Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker

Stel je bent in training voor een hardloopevenement. Je hebt last van een doorgezakte voet en ondanks je steunzolen krijg je de laatste tijd last van je voeten. Je checkt je verzekeringspolis en je bent verzekerd voor een behandeling bij een podoloog. Je gaat naar je huisarts, die geeft aan je door te verwijzen naar de afdeling Podologie om opnieuw naar je voeten te laten kijken en je steunzolen te controleren. Hij schrijft op de verwijsbrief alleen de naam van de dienstdoende specialist. Je maakt hiermee een afspraak en vervolgens ontvang je later van je zorgverzekeraar een nota van 180 euro. Je neemt contact op met de zorgverzekeraar want podologie zit in je pakket dus er is een fout gemaakt. "Nee'', is het antwoord, het wordt niet vergoed, want de specialist waar je naar door verwezen bent, heeft wel naar je voeten gekeken, maar blijkt een revalidatiearts te zijn en geen podoloog. En behandelingen van revalidatieartsen zitten niet in je pakket...

Waar gaat het nu mis? Je belt met je huisarts, die geeft aan ook door de bomen het bos niet te zien wat wel en niet vergoed wordt en dit ook niet kan bijhouden. Hij verwijst naar specialisten. Het ziekenhuis geeft aan hierin ook niets te kunnen betekenen en de zorgverzekeraar geeft aan het niet te vergoeden.

Wat nu? Betalen en voortaan altijd de verwijzing naar specialisten nabellen om te controlerenn wat de exacte functieomschrijving is van de specialist en dan contact opnemen met de zorgverzekeraar om na te vragen of niet alleen de behanding wordt vergoed maar ook als die wordt uitgevoerd door specialist X?

Is dit de bedoeling?

Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

OPGELOST
24 ANTWOORDEN

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
Uw beschrijving geeft exact de richting aan waar het naar toe is aan het gaan. Ik ben het met u eens: het is bijna ondoenlijk en zelfs ongewenst. Bovendien is dat soort informatie heel moeilijk te verkrijgen.

Toch denk ik dat hier de huisarts een fout heeft gemaakt. Hij had deze arts volgens mij geen " podoloog" mogen noemen, want podologen zijn MBO/HBO opgeleide zorgverleners op het niveau van een fysiotherapeut of minder.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker
Beste Elze30,

Bedankt voor voor je snelle reactie. Op deze manier kunnen Achmea en de ziekenhuizen blijven investeren in de bemensing van de helpdesk. Geen goede zaak als het gaat om het afbouwen van de indirecte zorg. 

Ben benieuwd of er nog meer meningen over dit onderwerp zijn! 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Medewerker
Hallo Hoek,

welkom op het forum en leuk om te zien dat je juist hier de discussie wil voeren.

Graag zou ik met je mee willen kijken en hopelijk kan ik wat duidelijkheid verschaffen. Ik vermoed dat wij een rekening hebben gestuurd van het eigen risico, dit omdat een revalidatiearts een medisch specialist is. Medisch specialisten worden doorgaans vergoed uit de basisverzekering en daar is dat eigen risico van toepassing. Het is dan wel raar dat de huisarts en het ziekenhuis u dit niet kunnen aangeven en wij botweg zeggen dat de behandeling niet vergoed wordt.

Wellicht zit ik er helemaal naast en daarom zou ik graag je gegevens in willen zien. Zou ik in een privé bericht de  polisgegevens mogen hebben zodat ik de ingediende zaken kan zien?

Groet,
Michiel

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker
Beste Michiel,

Ik heb via de mail gereageerd, maar dan komt het, denk ik, niet aan dus vandaar dat ik zo reageer want ik weet even niet hoe ik een privebericht kan sturen zodat ik mijn klantnummer kan toesturen. Kun je me dat laten weten?

Het klopt wat je zegt. Het gaat om een rekening van de eigen risico. Wat ik begrijp valt een podoloog onder de aanvullende verzekering. Ik ben doorverwezen naar de afdeling Podotherapie van het RKZ. Alleen ben ik behandeld door een revalidatiearts en dan gaat het wel van je eigen risico af.

