Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Beste MeTu, het gaat er bij mij niet om op welke wijze je je BMI berekent. Dat kan ik wel uit mijn hoofd. Het gaat mij er om dat u wel erg makkelijk met de problematiek omgaat. Mensen met overgewicht kiezen daar niet altijd voor maar wordt vaak veroorzaakt door factoren die zij zelf niet in de hand hebben. In uw vorige commentaar schreef u dat die mensen dan maar een hogere premie of een soort boete zouden moeten betalen. U vond dat ook voor "gevaarlijke" sporten. Maar wat is een gevaarlijke sport. Enig idee hoeveel ziekteverzuim en doktersbezoek er nodig is voor voetballers? Is dat een gevaarlijke sport of is dat een sport waarvan je uiteindelijk gezonder wordt of blijft?! Wat u aan het eind van het verhaal blijkbaar wil is dat bijvoorbeeld een zorgverzekeraar of iemand die van "overheidswege" langs komt om te kijken hoe [on]gezond je wel of niet leeft. Misschien wil u wel dat de artsen daar een beetje verradertje over gaan spelen. Uw voorstel zit om boetes op te leggen zit op eedn zeeeer ongewenst hellend vlak. Zorgverzekeraars hebben al veel te veel macht naar zich toe getrokken en geven dat nog gewoon toe ook. [verklaring van de directeur van DSW] En dat de nog niet zieke medemens mee moet betalen voor de niet zo gezonde of gezond levende medemens valt onder het solidariteitsbeginsel. Als u straks, slank en al, een vervelende ziekte oploopt zal ik voor uw behandeling graag, via mijn premie, aan mee betalen. Als u bijvoorbeeld eens langs een ziekenhuis loopt of er misschien naar binnen gaat om een kopje koffie met vooral magere melk te drinken dan zult u zien dat de daar aanwezige patienten lang niet allemaal, te, dik zijn. Gefeliciteerd dat u met kennelijk weinig moeite erin slaagt slank te blijven. Dat kan echter ook in uw genen zitten. Het is in ieder geval niet iets om prat op te gaan en vervolgens naar een ander te wijzen die daar om welke , u niet bekende, reden niet in slaagt. 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bekend gezicht

@Verwijderde account

Nou ben ik ff blij dat u niet bepaald wat wij betalen, want dan zou ik nu al falliet verklaart zijn dankzij uw uitspraak!

Iemand kan nog zo gezonde leefstijl hebben en niet afvallen, ooit gedacht aan bijnier deficiëntie, Te trage  of in mijn geval geen werkende schildklier? Dit en nog veel meer complexe aandoeningen heb ik gekregen.. als ik weer een stootkuur prednison moet doen denk je dat ik het leuk vind om in 1 maand tijd zo'n 20 kilo zwaarder te wegen?zie het er dan maar af te sporten..maar dat word lastig als je stenose heb in je rug hmmm

Nee meneer, denk na voordat u uitspraken doet!!

U kunt hiermee mensen kwetsen en bewust verkeerd denkpatroon creeren..vooral mensen zoals mij.. die PTSS hebben zijn sneller vatbaarder voor stomme bullshit opmerkingen zoals dat van u! En ja dat levert stress op, en laat ik nu net geen cortisol aanmaken,dus moet ik weer aan de prednison.. snapt u het nu misschien? zo nee, mag u wel mijn "jasje" voor een maandje lenen..kijken of je dan nog zo sterk overkom!

En anders mijn rekeningen mee betalen..want u bent gezond en zo blij..waarom betaalt u niet wat meer dan? zo kunnen "wij" chronische zieken toch ook lekker makkelijk denken!

Ja ik ben nu al zeker 8 maanden gestopt met roken..maar u kunt mensen die in uw ogen ongezond leven geen boete opleggen.. in uw hoofd lijd u een kleuterklas..misschien dat het in uw hoofd zo werkt maar niet in deze maatschappij!

