Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Bezoeker

Goedendag lezers,

 

Enkele maanden geleden is er bij mij een slaaponderzoek gestart omdat ik heel veel te kampen had met slaap problemen. Het bleef echter niet alleen bij slaap problemen. Ook had ik overdag last van hoofdpijn sufheid etc. etc. Omdat ik geen goede nachtrust had waar ik me een hele tijd niet van bewust was, tot ik in het huwelijksbootje was gestapt en ging samenwonen met mijn huidige partner die dat toen had opgemerkt.

 

Op basis van de complicaties, snurken en ademstops etc. etc. toch maar besloten om langs de huisarts te gaan. 

 

Eenmaal daar aangekomen had mijn huisarts al op basis van de feiten die ik had doorgegeven het vermoeden dat het ging om een slaapappneu.

 

De volgende stap was om in een ziekenhuis een afspraak in te plannen voor het verdere onderzoek. Echter tot verbazing van mijn huisarts was de gemmiddelde wachttijd in een straal van 40km de wachttijd een half jaar of langer bij de ziekenhuizen. 

 

Omdat het probleem waar ik mee te kampen had, heel veel zaken deed beinvloeden in mijn dagelijkse leven (werk, hobby's etc.) en een medische noodzaak achter zat hebben we besloten om een afspraak in te plannen in een ziekenhuis waar ik op korte termijn kon worden onderzocht. 

 

We kwamen uit op het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Dit is 90km heen en 90km terug voor mij. De wachttijd bij het Bravis ziekenhuis was 2 maanden maar wel de eerste mogelijkheid. 

 

Nu ontvang ik tot mijn verbazing een nota van het ziekenhuis waarin staat dat 75% is vergoed door het Zilveren Kruis en dat ik 25% zelf moet betalen.

 

Het is niet mijn eerste keuze geweest om daar behandeld te worden gezien het een hele onbekende omgeving voor mij is en het alleen al 90km heen en 90km terug is. Ik ben inmiddels 3 keer voor onderzoek daar geweest en meer als 500km afgelegd. Omdat mijn gezondheid hier ter sprake was hoefde ik niet 2 keer na te denken om deze afstand af te reizen voor iedere consult.

 

Echter ben ik wel verbaasd dat ik uiteindelijk een nota heb gehad voor het onderzoek omdat hier natuurlijk een medische noodzaak een rol bij speelde en de wachttijden bij de beschikbare ziekenhuizen.

 

Ik heb contact opgenomen met het Zilveren Kruis waar ze me niet echt willen helpen en steeds aangeven dat het een niet gecontracteerd ziekenhuis is. Dat begrijp ik ook wel maar de reden en medische noodzaak die er achter zit is bepalend geweest voor mijn keuze. Ik ga natuurlijk ook niet met plezier 500km reizen. Als het noodzakelijk is moet het wel natuurlijk.

 

Voor de nieuwschierigen onder ons, ik ben inmiddels geholpen/behandeld. Ik slaap nu dagelijks met een slaapbeugel en de resultaten zijn verbulffend.

Ik sta met plezier op, helemaal uitgerust, geen complicaties meer en zelfs mijn collega's hebben opgemerkt dat ik veel actiever ben.

 

Maar goed waar het nu om gaat is het volgende, ik heb een basis budget als basisverzekering en ging er van uit dat als je een doorverwijzing kreeg van een medisch specialist dat je een 100% vergoeding zou krijgen bij een niet gecontracteerde zorgverlener. Dit natuurlijk omdat er een medische noodzaak achter zit en je uiteindelijk door een medisch specialist op basis van zijn advies bent doorverwezen.

 

**Aanvullende info**

 

Ik heb een dag rondgelopen met een apparaat wat mijn ademhaling bijhield, hartslag, zuurtstofgehalte etc etc.

Uit resultaten daarvan is gebleken dat ik 15-20 ademstops heb per uur en een zuurstofwaarde in mijn bloed daalt tot 67% tijdens mijn slaap. Dit kan zeer levensbedreigend zijn. Bij een gezond mens mag die nooit onder de 99% komen. 

 

Stel je voor dat ik met deze afwijkingen minimaal 6 maanden moest wachten om in aanmerking te komen voor een behandeling bij een gecontracteerde ziekenhuis. Wie weet had ik dat niet eens gered of waren er meer complicaties opgetreden...

 

Wat zijn mijn rechten? Want ik ben het hier duidelijk niet mee eens.

 

Mvg

 

KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

11 ANTWOORDEN 11
Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Fanatiekeling

@hasanalkan “Maar goed waar het nu om gaat is het volgende, ik heb een basis budget als basisverzekering en ging er van uit dat als je een doorverwijzing kreeg van een medisch specialist dat je een 100% vergoeding zou krijgen bij een niet gecontracteerde zorgverlener.”. 

Ik lees niet in uw verhaal dat u bent doorverwezen door een medisch specialist. ( een medisch specialist is een arts die verder heeft doorgeleerd dan de huisarts en meestal verbonden is aan een ziekenhuis).

U schrijft dat u in overleg met de huisarts voor dit ziekenhuis heeft gekozen.

