Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Overstap gespecialiseerde ggz naar basis-ggz

Nieuwkomer

Hallo allemaal. Ik kom er zelf niet uit, dus hopelijk kan iemand hier mij helpen. Eerst even een situatieschets:

- Ik ga overstappen van de gespecialiseerde ggz-instelling Human Concern (eetstoornissen) naar de basis-gzz (gz-psycholoog, niet gecontracteerde praktijk)

- Ik heb een restitutiepolis

- Ik heb een verwijsbrief van mijn huisarts voor doorverwijzing naar de nieuwe behandelaar

- Inmiddels een intake-gesprek bij de nieuwe behandelaar gehad. De behandeling bij de oude behandelaar wordt eind deze maand gesloten (dus iets overlap)

 

Nu zit ik met het volgende. Ik wil niet voor verrassingen komen te staan en zeker weten of mijn nieuwe behandeling ook wordt vergoed door ZK. Nu heb ik van een medewerker van ZK vernomen dat ZK mijn nieuwe behandeling alleen vergoed als het gaat om behandeling van andere klachten dan de klachten bij de oude behandelaar. Hier loop ik vast, want:

 - Ik ben volledig hersteld van mijn eetstoornis en dus uitbehandeld bij mijn oude behandelaar. Ik begin nu met een nieuwe behandeling/andersoortige therapie voor andere klachten (angst/dwang/buikklachten). Aan deze klachten heb ik echter bij mijn oude behandelaar ook gewerkt natuurlijk. Dus nu kom ik op het volgende:

- Hoe beoordeelt ZK of het gaat om 'andere' klachten? Dit kan je op zoveel manieren interpreteren. Kijkt ZK naar codes oid op de verwijsbrief? Wat moet er op de factuur (die ik na mijn behandeling bij ZK indien) staan om vergoeding te krijgen? Etcetera, etcetera.

 

Nogal een gecompliceerd verhaal. Maar goed, ik wil gewoon vooraf zekerheid of ik mijn traject vergoed ga krijgen. Ik hoop heel erg dat iemand me kan helpen. Veel dank alvast. Groet Tanne.

 

Overstap gespecialiseerde ggz naar basis-ggz

2 ANTWOORDEN 2
Highlighted

Re: Overstap gespecialiseerde ggz naar basis-ggz

Fanatiekeling

Hallo Tanne, ik heb de polisvoorwaarden ( zie bijlage  1 ( achmea) en 2 ( andere zorgverzekeraar) ) geraadpleegd en het blijkt heel ingewikkeld te zijn. De voorwaarde dat " het niet voor hetzelfde probleem mag zijn als de bhandeling van de specialistische GGZ" ( dit zou ZK jou verteld hebben) zie ik niet staan. De voorwaarden waaraan de verijzing van de huisarts moet voldoen staan uitgebreid in de polisvoorwaarden van de andere zorgverzekeraar. 

De derde bijlage zijn de voorwaarden van ZK zoals op de website vermeld ( maar let op: de polisvoorwaarden gelden, dus als er op de website meer beperkingen worden gesteld dan in de polisvoorwaarden dan is dat niet geldig). En de vierde bijlage bevatten de stoornissen, waarvoor je GEEN GGZ-hulp kan krijgen. 

Conclusie: het is zo ingewikkeld, dat ik je aanraad om een SCHRIFTELIJKE BEVESTIGING van Zilveren Kruis te verlangen over de vergoeding in jouw specifieke situatie bij de door jou gekozen zorgverlener, waarbij tevens exact vermeld wordt welk bedrag per consult vergoed wordt. Je hebt daar recht op. 

Als je hierbij problemen ondervindt, kun je deze op het forum doorgeven. 

Een andere weg lijkt me dat je toch een gecontracteerde zorgverlener kiest. Daarbij hoef je geen angst te hebben dat je met een niet betaalde rekening blijft zitten.

PS een restitutiepolis vergoedt in principe de rekening volledig, tenzij deze aantoonbaar te hoog is. Echter voor de GGZ wordt  in een restitutiepolis  vaak een uitzondering gemaakt, hetgeen betekent dat de bedragen van begin af aan gemaximeerd worden. Bij de ZK polisvoorwaarde is dit niet direct duidelijk, maar aangezien sommige grote restitutieverzekeraars ( Amersfoortse, ONVZ) dit wel doen, verwacht ik dat ZK ook ergens een beperking in de vergoeding voor GGZ zorg heeft ingebouwd. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Overstap gespecialiseerde ggz naar basis-ggz

Moderator

Hallo Tanne,

 

Je schrijft dat er iets overlap is. Dat is voor de vergoeding jammer. Want als er geen overlap is dan maakt het niet uit dat je voor eventueel dezelfde diagnose wordt behandeld bij de nieuwe psycholoog. 

 

Als er wel een (kleine) overlap is, is de situatie iets ingewikkelder. Je mag binnen dezelfde periode niet voor dezelfde diagnose een behandeling krijgen bij 2 of meer verschillende behandelaren. Is jouw nieuwe behandeling bij de psycholoog op basis van een andere diagnose? Dan is er niets aan de hand. Jouw psycholoog kan jou vertellen voor welke diagnose je wordt behandeld en of dit een andere diagnose is.

 

Ik begrijp dat, zoals je ook schrijft, jouw nieuwe behandeling raakvlakken heeft met jouw vorige behandeling. Mijn collega's en ik kunnen jouw indicatie niet vaststellen. Dit wordt echt gedaan door jouw psycholoog. 

 

Is de nieuwe behandeling wél op basis van dezelfde indicatie? Dan adviseer ik je om met je behandelaars (oud en nieuw) te overleggen of de behandelingen op elkaar aangesloten kunnen worden qua tijd, zodat er geen overlap is. Want als dat in die situatie wel is, wordt de nieuwe behandeling helemaal niet vergoed. 

 

Je vraagt hoe wij dit beoordelen. Dit doen wij aan de hand van de declaratie. Jouw psycholoog moet op een bepaalde manier declareren, hier is hij/zij van op de hoogte. (Mocht je het willen weten hoe precies, via de volgende link vindt je de regels die jouw psycholoog moet gebruiken: 

http://dbcregels.nza.nl/2018/ggz/systematiek/toelichting-vooraf/ . Ik geef wel toe dat het erg saai en technisch is)

 

Heel ingewikkeld is het op zich niet, maar het is wel veel informatie. Laat het ons weten als je nog ergens tegenaan loopt. Veel succes met de behandeling en super om te horen dat je volledig hersteld bent van je eetstoornis! Groetjes, Laura