Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Bezoeker

Ik begrijp de stille verandering van de zorg zeker polis naar Natura nog steeds niet goed.

van jullie chatmedewerkers hoor ik dat jullie alle ziekenhuizen en academische centra hebben gecontracteerd en dat ik volledig vrije keuze heb wb medische zorgaanbieder.

 

wat bedoelen jullie dan met Natura?

Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

8 ANTWOORDEN

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Fanatiekeling

@jan H schreef:

Ik begrijp de stille verandering van de zorg zeker polis naar Natura nog steeds niet goed.

van jullie chatmedewerkers hoor ik dat jullie alle ziekenhuizen en academische centra hebben gecontracteerd en dat ik volledig vrije keuze heb wb medische zorgaanbieder.

 

wat bedoelen jullie dan met Natura?


Wat bedoelt u met de "zorg-zeker"polis? Bedoelt u de Basis-Zeker polis van Zilveren Kruis? 

 

En wat bedoelt u met " stille verandering" : bedoelt u dat deze polis in 2015 nog een combinatiepolis werd genoemd? En nu plotseling een naturapolis? 

Antwoord: eigenlijk was deze polis vorig jaar ook al een typische naturapolis. Er waren echter nog enkele soorten zorg die niet gecontracteerd waren. Voor die soorten zorg kreeg je " restitutie". Vandaar dat het woord " combinatiepolis" mocht worden gebruikt , maar het stelde niets voor. In feite was het een gewone naturapolis.

 

 Heel duidelijk is het begrip " natura" als u naar de vergoeding van fysiotherapie onder de basisverzekering kijkt.  Als u van een niet gecontracteerde fysiotherapeut gebruikmaakt , wordt slechts  €18,75 per behandeling vergoed bij de Basis-Zeker, en €31,25 bij de Basis-Exclusief. Zo zijn er natuurlijk nog veel voorbeelden van ongecontracteerde zorgverleners. Ook ziekenhuizen in het buitenland zijn natuurlijk nooit gecontracteerd. Met Exclusief( restitutie) wordt 100% van het Nederlandse marktconforme tarief vergoed, met Zeker ( natura) wordt slecht 75% van het gemiddelde contracttarief vergoed. Dit scheelt dus meer dan 25 % omdat het marktconforme tarief hoger is dan het gemiddelde contracttarief. Klik fysio2016

 

is het zo een beetje duidelijk? 

 

Als u nog specifieke vragen heeft, beantwoord ik die graag.

Groet, Feina.

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Bezoeker

dank voor uw reactie.

het gaat inderdaad over de basis zeker polis. Sorry voor de verwarring.

 

Met die opmerking over stille verandering bedoel ik dat de naam naturapolis nu pas voor het eerst genoemd wordt. En daarvoor moet ik doorklikken op de site. Bij het onderwerp veranderingen voor 2016 staat dit niet opgenomen. Ik vind dat jullie hier open over moeten zijn. Ik was er altijd vanuit gegaan dat ik een restitutiepolis had.

 

Voor mij zijn 4 dingen belangrijk:

- dat ik restitutie recht heb op ziekenhuiszorg in Nederland. Is dat echt zo?

- dat ik restitutie recht heb op spoedziekenhuiszorg in buitenland (en vooral dat ik niet bij twijfel in discussie moet met Zilveren Kruis of het wel over spoed gaat wanneer ik onverwacht in buitenland zou worden opgenomen). Is dat zo?

- dat mijn gebruikelijke fysiotherapie zorgverlener door jullie vergoed wordt. ik kan op jullie website dit niet terugvinden. kunnen jullie me een duidelijke link geven?

- u noemt fysio als voorbeeld waar ik geen restitutierecht heb. ik kan niet op jullie website terugvinden wat er nog meer niet door restitutie is gedekt.

zo kan ik de polis niet goed beoordelen.

dank voor jullie toelichting

 

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Fanatiekeling

 

Let op: ik ben niet van ZK, maar probeer zo goed mogelijk en zo eerlijk mogelijk antwoord te geven. Als u het ZK verwijt dat zij niet duidelijk zijn geweest, moet u een officiele klacht indienen. Maar hier komt u helaas niet verder mee. Dat u dit hier ter spake brengt, is belangrijk genoeg. Zo kunnen ook anderen kennis nemen van uw twijfel en uw verwijten aan ZK.