Op de site staat hierover het volgende geschreven: http://www.podotherapie-beverwijk.nl/eigen-risico.html

Dit heb ik vooraf allemaal uitgezocht, contact opgenomen, een afspraak gemaakt... en dan valt er toch een rekening op de mat. Ik ben behandeld door revalidatiearts Natasja Jelsma en orthopedisch schoenmaker Gerard Gravemaker op het speciale voetenspreekuur. Er staat een nummer van de afdeling, dus het is voor mij niet duidelijk dat er onderscheid van zorg wordt gemaakt binnen deze afdeling.

Hier zit dus de frustratie, je doet je huiswerk, je bent verzekerd en toch krijg je een rekening omdat je wel door de afdeling Podotherapie bent behandeld maar mensen die hier werkzaam zijn dan toch weer niet onder de aanvullende verzekering vallen. Dit hoor je dan achteraf als je een belronde doet langs de dokter, het ziekenhuis en verzekeraar.

Ik vind het eigenlijk niet kunnen, maar ik hoop dat jij hier nog iets in kunt betekenen.

Groet!

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
Bent u behandeld door "podotherapie beverwijk"? Ik kan uit die website ook niets anders concluderen dan dat het normale podotherapie betreft. Als u wel door bedrijf / zorgverlener " podotherapie beverwijk " bent behandeld, dan mogen ze u niet zomaar een rekening van een revalidatiearts sturen! In dat geval geef ik de " schuld " aan podotherapie Beverwijk. 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Moderator
Ik snap heel erg goed je frustratie Hoek, je hebt iets helemaal uitgezocht en toch krijg je een rekening! Ik ben op dit moment dan ook erg benieuwd naar de reactie van het ziekenhuis. Wanneer wij namelijk een nota binnen krijgen verwerken wij deze volgens de voorwaarden. Zou ik van je mogen weten wat het ziekenhuis jouw heeft aangegeven? Kunnen zij uitleggen waarom er een nota van een revalidatie arts is ingediend bij ons?

Het advies wat ik je namelijk kan geven, hoe vervelend ook, is toch om dit bij het ziekenhuis na te gaan. Wanneer de nota namelijk niet zou kloppen zijn zij de enige die deze nota kunnen corrigeren.

Ik hoor graag van je.

Fijne jaarwisseling in ieder geval en een goed en gezond 2014!

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker
Beste Michelle,

Ik zie nu pas dat je vorige week hebt gereageerd. 

Van het RKZ heb ik te horen gekregen dat er op de afdeling podologie een revalidatiearts werkt en die heeft mij behandeld. Zij brengen niet de behandeling van de afdeling in rekening maar die van de arts.... ik al eerder met het RKZ contact opgenomen maar zij geven aan de nota niet te corrigeren want de behandeling is uitgevoerd door een revalidatiearts en dit is ook in rekening gebracht. Zij verwezen mij dus door naar mijn huisarts maar die geeft ook aan niets te kunnen doen. 

Kortom ??? Kun jij hierin iets betekenen?  

Eerder heeft je collega ook gevraagd naar mijn gegevens maar ik weet niet, zoals ik schreef , hoe ik heb kan mailen via dit forum. Ik doe dit graag maar kun je me laten weten hoe?

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
Om een privebericht te sturen moet je ingelogd zijn en vervolgens klikken op de naam van de medewerker. Kies daarna voor " privebericht" . Let op:niet " prikbordbericht". 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
PS Het zou fijn zijn als u het verdere verloop van deze zaak beschrijft op deze website. Het zou me verbazen als Zilveren Kruis voor u bemiddelt. Ik krijg de indruk dat ze altijd alle problemen naar de klant toeschuiven. 

Persoonlijk vind ik het wel normaal als ze zouden bemiddelen, aangezien deze zorgverlener een contract heeft ( podotherapie Beverwiijk) en zich aan de regels moet houden. Dit zijn zowel de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit als de regels tussen zorgverzekeraar en contractant. 