Denk verder na, waarom zou iemand roken? We weten dat het slecht is maar misschien heeft diegene zoveel stress dat roken het juist verminderd?U kunt daar niet over bepalen..zeker niet als u niet in mijn of ander mans schoenen heb gestaan.

En zo kan je altijd discussieren, en dat is prima..maar ga NIET voor mij bepalen of ik gezond of ongezond leef al helemaal niet als je chronisch ziek ben!

De Groeten!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Verwijderde account
Niet van toepassing

@WimKoerten

 

Allereerst vind ik het bijzonder knap hoe u mijn verhaal op verschillende vlakken volledig uit zijn context weet te trekken. U leest wat u wilt lezen, en trekt daar zelf conclusies over.

 

Zo begint u dat mijn methode voor het eigen risico een "boete" zou zijn. U betaald nu toch ook sowieso € 385,-  eigen risico bij gebruik van zorg? En wellicht zelfs meer indien u een verhoogt eigen risico heeft. Ziet u dit momenteel ook al als boete dan?

 

Met mijn idee kan men volledig zelf bepalen hoe hoog het eigen risico is, waarbij rekening kan worden gehouden met chronisch zieken, medicatie, aandoeningen etc, etc. Die mensen hoeven dan uiteraard ook geen eigen risico te betalen aangezien ze daar zelf weinig aan kunnen doen. Dit kan dan zo laag zijn als € 0,- euro met een maximum van bijvoorbeeld € 750,- euro.

Nogmaals chronisch zieken, aangeboren aandoeningen en pech gevallen zouden hier dus niet onder vallen.

 

Iemand zijn hele leven heeft gerookt en vervolgens longkanker krijgt mag van mij zelf een deel van de ziekte kosten betalen. Hetzelfde voor jongeren die zichzelf helemaal te pletter drinken en in coma raken. Of mensen die aan Parkours doen, en het leuk vinden om zonder enige bescherming van daken af springen, of in hoge torens klimmen. Als die mensen daardoor iets breken of erger mogen ze dat van mij ook zelf betalen. En datzelfde geld voor mensen die zichzelf helemaal volvreten zonder de gevolgen daarvan in te willen zien.

 

U heeft het over die 5% die er niets aan kunnen doen dat ze te dik zijn. Ik heb het over de 95% die daar wel iets aan kunnen doen. Ik heb het over leefgewoontes waar je als mens zelf invloed op hebt

 

Daarnaast is het volgens mij ook wel redelijk algemeen bekend dat langduring (hard)lopen slecht is voor de gewrichten en knieën, maar toch wordt dit gezien als zijnde gezond en lopen ze allemaal bij de fysio.

 

Met geld los je dit soort problemen niet op. Kijken naar de oorzaak waarom mensen in het ziekenhuis belanden word veelste weinig gedaan.

Huisartsen smeren middeltjes en pilletjes aan i.p.v. kijken naar de oorzaak. Ik heb dit zelf ook meegemaakt. En zodra een pilletje niet werkt krijg je een ander pilletje. Maar die kosten wel elke keer je eigen risico.

 

Tevens beweert u ook dat ik vind dat zorgverzekeraars of de overheid moet gaan bepalen van een (on)gezonde levensstijl is. Ook dat heb ik niet geschreven. Ik schreef dat specialisten dit mogen bepalen. Mensen die daar verstand van hebben. De overheid of zorgverzekeringen hebben daar helemaal de kennis niet voor.

 

Daarnaast maakt u weer aannames dat "slank zijn" mij gemakkelijk af gaat. Ik doe 3x per week aan krachtraining, en daarbij let ik heel erg op mijn voeding. En zo "gezond" ben ik ook niet per sé. Afgelopen 5 jaar heb ik 2x in het ziekenhuis gelegen 1x voor een niersteen waarbij ik acuut werd opgenomen en 10 weken met een nierdrain aan mijn been heb gelopen voordat ik geopereerd kon worden. Deze elende heeft mij ook mijn volledige eigen risico gekost.

 

Had ik hier wat aan kunnen doen qua levenstijl? Misschien wel, mischien niet maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven.

