Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Hogere premie voor hogere inkomens?

Medewerker

Meer dan helft van de volwassen Nederlanders vindt dat de zorgpremie voor de hogere inkomens omhoog zou moeten, dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Op dit moment dragen mensen met een hoger inkomen meer bij aan de zorg. Moet dit verschil groter worden of kleiner?

Hogere premie voor hogere inkomens?

5 ANTWOORDEN 5

Re: Hogere premie voor hogere inkomens?

Vaste bezoeker

Ik vind dat van wel. Dat de sterkere schouders daar mee helpen. Laten we in de zorg weer wat socialer worden

Re: Hogere premie voor hogere inkomens?

Vaste bezoeker

Ik vind van wel , maar grote nederlandsse bedrijven die de belasting onderduiken in het buitenland zouden

ook moeten bijdragen . dit is misschien wel de reden waarom het verschil tussen inkomsten steeds groter word vanwege het onduiken van belasting . Bedrijven zoals Heineken en de HEMA onderduiken belasting 

door zich te vestigen in het buitenland waar men een verminderde belasting heeft voor buitenlandse bedrijven dit heeft Nederlands ook. wat dat betreft is Nederland een van de grootste !

Re: Hogere premie voor hogere inkomens?

Voorbijganger

Deels mee eens, het is namelijk afhankelijk wat onder de noemer ´´hogere inkomens´´ valt. Zo heb je mensen die als hogere inkomens worden aangemerkt, terwijl zij ook net het kopje boven water houden. Sowieso mogen mensen met een inkomen van 80.000 per jaar en meer extra betalen. 

Re: Hogere premie voor hogere inkomens?

Bezoeker
Deels mee eens. T zou fijn zijn voor de lagere inkomens om ook wat minder te moeten betalen, maar mensen willen niet meer verdienen om meer te betalen, maar voor plezier. Op een bepaalde manier zou ik t oneerlijk vinden om rijke mensen voor dezelfde zorg meer te laten betalen. Of gaan de armen dan gewoon slechtere zorg krijgen?

Re: Hogere premie voor hogere inkomens?

Community Manager
Community Manager

Interessant om te zien dat je op verschillende manieren kunt kijken naar of mensen met een hoger inkomen ook een hogere premie moeten betalen.  Ook op onze afdeling spraken we hierover en zijn de meningen verdeeld. Maar belangrijker nog, we kwamen erachter dat er nog veel onduidelijkheid is over hoe het op dit moment precies zit.  Dat hebben we uitgezocht en leggen we hieronder uit.

 

Je betaalt ook via je inkomen mee aan de zorg

Iedereen die verplicht verzekerd is betaalt premie aan zijn zorgverzekering. Daarnaast betaalt bijna iedereen  ook nog voor de zorg via een  ‘inkomensafhankelijke bijdrage’.  Dit is vastgesteld in de zorgverzekeringswet (ZVW).  Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met de hoogte van deze bijdrage (in percentage) en wie in jouw situatie de bijdrage betaalt.

 

Jouw werkgever betaalt voor jou een inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorg

De bijdrage van de werkgever is 6,95% over jouw bijdrage-inkomen Zvw. Dit bedrag wordt dus niet ingehouden op je salaris. Maar, hoe meer jij verdient, hoe meer jouw werkgever bijdraagt aan de zorgverzekeringswet.

 

Als je niet in loondienst bent, betaal je zelf een inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorg

Als je pensioen of een uitkering ontvangt of werkt als freelancer of ZZP-er, betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage.  De bijdrage op basis van jouw inkomen is in dit geval is 4,85% van je inkomen. In deze tabel van de belastingdienst zie je wat het maximumbedrag en de aanslaggrens is.

 

Je hebt recht op zorgtoeslag als je een inkomen onder de € 26.500 hebt

De zorgtoeslag neemt af als het inkomen toeneemt en is €0 bij een inkomen van € 26.500. Als voorbeeld: voor een alleenstaande met een inkomen tot €19.500 is de zorgtoeslag €78 per maand. Voor alle tussenliggende bedragen kun je op www.toeslagen.nl zelf berekenen welk bedrag je per maand krijgt.

 

Op dit moment is het dus al zo dat er  door ( of ‘voor’ wanneer de werkgever betaalt) mensen met een hoger inkomen, meer betaald wordt aan de zorg in Nederland.  En minder betaald wordt aan de zorg, door mensen met een lager inkomen.