Dit zijn nu eenmaal de regels. Volgende keer geen BUDGET polis meer nemen!

PS het is mogelijk dat u gebrek aan kennis van de Nederlandse taal en/of gebrek aan kennis van het jargon in de gezondheidszorg niet wist dat een “ medisch specialist” niet hetzelfde is als een huisarts. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @hasanalkan,  

 

Welkom op de community en bedankt voor het delen van je verhaal. Heel fijn om te horen dat de behandelingen je hebben geholpen om meer uitgerust te zijn en je actiever te voelen.

 

@Feina geeft het juiste antwoord op je vraag. Aangezien je huisarts je heeft doorverwezen naar het ziekenhuis in Roosendaal dat niet gecontracteerd is voor de Basis Budget, krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je naar een ziekenhuis was gegaan dat wel gecontracteerd is voor de Basis Budget polis. Ik snap dat je liever de volledige vergoeding had ontvangen, maar daar kunnen we je in dit geval helaas niet bij helpen. Bij het afsluiten van de Basis Budget verzekering en het versturen van je polisblad hebben we nadrukkelijk aangegeven wat de voor- en nadelen zijn.  

 

Als je in de toekomst gebruik van zorg wil maken, geef ik je graag de tip om de zorgzoeker te gebruiken. In de zorgzoeker vind je alle zorgverleners met wie wij afspraken voor 2017 hebben gemaakt. Wij werken deze informatie wekelijks bij. Binnenkort zijn ook de zorgverleners voor 2018 erin te vinden.

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Fanatiekeling

@Jordan. Om hoeveel geld gaat het hier? Dit kan een heel groot bedrag zijn . Het ziekenhuis ziet op moment van inschrijving het type verzekering van de patiënt. ( via VECOZO). Volgens mij is het ziekenhuis verplicht om dit te melden aan de patiënt. Als het ziekenhuis dit niet gedaan heeft, dan is de schade voor het ziekenhuis ( of moet het ZK dit met het ziekenhuis oplossen, aangezien jullie toch zeker wel hebben afgesproken dat een ziekenhuis dit moet melden, en natuurlijk liefst direct mondeling en zo snel mogelijk ook schriftelijk). Volgens mij is dit een regel of wet. 

En wil je @Ron Burgers even attenderen op dit topic? Hij heeft misschien nog nooit de negatieve kanten gezien van de BUDGET. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Medewerker

@Feina Wat is hier een nadeel aan dat ik niet omschreven heb. Er is geen sprake van spoedeisende hulp. Er is natuurlijk een heel groot verschil tussen medisch noodzakelijke hulp en spoedeisende hulp. Ik ga er van uit dat dat alle behandelingen in een ziekenhuis medisch noodzakelijk zijn.

 

Deze verzekerde heeft, ik neem aan bewust, gekozen voor een lagere premie. Daar zitten consequenties aan. Een van de consequenties is dat je voor niet spoedeisende hulp naar een gecontracteerd ziekenhuis moet. Hij had vooraf kunnen kijken welke ziekenhuizen een contract hebben met Zilveren Kruis. Als hij dan tot de conclusie komt dat het dichtsbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis betekent dat hij 500 km moet reizen bij niet spoedeisende hulp, dan kan hij op dat moment de afweging maken of de lagere premie opweegt tegen dit nadeel. Blijkbaar heeft in dit geval de verzekerde alleen gekeken naar de voordelen van de lagere premie. De uitleg van Zilveren Kruis over de budgetpolis is hierin heel duidelijk.

 

De verzekerde had ook contact op kunnen nemen met de Zorgcoach die voor de verzekerde had kunnen kijken waar hij/ zij op zo kort mogelijke termijn terecht zou kunnen.

 

Waar je wel een punt hebt is dat het ziekenhuis van te voren aan had moeten geven dat niet alles vergoed zou worden. Hiermee hebben ze niet voldaan aan de mededelingsplicht.

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@hasanalkan, zoals mijn collega Ron hierboven schrijft, zijn ziekenhuizen wettelijk gezien verplicht om je voor de behandeling te informeren over de kosten die de behandeling met zich meebrengt. En of zij geselecteerd zijn voor de Basis Budget, zodat je van te voren weet of je de kosten dus wel of niet volledig vergoed krijgt. Heeft het Bravis ziekenhuis in Roosendaal je hier vooraf niet over geïnformeerd? Neem dan eerst contact op met het ziekenhuis. Kom je er met het ziekenhuis niet uit? Wil je dan dit formulier invullen? Dan bellen je binnen 3 werkdagen terug!

 

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Lid verzekerdenraad

hoi, 

toch even een kanttekening wat betreft de meldingsplicht van een ziekenhuis.

ik heb hier een brief van tergooi ziekenhuis in hilversum en daar staat letterlijk de tekst "controleer voor uw afspraak ook uw verzekeringsvoorwaarden. miet alle polissen vergoeden uw ziekenhuisbezoek volledig"

dat is alles wat er gemeld wordt in deze zeer algemene brief, ik snap het wel, maar ik wil geloven dat menigeen uit zo'n globale melding niet uit gaat komen wat hij of zij waar moet uitzoeken.

dan hebben ze misschien wel aan hun meldingsplicht voldaan, maar dan wel minimaal.

enige wat ik uit mijn brief kan halen is waar ik moet zijn en bij wie, maar niet waarvoor, dus wat moet ik dan al opzoeken en navragen bij hey zilveren kruis?

