Highlighted

Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Community Manager

“Eigen risico afschaffen” je hoort het de laatste weken veel in de media voorbij komen. Voor veel mensen is het een belangrijk onderwerp. En het mooie is: volgend jaar zijn er verkiezingen en mag je stemmen op jouw politieke voorkeur. Tijd dus om er een mening over te vormen. Een gesprek met andere communityleden kan hierbij helpen.

 

We krijgen ook regelmatig de vraag wat Zilveren Kruis hiervan vindt. Het verder stijgen van het eigen risico vinden we een slecht idee en we zijn dan ook blij dat de politiek heeft besloten om het eigen risico komend jaar niet te laten stijgen. Het verlagen of afschaffen van het eigen risico is een politieke keuze. Wij volgen daarin de beslissing die de politiek neemt. We vinden het goed dat de politiek zich op dit moment hierover buigt. 

 

Waar we ons soms wel een beetje zorgen om maken zijn de statements en loze beloften die in verkiezingstijd voorbij komen, waarbij niet alle gevolgen besproken worden. Het afschaffen of verlagen van het eigen risico is namelijk niet “gratis”. Via het eigen risico wordt namelijk 3,7 miljard aan zorgkosten betaald. Die kosten zouden dan op een andere manier betaald moeten worden, bijvoorbeeld via een hogere premie of hogere belastingen.

 

We zijn dan ook benieuwd: hoe denk jij over het eigen risico? En hoe zouden volgens jou de zorgkosten in Nederland betaald (en verdeeld) moeten worden als de overheid het zou verlagen?

 

 

Wil je meer weten over het eigen risico? Waarom is het door de politiek ingesteld? Wat zijn argumenten voor en tegen? En hoe zit het met het eigen risico voor chronisch zieken? Lees dan ons kennisbankartikel.

Eigen risico, wat vind jij daarvan?

182 ANTWOORDEN 182
Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

weg met eigen risico.zeker helemaal voor chronische patienten.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Voorbijganger

Ik vindt dat eigen risico helemaal afgeschaft moet worden. Voor iedereen.

Laat de rijke mensen maar verplicht meer belasting betalen zo dat niemand die dure eigen bijdrage niet meer hoeft te betalen.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Wat ik wel vreemd vind is dat de eigen bijdrage pas is gekomen nadat het ziekenfonds evenals NS, Post en KLM  is afgeschaft door de overheid (“ kosten besparend " geloofd u dit? voor wie?)  Tevens steeds minder betaald werk in de zorg en tijd voor de mensen en ja mantel zorgen dat dan weer wel maar moet dan ook nog wel kunnen en gewenst zijn terwijl het daarvoor in de begroting werd meegenomen en door alle inwoners van Nederland werd gedeeld.

Na 54 jaar werken en altijd mijn premie betaald te hebben en er geen grote medische kosten voor mij zijn gemaakt voelt het wel onrechtvaardig want dit zal doorlopen tot mijn pensioen ( 67 ) en daarna dus ook een extra belasting op mijn inkomen betekenen alleen omdat ik een chronische ziekte heb ik ben altijd het eigen risico volledig kwijt en toen de vrijemarkt werking werd ingevoerd weet iedereen inmiddels waar dit toe leid nog hogere eigen bijdrage en bedoel dus boven op de 385 euro want medicijn fabrikanten zijn op jacht naar het medicijn wat door veel mensen gebruikt word liefst chronisch of erger en waar zoveel mogelijk geld aan verdiend kan worden na registratie geld is dus de drijfveer geworden en niet de gezondheid van mensen.

Waar gaat dit allemaal naartoe minder of straks geen bejaardenhuizen meer en uit elkaar als je partner ernstiger ziek is en in een ziekenverzorgingtehuis moet omdat er geen plaats is voor samen ,steeds minder zorg ook als je het echt nodig hebt ga maar door ben ik negatief nee hoor dit zijn de feiten dus ik hou nu maar op je zou alleen daarvan al ziek worden.

Dus eigen bijdrage weg ermee !!

