Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Vorig jaar hebben we het al eens gehad over het meebetalen aan de zorg van een ander. De zorgverzekering is immers gebaseerd op solidariteit. Het CBS deed onderzoek naar de mening van Nederlanders over de inhoud van de zorgverzekering. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders vindt dat jongeren die door comazuipen in het ziekenhuis belanden minstens een deel zelf moeten betalen. Ook hulp bij stoppen met roken zien mensen het liefst niet (volledig) vergoed.

 

Welke zorg vind jij dat voor eigen rekening moet komen? Of vind je juist dat we nog meer solidair moeten zijn?

 

Bron: Nu.nl 

Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

9 ANTWOORDEN 9

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Nieuwkomer

zorg die voortkomt uit onverantwoordelijk leven, zoals comazuipen, roken als een ketter, heel ongezond en veel te veel eten zodat je kunt verwachten dat het een keer fout gaat, je te pletter werken om je maar steeds meer te kunnen permiteren hoort niet thuis in de solidariteit van de ziektekostenverzekering.

Als we het nu toch hebben over de ziektekotenverzekering dan wil ik daar nog wel het eea over kwijt, laten we beginnen met het positieve, de totale gezondheidszorg kan steeds beter worden door steeds weer nieuwe ontdekkingen van mogelijkheden.

Dan het negatieve, de verzekerden zijn stedds de dupe van ieder jaar weer duurdere verzekering. Voor mensen met een laag inkomen zoals zieken, bejaarden, lichamelijk of gestelijk gehandicapten is dit  bijna niet meer te betalen.

Als we dan spreken over sociale cohese, met andere woorden dat iedereen zijn deel moet betalen om iedereen te kunnen laten behandelen ben ik het daarmee volledig eens, behalve boven weergegeven uitzonderingen. Daarnaast wil ik iets kwijt over de kosten van de zorgkosten, in nederland is het land verdeeld in driet klassen van mensen, degenen die werken volgens de CAO, degenen die hun salaris zelf bepalen en de mensen die nadat ze hun gehele leven gewerkt hebben gepensioneerd zijn.

De mensen die tijdens hun werkzame leven onder de CAO vielen sparen een gedeelte van hun salaris om als ze gepensioneerd zijn hiervan te kunnen leven.  Zijzelf hebben geen enkele zeggenschap over het beheer van dit geld. Hierdoor hebben zij sinds 2008 steeds financieel ingeleverd. Naast ongebreideld graaien in de pot van het verzekeringsgeld door specialisten, apothekers en allerlei andere goedbetaalde functionarissen is dit de hoofzaak van het gegeven dat de gepensioneerde mensen steeds meer problemn krijgen om de ziektekosten premie, die ieder jaar  weer stijgt te kunnen betalen.

De  mensen die zelf hun salaris bepalen krijgen daarnaast een pensioen dat schandalig hoog is.Zij hebben uiteraard geen problemen om de ziektekostenpremie te betalen. Dit zijn bv ook de mensen die bepalen hoeveel pensioen er door de werkenden die onder de CAO vallen gespaard mag worden.

Daarnaast wordt door onze regering bepaald met welke rente gerekend mag wordenhoe bij het beplen van de opbrengst van het aanwezige pensioengeld.

Dit is de oorzaak dat de ouderen, zieken en gepensioneerden hun ziektekostenpremie vaak niet kunnen opbrengen.     

       

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Community Manager

Hoi Lambrichts,

 

Allereerst leuk dat je een account hebt aangemaakt om mee te praten over dit onderwerp! Een onderwerp waar de meningen nogal over uiteenlopen zien wij op social media. Als ik jouw mening goed lees vind je dat bepaalde zorg (zoals comazuipen, roken als een ketter) inderdaad voor eigen rekening moet komen en we hier niet solidair zouden moeten zijn. Meer mensen zijn dit met jou eens! Toch lezen we ook de vraag terug: waar stel je dan de grens? Wat is veel te veel eten? Wat is ongezond leven? Een vraag die ik best interessant vind! Heb jij daar een idee over?

 

Ben erg benieuwd!

 

P.S. Eerder is er over het onderwerp solidariteit gesproken op de community en daar kwam eigenlijk dit punt ook weer naar voren. Misschien leuk om dat gesprek eens te lezen!

