Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Starter

Onze jongste dochter heeft sinds ik ben overgestapt op de kunstvoeding enorme klachten (eczeem, diaree, onrustig, extreem veel huilen, flessen weigeren, niet langer dan 2 uur slapen) omdat ze voor een Hemangioom atenolol krijgt nooit gedacht aan een mogelijke koemelkallergie. De bijwerkingen van de atenolol zijn namelijk hetzelfde. Sinds 1 week op verzoek om uit te sluiten dat het de bijwerkingen van de medicatie zijn koemelkvrije voeding gekregen om indicatie van het ziekenhuis (3 weken) en nu een week later heb ik een ander kind ( vrolijk, slaapt door, eet ineens vast voedsel, drinkt haar flessen, vaste ontlasting).
Nu komt mijn vraag. VU wil alleen een indicatie afgeven voor de voeding als er een dubbel blinde test wordt gedaan. Onze dochter krijgt dan 1 dag onder toeziend oog van de verpleegkundig personeel koemelk toegediend en 2 weken later 1 dag koelmelkvrij of andersom om vast te stellen of het daadwerkelijk zo is, alleen dan krijgen we de voeding vergoed. VU geeft aan dat dit een eis is vanuit de verzekering.
Ik vind het heel heftig om mijn dochter opnieuw bewust ziek te maken omdat ik weet hoe ze gaat reageren op de koemelk en vind het inhumaan.
Ik heb gebeld met de verzekering het gaat om de kosten dat snap ik. Maar 2 keer een halve dag opname is mijns inziens duurder dan nog 5 maanden voeding vergoeden. Ik heb de kosten opgevraagd maar die willen ze niet geven. Ook heb ik voorgesteld om de kosten van de normale voeding ( die ik toch kwijt zou zijn) als eigen bijdrage te berekenen en alleen het medische deel te vergoeden ook daaraan wordt niet meegewerkt.
Iemand misschien nog tips, los van dat ik de test moet doen. Andere optie is het zelf betalen daar neig ik naar maar hetbis erg duur
Bedankt alvast.

Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

6 ANTWOORDEN 6

Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Medewerker

Goedemorgen @Carola1,

Ik kan me je dilemma goed voorstellen. Ik begrijp dat het nu met de voeding goed gaat en dat wil je graag zo houden. Helaas moet er bij een vergoeding wel vastgesteld worden dat er rede is tot die vergoeding, dat kan alleen door middel van de toetsing die het VU voorstelt. Dat geeft uitsluitsel voor de artsen, maar ook voor je kind in te toekomst waar ze rekening mee moet houden. 

Op dit moment is de basisverzekering zo ingeregeld dat we ons hieraan moeten houden. De voeding ligt wel bij de overheid onder de loep en wie weet zal er in de toekomst wel regeling zijn waarbij er een eigen bijdrage wordt geleverd ipv een toetsing. Op dit moment is dat helaas niet zo. En is de mogelijkheid tot vergoeding enkel via een vaststelling van de allergie mogelijk.

Ter volledigheid geef ik je ook de vergoeding mee: 

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Dieetpreparaten.aspx

gr. Jochem
 

Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Starter
Beste Jochem,
Bedankt voor je reactie . Helaas gaan de regels dus over de regels en niet over het welzijn van kind. Mijn dochter staat al onder behandeling van een kinderarts en die geeft aan dat er geen twijfel mogelijk is. Nu moet ik willens en wetens mijn kind " ziek" maken omdat dit de regels zijn. Helaas. Ik ga de voeding dan zelf betalen alvorens ik gekeken heb bij andere verzekeringen of die coulanter met de regels om kunnen gaan want het gekrijs als ik de voeding moet toedienen en de mankracht die nodig is om het naar binnen te krijgen. Sorry dat gaat door merg en been, en ga ik niet doen. Maar ik ben in gesprek met een maatschappij die het op basis van een verklaring van de kinderarts wilt vergoeden, dan maar overstappen.
Ps ik snap dat jij er niets aan kunt doen maar ik snap gewoon niet dat er in niet specifieke zaken buiten de kaders gekeken kan worden.
Niemand kiest hiervoor

Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Webcare

Hoi Carola1 voor alle duidelijkheid: VU zegt onterecht dat deze test door ons verplicht is. Zo zit het echter niet in elkaar. 

 Let op als je overstapt, want dat zal bij een andere zorgverzekeraar hetzelfde zijn. 

