Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Waarom geen vergoeding voor behandeling van familie?

Nieuwkomer

Hoi Zilverenkruis,

 

In de polisvoorwaarden staat het volgende geschreven:

 

3.5 Kosten van behandeling die uzelf of een familielid uitvoert U mag niet uzelf behandelen of doorverwijzen en de kosten daarvan declareren op uw eigen verzekering. U heeft geen recht op deze zorg. Wilt u dat uw partner, een gezinslid en/of een familielid Algemene voorwaarden basisverzekeringen Algemene voorwaarden basisverzekeringen 11 in de eerste of tweede graad u behandelt? En wilt u dit declareren? Dan moeten wij u vooraf toestemming hebben gegeven. Wij doen dit alleen in uitzonderlijke gevallen. Er is sprake van een uitzonderlijk geval als u kunt aantonen dat het noodzakelijk is dat de behandeling uitgevoerd moet worden door een familielid en niet door een andere zorgverlener kan worden uitgevoerd.

 

Ik vroeg mij af waarom de zorgverzekeraar behandelingen van familie (behalve dan in uitzonderlijke gevallen) niet vergoed. Wat is daar de reden van?

 

Hopelijk heeft u antwoord op deze vraag!

 

Met vriendelijke groet,

 

Charlotte 

Waarom geen vergoeding voor behandeling van familie?

1 ANTWOORD

Re: Waarom geen vergoeding voor behandeling van familie?

Expert

De reden dat we behandelingen van familieleden in principe niet vergoeden is dat de professionele verantwoordelijkheid voor artsen vaak een beletsel vormt om in te gaan op het verzoek van familieleden hen te behandelen. De arts is dan niet in staat voldoende professionele afstand in acht te nemen. Dit hebben wij niet zelf bedacht maar volgt uit de richtlijn ‘Niet-aangaan of beëindiging van de geneeskundige behandelingsovereenkomst’ van de KNMG (de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst).