Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Administratie bij PGB (ook in Mijn Zilveren kruis)

Gast

Zouden er ook mogelijkheden zijn om de financiele administratie rondom het PGB overzichtelijker -en daardoor gemakkelijker in gebruik- te maken voor de budgethouder ?

Ik kan soms helemaal geen wijs uit 'mijn zilverne kruis'

 

Bij voorbeeld:

 

* Betalingen ontvangen op een aparte rekening, zoals voorheen de betalingen via Zorgkantoor ook liepen? Nu komt alles op 1 betaalrekening,  je persoonlijke betaalrekening. Hierdoor lopen persoonlijke en PGB gegevens  door elkaar. Het zou veel fijner zijn om weer een aparte rekening te mogen aanleveren,  waarop de salarisuitbetalingen voor mijn hulpverleners komen en waaruit ik ook de betalingen aan mijn hulpverleners kan doen.

 

* Niet meer alles met elkaar verrekenen, maar iedere declaratie apart. Er staan nu andere goedgekeurde / afgehandelde bedragen in 'mijn PGB' dan er uiteindelijk op je rekening over gemaakt worden. Hulpmiddelen, eigen bijdragen, PGB salaris . Het is voor mij telkens weer een rekensom. Dat moet toch eenvoudiger en vooral duidelijker kunnen? Ik begrijp soms echt niets van het bedrag dat over gemaakt wordt. Zeker in de periode, dat je nog niet je hele eigen riscio hebt betaalt.

 

* Soms is nergens terug te vinden, waarom of waardoor het overgemaakte bedrag, niet het bedrag is dat je declareerde.

 

* Er zit een groot verschil in dagen dat er al "afgehandeld" staat  en het geld op je rekening staat. Ik vind het sowieso lang duren voor je de hulpverlener geld over kunt maken. Voorheen kregen we het budget van te voren en kon je zorgen, dat het geld op de eerste dag van de nieuwe maand het salaris op rekening van de zorgverlener stond. Wel zo netjes, zo krijgen de meesten van ons salaris. Nu mag je niet declareren bij Zilveren Kruis voor de eerste van de maand en kan het zijn, dat de hulpverlener zijn salaris uiteindelijk pas de 15e van de maand heeft.

 

* Kan de PGB beschikking ook vermeld worden in 'mijn zilveren kruis'?

 

* Hoe noodzakelijk blijft het om alleen per 5 minuten te kunnen declareren, daar waar bijvoorbeeld bij de SVB wel per uur gedeclareerd kan worden? Ik heb begrepen, dat dit zou veranderen, maar tot op heden is het nog per 5 minuten.

 

* Klopt het, dat een declaratie die je digitaal invult en direct verstuurt leeg bij jullie aankomt? Nu print ik mijn declaratie, maak er een copie van, daarna een PDF document en stuur dat op. Lijkt zo omslachtig en dat terwijl er geen handtekening op hoeft. Voordat je bericht hebt gekregen van het Zilveren kruis, dat er een leeg document bij hen binnen gekomen is, ben je alweer een heel stuk verder in de maand.

 

* Een gedeelte van de post van Zilveren Kruis ontvang je per mail, een gedeelte per post en een gedeelte via 'mijn Zilveren Kruis" Het zou fijner zijn als alle post die je, op wat voor manier dan ook , ontvangt van het Zilveren kruis, een linkje krijgt  bij 'mijn post' in 'mijn zilveren kruis'

 

* Wordt de eigen bijdrage nu wel of niet afgetrokken van het PGB? Bij mij is dat wel gebeurd, waardoor ik onvoldoende geld had om het salaris te betalen. Later is, naar ik begrepen heb, deze regeling geschrapt, maar vervolgens werden ook van medicijnen en hulphond gebruik nog eens €375 afgetrokken. Ik heb hierdoor, volgens mij,  te veel eigen bijdrage betaald, zonder dat dit later verrekend is. Had ik dat dan weer moeten declareren??

Wordt de eigen bijdrage nu wel of niet met het PGB verrekend?

 

"Mijn Zilveren Kruis" zou veel completer, overzichtelijker en klantvriendelijker kunnen, naar mijn idee.

 

Hopelijk kan iemand hier iets mee.

 

Groet van een budgethouder.

 

 

 

Administratie bij PGB (ook in Mijn Zilveren kruis)

6 ANTWOORDEN 6

Re: Administratie bij PGB

Gast

Wat jammer, dat er nog geen enkele reactie is op mijn vragen.

Tot nu toe was de community altijd bijzonder snel met adequate reacties, waardoor er ook echt problemen zijn opgelost!

Ben daardoor een beetje verbaasd, dat dit bericht uitloopt op niks.