Dat  zal niet gebeuren want zoals ik aan het begin al heb geschreven de overheid heeft uw geld al in de begroting meegenomen.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Mensen extra straffen voor ziek zijn is toch te gek voor woorden. Alsof het ziek zijn niet al erg genoeg is, nee je krijgt er ook nog eens een fikse rekening bij. Preventief word ik één keer in de twee jaar gecontroleerd op het terugkomen van kanker. Dit kost mij één keer in de twee jaar mijn eigen risico, terwijl ik er niets aan kan doen dat deze ziekte mij in het verleden getroffen heeft. Zo snel mogelijk afschaffen dus deze oneerlijke regeling.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Ik ben het eens met veel mensen om de eigen bijdrage af te schaffen. Inderdaad kun je er niets aan doen wanneer je ziek bent, echter vindt ik het ook niet juist dat dan de buurman maar mee moet betalen in jouw medicijnen. Nog verschrikkelijker vind ik de uitspraak dat de rijke mensen maar meer moeten betalen. Zorg moet voor iedereen hetzelfde zijn, of je nu veel verdient of weinig. Het is toch van de zotte dat een pilletje voor de een goedkoper of duurder moet zijn dan voor de ander. Als er bij de een betere zorg geleverd word dan bij de ander dan mag dat ook iets meer kosten maar zolang deze gelijk blijft moeten ook de kosten gelijk blijven. Hoe we het moeten oplossen weet ik ook zo snel niet maar ik ben intussen wel van mening dat ieder onderhand maar eens voor zichzelf moet gaan zorgen. Belachelijk dat altijd andere mensen er voor moeten opdraaien. Zij hebben er nog part nog deel aan.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Starter

het eigen risico moet afgeschaft worden.

voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of gehandicapten is het eigen risico een

extra financiele belasting.

de ziektekosten zouden betaald moeten worden naar inkomen.

nu betalen mensen met het minimum loon of uitkering even veel als mensen met een inkomen van meer dan 100.000 euro,.

voor mensen met een inkomen onder de 22.000 euro per jaar, moeten nu betalingsregelingen getroffen worden, om het eigen risico te betalen, vooral als er in een gezin meerdere chronisch zieken zijn.

 

 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bekend gezicht

@Sophie

Ik als chronische "pijn" patient zegt: afschaffen die handel!!

Als je ziet wat ik elke maand neer moet leggen voor onderzoeken, consulten en chronische medicatie.. te zot voor woorden!

Je word gestraft omdat je "ziek"ben..

laten ze maar kijken of het inkomens afhankelijk is, en na de chronische zieken dat die minder gaan betalen!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Mijn gezin bestaat uit 2 personen beide zijn wij 74 jaar betaald als premie Euro 259.32 en als beloning euro 770,00 dit ga mij te veel worden Het is nl. zo in nederland als je niet verzekerd bent krijg je medische hulp dat sta in de wet nou ik denk er over na om daar maar gebruik van te maken 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Ziek zijn,beter worden ?

Wij zijn nog samen en lopen tegen de 80.

Wij zijn al jaren de totale eigen risico nodig.

Nu en volgend jaar weer 2x de € 380.=€ 760.00

We gaan alleen als het echt nodig is voor medische hulp.

Het wordt tijd dat daar iets aan veranderd.

R.P.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bezoeker

in regering en de verzekeringsmaatschappijen hebben geen "eigen" geld,
zij moeten belasting heffen of premie innnen, die moeten wij burgers betalen,
en daarmee kan de regering c.q. de verzekeringsmaatschappij uitkeringen doen.

wanneer we het eigen risico afschaffen, moet geld ergens anders vandaan komen,
dan moeten we meer belasting en/of premie betalen ?

willen we meer premie betalen?
zo niet waar moet dan het geld vandaan komen ?
wanneer wij zelf niet meer gaan betalen, welke uitgaven moeten dan niet meer gedaan
worden ?

De zorg moet betaald worden door ons zelf, via belasting en premie, hoem   moet dat dan?

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Eigen risico.

 

Oudere mensen worden vaker ziek dan de jongere.

Diegene die actief zijn in het arbeidsproces hebben (natuurlijk) ook alle voordelen hiervan.

