Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Bezoeker

Amsterdam woensdag 28 september 2016,

Goededag, ik zal mijzelf eerst eens voorstellen. Aangezien ik voor het het eerst op dit forum van mijn zorgverzekeraar schrijf wil ik u een klein beetje over het onderwerp voorlichten.

Het onderwerp wat ik tot mijn grote verbazing niet besproken zie worden is de zogenaamde : wet B.O.PZ. ;welke staat voor: Bijzondere Opname Psychiarische Ziekenhuizen. Als inmiddels 58 jarige man werd bij mij in het jaar1997 een bipolaire stoornis geconstateerd met manische en psychotische verschijnselen.Welnu in het jaar 1997 ben ik daar zeer adquaat voor behandeld ( 2 maanden dag therapie in de  'Oude Valerius' te Amsterdam) Er was genoeg overheidsgeld om mensen met psychische klachten te helpen, met alle therapiën die daarbij hoorden.

Tja en toen een jaar of 8 geleden velen zullen het ongetwijfeld herkennen: Bezuinigen. Ik werd geconfronteerd met de macht van de psychiatrie ( en de machteloosheid van de patiënt) in Nederland, in ieder ander land ben ik fatsoenlijk behandeld. Helaas kan ik u vertellen dat in nu iedere samen werking mis, al 2 jaar lang om weer op een fatsoenlijke manier te re-socialiseren. Ik schroom er echt niet voor man en paard te noemen. In Amsterdam zijn er 2 grote spelers ( voor zover ik weet, GGZ inGeest en Arkin. De organisatie inGeest ( Academische psychiatrei) overtreed iedere fatsoensnorm ten opzichte van hun patiënten, dit wil in mijn geval zeggen: 1 langdurige vrijheidsberoving, willekeurig geknoei met medicatei, ergernissen, ik kom maar niet van deze onzin af .Onbekwaam personeel en een halsstrarrige weigering om mee te werken naar overplaatsingnaar de organisatie (Arkin) waar ikzelf een aantal medepatiënten heb ontmoet die een veel humanere behandeling hebben gekregen.: Een klein plagiaat welke ik gelezen heb in de Nederlandse psychiatrie: Als ik gek ben wil ik niet gestoord worden.

Hopend dat een aantal mensen dit onderwerp herkennen, er eerst rustig over nadenken voordat er weer een golfstroom van oordelen en veroordelen op de schrijver af komen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob Hemelrijk jr.

Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

8 ANTWOORDEN

Re: Geestelijke Gezondheids Zorg

Community Manager

Hoi @Jaap Hemelrijk j
Welkom bij de community!

 

Wat mooi dat je dit topic opent in de hoop dat mensen dit onderwerp herkennen, om zo met elkaar het gesprek aan te gaan. 

Je verhaal begin je met het uiten van je verbazing. Dat er nooit wordt gesproken over de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. Op het forum kan ik hier inderdaad niks over vinden.

Je schrijft ook over je ervaringen in het laatste deel van je reactie. Ik lees dat je graag een overplaatsing zou willen naar een andere organisatie. Maar dat is nog niet gebeurd begrijp ik? Geen goede ervaringen bij je huidige zorgverlener zo te lezen. Wat heftig hoor!

 

Ik heb je bericht daarom ook doorgestuurd naar mijn collega die signalen en klachten als deze oppakt. Haar advies, bespreek het eens met de Patiënt Vertrouwens Persoon. Misschien kan die nog iets voor je betekenen!

Ben benieuwd naar de reacties van de andere leden. Wat ze herkennen, welke ervaringen ze delen. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Bezoeker

Amsterdam donderdag 29-09-2016,

 

Hoi Eva, bedankt voor je vlotte reactie.

Ik ken vele medepatiënten bij de GGZ, vaak mensen die  ( mijns inziens) onnodig lang de verkeerde zorg krijgen. Ik heb mij als mens eens wat meer in het vak gebied van de psychiatrie gaan verdiepen en ben zeer verbaasd op de manier waarop de meeste mensen in de Nederlandse psychiatrie behandeld worden. Uit eigen ervaring kan ik mededelen dat de rechtvaardigheid hier ver te zoeken is. Veelal wordt de patiënt gestraft met een juridische maatregel ( I.B.S danwel R.M) hetgeen bij de meeste mensen onaanvaardbaar lang duurt.Ook wordt de patiënt zeer slecht voorgelicht. In geen enkel land ter wereld heb ik mijzelf zo machteloos gevoeld als in Nederland. In mijn geval is het een typisch 'van 't kastje naar de muur 'sturen. De advocaat geeft voortdurend het advies: houd maar contact met de patiënten vertrouwens persoon, de organisatie ( In mijn geval de 'inGeest' te Amsterdam) vindt het wel prettig aangezien de zorgverzekeraar betaald. Ik ben in een Nederlandse maatschappij sprakeloos geworden er wordt onwetend gehandeld . Gelukkig ben ik optimistisch van aard en kan deze tijdelijk ongemakken wel aan.

Met vriendelijke groet,

 

Jaap Hemelrijk jr.

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Community Manager

@Jaap Hemelrijk j Bedankt voor je snelle reactie. Zou je willen vragen of de mensen die jij hebt gesproken ook hier hun ervaringen met ons willen delen? Zelf ben ik niet zo thuis in de regelgeving binnen de GGZ. Kan je me uitleggen waarom overstappen naar een andere aanbieder niet mogelijk is in het geval van BOPZ?

