Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Medewerker

Situatieschets:
In 2007 aangemeld bij GGz voor 2e lijns behandeling/ondersteuning, in verband met diagnose Autisme.
Toen was er nog sprake van de NoClaim, in 2008 is het Eigen Risico ingevoerd.
Begin 2009 afrekening DBC 2007/2008 gehad .. tot mijn verbazing werd er een bedrag aan Eigen risico ingehouden, over 2008.
Daarover gebeld, en als argumentatie gekregen dat een groot deel van de behandeling in 2008 was geweest, en dat daarom het eigen Risico ingehouden werd over 2008, ook al was de DBC begonnen in 2007

Enige tijd begeleiding gehad voor mijn autisme, resulterend in jaarlijks afgesloten DBC's en weer direct opgestarte nieuwe DBC.
Dit bevreemde mij, want behandeling liep gewoon door, en autisme is niet iets waar je opeens van genezen kunt zijn, het is iets wat je je hele leven meedraagt, de mate waarin je er last van hebt kan echter wel verschillen.
Argumentatie voor het afsluiten en opnieuw opstarten van DBC's was het feit, dat de wet- en regelgeving nu eenmaal zo opgesteld is.
Na aantal jaar geen verder begeleiding meer gehad van GGz, dus ook geen nieuwe DBC's meer.
De afgesloten DBC's gestart vanaf 2008 werden wel ieder jaar verrekend ten opzichte van het startjaar van de DBC. Daar op dat moment verder geen aandacht aan besteed.

Echter ...
Eind 2012 weer aangemeld bij GGz voor 2e lijns behandeling/ondersteuning
Toen was nog de Eigen bijdrage regeling geldig, ?100 bij minder dan 100 minuten gesprekstijd, ?200 indien meer.
Gesprekstijd is inclusief indirecte tijd, zoals bespreking door team voor beoordeling van of aanmelding geaccpeteerd wordt.
In 2012 nog besproken, en intake gesprek gehad, onder de 100 minuten gebleven. In 2013 meerdere gesprekken gehad en in totaal wel over de 100 minuten gegaan.
Nu de afrekening van DBC gehad, waarbij toch ?200 eigen bijdrage gerekend is, en het restant eigen risico van 2012 aangesproken is.
Hierover gebeld, en krijg als argumentatie dat er geen uitsplitsing wordt gedaan over tijd 2012/2013, en dat DBC altijd verrekend wordt ten opzichte van de regels zoals ze golden in het jaar van starten.

Mijn vragen:
1) Klopt de argumentatie, dat de wet- en regelgeving toegepast moet worden, zoals die gold op de begindatum van de DBC?
----2) Als het antwoord op vraag 1) bevestigend is, geldt dit dan al vanaf het begin van de huidige opzet van Zorgverzekeringen, per 1 januari 2006?
-------3) Als het antwoord op vraag 2) bevestigend is, klopt mijn redenering dan dat ik voor de DBC van 2007/2008 géén eigen risico had hoeven betalen over 2008?
----------4) Als het antwoord op vraag 3) bevestigend is, hoe kan ik dit geld dan terugkrijgen? (Ben al die tijd bij Zilveren Kruis verzekerd geweest)
----------5) Als het antwoord op vraag 3) ontkennend is, wat is daar dan de reden voor, wat zijn de specifieke afwijkingen hierop en in hoeverre zijn die van toepassing op de door mij geschetste situatie??
-------6) Als het antwoord op vraag 2) ontkennend is, wat is daar dan de reden voor, wat zijn de specifieke afwijkingen hierop en in hoeverre zijn die van toepassing op de door mij geschetste situatie?
----7) Als het antwoord op vraag 1) ontkennend is, wat is dan de reden hiervoor, wat zijn de specifieke afwijkingen hierop en in hoeverre zijn die van toepassing op de door mij geschetste situatie? En wat is dan het gevolg op mijn afrekening DBC 2012/2013?
8) Wat is de achterliggende reden voor het afsluiten en opnieuw starten van DBC's, voor doorlopende behandelingen?

DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

OPGELOST
9 ANTWOORDEN

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Fanatiekeling
Hallo Toranaga, deze vraag is bijna niet te beantwoorden, omdat de dbc regels ingewikkeld zijn en je ook vragen over het verleden stelt. 2007 is al 6 jaar geleden en ik denk al " verjaard". U had eerder moeten reageren als u dacht dat de rekening niet juist was. 

In het kort is de uitleg over dbc als volgt: het eerste contact met een zorgverlener geldt als startdatum van een dbc. Alle hierbij behorende  consulten en behandelingen binnen in een jaar, mits bij dezelfde zorgverlener/specialisatie , worden in 1 tarief gedeclareerd ( het dbctarief). Echter na 1 jaar start automatisch een vervolg dbc. De startdatum van de vervolgdbc is precies 1 jaar na de openingsdatum van de eerste dbc. Er bestaan/bestonden ook dbc's die een kortere duur hebben. 
Sinds 1 januari zijn dbc's veranderd in "dots", hierbij zijn de regels over de geldigheidsduur van de dbc veranderd. 

U kun zelf kennis verzamelen over de huidige dbc's door het volgen van de " dbc-leergang".

