Highlighted

Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Expert

Polisvoorwaarden zijn best ingewikkeld om te lezen. Ze moeten kloppen met allerlei wettelijke bepalingen. Mijn uitdaging is om daarmee voorwaarden te schrijven die toch begrijpelijk zijn, in ‘normale’ woorden.  Mijn collega’s en ik krijgen daarvoor veel ideeën en suggesties van verzekerden, lees daarover meer in mijn blog. Die helpen ons om de voorwaarden begrijpelijker te maken. Zoek jij iets in de polisvoorwaarden en vind je een onderdeel moeilijk te begrijpen?  Of heb je een idee over hoe het begrijpelijker opgeschreven kan worden? Dan kan jij mij helpen! Deel jouw suggesties met mij in dit topic en ik houd je graag op de hoogte van wat we met jouw suggestie doen.

 

Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

9 ANTWOORDEN 9
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

Zal ik doen. 

Ik vind de polisvoorwaarden op sommige plekken echt onduidelijk doordat er drie verzekeringen in hetzelfde boekje staan. 

Mij viel laatst op dat de VGZ voorwaarden vrij helder zijn. U zou daar eens rond kunnen kijken. 

 

Ik heb een voorbeeld van een een onduidelijkheid: artikel 3.2 fysiotherapie basisverzekering onder 18 jaar. Hier staat de tekst "Dit geldt alleen als de extra behandelingen medisch noodzakelijk zijn. In totaal heeft u dus recht op maximaal 18 behandelingen."

Dit is onduidelijk: het lijkt alsof een kind maximaal 18 behandelingen per jaar kan krijgen. Maar dit klopt niet, want het gaat om 9/18 behandelingen per klacht per jaar. 

 

Een ander voorbeeld.

Ik vind dat de volgende tekst toegevoegd moet worden aan de polisvoorwaarde  VERLOSKUNDIGE ZORG EN KRAAMZORG

Hebt u geen medisch indicatie? Als u geen medische indicatie hebt, dan kunt u voor eigen rekening een combinatietest of NIPT ondergaan.

 

Groet, Feina.

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Expert

Beste @Feina,

 

Fijn dat je de moeite neemt om mij te helpen. Ik neem je tip over de polisvoorwaarden van VGZ ter harte en zal die gaan bekijken. Kan je me aangeven waarom je die voorwaarden zo helder vindt?

De teksten van fysiotherapie staan bij mij hoog op het lijstje van onduidelijke voorwaarden. Dus dat jij die ook noemt, geeft mij een extra motivatie om daar aan te gaan werken.

 

Ik begrijp je suggestie voor het melden dat je de NIPT of combinatietest ook op eigen kosten kan doen. Deze suggestie gaan we niet overnemen, omdat dit natuurlijk geldt voor alles wat we niet vergoeden. En dan zouden we dit bij elk artikel moeten toevoegen.

 

Laat je me weten waarom je VGZ zo helder vindt?

 

Groet,

Maaike  

 

Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

PS ik kan nog geen antwoord geven op de vraag waarom ik VGZ helder vond. Soms weet je niet waarom je iets goed vindt. Ik vond het vooral heel duidelijk en eerlijk beschreven. Het kan natuurlijk ook gewoon een illusie zijn, dat het aan het lettertype ligt bijvoorbeeld.

En ik was bezig aan een reactie op de nipt. Maar die reactie werd nog niet geplaatst omdat hij nog beoordeeld moest worden.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Community Manager

@Feina Kan je me aangeven waarom de reactie plaatsen niet is gelukt? Ik zie zelf geen berichten open staan die nog beoordeeld moeten worden.

Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

Wat er gebeurde was het volgende: ik had een reactie geplaatst en was die aan het wijzigen. Toen ik hem postte, verscheen een melding dat mijn reactie " nog beoordeeld moest worden". Misschien werd dit veroorzaakt doordat ik te snel achter elkaar een wijziging wilde doorvoeren? Misschien denkt het systeem dan dat het spam is? 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

Ik zal mijn reactie opnieuw plaatsen. Ik vind dat de NIPT een uitzonderlijke positie inneemt. Immers voor de NIPT wordt uit een subsidieregeling bijgedragen door de overheid. Dus de zwangere moet hiervan op de hoogte zijn. 