 

groet mike

 

 

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Medewerker

@Mike de Wit Hai Mike,

 

Ik weet ook niet of het ziekenhuis hiermee voldaan heeft aan de mededelingsplicht. Op zich wijzen ze er wel op, maar ik ben van mening dat ze best wel wat meer mee mogen denken.

 

Ik vind alleen wel dat iedereen die kiest voor de budgetpolis dit bewust heeft gedaan. Op het moment dat je dan naar het ziekenhuis en je krijgt de melding dat je je polisvoorwaarden moet nakijken voor de vergoeding dan kun je of zelf contact opnemen met het Zilveren Kruis, of je kijkt op de website. Op de lijst met ziekenhuizen staat in jouw voorbeeld vermeld dat Zilveren Kruis een overeenkomst heeft met Tergooi Ziekenhuizen. Ook in 2018 kun je dus gewoon terecht met een de Basis Budget verzekering bij Tergooi Ziekenhuizen.

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Bezoeker
Hello people,

Uiteraard begrijp ik dat ik wat beter de algemene voorwaarden had moeten lezen, daar ben ik de fout in gegaan. Ik dacht dus dat een verwijzing van de HA voldoende was.

Normaal gesproken zou ik naar het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch zijn gegaan of naar het Twee Steden ziekenhuis in Tilburg. Bij een van deze twee ziekenhuizen had ik recht op 100% vergoeding. Echter was het vanwege klachten een medische noodzaak en de kortere wachttijd heeft mij doen besluiten om naar Roosendaal te gaan.

Maar goed....regels zijn regels alleen had ik wel in dergelijke situaties juist wel begrip verwacht.

Achteraf heb ik natuurlijk wel contact gehad met een zorgcoach inzake de nabehandeling, want die gaan we natuurlijk niet meer voortzetten in Roosendaal. Er is mij alleen geïnformeerd over de wachttijden en die informatie kan mijn huisarts mij ook verstrekken zoals die voorafgaand de behandeling heeft gedaan. Dus dan vraag ik mij eigenlijk af wat voor nut het had gehad om contact op te nemen met ZK, buiten het feit om dat ze me zouden vertellen dat ik een deel van de kosten zelf moest betalen.

Het was een medische noodzaak en ik moest op korte termijn behandeld worden, dus dan was ik alsnog daar geweest.

Het gaat gelukkig ook niet om een rampzalig bedrag €150+-.

Groeten
Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Fanatiekeling

@hasanalkan, goed om nog wat van je te horen. 

 

En ik ben blij dat geen (tien)duizenden euro's bent kwijt geraakt. Kun je begrijpen waarom ik deze BUDGET-polis zo gevaarlijk vind? Zowel vanuit medisch standpunt vind ik het een risico, omdat je niet zelf je ziekenhuis kan kiezen. En financieel is het ook een groot risico. Want het had ook om een veel groter bedrag kunnen gaan. Weet je zeker dat je alle rekeningen al gehad hebt? 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Lid verzekerdenraad

hoi @Ron Burgers,

 

keuze voor een bedgetpolis wordt vaak wel bewust gemaakt, maar vast niet door iedereeen op de juiste gronden en met de consequenties in gedachte.

een substantieel deel zal de keuze toch gebasseerd hebben op het financiele plaatje van de premie en niet het financiele plaatje voor het moment dat je eens naar het ziekenhuis moet.

ikzelf betaal blijkbaar liever iets te veel maar weet dan wel dat ik zonder al te veel problemen overal terecht kan.

groet mike

Highlighted

Re: KNO onderzoek niet gecontracteerde ziekenhuis

Medewerker

Beste @Mike de Wit

 

Ik ben het helemaal met je eens dat de keuze moet worden gemaakt op de juiste gronden. Daarbij zul je de voor- en nadelen tegen elkaar af moeten wegen. Zoals aangegeven zijn er voor mij eigenlijk geen nadelen. Alle ziekenhuizen in mijn omgeving zijn gecontracteerd. Dan ben ik een dief van mijn eigen portemonnee om geen budgetpolis af te sluiten. Daarnaast heb ik weinig zorgbehoefte dus dat speelt allemaal mee.

 

Maar de keuze moet niet alleen financieel zijn. Ik weet van een bekende die verblind door de lage maandelijkse premie een vrijwillig eigen risico heeft afgesloten. En dat terwijl ze ieder jaar het eigen risico heeft aangesproken in verband met medicijngebruik. In dergelijke gevallen zou het inderdaad goed zijn als mensen worden geadviseerd om dit niet te doen. Wellicht is daar nog wel een rol in te vinden door Zilveren Kruis. Verzekerden zouden dan tegen zichzelf beschermd moeten worden, al blijft de keuze aan de verzekerde om een vrijwillig eigen risico te nemen.