 

Als u straks weer op mijn verhaal wilt reageren, wil ik u verzoeken iets vaker de Enter toets te gebruiken. Daarmee creëer je namelijk alinea's, en dat leest wat makkelijker.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Verwijderde account
Niet van toepassing

@Nanda

 

Ondanks uw boze manier van schrijven wil ik er nog best even op reageren.
Ook u heeft mijn verhaal niet goed gelezen, en trekt conclusies.

 

Zoals u in mijn bovenstaande verhaal kunt lezen heb ik het over leefgewoontes. Die bestaan uit keuzes die ieder weldenkend persoon voor zichzelf kan maken.

 

Heeft u uw bijnier deficiëntie te danken aan de manier waarop u leeft? Zo niet dan zou dit u geen eigen risico mogen kosten. Ditzelfde geld voor al uw andere chronische aandoeningen.

 

Mijn idee is er niet om mensen te kwetsen, maar om mensen bewuster te maken. Ik ben van mening dat een heleboel ziektekosten kunnen worden bespaart als je mensen beloont met een lage premie om een gezonde levensstijl aan te nemen.

 

Als ik mijn eigen risico zou kunnen verlagen door bijvoorbeeld mijn BMI lager te krijgen, of om mijn bloedruk, cholesterol, conditie te verbeteren, of om alcohol, roken, drugs te vermijden dan zou ik daar best wat moeite voor willen doen.

 

Voor diegenen die dat niet willen, die betalen net zoals het nu is gewoon het eigen risico. Ze lopen immers bewust het risico om iets op te lopen wat te danken is aan de slechte levenstijl.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Bekend gezicht
Toch kost de medicatie,zeg maar gerust alle medicatie mijn eigen risico!
En dat heeft niks met mijn leefstijl te maken!
Bij mijn geboorte is mijn hypofyse uitgevallen.. Maar maak u lekker de gezondste keuze.toch klopt u verhaal niet voor iedereen.. Ik ga hier me eigen niet verder over opwinden want het is verspilde energie die ik nu ga omzetten in heerlijk ongezond bank te hangen met 1 of misschien wel 3 glazen wijn..proost, hef het glas op het heerlijke leven..die ik leef op MIJN manier!!houdoe
Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

MeTu,

Het antwoord op uw vraag of het Eigen-Risico [E.R.]volgens mij een boete is luidt: Ja. 

En dat E.R. is nu juist niet zelf te bepalen anders dan hoger dan het voorgeschreven bedrag.

Dat bedrag zou volgens het regeerakkoord zelfs 500 euro moeten gaan bedragen maar daar is nu, even, van afgezien.

U noemt een aantal zaken waar ik mij ook wat bij zou kunnen voorstellen dat men de gevolgen maar zelf moet betalen maar dat wordt dan wel een selectief en limitatief gebeuren.

En hoe gevaarlijk is gevaarlijk. Ik noemde al het voorbeeld van voetballers in mijn vorige commentaar, maar zo vallen er nog wel wat meer sporten en bezigheden te benoemen die daar dan voor in aanmerking kunnen komen. Bergbeklimmen, skieen, schaatsen, surfen en ga zo maar door. Ik denk dat het maatschappelijk niet haalbaar is om sporten / bezigheden apart te beoordelen als het over kosten van zorg in het algemeen gaat. 

Ik deed ooit eens in et kader van revalidatie mee met een volleybalclubje. Ik liep daarbij een zweepslag op - hoezo gezond - geen zorgen hoor, ik was al gepensioneerd maar iemand die nog werkt kan er toch een flink en kostbaar probleem mee oplopen, los van het eigen risico.

U schrijft dat ik het over 5% dikke mensen gehad zou hebben. Ik weet niet waar u dat vandaan haalt.

Ik heb alleen willen tegenwerpen dat dikke[re] mensen niet altijd een vrije keus hebben. Ik zie ook vaak genoeg dikke mensen waarbij ik dan denk "kan dat niet anders" maar IK verbind er geen waardeoordeel aan zoals u door te stellen dat die mensen dan maar een hogere premie of zelfs een boete zouden moeten betalen.