" Subsidieregeling voor 2017
In 2017 wordt de NIPT gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling. Hiervoor is € 26 miljoen beschikbaar in de begroting. Van de zwangere vrouw wordt een eigen betaling van € 175,- gevraagd. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest die nu ook voor rekening van de zwangere vrouw komt."

zie deze link: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/09/20/26-miljoen-voor-nipt-als-eerste-test

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

Voorbeeld van duidelijkheid vgz: volgens mij geeft vgz op cruciale punten zinnige informatie, zoals "Implantaten in een zeer ernstig geslonken tandeloze kaak Als u al lange tijd een volledige gebitsprothese (kunstgebit) draagt kan uw kaak zo erg slinken dat uw kunstgebit geen houvast meer heeft. In zo’n geval kunnen implantaten uitkomst bieden. Meestal gaat het om 2 implantaten in de onderkaak waarop 2 drukknoppen of een staafje worden geschroefd om het kunstgebit overheen te klikken. Het kunstgebit blijft uit uw mond te nemen. Voor de prothetische voorzieningen voor verzekerden van 18 jaar en ouder, zie artikel 33.". 

Ik ben eigenlijk voorstander van compacte polisvoorwaarden, maar ik vind dat dit voorbeeld toch wel meerwaarde heeft. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Fanatiekeling

Voorbeeld van onduidelijkheid Zilveren Kruis: artikel 38 Ketenzorg. Deze tekst is in ieder geval niet duidelijk: Recht op ketenzorg bij niet-gecontracteerde zorggroep Let op! Maakt u gebruik van ketenzorg voor diabetes mellitus type 2 (voor verzekerden van 18 jaar en ouder), COPD, astma of VRM via een zorggroep die wij niet hebben gecontracteerd? Of heeft u diabetes mellitus type 2 en bent u jonger dan 18 jaar? Dan heeft u alleen recht op de zorg zoals medisch specialisten, diëtisten en huisartsen die plegen te bieden. Dat is de zorg zoals die is omschreven in artikel 30, 36 en 37 van de ‘Verzekerde zorg basisverzekeringen’. Daarnaast heeft u bij diabetes mellitus type 2 recht op voetzorg zoals omschreven in artikel 2 van de ‘Verzekerde zorg basisverzekeringen’. Wilt u weten met welke zorggroepen wij een contract hebben? Gebruik dan de zorgzoeker op www.zk.nl/zorgzoeker of neem contact met ons op.  

Ik begrijp het niet: betekent dit: als je van ongecontracteerde zorggroep gebruik maakt, er geen vergoeding gegeven wordt? Zeg dat dan rechtstreeks: dus " u mag alleen van gecontracteerde zorggroepen gebruik maken, ook als u een restitutiepolis heeft. 

 

Verder zijn alle blauwe vakken, die zich vaak bijna identiek herhalen, erg irritant.

 

en nog iets: zorggroepen zijn in de zorgzoeker niet te vinden ( gezocht op zorggroep, ketenzorg, huisarts...... ). 

PS De polisvoorwaarden en informatie over Ketenzorg vind ik bij VGZ mooier. Zie bijlage.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Help mij onze polisvoorwaarden duidelijker te maken!

Expert

Hoi @Feina,

 

Ik lees in je reacties precies waar wij tegenaan lopen. Aan de ene kant wil je veel informatie geven om volledig te zijn en dingen uitleggen en aan de andere kant wil je dat niet omdat je kort en bondig wil zijn. Wat mij helpt zijn je voorbeelden waar het uitgebreider mag (moet?).

 

Ook je opmerking over de blauwe blokken herken ik. Daar hebben wij ook discussies overgevoerd. We hebben ervoor gekozen om de blokken juist voor de herkenbaarheid zoveel mogelijk identiek te maken. En voor herhaling te kiezen bij elk artikel waar het blok relevant is. Want als een verzekerde al de polisvoorwaarden gaat lezen, dan leest hij alleen de voorwaarden die voor hem relevant zijn. Dan zal hij niet snel het boekje van voren naar achteren lezen. Dus dan is die herhaling minder storend & is de kans dat hij iets mist kleiner.

 

Nogmaals dank voor je input; we gaan ermee aan de slag!

 

Ik wens je fijne kerstdagen,

 

Maaike