 

De verklaring van de arts is voldoende

Wij bepalen echter niet hoe de voedselprovocatietest moet worden uitgevoerd. Dit is aan de medisch specialisten. 

Ik heb op de site van het VU uitgebreide informatie gevonden over de test bij koemelkallergie. Hierin staat waarom er een "dubbelblindtest"

wordt uitgevoerd.

 

Hierin lees ik:

De enige betrouwbare methode om voedselallergie vast te stellen, is de DBPGVP. Placebogecontroleerd betekent dat de test twee keer wordt gedaan: een keer met voeding waarin koemelkeiwit zit en een keer met dezelfde voeding, maar dan zonder koemelkeiwit (placebo). Dubbelblind betekent dat tijdens het onderzoek niet bekend is welke van de twee tests met koemelkeiwit wordt gedaan, en welke met placebo. Degene die de test uitvoert, de patiënt, de ouders en degene die het resultaat beoordeelt: geen van allen weten welke de echte test is. Pas als het hele onderzoek klaar is, wordt de sleutel bekend gemaakt. Zo krijg je een zo objectief mogelijke testuitslag. Het is een heel belangrijke, maar intensieve en tijdrovende test. In VUmc wordt alleen de dubbelblinde test voor onderzoek naar koemelkallergie gedaan

 

Blijft natuurlijk heel pijnlijk voor jou en je dochtertje dat deze test nodig is voor vergoeding. 

Op Facebook hadden wij onlangs een discussie over koemelkallergie. Ik denk dat dit voor jou ook interessant zal zijn. Er komen best veel tips voorbij waar je hopelijk iets aan hebt.  Je kunt uiteraard hier ook tips vragen aan anderen. Heel veel sterkte met je dochtertje.

 

https://www.facebook.com/zilverenkruis/posts/1126250720781108

 

Heb je iets aan mijn  toevoeging Carola?

groetjes,

Pauline

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Nieuwkomer
Hallo,
 
In het vergoedingen overzicht onder 'vergoeding dieetpreparaten' zie ik het volgende staan: 
 
U heeft een verklaring nodig
Een verklaring is een soort verwijzing. Hierin staat dat de dieetpreparaten medisch noodzakelijk zijn. Uw diëtist, consultatiebureau-arts of medisch specialist vult een 'verklaring dieetpreparaten' in. Deze levert u in bij de apotheek of leverancier. Huisartsen hoeven geen artsenverklaring meer in te vullen. Hun voorschrift is voldoende.
 
Dit is volgens mij eenvoudiger dan wat er in afgelopen berichten in dit topic langs is gekomen. Is dit afgelopen jaar gewijzigd (zie dat de berichten uit 2016 zijn)? Of begrijp ik het verkeerd? Een verklaring van een (huis)arts is voldoende, alleen is dan natuurlijk de vraag wanneer/na welke test de arts deze verklaring af geeft.
 
Groet,
Nadine

 

Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Webcare

Hoi Nadine,
Allereerst welkom op onze community! Bij koemelkallergie bij baby's moet de allergie nog steeds eerst met een test worden vastgesteld. Dat is nog steeds een voorwaarde voor de vergoeding. 

Voor de vergoeding van dieetpreparaten in het algemeen is een artsenverklaring van een medisch specialist, diëtist of consultatiebureau-arts, of een voorschrift van de huisarts voldoende. De apotheek/leverancier voert de beoordeling verder uit.

Op deze 2 pagina's leggen wij beide vergoedingen en de voorwaarden uit:

Dieetpreparaten: https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Drinkvoeding-voor-babys-bij-koemelkall...

Drinkvoeding voor baby's bij koemelkallergie: https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Drinkvoeding-voor-babys-bij-koemelkall...

Klik op 'basisverzekering' om de voorwaarden in beeld te krijgen. Op de pagina over de drinkvoeding voor baby's gaan wij ook in op de test die uitgevoerd moet worden.

Kan je zo al verder? Laat het mij weten als je nog vragen hebt! 

Groetjes,
Bart
Re: Vergoeding babyvoeding koemelkallergie

Nieuwkomer
Ik heb in het verlengde van wat ik hier lees nog een opmerking. Vanwege KMA krijgt mijn zoontje Pepti voeding van Hero. Deze haal ik bij de apotheek waar deze 32,90 kost. Ik zag dat dezelfde voeding in de supermarkt 26,99 kost. Op jaarbasis scheelt dit behoorlijk wat (zorg)geld. Een mooie besparing;-)