 

 1. "Bij het onderwerp veranderingen voor 2016 staat dit niet opgenomen. Ik vind dat jullie hier open over moeten zijn. Ik was er altijd vanuit gegaan dat ik een restitutiepolis had."   Mijn indruk is dat ZK altijd probeert om zoveel mogelijk mensen in de naturaverzekering te krijgen. Vanaf de start van de basisverzekering in 2006 is er, volgens mij bewust, onduidelijk over gedaan. Uw basis Zeker is in ieder geval nooit een restitutieverzekering geweest. En ik heb u al proberen uit te leggen dat de overgang van " combinatiepolis" naar " naturapolis" niets om het lijf had. Het enige is dat ZK met " combinatiepolis" goede sier probeerde te maken.  PS actueel is de overgang van verzekerden van Agis naar ZK. Agis verzekerden hadden een restitutiepolis. Deze is door ZK omgezet naar de naturapolis. De restitutiepolis van ZK is slechts €3 per maand duurder en daarmee meer dan het geld waard. Het is voor ZK voordeliger om natura-verzekerden te hebben. 

2. - "dat ik restitutie recht heb op ziekenhuiszorg in Nederland. Is dat echt zo?"  Antwoord : ja en nee. In de praktijk zijn alle ziekenhuizen gecontracteerd, dus uw rekeningen worden door het ziekenhuis naar ZK gestuurd en door hen betaald. Maar.... ZK kan zomaar beslissen om een ziekenhuis te decontracteren en dan krijgt u geen vergoeding meer ( of eigenlijk 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief: maar dan gaat het speciaal bij ziekenhuiszorg om te grote bedragen). En nog een tweede maar.... Zodra een ziekenhuis zijn omzetplafond bereikt heeft ( lees http://fd.nl/opinie/1128770/omzetplafond-in-zorg-bedreigt-keuzevrijheid-patient) is een ziekenhuis vanaf dat moment niet meer gecontracteerd. Met een restitutieverzekering zou u er dan nog wel terecht kunnen, met een natura verzekering niet. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

3. "dat mijn gebruikelijke fysiotherapie zorgverlener door jullie vergoed wordt. ik kan op jullie website dit niet terugvinden. kunnen jullie me een duidelijke link geven?" Nee, hier is geen link van. Er bestaat een " zorgzoeker" op de website.  ( klik zorgzoeker ) Daar kunt u opzoeken of uw fysiotherapeut een contract heeft. Zonee, dan krijgt u slechts €18,75 per behandeling vergoed ( ipv een normaal tarief van ca. €29). Bovendien moet u altijd een verwijzing hebben en krijgt u bij viersterren ipv 40 slechts 27 behandelingen per jaar vergoed. Het is dus zaak om ELK JAAR uw zorgverleners te checken op gecontracteerdheid. Overigens zijn zorgverleners zelf ook verplicht om te melden dat ze geen contract hebben. 

4. "u noemt fysio als voorbeeld waar ik geen restitutierecht heb. ik kan niet op jullie website terugvinden wat er nog meer niet door restitutie is gedekt." Antwoord: u heeft bij geen enkele soort zorg recht op restitutie. Dit recht is bij alle soorten zorg beperkt tot 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. Voorbeelden van andere soorten zorg , waarbij u moet letten op een contract ivm volledige vergoeding: apotheken, leveranciers van hulpmiddelen, psychologen, priveklinieken etc.

 

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker wordt. Helaas zit u nog een heel jaar aan uw zorgverzekering vast. 

Groet, Feina.

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Community Manager

@jan H en @Feina, fijn dat jullie al met elkaar in gesprek zijn. Zo te zien helpt Feina je al aan behoorlijk wat informatie. 

 

Ik heb nog even naar de vragen in de tweede reactie van Jan gekeken. Hier nog een aantal aanvullingen en extra linkjes: 

 

Restitutiezorg: ik zie meerdere vragen over restitutie terug, ook in combinatie met de verschillende basisverzekeringen. Feina heeft hierover al veel uitleg gegeven. Misschien is deze pagina nog interessant om te bekijken, hier lees je terug wat het verschil is tussen een natura en een restitutiepolis. 