Ik heb verder, rethorisch, de vraag gesteld of overheid en/of zorgverzkeraar langs zouden moeten komen om te beoordelen of mensen wel gezond genoeg leven.

Ik probeerde daarmee de belachelijkheid van een dergelijk voornemen te benadrukken.

De door u genoemde pilletjes die ten laste van het E.R. komen versterken nu juist mijn argument dat wij van dat E.R. af moeten.

En dat de huisarts na het ene niet, goed, werkende pilletje kiest voor een ander is toch alleen maar goed?!

Ik ken een goed voorbeeld daarvan in de vorm van een voorgeschreven goedkoop generiek/preferent middel dat ernstige huiduitslag veroorzaakte. 

En er zijn vast nog heel veel andere voorbeelden te bedenken.

Dan uw voorstel dat een specialist maar moet bepalen of iemand zich gezond gedraagt en men dien ten gevolge een al dan niet hogere premie zou moeten betalen.

Sorry hoor maar dan gaat u echt voorbij aan wat ik bedoelde.

Ik wens geen enkele, dwingende, interventie in hoe ik leef. Wij zijn niet in China of Rusland weet u wel.

De specialisten zouden zich hier trouwens ook helemaal niet mee inlaten. Dat is verre van hun taak en zou zeeeeer onwenselijk zijn, want hoe goed die specialist ook is het is in dat geval wel ZIJN mening die ook weer kan afwijken van de mening van een andere specialist, hetgeen weer leidt tot willekeur. 

Ik nam en neem aan dat u tot de slanke medemens behoort omdat u, zoals vaker gebeurt, als slanke medemens iets meent te moeten opmerken over uw dikke[re] medemens, die er zoals ik al eerder opmerkte, misschien niets aan kan doen dat hij/zij te dik is.

Dat kan al misgaan bij de werking van je schildklier. Misschien werkt die van u wel te snel.

En ook al kan hij/zij er wél iets aan doen dan zijn het nog uw of mijn zaken niet.

Dat u aan krachttraining doet is fijn voor u maar ook uw eigen keus.  - Kijkt u wel uit dat u niet een spierscheuring oploopt?

Andere mensen maken andere keuzes of zijn fysiek danwel financieel niet bij machte om aan een dregelijke training te doen.

En terzake van uw ziekenhuis opnames: Inderdaad, u bent "beboet" omdat u een probleem[pje] opliep door middel van het E.R. bedrag. Dat is dus precies waar IK van af wil.

Tenslotte merk ik nog op dat ik niet ga over uw stijl van leven net zo min als u over de stijl van leven van een ander gaat.

Zo ook een beetje beter leesbaar voor u. Ik neem ook maar een wijntje: Proost Nanda.

 

 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Voorbijganger

Wim Koerten,

 

Ik kan me wel vinden in hetgeen je beweert.

 

Vrgrt,

Peter Jung

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Stamgast

@Verwijderde account

 

Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik ervoor om om te beginnen het E.R. voor chronisch zieken per direct af te schaffen ! Ben je nog jong, ben je vanaf je 18e jaar veroordeeld tot het jaarlijks betalen van het Eigen Risico !  Leuk vooruitzicht !

 

MuTE, u schrijft dat u binnen 5 jaar 2 x maal in het ziekenhuis hebt gelegen en een langdurige verzorging hebt nodig gehad ! Ik vraag me thans af, heeft u wel gezond genoeg geleefd, heeft u wel altijd voldoende gedronken ? Dit in verband met uw niersteen en overige nierklachten. In iederg geval heeft uw ziekte de gemeenschap handen vol met geld gekost.

Ik bedoel maar, had u hieraan wat kunnen doen, had u dit voorzien ? Een goede gezondheid valt niet makkelijk te regelen hoor !