Highlighted

Re: Administratie bij PGB

Community Manager
Community Manager

Beste @barbarath

Mijn excuus dat het zo lang duurt voor je een reactie van ons ontvangt. Wel fijn om te lezen dat je vertrouwen in ons hebt :). Blijf hier vooral jouw vragen stellen! Wij hebben voor een aantal van jouw vragen even navraag gedaan bij interne specialisten. 

 

* Betalingen ontvangen op een aparte rekening, zoals voorheen de betalingen via Zorgkantoor ook liepen? Nu komt alles op 1 betaalrekening,  je persoonlijke betaalrekening. Hierdoor lopen persoonlijke en PGB gegevens  door elkaar. Het zou veel fijner zijn om weer een aparte rekening te mogen aanleveren,  waarop de salarisuitbetalingen voor mijn hulpverleners komen en waaruit ik ook de betalingen aan mijn hulpverleners kan doen.

 

Het klopt dat het niet mogelijk is een apart rekeningnummer te gebruiken voor PGB declaraties. Ik snap de wens dit gescheiden te houden. De betalingen van het PGB betalen wij uit zoals andere vergoedingen binnen de zorgverzekering. Het is in dit geval dus alleen mogelijk één rekeningnummer aan ons door te geven. Het is natuurlijk wel mogelijk een apart rekeningnummer te gebruiken specifiek voor de zorgverzekering. Dan heb je alle betalingen van de zorgverzekering (inclusief  PGB) op een apart rekeningnummer.

 

* Niet meer alles met elkaar verrekenen, maar iedere declaratie apart. Er staan nu andere goedgekeurde / afgehandelde bedragen in 'mijn PGB' dan er uiteindelijk op je rekening over gemaakt worden. Hulpmiddelen, eigen bijdragen, PGB salaris . Het is voor mij telkens weer een rekensom. Dat moet toch eenvoudiger en vooral duidelijker kunnen? Ik begrijp soms echt niets van het bedrag dat over gemaakt wordt. Zeker in de periode, dat je nog niet je hele eigen risico hebt betaalt.

 

Het klopt dat wij nu bedragen met elkaar verrekenen. In dit geval dus het eigen risico met uitbetaling PGB. Wij snappen dat dit in sommige situaties kan zorgen voor onduidelijkheid en hebben dit signaal meerdere keren ontvangen. Dit is wel iets waar wij op dit moment over nadenken.

 

* Er zit een groot verschil in dagen dat er al "afgehandeld" staat  en het geld op je rekening staat. Ik vind het sowieso lang duren voor je de hulpverlener geld over kunt maken. Voorheen kregen we het budget van te voren en kon je zorgen, dat het geld op de eerste dag van de nieuwe maand het salaris op rekening van de zorgverlener stond. Wel zo netjes, zo krijgen de meesten van ons salaris. Nu mag je niet declareren bij Zilveren Kruis voor de eerste van de maand en kan het zijn, dat de hulpverlener zijn salaris uiteindelijk pas de 15e van de maand heeft.

 

We vergoeden alle zorgkosten achteraf. Zoals je ook gewend bent voor bijvoorbeeld de rekening van je tandarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis. Want je weet pas achteraf welke zorg je hebt ontvangen en wat je kunt declareren. Als je het prettiger vindt, mag je ook wekelijks declareren. Maar per maand is ook prima. Maak hierover goede afspraken met jouw zorgverlener. Wij doen er alles aan om jouw declaratie zo snel mogelijk aan je te betalen. Bijvoorbeeld: je ontving zorg in week 2 in januari. Dan stuur je de nota pas ná week 2 in.

 

* Kan de PGB beschikking ook vermeld worden in 'mijn zilveren kruis'?

 

Zou je een Denk Mee willen maken met jouw tips voor Mijn Zilverenkruis? Dan kan ik die bundelen en sturen naar de ontwikkelaars van Mijn Zilveren Kruis.

 

* Hoe noodzakelijk blijft het om alleen per 5 minuten te kunnen declareren, daar waar bijvoorbeeld bij de SVB wel per uur gedeclareerd kan worden? Ik heb begrepen, dat dit zou veranderen, maar tot op heden is het nog per 5 minuten.

 

Het is op dit moment inderdaad nog noodzakelijk dat je de declaratie per 5 minuten doet. Zo ben je er zeker van dat je alleen de gebruikte zorg declareert. En je bent flexibel in de afspraken die je maakt met zorgverleners. Bijvoorbeeld: een zorgverlener werkt één uur en vijf minuten bij jou. Dan betaal je ook alleen één uur en 5 minuten. En hoef je niet af te ronden naar 2 uur. Het uitgangspunt is dat de daadwerkelijk geleverde zorg wordt gedeclareerd. Je kunt eventueel ook de rekentool gebruiken.

