Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vergoeding liposuctie

Nieuwkomer

Ik heb een vraag wat betreft de vergoedingen van een liposuctie. Het gaat om vetophopingen rond de buik, en het betreft geen medische noodzaak (er is bijvoorbeeld geen sprake van aantoonbaar minder kunnen bewegen). Persoon heeft ook niet echt overgewicht geloof ik. Wel is er sprake van een psychische oorzaak/gevolg. Persoon loopt al enkele maanden bij het GGZ.

Vergoeding liposuctie

1 ANTWOORD 1
Highlighted

Re: Vergoeding liposuctie

Webcare

Goedemorgen Roxanne,
Allereerst: welkom op de community! Om meteen op je vraag in te gaan: liposuctie van de buik is een cosmetische behandeling. Cosmetische plastische chirurgie wordt niet uit de basisverzekering (of onze aanvullende verzekeringen) vergoed. 

De basisverzekering vergoedt wel plastische chirurgie bij medische noodzaak, maar liposuctie van de buik is hiervan uitgesloten.
Om je een beetje een beeld te geven van het soort behandelingen dat wel vergoed wordt: een voorbeeld van een behandeling die onder plastische chirurgie bij medische noodzaak valt is een buikwandcorrectie. Bij een aantal medische indicaties (zoals derdegraagds verbrandingen) vergoedt de basisverzekering de kosten van deze behandeling. Soortgelijke afspraken gelden ook voor andere behandelingen die onder plastische chirurgie vallen, zoals ooglidcorrecties en lichamelijke verminken die voor aantoonbare klachten zorgen.

Een plastisch chirurg in het ziekenhuis beoordeelt of er sprake is van een medische noodzaak, en dient (indien nodig) een aanvraag bij ons in. Op de kosten die wij voor plastische chirurgie op medische noodzaak vergoeden geldt wel het eigen risico.

Heeft de persoon waar jij het over hebt al eens met de huisarts gesproken Roxanne? De huisarts kan hem/haar doorverwijzen naar het ziekenhuis als hij dat nodig vindt. De specialist in het ziekenhuis neemt tijdens het consult door wat de problemen zijn, en/of een vervolgbehandeling wenselijk is en/of vergoed wordt. Een consult in het ziekenhuis wordt standaard vergoed uit de basisverzekering, al geldt wel het eigen risico.

Als de persoon een Basis Budget heeft is het wel belangrijk dat hij/zij naar een geselecteerd ziekenhuis gaat voor het consult. Bij een niet-geselecteerd ziekenhuis zouden wij slechts 75% van de door ons gecontracteerde tarieven vergoeden voor het consult en eventuele vervolgbehandelingen.

Onderaan mijn berichtje vind je nog een overzicht van de vergoeding van plastische chirurgie bij medische noodzaak (klik op 'basisverzekering'). Hopelijk heb je al wat aan deze informatie Roxanne. Laat het mij weten als je nog vragen hebt.

Groetjes,
Bart

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Plastische-chirurgie-bij-medische-nood...