 

Groet,

Joop Deschamps

 

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Verwijderde account
Niet van toepassing

Heer Deschamps,ik vindt dat u wel keihard bent door te zeggen dat @MuTe  te zeggen of ze wel voldoende om haar gezondheid heeft gegeven,dus wel voldoende heeft gedronken voordat ze last van haar nieren kreeg,dus eigenlijk verwijt u haar bijna dat het haar eigen schuld zou kunnen zijn.

Ik vraag me af of u zelf wel eens wat gemankeerd hebt waar u misschien niets aan kon doen,ik die een zeldzame aandoening kado heb gekregen bij mijn geboorte ,ik kan daar helemaal niets aan doen dat overkomt je helaas , en ja dat kost een hoop maar het kost ook een hoop energie die u misschien wel heeft en ik niet,u mag best wel eens een keer mijn aandoening overnemen voor een week en dan wil ik u nog wel eens horen hoe u dat ervaart.

Het zijn meestal de mensen die flierefluitend door het leven gaan die lopen te klagen over mensen die ziek zijn en te duur zijn en heeft u wel enig idee hoe dat voelt bij mensen die ziek zijn en daar helemaal niets aan kunnen doen,denkt u dat ze dat zo leuk vinden ofzo!!

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Gast

Het is niet alleen eigen risico ,niet alles wordt verder voor 100% vergoed .
Dus geen leugens verspreiden.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Community Manager

Wat bedoel je precies met leugens verspreiden Hatm? Ik kan je opmerking niet helemaal plaatsen.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Begrijpend lezen en kennis van zaken beste +Michelle. Ik denk dat Hatm bedoelt dat er naast dat eigen risico ook nog sprake kan zijn van een eigen bijdrage. Dit waardeloze systeem zorgt ervoor dat er misverstanden ontstaan omdat mensen niet altijd, direct, door hebben dat er verschil bestaat tussen 'eigen risico' en 'eigen bijdrage'.

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Gast

Wim dank je voor de duidelijke uitleg,en ja begrijpend lezen is erg moeilijk

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Gast

Beste allen,

De ziektekostenverzekering is ooit opgezet als een solidaire verzekering. D.w.z. dat een jongere bijvoorbeeld meebetaald aan de extra kosten voor de extra zorg voor een oudere en de oudere bijv. ook verzekerd was voor kraamzorg. Iedereen de zelfde polis met daarbij een regeling voor een lagere premie voor mensen met een laag inkomen. Toen kwam de marktwerking en dat betekende dat we "keus" kregen. De inkomensafhankelijke premie loopt via de werkgever en de verzekerde krijgt keus tussen duur of nog duurder. De beloningen binnen de top van de zorg zij exorbitant, de marktwerking betekent  gigantische reclame budgetten, er moet "geld op de plank", de prijzen voor levensreddende medicijnen zijn krankzinnig hoog en de rekening wordt neergeleg bij de patiënt. Leeftijdsgebonden premiestijging, verkapte premiestijging door het eigen risico, verder nog een aanzienlijke hoeveelheid eigen bijdrages, forse rekeningen als je per ongeluk bij een niet gecontracteerde zorgverlener bent terecht gekomen en je vanwege een inkomensval de "keus" hebt gemaakt voor niet de allerduurste verzekering. Het huidige systeem creëert een ongelooflijke rechtsongelijkheid  en zorgt ervoor dat patiënten die om financiële redenen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, hierdoor én door de spanning alleen maar zieker worden en uiteindelijk meer en kostbaarder zorg nodig hebben.

Vat ik het goed samen?

Volgens mij is marktwerking in maatschappelijke én noodzakelijke voorzieningen niet de juiste keus gebleken. Nodeloos ingewikkeld en de onzekerheid en angst voor de financiële consequenties werken averechts.