Met de Basis Zeker polis is er dus geen restitutie als het gaat om medisch specialistische zorg. We hebben met alle Nederlandse ziekenhuizen afspraken. Feina geeft dit ook aan. Je hebt dus keuze uit alle Nederlandse ziekenhuizen. Besef wel dat deze zorg ook in zelfstandige behandelcentra (ZBC) wordt gegeven. Niet alle ZBC's hebben een contract. Wil je weten met wie we een contract hebben, of het nu gaat over fysiotherapie of een ZBC? Dan herhaal ik graag Feina's advies: kijk dan in de zorgzoeker

 

Ik wil nog graag ingaan op twee onderwerpen die Feina aangeeft; zorgplafonds en het 'decontracteren'. Over zorgplafonds staat het één en ander geschreven op onze website. Wil je hierover meer weten? Lees dan de pagina over omzetplafonds.
Dan nu over het decontracteren. Een contract kan alleen in het lopende jaar ontbonden worden in sommige situaties, namelijk fraude en faillissement. Dit zijn uitzonderlijke situaties.  Waar mensen ook nog wel eens aan denken zijn fusies. Ziekenhuizen kunnen ook fuseren, waardoor er een andere situatie kan ontstaan. Maar dat betekend niet dat de contracten ontbonden worden. Weet dat we nu ook contracten afsluiten voor meedere jaren. 

 

Spoedzorg in het buitenland. Ik zie dat hier nog geen informatie over is gegeven. Wanneer er sprake is van spoedeisende zorg in het buitenland, dan wordt er niet gekeken naar het wel of niet aanwezig zijn van een contract. De vergoeding uit de basisverzekering is dan maximaal de Nederlandse prijs. Om een vergoeding te krijgen tot de buitenlandse prijs is een aanvullende of reisverzekering nodig. 

Belangrijk is om in situaties als deze altijd de alarmcentrale te bellen (of laten bellen). 

Lees meer hierover op de vergoedingspagina. 

 

Jan vraagt zich af waar nu wel of niet restitutievergoeding van toepassing is. In het belangrijkste wijzigingen overzicht van 2016 staat aangeven dat alleen mondzorg (niet de kaakchirurg) een restitutievergoeding kent (met de Basis Zeker polis). 

 

@jan H kan je zo verder met de antwoorden van Feina en mij? 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Bezoeker
beste Eva S, bedankt voor de nadere toelichting. Er blijft een onderwerp onduidelijk en dat is zorgplafonds. Als ik klik op de link die u opgeeft kom ik terecht op de pagina waar ik kan onderzoeken welke zorgverleners er zijn gecontracteerd. Maar wat de kwestie is met zorgplafonds blijft me daar onduidelijk. Wat ook lastig is is de aanduiding van het soort verzekering dat ik heb. in de polis staat bij mij dat de verzekering `basis zeker is met 1 ster ` Maar in uw vergoedingen overzicht zie ik basis en basis plus, maar geen basis zeker. kan dat duidelijker?

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Bezoeker

NB nu ik mijn reactie post komt de reactie terug van Feina.

 

Feina, hartelijk dank daarvoor.

Wb die decontractering begrijp ik dus van ZK dat dat in de praktijk zo´n vaart niet kan lopen en eigenlijk alleen speelt in geval van fraude en faillissement. Dat zijn organisaties die in een situatie verzeild zijn geraakt dat je er zowiezo niet naar toe wilt.

Als ZK hierbij aangeeft dat dit de enige situaties zijn waarin een zorgplafond speelt kan ik daar wel mee leven.

Dit kan dus ook nog wel een slag duidelijker worden opgenomen op de website.

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Community Manager

@jan H

Vervelend dat je het bericht van Feina eerst niet zag! Ik kan me voorstellen dat je dan achtergrondinformatie hebt gemist tijdens het lezen van mijn reactie.  

 

Ik wil nog toevoegen dat er iets mis was met het linkje naar de pagina over omzetplafonds. Hij zou nu moeten werken. Excuses!

Een zorgplafonds is namelijk niet hetzelfde als decontractering (bij fraude of faillissement). Bij een zorgplafond gaat het om afspraken die wij maken over hoeveel geld de instellingen krijgen om zorg te verlenen. Meer lees je terug op de website. Hier nogmaals het nu werkende linkje: zorgplafond

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Heb ik vrije zorgkeuze met een naturapolis?

Bezoeker

Beste Eva dank voor je reactie.

het is me zo duidelijk.

mvg Jan