Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Starter

Het onderstaande onder "overige vergoedingen" geschaard, echter het zou ook onder "Beleid" kunnen vallen.
30 Juni jl. stond een artikel in de Volkskrant waarin vermeld wordt dat:

 

"Minimaal drie zorgverzekeraars gaan een nieuwe therapie vergoeden voor mensen met ernstige depressies bij wie pillen of gesprekstherapie geen soelaas bieden. Het gaat om TMS, Transcraniële Magnetische Stimulatie oftewel elektrische stimulatie van het brein."

" Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wetenschappelijk bewezen en is veilig. Daarom adviseert ZN zijn leden TMS te vergoeden in combinatie met gesprekstherapie - voor patiënten die zijn uitbehandeld.

De grootste twee verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis hebben deze week besloten dat advies op te volgen. De Friesland Zorgverzekeraar gaat dat 'zeer binnenkort' doen, aldus een woordvoerder. Naar verwachting zullen alle andere zorgverzekeraars volgen."

 

Mijn vraag aan Zilveren Kruis is per wanneer uw zorgverzekering deze behandeling vergoed en onder welke voorwaarden en voor welk percentage en of dat onder de basis of aanvullende verzekering valt.
Indien mogelijk ontvang ik ook graag een verwijzing naar de relevante artikelen van de verzekeringsvoorwaarden.

MvGr Vincent

Vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

5 ANTWOORDEN 5
Highlighted

Re: vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Community Manager

Hoi Vincent, 

Klopt ook wij hebben de nieuwsberichten gezien. Ik geef je graag wat meer informatie hierover. In het kort kan ik alvast aangeven dat er inderdaad een vergoeding is, vanaf 11 mei 2017. 

 

Tot een tijdje terug stond de behandeling repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) op de lijst met behandelingen (interventies) die niet voldoen aan de stand van wetenschap en praktijk. Dat wil zeggen interventies waarvan niet (voldoende) bewezen is dat ze werken. In de circulaire van Zorgverzekeraars Nederland van 11 mei 2017 staat rTMS op de lijst met interventies die wél voldoen aan de stand van wetenschap en praktijk. Inmiddels is namelijk uit onderzoek gebleken dat rTMS wél werkt. Dat betekent dat wij vanaf dat moment rTMS vergoeden vanuit de basisverzekering als GGZ.

 

De voorwaarden zijn:

  • er is sprake van een therapieresistente depressie. Dat wil zeggen dat een eerdere behandeling met medicijnen en therapie heeft niet geholpen
  • de rTMS wordt gecombineerd met cognitieve gedragstherapie

Je vraagt om een verwijzing naar de relevante artikelen in de verzekeringsvoorwaarden. Ik kan je eigenlijk op dit moment alleen het linkje bieden naar de circulatie van ZN, eerder in deze tekst. 

Deze link is overigens ook terug te vinden op deze webpagina over onverzekerde GGZ. 

 

Ik geef ook graag antwoord op je specifieke vragen: 
Per wanneer: 11 mei 2017
Onder welke voorwaarden: 1. Er is sprake van een therapieresistente depressie & 2. De rTMS wordt gecombineerd met cognitieve gedragstherapie.
Welke verzekering: De basisverzekering
Percentage: Conform de reguliere voorwaarden voor de geestelijke gezondheidszorg. Dit is ook afhankelijk van je basisverzekering en je keuze in aanbieder. Kijk ook even op deze vergoedingspagina voor wat meer informatie. 

 

Denk je erover om gebruik te maken van deze behandeling Vincent? 

Ik kan me voorstellen dat deze behandeling, nu met de mogelijkheid tot vergoeding, door meer mensen gebruikt zal worden. Of dat het in ieder geval meer ter sprake zal komen. 

Mocht je uiteindelijk kiezen voor deze behandeling (en in aanmerking komen). Dan ben ik erg benieuwd naar je ervaringen! Deel ze gerust hier in dit topic. Kan me voorstellen dat meer mensen benieuwd zijn naar je ervaringen en 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Nieuwkomer
Beste Eva,
Moet de rTMS aanbieder ook aan bepaalde voorwaarde voldoen? Ik heb een aanbieder gevonden maar die heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Ze zijn niet big geregistreerd. En hoeveel wordt vergoed? Een behandeling kost 1500 euro.
Vriendelijke groet, Bart
Highlighted

Re: vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Webcare

@Bart,
Een behandelaar voor gespecialiseerde GGZ (zoals een psychiater) moet een BIG-registratie hebben. Ook moet de zorgverlener een kwaliteitsstatuut geregistreerd hebben op GGZkwaliteitsstatuut.nl. Dit geldt overigens ook voor een behandeling Basis GGZ.

De zorgverlener die jij hebt gevonden heeft geen BIG-registratie begrijp ik? Wij vergoeden dan ook geen behandelingen voor Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ van die zorgverlener.

Om nog even in te haken op de vergoeding van de Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) therapie: 
TMS wordt vanaf 11 mei 2017 in specifieke situaties vergoed als gespecialiseerde GGZ. Als een patiënt een depressie heeft en nadat medicatie en behandeling is geprobeerd (zonder voldoende resultaat), dan kan TMS vergoed worden. Dit moet dan wel samen gaan met cognitieve gedragstherapie.

Belangrijk om hierbij te benoemen is dat TMS niet als een losse behandeling wordt vergoed. De behandeling wordt alleen vergoed als onderdeel van een lopend behandeltraject (DBC). Er moet dus al een lopende DBC zijn waarvoor de kosten uit de basisverzekering worden vergoed. De Behandelaar bepaalt tijdens het intakegesprek of een behandeltraject wordt vergoed.  Vervolgens moet de behandelaar ook beoordelen of de kosten voor TMS vergoed worden en toegevoegd kunnen worden aan de bestaande DBC. Hier is geen toestemming van ons voor nodig.

Aan het einde van het behandeltraject (maximaal 1 jaar) kan de DBC bij ons gedeclareerd worden. Een gecontracteerde zorgverlener declareert rechtstreeks bij ons. Wij vergoeden de kosten volledig uit de basisverzekering, maar het eigen risico geldt wel. Een niet-gecontracteerde zorgverlener die aan de eisen voldoet zal de nota niet rechtstreeks indienen. Dat moet een verzekerde dan zelf doen. De vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg hangt af van welke basisverzekering je hebt. Check het linkje onderaan mijn bericht voor de tarieven van niet-gecontracteerde zorg.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze informatie! Laat het mij weten als er nog vragen zijn.

Groetjes,
Bart

https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Niet-gecontracteerde-zorg.aspxHighlighted

Re: vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Starter

Duidelijk Eva S.!
Bedankt voor je reactie.

Highlighted

Re: vergoeding Transcraniële Magnetische Stimulatie

Community Manager

Bedankt voor je berichtje vinmaan!

Bart1980, kan jij zo ook verder met de extra uitleg van je naamgenootje?


Zoals ik al eerder typte, ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen - wanneer jullie eventueel de behandeling gaan en kunnen volgen. Dus voel jullie welkom om nog een keer terug te komen hier in dit topic.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.