Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Iedere euro premie die ten onrechte is uitgegeven, is er één te veel. Onterechte vergoedingen aan zorgverleners én verzekerden zorgen voor een hogere premie voor onze verzekerden. Het controleren van declaraties nemen we dan ook uiterst serieus. Iedere dag zijn ongeveer honderd medewerkers bezig met het uitvoeren van diverse controles om te zorgen dat premiegeld niet onterecht uitbetaald wordt. Zilveren Kruis Achmea is onderdeel van Achmea. In 2012 heeft Achmea 81 miljoen euro teruggevorderd, waarvan 79 miljoen euro aan onterechte declaraties en 2 miljoen euro aan bewezen fraude.

Check de vergoedingen online
Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis? Dan kunt u zelf online nagaan welke zorg wij voor u hebben betaald. Logt u daarvoor in op de site via ?Mijn Zilveren Kruis?. Onder het kopje ?zorgverbruik? kunt u zien wat is gedeclareerd en wat is vergoed. We krijgen soms signalen van onze verzekerden die vraagtekens hebben bij de hoogte van declaraties en dat bij ons aankaarten. Alle signalen nemen we zeer serieus. Wanneer u een onjuiste declaratie ziet, mailt u dan naar zorg.speciale.zaken@achmea.nl.

Bron: http://www.zilverenkruis.nl/consumenten/klantenservice/Nieuws/Pages/Wat-doet-Zilveren-Kruis-Achmea-a...

Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

5 ANTWOORDEN

Re: Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Nieuwkomer
Bovenstaande opvatting staat heel leuk op jullie site maar in de praktijk werkt het toch wel even anders.

De echte werkwijze van Zilveren Kruis is als volgt. In maart 2012 een behandeling ondergaan bij een zorgverlener waarbij de rekening van euro 75,- contant is voldaan. In juli 2013 (meer dan een jaar later) volgt er een aankondiging van het Zilveren Kruis dat er een rekening is ontvangen van ruim 275 euro welke ten laste van ons eigen risco zal worden gebracht. Het blijkt om een factuur van de bewuste zorgaanbieder te gaan. ZK gebeld dat deze factuur a) te hoog is en b) al voldaan is, dus niet tot betaling overgaan aub want het klopt niet.

Reactie van ZK is dat ik dat zelf met de zorgaanbieder moet oplossen en dat het geld toch van mijn rekening zal worden afgeschreven, ondanks dat ik aangeef dat deze factuur onjuist is. Contact met de zorgaanbieder verloopt warrig: ja er is toen wel iets betaald maar dat was niet alles en het stond verkeerd op de website en er is later iets aangepast in de regelgeving. Uiteindelijk komt het er natuurlijk gewoon op neer dat de kosten voor ons zijn terwijl ZK hier naar mijn mening als specialist op het gebied van zorgbetaling een rol had moeten spelen. Dat doet men dus niet!. Voor mij en mijn gezin geen ZK kruis meer.

Als je verstandig bent dan zoek je een verzekeraar die werkelijk klaar staat om je te helpen als je hulp nodig hebt en naar mijn mening schiet Zilveren Kruis hier dus schromelijk tekort.

Re: Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Fanatiekeling
Helaas schieten de meeste verzekeraars hierin tekort.
Door het hoge eigen risico in 2013 heeft de zorgconsument hier last van: de zorgverzekeraar betaalt rekeningen , die  niet in orde zijn. De minister heeft al maatregelen genomen. Ik vind ook dat het de taak is van dzoegverzekerasr, om op aanwijzing van de verzekerde, de rekening te betwisten.
Beter is het om dan een echte restitutieverzekering te nemen. Ook ZK heeft een restitutieverzekering ( kan ook zonder het xclusief pakket: dan is hij niet zoveel duureder). Maar ook daar vindt rechtstreekse betaling plaats (vooral ziekenhuizen). Het klopt al lang niet meer, dat een restitutieverzekering zou inhouden, dat de klant eerst zelf de rekening moet betalen en deze vervolgens moet indienen bij de zorgverzekeraar. Zelf voorschieten van de rekening gebeurt ook bij restitutieverzekeringen maar zo'n 5%. Beter is om helemaal niet meer van de zorg gebruik te maken. Dan gaat iedereen failliet: zowel de ziekenhuizen als de zorgverzekeraars. 

Re: Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Elze, ik zou willen dat we niet van de zorg gebruik zouden hoeven maken. Feit blijft dat veel mensen zorg nodig hebben en dat het noodzakelijk is dat er ook voor iedereen goede en betaalbare zorg mogelijk is.

Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat de verzekeraar luistert naar de verzekerde als hij/zij een nota in twijfel trekt. Dit gebeurd ook zeker en hier zijn ook opties voor, maar je houd altijd grijze gebieden. Een voorbeeld is dat de verzekerde nooit een nota van een behandeling krijgt en nu twijfelt of dat het bedrag wel klopt (en dan niet in vergelijking met de NZA lijst maar of de prijs klopt bij wat er is uitgevoerd). Dit is in de praktijk lastig uit te zoeken.

Ik ga in ieder geval een klantsignaal aanmaken. Het is belangrijk dat we fraude in de zorg zoveel mogelijk aanpakken.

Re: Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Fanatiekeling
Vandaag lees ik in de krant (FD, p. 9), dat Zilveren Kruis met de ziekenhuizen vaste contracten heeft afgesloten, wat inhoudt dat één groot bedrag ( vaste aanneemsom) betaald wordt. Nu blijken de kosten lager uit te vallen omdat er minder mensen naar het ziekenhuis gaan, dus dat is een verliespost voor Achmea. ( in 2012 een verliespost van 200 miljoen en in 2013 ongeveer dezelfde verliespost).
Maar die vaste afspraak betekent dus ook, dat het Zilveren Kruis niet uitmaakt wat gedeclareerd wordt. En voor ZK is een hogere rekening zelfs beter, want dan kunnen ze meer terugclaimen via het eigen risico.

Re: Wat doet Zilveren Kruis Achmea aan fouten en fraude in de zorg?

Fanatiekeling
Het staat dus in het Financieel Dagblad van dinsdag 24 september.