Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Overgewicht door medicatie

Bezoeker

Ik gebruik al enkele jaren antidepressiva. Omdat deze niet optimaal werkte is er begin dit jaar een ander middel naast gegeven welke dit op zou moeten lossen. 
Op zich werkt dat redelijk al ben ik nu in hele korte tijd (nog geen 5 weken) al 15 kilo aangekomen daardoor. Door de andere medicatie was ik ook al wel wat aangekomen, maar nu val ik in de categorie extreem overgewicht. 

 

Vóór die 5 weken ben ik al begonnen met sporten en een aangepast voedingsschema met behulp van een personal trainer. Waar ik vroeger nog 48 kilo woog, zit ik nu al op 84 kilo, dus ik wil niet weten hoeveel er bij was gekomen als ik zijn hulp niet had gehad. Maar zelfs de huisarts ziet niet echt een oplossing, anders dan de antidepressiva stoppen en opzoek gaan naar andere in de hoop iets anders te vinden dat ook werkt, maar daar gaat het overgewicht dat al is ontstaan niet door weg.. 

Doordat er hart en vaatziekten in de familie zitten en er ook familieleden daaraan zijn overleden maak ik me best wel zorgen. Ik doe in mijn ogen al het mogelijke om meer aankomen tegen te gaan en om af te vallen, maar het lijkt dweilen met de kraan open. 

Zijn er binnen de zorgverzering van Zilveren kruis(basis of aanvullend 2 sterren) nog behandelingen waar ik naar kan kijken? Eventuele maagband/verkleining of liposuctie etc? Ik weet dat die laatste erg lastig is ivm enkel medische noodzaak, maar gezien de familiegeschiedenis, deze extreme toename in al zo'n korte tijd ben ik bang voor hoeveel erger t nog kan worden en ik weet ook niet zo goed waar ik anders nog aan kan denken. 

Overgewicht door medicatie

1 ANTWOORD 1
Highlighted

Re: Overgewicht door medicatie

Webcare

Hoi @MWolf goed dat je op zoek gaat wat er mogelijkheden zijn voor behandeling om je gezondheid te bewaken.

Je bent al met de huisarts in gesprek begrijp ik.

Om met de deur in huis te vallen: wij kunnen je alleen vertellen hoe het zit met de vergoeding voor een maagoperatie. De arts bepaalt of je in aanmerking komt voor een maagoperatie als het gaat om obesitas. Je heb eerst een verwijzing nodig van de huisarts. Dat is de eerste stap.

 

Je arts bepaalt of je in aanmerking komt  voor een operatie. Om voor een operatie in aanmerking te komen, moet je aan aanvullende voorwaarden voldoen. Je hebt een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger. Of je hebt een BMI tussen de 35 en 40 en hebt ernstige problemen door het overgewicht die niet met medicijnen te behandelen zijn.

 

Wij vergoeden verschillende soorten maagoperaties, je betaalt wel eigen risico.

  • Kom je in aanmerking voor een maagband (gastric band)? Dit is een bandje dat via een kijkoperatie rond de maag wordt geplaatst. Een maagband is medisch-specialistische zorg. Hier wordt niet vaak voor gekozen door de arts.
  • Kom je in aanmerking voor een maagverkleining (gastric sleeve)? Dit is een operatie waarbij de maag kleiner wordt gemaakt. Een verkleining is medisch-specialistische zorg. 
  • Kom je in aanmerking voor een maagomleiding (gastric bypass)? Dit is een operatie waarbij de maag kleiner wordt gemaakt en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Een maagomleiding is medisch-specialistische zorg.

Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding bij medisch-specialistische zorg

 

Je  kunt het voor- en natraject vergoed krijgen

Het voor- en natraject wordt vastgesteld door het ziekenhuis en kan verschillende soorten zorg omvatten:

vatten:

  • Bezoek je een diëtist tijdens het voor- en natraject? Je kunt dieetadvisering vergoed krijgen. Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding bij dieetadvisering.
  • Bezoek je een psycholoog tijdens het voor-en natraject? Je kunt een psycholoog vergoed krijgen. Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding bij generalistische Basis GGZ vanaf 18 jaar.

Je leest meer over de vergoedingen over bariatrische chirurgie op ons forum: 

https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Ziekenhuiszorg-MSZ/Vergoeding-bariatrische-chirurgie-gastric-bypas.... Hier staan sinds vandaag ook wat mooie ervaringsverhalen tussen! 

Onze Zorgcoach kun je bellen om advies, telefoonnummer: 071 - 364 02 80 ma t/m vri bereikbaar van 8.00 - 18.00 uur. Of stel je vraag hier op de community aan de Zorgcoach. 

 

Ik hoop dat andere forumleden je helpen met ervaringen of tips, ik hoor het graag van je als je nog iets wilt weten. 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.