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Medewerker
Bedankt voor je reactie Elze30, maar ...
Zoals je kunt lezen in mijn situatieschets heb ik begin 2009 al gereageerd op de volgens mij onjuiste verrekening voor 2007/2008.
Als nu blijkt dat de toen gegeven verklaring onjuist is, voor de factuur die 4 jaar geleden verstuurd is, dan lijkt me dit nog niet echt "verjaard".
Maar dat hoor ik dus graag van een medewerker van Zilveren Kruis.

Jouw uitleg onderschrijft echter wel mijn beargumentering dat de factuur over 2007/2008 dus niet verrekend had mogen worden met het eigen risico van 2008, aangezien de DBC in 2007 gestart is.
Mocht er hier echter dus iets anders meespelen, dan hoor ik dat dus ook graag van een medewerker van Zilveren Kruis.

Van mijn zorgverzekeraar mag ik verwachten dat zij met deze ingewikkelde DBC-regels om weten te gaan, ook als het betrekking heeft op een langere tijdspanne.
 

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Hey Toranga, de GGZ zorg is sinds 2008 geimplementeerd in de basisverzekering. Daarvoor was dit AWBZ zorg. Ik ga nog voor je na wat dit te betekenen had voor het eigen risico. als het vanuit de AWBZ zonder overgangsregeling "over de schutting is gegooid" dan is het vrij logisch dat er ook gelijk eigen risico is gerekend.

Het is wel zo dat wij bij een DBC zelf altijd kijken naar het startjaar voor eigen risico en eigen bijdrage.

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Fanatiekeling
@toranaga:" Jouw uitleg onderschrijft echter wel mijn beargumentering dat de factuur over 2007/2008 dus niet verrekend had mogen worden met het eigen risico van 2008, aangezien de DBC in 2007 gestart is.
Jeppe heeft al uitgelegd dat er over 2007 geen eigen risico berekend mocht worden  over een GGZ behandeling. Dus als de omschrijving " 2007/2008" was, dan lijkt me deze principieel fout. 

Maar ik denk dat je geen gelijk hebt als je zegt dat mijn uitleg jouw bewering staaft. Immers op enig moment in 2008 is wel een dbc gestart: de oude dbc moest verlengd worden en dat gebeurde in 2008.

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Ik ben het nagegaan, de AWBZ vergoeding liep dus maar tot 1 januari 2008, waarna wij het gelijk hebben overgenomen. Omdat het dan binnen onze zorg valt is er eigen risico berekend. Dus beide gevallen kloppen de kosten wel. Ik vind het overigens wel vervelend voor u dat u net in de situatie zat dat de kosten wel voor u waren.

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Fanatiekeling
Ik vind dat alleen de kosten vanaf 1 januari 2008 berekend hadden mogen worden. De omschrijving 2007/2008 geeft een andere indruk. Waren daar regels over? als je zorg overneemt, die tot 1 januari 2008 AWBZ was, mag je toch niet met terugwerkende kracht een rekening sturen? 

Re: DBC gestart in het ene jaar, doorlopend in ander jaar, welke eigen risico/eigen bijdrage?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Het is lastig om daar de onderste steen boven van te krijgen. Maar linksom rechtsom betaalt Toranaga eigen risico. In de situatie die jij schetst zijn de kosten voor ons alleen hoger Elze.

DBC code ziekenhuis

Nieuwkomer

Ik kom 1 keer per jaar in het ziekenuis bij de specialist in januari. Nu mag ik mijn volledig eigen risico betalen van 2014 voor een afspraak in januari 2015? Ik vind het vreemd. Maar nu loopt de dbc code van het ziekenhuis schijnbaar vanaf het moment dat het ziekenhuis het dossier opent. In mijn geval oktober voorafgaand de afspraak dus. Mag ik er van uit gaan dat mijn dbc code vast van oktober tot oktober loopt en dus mijn afspraak in januari 2016 ten laste komt van mijn eigen risico 2015? Zo is het mij wel verteld via de chat namelijk. Of komt het dat in eens beter uit dat het ten laste gaan van het eigen risico 2016 omdat mijn eigen risico van 2015 al verrekend is?? Ik vraag het me af!

Re: DBC code ziekenhuis

Community Manager

@keetje Wat er via de chat aan je is verteld klopt inderdaad. Ziekenhuizen openen een dossier aan het begin van een behandeling. We hanteren altijd de startdatum om te kijken of je eigen risico betaalt voor de behandeling. Begint een behandeltraject dit jaar en loopt het door in het nieuwe jaar? Dan valt het dus onder het eigen risico van het jaar waarin de behandeling begon. Vanaf 1 januari 2015 is de maximale looptijd van een DBC 120 dagen geworden, dus ongeveer 4 maanden. Dit was in 2014 nog niet zo. Toen was het een jaar.

 

Wat je aangeeft kan dus kloppen, dat het in 2014 ging om een DBC die een jaar liep. Of je behandeling in januari 2016 onder het eigen risico valt van 2015 hangt af van wanneer de DBC gestart is. Dat kan je het beste navragen in het ziekenhuis.

 

Wil je meer weten over ziekenhuisnota's? Bekijk dan ook ons kennisbankartikel hierover.