Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Gaan aanvullende verzekeringen verdwijnen?

Geregelde bezoeker

Op het nieuws, aanvullende verzekeringen lopen het risico om afgeschaft te worden.

 

Kan het ermee te maken hebben, dat er geen toelatingseisen meer zijn?

Ook kun je aanvullend en basis bij twee verschillende maatschappijen afsluiten.

Het is logisch dat als je je kunt aan- en afmelden aan de hand van je verwachte behandelingen,

er minder geld binnen komt, dan wanneer je voor de zekerheid je aanvullend pakket houdt.

Het solidariteitsprincipe is op deze manier om zeep geholpen; wel te begrijpen met de hoge kosten,zoals eigen risico. Mensen maken gebruik van mogelijkheden, dat doe ik zelf ook, als die er zijn om gebruikt te worden .

Zouden we niet beter af zijn als we het eigen risico schrappen en mensen een vast pakket houden?

Op deze manier zijn de inkomsten van verzekeringsmaatschappijen zekerder en betaalt iedereen mee aan de zorg voor iedereen.

 Chronisch zieken zijn dan evenveel kwijt aan ziektekosten als gezonde mensen, die nog niet weten wat  voor kosten ze tegemoet zien.

 Chronisch zieken zijn al genoeg kwijt in de meeste gevallen.

 

Gaan aanvullende verzekeringen verdwijnen?

2 ANTWOORDEN 2
Highlighted

Re: Gaan aanvullende verzekeringen verdwijnen?

Fanatiekeling

Je vergeet één heel belangrijk punt:

Als voor gezonde mensen het Eigen Risico wordt afgeschaft , gaan zij ook meer van de zorg gebruik maken. Daardoor worden de totale zorgkosten in Nederland hoger en betalen we met z'n allen meer.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Aanvullende verzekeringen lopen het risico afgeschaft te worden

Community Manager

Hoi Marja1, 

 

Je stelt een hoop goede vragen. Laat ik beginnen met je eerste vraag over de aanvullende verzekeringen. Aan het einde van dit interview met Jan Sijbrand in het NRC legt hij goed uit waarom aanvullende verzekeringen. Dit artikel van de NOS is ook erg duidelijk.

 

Aanvullende verzekeringen verdwijnen niet zomaar maar de Nederlandse Bank heeft gewaarschuwd dat dat op de langere termijn wel kan gaan gebeuren. De reden is dat verzekerden steeds beter worden in het voor zichzelf bepalen of een verzekering wel loont of niet. Dat is op zich niet verkeerd, maar het heeft wel gevolgen. Wanneer iemand alleen een aanvullende verzekering afsluit als hij of zij er ook echt goed gebruik van gaat maken het komende jaar, dan komt het verzekeringsmodel van de aanvullende verzekering onder druk te staan en gaat het, zoals Jan Sijbrand ook zegt, meer lijken op een abonnement. De premie gaat omhoog en wat er vergoed wordt neemt af totdat wat iemand moet betalen nagenoeg net zoveel is als wat iemand vergoed krijgt. De vraag is dan waarom dat nog via een verzekering zou moeten lopen en waarom iemand dan niet rechtstreeks de zorg betaalt die ze nodig hebben.

 

De oplossing die je voorstelt snap ik nog niet helemaal. Het eigen risico geldt alleen voor vergoedingen uit de basisverzekering en is niet van toepassing op de aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke vergoedingen ze in een aanvullende verzekering opnemen. Het afschaffen van het eigen risico heeft daar geen invloed op en zal waarschijnlijk de kosten doen stijgen en niet doen afnemen, zoals @Feina ook aangaf. Voor chronisch zieken bestaan er nog een aantal regelingen, zoals zorgtoeslag, het aftrekken van zorgkosten via de inkomstenbelasting of, voor mensen met een laag inkomen, een verzekering via de gemeente.