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Gast
Michelle verwijst terecht naar een reeds eerder gevoerde discussie over ditzelfde onderwerp. Ik kan het alleen maar eens zijn met de opmerking dat het heel erg moeilijk wordt om de grens te leggen wanneer iemand wel of niet iets zelf moet gaan betalen.
Gaan we bv alle kosten van blessures die (amateur)sporters oplopen dan ook niet meer vergoeden en waarom zouden we rookverslaafden geen gratis afkickprogramma aanbieden? Gaan we drugsverslaafden en alcoholisten dan ook niet meer helpen? Het schijnt trouwens erg moeilijk te zijn om van het roken af te komen, lastiger dan van drugs las ik ergens. Daarbij is het voor de ziektekostenverzekering gunstig als iemand stopt met roken, dat kan erg kostenbesparend zijn of gaan we straks de chemokuren voor longkanker ook verhalen op de patient? Ik zie het al voor me, iemand in doodsnood met toch al een schuldig geweten (neem ik maar aan) die ook nog eens geconfronteerd wordt met enorme rekeningen die hij/zij niet kan betalen? Eigen schuld dikke bult?
Ik zou persoonlijk liever een paar euro meer premie betalen om te zorgen dat we dergelijke beslissingen nooit hoeven te nemen. 

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Lid verzekerdenraad

http://dereunie.kro.nl/seizoenen/2015_voorjaar/afleveringen/30-07-2015

 

kijk eens naar het verhaal van minke,

vind je dit dan ook eigen schuld en zelf betalen of toch betalen.

 

ze heeft iets gedaan wat niet hoort, en de effecten waren anders dan verwacht,

moet ze dan alle gevolgen zelf dragen.......?

 

ik ben toch redelijk terughoudend om alles wat niet onder een norm valt voor eigen rekening te laten vallen.

zoals comazuipen..... kan me niet voorstellen dat je dat geheel zelfstandig bedenkt om je op jonge leeftijd nu een helemaal vol te laten lopen, daar komen veel externe factoren bij die dit kunnen veroorzaken.

moet je dan zo'n jong iemand laten bloeden voor een fout die anderen mede veroorzaakt hebben..,..?

 

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Lid verzekerdenraad
Minke's verhaal begint bij minuut 35

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Gast
Beste Diadino24,
Ik denk dat je mijn berichtje niet hebt gelezen, ws alleen de woorden "eigen schuld dikke bult" maar dan zonder het vraagteken...;-)
Als je het echt had gelezen had je deze vraag niet hoeven te stellen dus nee, natuurlijk vind ik niet dat zij dit hoeft te betalen. Zoals ik al eerder aangaf ik ben eerder bereid meer te betalen dan in een situatie terecht te komen waar we met de vinger naar elkaar wijzen en elkaar veroordelen zonder iets van de ander te weten.
Ik ben overigens blij dat jij er ook genuanceerd over denkt, ik kan alleen maar hopen dat het Zilveren Kruis dit ook blijft doen.

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Lid verzekerdenraad

@Haarlem

Smiley Knipoog het voorbeeld was ook niet een direct antwoord op jouw antwoord, meer in z'n algemeenheid.

voorbeeldje van de vraag waar je de grens zou moeten trekken van "eigen schuld, dikke bult/rekening".

uit jouw antwoord haalde ik ook dat jij liever bereid bent iets meer te betalen dan dat je een grens zou willen/moeten trekken.

 

groet mike

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Gast
Waarom toch steeds die steeds maar terugkerende vraag van het ZK? Kennelijk wil ze langs deze weg peilen of er genoeg draagkracht is om mensen in de toekomst te laten betalen aan ziekten die ze zelf hebben veroorzaakt? Over dat comazuipen is nu wel genoegzaam bekend hoe mensen daarover denken, ik heb op voorhand medelijden met de evt bijstandmoeder die moet opdraaien voor dergelijke kosten.
Ik pleit nog steeds voor solidariteit en medemenselijkheid, ik zou zo graag willen blijven leven in een maatschappij waarin we solidair zijn met elkaar en voor elkaar blijven zorgen. Laten we toch allemaal, het liefst naar draagkracht, elkaar ondersteunen. 
Het is ook erg moeilijk om te weten wie wat zou moeten betalen en wanneer en en vooral wat is er nou waar en niet waar? Hieronder een voorbeeld.
Een arts verklaart dat rokers ons niet meer geld kosten omdat:

Mensen die roken en overgewicht hebben worden gemiddeld eerder ziek en krijgen andere ziekten dan mensen die gezond leven. Per jaar dat rokers en mensen met ernstig overgewicht leven zijn ze daardoor weliswaar duurder dan gezond levende mensen, maar ze leven ook korter dan gezond levende mensen. Juist op een hoge leeftijd (die veel rokers niet bereiken) worden relatief hoge kosten gemaakt. Uiteindelijk maakt dit dat juist gezond levende mensen het duurst zijn voor de zorg, over hun hele leven gerekend.