In het geval Zilveren Kruis een interventie uit de weg gaat, dan zijn er nog mogelijkheden om zelf verder te gaan: informatie bij NZA, klacht bij Zilveren Kruis ( over niet-bemiddelen, gevolgd door klacht bij SKGZ), klacht bij ziekenhuis etc. 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
Kan ZK een reactie geven of is het inmiddels dmv een privebericht in behandeling? 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker
Hoi Elze30,

Beetje teleurstellend, maar ik heb helemaal niets meer gehoord. Ik heb zowel Michiel als Michelle van het ZK een privébericht gestuurd met mijn gegevens. Uiteraard in de hoop dat zij hierin kunnen bemiddelen. Michelle stelde eerder voor haar openbare reactie om contact met het RKZ op te nemen, maar dat heb ik al eerder gedaan en zij verwijzen mij weer door... kortom van het kastje naar de muur en nu op dit forum, wat toch is ingericht om klanten verder te helpen, hoor ik ook niets meer. Wel 188 euro armer en het ergste is dat er dus niets aangedaan wordt.

Er zullen meer mensen volgen met een aanvullende verzekering maar dat het toch niet wordt vergoed omdat op de afdeling een specialist werkt die niet buiten de afspraken valt.

Kortom, je hoort het ik ben erg teleurgesteld. En hoop alsnog een reactie te ontvangen. Ik zie wel dat ze allebei actief zijn op het forum... dus ze zijn aan het werk.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
Opties:
1. Schriftelijke klacht bij Zilveren Kruis. ( over het financiele gedrag van een door hen gecontracteerde zorgverlener. Kijk in de polisvoorwaarden: als ZK niet binnen ca. 4 weken reageert of als u niet tevreden bent met het antwoord legt u het geval voor aan de SKGZ. Wat mij betreft gaat het erom dat ZK volgens mij verolicht is om te bemiddelen. 
2. Zelf een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van het RKZ. Reden: een ander tarief berekend dan normaal zou zijn door een afdeling podotherapie. 
3. Informatie inwinnen bij de NZA.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Heb je inmiddels reactie gehad Hoek? Ik heb mijn collega's erop aangesproken.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Bezoeker
Jeppe, van zowel Michiel als Michelle geen enkel bericht meer ontvangen. Beetje teleurstellend, want de achterliggende gedachte van een forum als dit lijkt me klanten verder helpen als ze vragen, klachten hebben.... Ik wacht het nog even af, want ik hoop nog steeds op enige bemiddeling van het Zilveren Kruis. 

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Hey Hoek, de achterliggende gedachte van het forum wordt in dit topic wel gerealiseerd. Dat mensen met elkaar praten over (ervaringen in) de zorg. Elkaar zo kunnen helpen bij zorg en het vinden van het juiste antwoord.

Ik wil voor je kijken naar de declaratie als je mij een privé bericht stuurt met je polis gegevens. Maar zoals Elze al aangaf denk ik dat het beter is om een klacht aan te maken, aangezien klachtbehandelaars daar meer aan kunnen doen. Onze rol als medewerker op dit forum is ook ondersteunend in het vinden van de juiste weg voor jou om een oplossing te vinden.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Hallo Hoek, ik heb de nota even bekeken en de verantwoordelijke afdeling gebeld. Het is een lastige situatie omdat er nergens "schuld" ligt maar het komt erop neer dat de situatie wel anders uitpakt dan u had verwacht.

U krijgt een doorverwijzing van de huisarts voor podologie/podotherapie. Hij kan een aanbeveling doen waar u heen gaat maar u heeft zelf altijd nog de vrije keuze om te kiezen waar u heen gaat.

U zoekt uit dat podologie/podotherapie binnen uw aanvullend pakket valt. U noemt de afdeling van het RKZ afdeling podotherapie, ik kan me hier voorstellen dat u dan het idee heeft dat daar enkel podologen/podotherapeuten werken. Maar in werkelijkheid is dat dus niet het geval blijkt.