Met name de extra inkomens uit vergoedingen of bonussen.

Deze inkomens vervallen uiteraard bij pensionering.

Denk dat de groep van gepensioneerden een groot deel van deze eigen risico moeten dragen. Voor chronisch zieken geldt hetzelfde omdat het deelnemen aan het arbeidsproces moeilijker zal zijn. Een betere verdeling is wenselijk waarbij de inicatie blijft dat zorg niet gratis is en ook niet kan zijn.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Met het zogenaamde ‘eigen risico’ betaal je nu de medische kosten voor 100% tot 385 euro en daarna niets.

Dat remt maar zeer beperkt omdat de mensen die al 385 euro besteed hebben, of er zeker van zijn dat ze dat zullen gaan doen, helemaal niet geremd worden. Bovendien lijkt het heel onrechtvaardig naar die mensen die voor precies 385 euro kosten maken.

Een echt eigen risico (zoals bij de meeste risicoverzekeringen) geldt per gebeurtenis. Je zou kunnen denken aan 5 euro voor een bezoek aan de huisarts (ja ook) of het afhalen van een lading pilletjes, tot één of meer tientjes voor specialistische handelingen. Dan is het afschrikwekkende effect niet zo groot dat mensen helemaal niet meer naar de dokter gaan. Uiteraard moet het totaal van betaalde eigen risico per jaar gemaximeerd worden (tot 385 euro?). Anders lopen chronische patiënten alsnog leeg.

 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bekend gezicht

@pvanes44

Sorry maar sugereer ik nu dat jij vind dat ouderen en mensen zoals ik chronisch zieken de kosten voor onze rekening ,moeten gaan nemen?

sorry hoor.. ik werk op een werkplaats en zit nu door privacy omstandigheden ziek thuis..en dat zou betekenen dat ik meer kosten maak, die ook betaal maar nu nog meer ozu moeten gaan betalen?

Te belachelijk voor woorden!

Ik kan er zelf helemaal niks aan doen dat ik chronisch ziek ben.. en gepensioneerde mensen hebben al te hard gewerkt voor dit land om daarvoor nog extra kosten te gaan dragen.

Vind een rare beredenering!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Community Manager

Allereerst welkom allemaal. Wat goed om te zien dat jullie je mening met elkaar en ons delen en dat hier goede en interessante punten uit naar voren komen.

 

Ik lees veelal voorstanders om het eigen risico volledig af te schaffen. Zoals @Sophie ook al aangeeft is het afschaffen van het eigen risico niet gratis. Het gaat om zo'n 3,7 miljard aan zorgkosten per jaar die middels het eigen risico worden betaald. Stel dat de politiek de keuze zou maken om het eigen risico af te schaffen dan moeten die kosten ergens van betaald moeten worden.

 

@Hans V stelt in zijn reactie de belangrijke vraag “Hoe moeten deze kosten dan worden opgevangen?”

 

@ryp36, wat een prachtige leeftijd hebben jullie al bereikt! Ik lees dat je het tijd vindt voor verandering. Ik ben erg benieuwd wat jij een goede verandering zou vinden!

 

Een aantal van jullie zouden bijvoorbeeld graag zien dat het betalen van de zorgkosten überhaupt inkomensafhankelijk wordt, andere zijn daar echter juist weer op tegen. Ben benieuwd naar welke voor en tegenargumenten er zijn.

 