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Bezoeker

Goedemiddag Raoul, het moeilijkste vind ik iets uitleggen over laat ik het kort houden; de Nederlandse wetgeving. Ik kan wel uit mijn eigen ervaringen schrijven.Inmiddels ben ik 58 jaar en in mijn 39 ste levensjaar heb ik een  manisch-psychotische periode meegemaakt. Zo'n 19 jaar geleden werd ik zeer adequaat in de 'Oude Valerius'te Amsterdam verpleegd, twee maanden dag therapie. Tijdens deze 2 maanden dag therapie heb ik veel geleerd, er was voldoende geld aanwezig voor gezonheidszorg. Een ieder herkent het verhaal in de huidige Nederlandse samenleving: op ieder vakgebied wordt al jarenlang bezuinigd. De gezondheidszorg ( om het maar bij dit onderwerp te laten) is hiervan ook de dupe. Ik durf ronduit mijn verhaal te vetellen omdat ik mijzelf jaren lang goed heb laten voorlichten. Ik meen dat het de 2 de week van maart 2016 was toen ik in de Balie te Amsterdam naar een debat ging van Jim van Os ( Het gestrekte been, er moet een andere GGZ komen. 3 uur lang heb ik alleen maar geluisterd, de bestuursvoorzitter van 'Zilverenkruis' was ook aanwezig. Er is in Nederland een vrije keuze van hulpverlening, echter ik heb te maken met een starre organisatie 'inGeest' te Amsterdam. Deze organisatie werkt absoluut niet oplossings gericht, integendeel men pakt iedere mogelijkheid aan om het (zorg)verzekeringsgeld binnen te harken. Tja met deze manier van weken is het logisch dat de Nederlandse zorgverzekeraars onnodig veel geld moeten betalen. Ik kan dat zelf zien aan de declaraties die bij mij ineens met schrikbarende bedragen de laatse 10 weken omhoog gegaan zijn.

Met vriendelijke groet,

 

Jaap Hemelrijk jr

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Community Manager

@Jaap Hemelrijk j Bedankt voor je reactie. Wat is volgens jou dan precies de reden dat je niet over kan stappen naar een andere aanbieder?

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Bezoeker

Amsterdam zondag 2 oktober,

Beste Raoul,de reden, zoals ikzelf deze ervaar zit in het finacieel gedeelte van de Nederlandse zorg. Inmiddels weten de meeste burgers dat de kosten van de zorg behoorlijk uit de hand aan het lopen zijn. Het trieste in mijn geval is de machteloosheid van een psychiatrisch patiënt die bij de verkeerde organisatie terecht komt (in mijn geval de GGZ inGeest Amsterdam, Haarlemmermeer. Al sinds 10 januari 2016 is mijn huisarts bezig mij uit te schrijven bij de organisatie inGeest, zonder succes.Uit mijn medisch dosier ( wat ik uiteraard opgevraagd heb) blijkt dat ik ; ten eerste medicatie trouw ben.  De organisatie inGeest heeft vele ontevreden patiënten. Mij houden zij al sinds 11 juli 2016 zonder enige vorm van vrijheid vast op de acute psychieatrie 'De Nieuwe Valerius te Amsterdam. Uiteraard gaat het hier om een financiële kwestie, ik kan dat zelf inzien op mijn zilveren kruis waar ik zie dat de kosten die zilveren kruis voor mij betaald schrikbarend gestegen zijn, zonder dat ik adequaat word behandeld. De Nieuwe Valerius is een opleidings instituut voor het V.U. medisch centrum,in plaats ik te maken krijg met professionele psychiaters heb ik iedere keer weer een nieuwe arts in opleiding tot psychiater. Als patiënt zie ik dat deze organisatie niet volgens het medisch protocol werkt, medicatie volkomen willekeurig en in onaanvaardbare hoeveelheden verstrekt. Zoals ik al eerder schreef ben ik in geen enkel ander land zo onfatsoenlijk behandeld en heb ik mijzelf zo machteloos gevoeld.

Een lichtpuntje voor mijzelf: het schijnt dat de organisatie inGeest mij aangemeld heeft bij een andere kleinschalige GGZ in Amsterdam. Dit zijn zij ook juridisch verplicht na de laatste rechtelijke uitspraak van de kantonrechter.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacob Hemelrijk jr

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Community Manager

@Jaap Hemelrijk j Hoi Jaap, dus er zit wel beweging in nu?

Re: Ervaringen met Geestelijke Gezondheids Zorg

Bezoeker

Dinsdagmiddag 4 oktober,

 

Goedemiddag Raoul,Dank je vriendelijk voor je reactie gisteren. In mijn ogen duurt de psyche zorg bij de organisatie inGeest veel te lang, er is trouwens geen sprake van adequate zorg bij deze organisatie. Dit stemt vele patiënten die met de inGeest te maken krijgen tot machteloosheid en ergernis.Afspraken worden zelfs door de verantwoordelijke psychiaters niet nagekomen hetgeen een onaanvaardbare situatie in de hand werkt. Voor mijzelf is er één lichtpuntje, mij is toegezegd dat ik in de loop van de week naar een kleinschalige psychische ondersteuning wordt overgebracht.

Raoul en Eva ik houd jullie op de hoogte,

 

Mte vriendelijke groet,

Jacob Hemelrijk