Ziek zijn is geen keuze, laten we dat vooral niet vergeten.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Perfect samengevat LL 1958. Tijd voor verandering. Weg met die marktwerking terug naar het vroegere ziekenfonds onder gelijktijdige verbetering van de in dát systeem aanwezige fouten. En dan bij voorkeur 1 ziekenfonds want anders blijven er nog verschillen aanwezig die je niet moet willen en evenzovele duur betaalde directeuren met hun staf. En dan gelijk een aparte afdeling die slagvaardig problemen op kan lossen zoals die schandalige zaak met die baby met cystic fibrosis. Als die baby overlijdt zou degene die verantwoordelijk is voor het niet verstrekken van het levenreddende middel opgepakt en berecht moeten worden wegens dood door schuld.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vaste bezoeker
Goedendag, Ik ben een voorstander om het eigen risico op te heffen en dat de procentuele bijdrage, welke we nu al betalen, iets te verhogen. Ik ben een fervente voorstander om de premie inkomens afhankelijk te maken, dit was vroeger met het ziekenfonds eigenlijk ook zo. Ik denk toch dat Zilveren Kruis Achmea hier ook een rol kan spelen door met de politiek te gaan praten. Gr.
Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Beste Duifje, Fijn dat ook jij en heel veel anderen met jou tegen het eigen risico bent en de premie inkomensafhankelijk zou willen maken. Dat het ZK en de andere verzekeraars met de politiek hierover gaan praten kan je vergeten. De huidige situatie levert hen miljarden op. Dat gaan ze echt niet opgeven. Het eigen risico raakt de zorgverzekeraars niet. Integendeel bij verhoging van het eigen risico naar de voorgenomen 500 euro handhaven ze hooguit de premie en worden vanzelf nog rijker dan ze al zijn, met dank aan Hoogervorst [VVD] en Klink [CDA].

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vaste bezoeker
Hallo Willem, Ik zou adviseren dat men op deze partijen blijft stemmen dan weet je wat je krijgt, maar er zijn nu een paar roepende in de woestijn om het te veranderen. Dus mag je blijven hopen:-) Gr.
Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Vertrouwd gezicht

Jammer beste Duifje maar deze heren van deze partijen zijn leugenaars gebleken. Ze hebben met name de eerste Kamer destijds voorgehouden dat de zorgverzekeraars NIET de macht zouden krijgen die ze nu hebben teneinde de nieuwe zorgwet erdoor te krijgen. Die wet is kortelings uitgebreid met de mogelijkheid inzage in jouw en mijn medisch dossier te krijgen. Weliswaar alleen bij het vermoeden van fraude maar IK vertrouw de zorgverzekeraars voor geen enkele rooie cent. Ze gaan nu soms al over wettelijke grenzen aldus de directeur van DSW.  Wie dan wel? Ik weet het niet en bovendien ontspoort de discussie dan misschien op dit topic dat over iets anders gaat.

Highlighted

Re: Eigen risico, wat vind jij daarvan?

Community Manager

@WimKoerten Het gaat inderdaad een beetje off topic. De vraag was in eerste instantie alleen wat men van het eigen risico vindt. Dus daar kunnen we het hier zeker over hebben. Als je het over marktwerking wil hebben in het algemeen of in de zorg, dan raad ik aan daar een nieuw topic over te openen. Ik praat er graag in mee want ik vind het zelf een erg interessant onderwerp.

 

Ik lees jouw berichten wel met enige verbazing Wim. Waar komt jouw enorme ergernis en diepe wantrouwen vandaan? Misschien interessant om in een nieuw topic het gesprek erover aan te gaan?

 

Wat betreft het eigen risico: daar wordt door zorgverzekeraars en de overheid natuurlijk over gepraat. Zorgverzekeraars Nederland heeft vorig jaar aangegeven dat de zorgverzekeraars niet willen dat het eigen risico stijgt. Uiteindelijk is het aan de politiek om te beslissen welke kant het eigen risico opgaat. Omhoog zal waarschijnlijk zorgen voor een nog hogere financiële drempel waardoor mensen zorg zullen mijden. Omlaag zou weer kunnen leiden tot hogere zorgkosten omdat de gemaakte zorgkosten dan niet op individueel niveau zichtbaar en voelbaar zijn. Hoe dan ook, de zorgkosten zullen door ons allemaal opgebracht moeten worden en de discussie of marktwerking bijdraagt aan het verlagen of juist het verhogen van de kosten is een aparte, interessante discussie.