar ik ben niet bereid om extra te betalen. Iets meer dan het gewone tarief vind ik wèl acceptabel. Maar als er nu een mogelijkheid zou zijn om de prijs te laten zakken? Er zou misschien bespaard kunnen worden op "luxe" dingen die de zorgverzekeraar verplicht stelt maar eigenlijk niet nodig zijn. Dit zou heel positief zijn. Dan kan de zorgverzekeraar buiten spel gezet worden.

Bij een ongecontracteerde fysio is een behandeling hopelijk ook gewoon 25-30 minuten in plaats van minder, zoals bij de zorgverzekeraar.

Re: Wie mag de prijzen in de zorg bepalen?

Moderator
@Danny, excuus voor mijn late reactie. Ik heb een paar vragen bij onze afdeling zorginkoop neergelegd om je een duidelijke reactie te kunnen geven.

Bij het sluiten van contracten letten we zowel op kwaliteit als op prijs. Om het voorbeeld van fysiotherapie aan te houden: daarbij zijn er verschillende contracten: een basiscontract, een contract voor zorgverleners die door klantervaringen te meten, meer inzicht geven in de kwaliteit die ze leveren en pluspraktijken, die nog meer service bieden. Over de pluspraktijken staat uitgebreidere informatie op onze website.
Een fysiotherapeut heeft keus tussen verschillende contracten. Per contracttype zijn er vaste vergoedingen welke afhankelijk zijn van voorwaarden en kwaliteitscriteria. Er zijn heel veel fysiotherapeuten in Nederland. Daarom is het niet mogelijk om met elke fysiotherapeut individueel te onderhandelen.

Danny, je geeft aan dat je vindt dat Achmea je te weinig betaalt. Wie zou de prijs volgens jou mogen bepalen. Wil je als fysiotherapeut zelf je tarief vaststellen of moet een andere instantie (bijvoorbeeld de overheid of de beroepsgroep van fysiotherapeuten) de prijs bepalen?
Meegja, ik lees dat jullie vinden dat de zorgverleners de prijs van je zorg mogen bepalen. Zou er dan helemaal geen plafond meer mogen zijn en op basis waarvan zou behandelaar A dan meer mogen vragen dan behandelaar B?
Elze, jij schrijft dat er wel plafondprijzen moeten zijn voor verzekerde zorg. Wie vind je dat deze plafondprijs zou moeten bepalen?

Meegja, je schrijft dat je moe wordt van praten over de kosten van zorg. In Who Cares staan een aantal onderwerpen die inderdaad onder andere over de kosten gaan. Daarnaast staan er op ons forum ook topics die niet over kosten gaan, zoals klantervaringen. In de komende Who Cares-cyclus zullen we het hebben over preventie. Wat doe jij om jezelf gezond te houden (bijv. gezond eten, sporten)? Ik ben ook erg benieuwd: waarover zou jij met ons verder willen praten?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.