Recente berekeningen geven aan dat rokers zo’n 60.000 euro en mensen met ernstig overgewicht zo’n 30.000 euro goedkoper zijn over hun hele leven gerekend dan mensen met een gezonde levensstijl. Ongezond leven straft zich dan ook vooral door een korter leven en meer ziekte, niet door hogere zorgkosten.

Nu lees ik weer dat rokers ons 2000 euro per jaar kosten, na de column van die arts vraag ik me dus nu af of dat nou duur is of goedkoop? Lang leven schijnt nog duurder te zijn, Misschien moeten we daar ook maar iets op gaan verzinnen, de pil van Drion op tachtigjarige leeftijd verplicht innemen oid.?Als ouderen maar onbetaalbaar genoeg worden zie ik die pil er snel van komen, niet verplicht uiteraard ;-)

50% van de Nederlanders is te dik, het gevolg daarvan kan diabetes zijn, laten we ze dat ook allemaal zelf betalen t/m het afzetten van ledematen aan toe? O nee, die blijken volgens bovenstaand stukje ook goedkoper te zijn dan langlevenden. 

Sportblessures kosten 1,5 miljard per jaar, cijfers uit 2015. Gaan we voortaan zelf betalen, toch? Iedereen weet toch dat het veel gezonder en minder risicovol om regelmatig een stevige boswandeling te maken dan intensief te sporten?
Een kinderarts heeft berekend dat de zorgkosten van een kind met Down 1 tot 2 miljoen kost. Als de ouders dit van te voren weten en er toch voor kiezen om het kindje te houden gaan de zK-verzekeringen dan zeggen dat de ouders het kind moeten laten aborteren en zo niet de kosten zelf maar moeten betalen? Het griezelige is dat ik me kan voorstellen dat dit in de toekomst nog wel eens echt zou kunnen gebeuren.
TNO heeft berekend dat een op de zeven mensen kampt met een burnout door te hard te werken, schatting van de kosten is 1,8 miljard, zelf betalen, helemaal voor. Je lijkt wel gek om zo hard te werken.
20% van de beroertes komt doordat mensen te weinig bewegen en dat weinig bewegen zorgt ook voor een verhoogd risico op bv:
- osteoporose
- borstkanker
- hartziekte mn acuut myocard infarct
- dikke darmkanker
Nou ja, meer kan ik zo snel niet verzinnen maar meer dan genoeg voer voor die discussie die het ZK zo graag voor de derde (?) keer nieuw leven wil inblazen.

Re: Welke zorg vind jij dat er voor eigen rekening moet komen?

Community Manager

@Haarlem Wat voor ons belangrijk is is dat het gesprek hierover gevoerd wordt zodat er bewustzijn ontstaat rondom de afwegingen die je hierboven zo helder benoemd. Het is niet om te peilen of er draagkracht is voor een wijziging in het beleid. Uiteindelijk is het uitgangspunt solidariteit. Dat neemt niet weg dat de zorgkosten blijven toenemen en dat dat gevolgen heeft. Of we gaan met zijn allen steeds meer betalen, of we moeten kijken welk zorg niet langer verzekerd wordt, simpelweg omdat het niet meer op te brengen is. Dat laatste is inderdaad een moeilijke keuze. Waar leg je dan de grens? Wat is eigen verantwoordelijkheid en wat niet? Ik denk dat  die discussie elke keer opnieuw oplaait omdat het maar de vraag is of we de zorgkosten met elkaar kunnen en willen blijven betalen.

 

Voor een heleboel mensen is een zorgverzekering een kostenpost waar ze, voor hun gevoel, niet voldoende voor terugkrijgen. Door, aan de hand van een nieuwsbericht, de vraag te stellen ontstaat er wellicht meer bewustzijn over wat de gezondheidszorg ons kost.

 

Daarnaast is het punt wat je aankaart zeker interessant. Comazuipen en roken zijn volgens de meeste mensen aanwijsbaar niet nemen van eigen verantwoordelijkheid. Eigen schuld dikke bult, en de zorg voor die bult mag je zelf betalen. Maar als je daaraan begint bevindt je je inderdaad wel in een grijs gebied. Iemand die teveel drinkt, iemand die sport en iets breekt, iemand die niet beweegt of ongezond eet: is dat dan ook eigen schuld dikke bult?

 

Waar ik benieuwd naar ben is hoe je aan al die goede voorbeelden komt. Is dit een onderwerp waar je je in hebt verdiept?