Het ziekenhuis heeft u niet gemeld dat u door een revalidatiearts zou worden behandeld. Ik weet niet of u het over de vergoeding heeft gehad vooraf. Dan zou u dat nog eens kunnen aanhalen.

Wij krijgen een nota binnen, aan de hand daarvan vergoeden wij coform polisvoorwaarden en houden wij in deze situatie eigen risico in. Daar gaat het dus verder niet fout.

Vervelend gezegd ligt de schuld hier vaak bij niemand en kan ik me de frustratie voorstellen maar verwacht ik niet dat hier een oplossing voor is. U kunt een klacht indienen bij het ziekenhuis, wij kunnen de nota niet aanpassen en wij kunnen ook niet zeggen dat de nota niet klopt uiteraard. Na afweging van alle punten is dus mijn advies een klacht indienen bij het ziekenhuis. Al komt er niks uit, allicht kunnen ze dan nadenken over voorlichting van de patient.

Ik hoop dat er een passende oplossing komt, de realiteit is echter wel dat ik dit niet verwacht. Ik heb dit bericht ook privé verstuurd.

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Voorbijganger
Ik was niet bekend met dit forum, vandaar nu pas een reactie. Maar 1 telefoontje naar de poli revalidatie had al veel helderheid kunnen brengen. Het gaat bij de bron mis. De huisarts verwijst u voor voetklachten naar de podotherapeut, in dit geval die in het RKZ. Dat betekent dat er op de verwijsbrief ook echt podotherapie moet staan en geen revalidatiearts of schoenspreekuur! U maakt zelf een afspraak via het KCC waarbij u meldt een afspraak te willen bij de podotherapeut. Als de medewerker u dan een afspraak geeft bij de revalidatiearts, gaat het voor de tweede keer mis. Ik ben een van de medisch specialisten, en ik werk ook samen met de podotherapeuten maar maak GEEN deel uit van de afdeling podotherapie.
Dit zijn twee aparte professionals die zeker een overlap hebben maar absoluut een andere invalshoek en professie.
Ik val als medisch specialist onder de basisverzekering en als u in dec uw eigen risico nog niet heeft aangesproken, gebeurt dat dus dan wel. U betaalt verder overigens niet voor het consult bij de orthopedisch schoenmaker.
Als u zooltjes voorgeschreven krijgt via de OSM, is het afh van uw aanvullende verzekering en maatschappij hoe dit vergoed wordt. Of bijvoorbeeld 1x per jaar een paar, of een deel van het bedrag.
Ik hoop dat het nu helder is.
Verbeterbeleid:
1. Helder verwijzen door huisarts, anders eerst overleg met mij of de podotherapeut
2. Er is een bericht naar het KCC gegaan, dat ze goed moeten uitvragen naar wie de patient is verwezen (dus zorg dat u het zelf ook heel goed weet, houdt de regie in handen)

Maar het belangrijkste mis ik eigenlijk....heeft u een advies gekregen waar u wat aan heeft gehad?
Zo nee, dan zie ik u graag terug op het schoenspreekuur.
Of, om de drempel wat lager te maken, eerst een telefonisch consult? (Die is gratis :-)

Mvg
NG Jelsma
Revalidatiearts RKZ

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Hallo Dokter Jelsma, en welkom op het forum! Leuk om te zien dat we naast tandarts nu nog een arts op het forum hebben met expertise. Ik denk dat het inzichtelijk maken van de processen op deze manier een waardevolle aanvulling zijn. Ik hoop dan ook dat je je vaker geroepen voelt op zaken te reageren.

Nu je wel bekend bent met het forum ben ik erg benieuwd, wat vindt je ervan?

Re: Wel/niet vergoeding podoloog vs revalidatiearts

Fanatiekeling
In dit geval kàn het natuurlijk zo zijn dat de huisarts goed verwezen heeft. In dat geval vind ik dat het KCC ( =rode kruis ziekenhuis beverwijk?) de fout heeft gemaakt en dus ook de factuur moet aanpassen.