 

* Klopt het, dat een declaratie die je digitaal invult en direct verstuurt leeg bij jullie aankomt? Nu print ik mijn declaratie, maak er een copie van, daarna een PDF document en stuur dat op. Lijkt zo omslachtig en dat terwijl er geen handtekening op hoeft. Voordat je bericht hebt gekregen van het Zilveren kruis, dat er een leeg document bij hen binnen gekomen is, ben je alweer een heel stuk verder in de maand.

 

Heb je een Macbook? In dat geval is jouw werkwijze verstandig. Het klopt dat wij hem anders soms leeg ontvangen. Als je een reguliere pc gebruikt dan kun je hem wel digitaal declareren. Het is dan wel van belang de PDF na het invullen en voor het versturen goed op te slaan.   

 

* Een gedeelte van de post van Zilveren Kruis ontvang je per mail, een gedeelte per post en een gedeelte via 'mijn Zilveren Kruis" Het zou fijner zijn als alle post die je, op wat voor manier dan ook , ontvangt van het Zilveren kruis, een linkje krijgt  bij 'mijn post' in 'mijn zilveren kruis'

 

Het is op dit moment zo dat je alleen jouw polisblad en declaratieoverzicht in MijnZilverenkruis kunt zien. Wij werken constant aan de verbetering van MijnZilverenkruis dus ik verwacht dat je hier in de toekomst wel meer kunt zien. Dit zorgt echter voor grote technische aanpassingen in ons systeem. 

 

* Wordt de eigen bijdrage nu wel of niet afgetrokken van het PGB? Bij mij is dat wel gebeurd, waardoor ik onvoldoende geld had om het salaris te betalen. Later is, naar ik begrepen heb, deze regeling geschrapt, maar vervolgens werden ook van medicijnen en hulphond gebruik nog eens €375 afgetrokken. Ik heb hierdoor, volgens mij,  te veel eigen bijdrage betaald, zonder dat dit later verrekend is. Had ik dat dan weer moeten declareren??

Wordt de eigen bijdrage nu wel of niet met het PGB verrekend?

 

Het eigen risico verrekenen wij als jij geld van ons krijgt en wij van jou. Het is niet zo dat je daarnaast dan nog een keer € 375,- moet betalen. Het wettelijk eigen risico is maximaal € 375,-. Wij kunnen dit eventueel voor je nakijken. Wil je mij een privebericht sturen als je dat wilt? Dit kun je doen door op mijn naam te klikken en op mijn profiel pagina aan de rechter kant te klikken op ‘deze gebruiker een privébericht sturen’ dit staat onder ‘ neem contact op met mij.'

 

Groet,

 

Jan 

Highlighted

Re: Administratie bij PGB

Gast

Een beetje laat, maar toch: Bedankt, Jan!

Ik zal een 'denk mee' maken,  zodra ik eindelijk door alle PGB ellende heen ben.

Highlighted

Re: Administratie bij PGB

Community Manager
Community Manager

Hallo @barbarath

Graag gedaan! Het is zeker tijd dat het PGB goed voor je is geregeld. Wij zien je 'Denk Mee' natuurlijk straks ook graag terug :).  

 

Highlighted

Re: Administratie bij PGB

Verwijderde account
Niet van toepassing

Hoe zit het tegenwoordig met het PGB persoonlijke verzorging en verpleging?

Is er nog het een en ander veranderd qua declareren en de 5 minuten zorg?

Zijn de budgetten toereikend voor de mensen om professionals in te kopen?

en ook de budgetten voor de mensen die naasten of familie inhuren?

Wat voor redenen moet je hebben om voor een PGB in aanmerking te komen?

 

Highlighted

Re: Administratie bij PGB

Community Manager
Community Manager

Hallo @Verwijderde account,

 

Wij hebben inmiddels veel meer informatie op onze website over PGB. Ik zal jouw vragen stuk voor stuk beantwoorden en je verwijzen naar de relevante informatie op onze website. 

 

Is er nog het een en ander veranderd qua declareren en de 5 minuten zorg?

Het declareren gaat nog steeds per 5 minuten. Er is nu wel een pgb-rekentool die dat een stuk makkelijker maakt. Hier lees je meer over declareren

 

Zijn de budgetten toereikend voor de mensen om professionals,  naasten of familie in te kopen?

Dit is wel de bedoeling! Ik weet zelf niet hoe de budgethouders dit ervaren. Zij kunnen hier beter antwoord op geven. Je kunt hier de wijzigingen 2015 - 2016 zien en ook het verschil in tarieven. 

 

Wat voor redenen moet je hebben om voor een PGB in aanmerking te komen?

Je kunt hier meer lezen over het aanvragen en de voorwaarden. De uitgebreide voorwaarden kun je vinden in het reglement PGB 2016.

 

Heb je zo voldoende informatie?