Daarnaast heeft @Edwin Stoel een interessant idee.  Je zou op die manier wel het inzicht en bewustzijn van de kosten behouden maar tegelijkertijd hou je wel het maximum van een bedrag. Kan mij aan de andere kant voorstellen dat dit het systeem soms juist complexer maakt. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met lang lopende behandelingen? Of een huisarts, ziekenhuis en apotheek bezoek voor 1 aandoening? Ben benieuwd hoe jij en de rest hier tegenaan kijkt!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Ik vind elk eigen risico uit den boze. Gelegaliseerde diefstal en een boete op ziek zijn. Het feit dat er 11 miljard euro ligt te liggen maakt het nog erger. Ook het huidige systeem dat door de heren Klink - CDA- en Hoogervorst -VVD- is opgesteld en ingevoerd is van een bijna misdadige allure. De 1e en 2e Kamer is door deze heren voorgehouden dat de zorgverzekeraars niet die macht zouden krijgen die ze steeds meer naar zich toetrekken. En het kan nog een graadje erger want de echtgenoot van mevrouw de minister Schippers werpt zich op als adviseur van onder andere zorginstellingen teneinde zoveel mogelijk winst te maken. Hij "sleurt" daar vele tonnen euro's aan binnen. Regelrechte belangenverstrengeling waar de zorgverzekeraars niets tegen doen. Waarom zouden ze ook want als het wat duurder wordt verhogen ze gewoon de premie. Het is ook uitermate ergerlijk dat er heel veel geld wordt uitgegeven aan reclame spotjes, sportploegen enz. en dan laat ik nog maar buiten beschouwing het ongehoorde aantal managers en directeuren met hoge salarissen/bonussen bij de zorgverzekeraars en zorginstellingen. Over vertrekpremies van dysfunctionerende directeuren/managers kan ik werkelijk razend worden maar dat is slecht voor mijn hart en leidt uiteindelijk alleen maar tot verstrekking van goedkope generieke medicijnen die op hun beurt weer allerlei bijwerkingen veroorzaken. Kortom van mij mag het roer radicaal om!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bezoeker

alles draait om geld, dat moet verzameld worden door belastingheffing en premiebetaling, ander geld is er niet, bij overheid en verzekeringsmaatschappijen !
GELD; of het nu gaat om uitgaven voor het leger, politie, straatverlichting, onderwijs, zorg, etc. etc..
er is maar een beperkte hoeveelheid geld, of willen we meer belasting en premie betalen ?
de vraag is hoeveel willen we met z'n allen in de pot stoppen en waaraan geven we het uit ?

eigen risico is gewoon een soort verplichte premie. wanneer je het afschaft moet het geld ergens anders vandaan gehaald worden, bijv. bij onderwijs of straatverlichting, of toch meer belasting betalen ? degenen die het willen afschaffen moeten aangeven waar het geld dan wel vandaan moet komen.

Het schijnt zo te zijn dat de heffing van E 1,00 bij de inkomensminder dan modaal, meer oplevert dan E 1000,00 bij de hoogste inkomens, dus dat schiet niet op.
Wanneer ik een uitkering krijg is dat betaald door  mijn straatgenoten.
de vraag blijft dus, waar halen we geld vandan en waar geven we het aan uit, minder WAO-uitkering, of wat ?

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer
Afschaffen inderdaad en winst marges van zorginstellingen neutraliseren. Het hoeft niet altijd ten koste te gaan vam de consument. Ik vind zorg dienstverlenend en niet een profit bedrijf.
Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer

Het eigenrisico betalen we alleen maar voor de witteboorden en vreemden die niets hoeven te betalen. Dus afschaffen en het gewone geld gebruiken voor waar het bestemd is.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Nieuwkomer
Eigenlijk vind ik dat het eigen risico afgeschaft moet worden, zoals al eerder gezegd; ik heb ook chronisch ziek en word daardoor "gestraft" door de hoge rekening die ik ( gelukkig) in termijnen kan betalen omdat ik dat bedrag niet zo op mijn rekening heb staan of in een oude sok heb zitten. Wat ik dan wel weer bedenk is dat ik wel een "gebruiker" ben van de zorg en dat ik daarom ook wel denk dat ik daardoor iets mag/ kan bijdragen aan de kosten die ook voor mij gemaakt worden. Zoals ook al eerder gezegd is het helemaal afschaffen een forte kostenpost en zal dat ergens anders vandaan gehaald moeten worden. Mijn idee/ voorstel zou daarmee ook uit twee delen bestaan, 1 verlaag het eigen risico naar max €150 en maak de zorgverzekeringskosteb inkomstenafhankelijk. Voor degene met een laag inkomen zal het dan behapbaar en betaalbaar blijven en de rijken.. die zullen toch wel rijk blijven, zo is het nu eenmaal verdeeld in de wereld.