Highlighted

Wat doe jij aan liefdadigheid?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Vandaag is het de Internationale dag van liefdadigheid. Een dag waarop iedereen wordt opgeroepen om iets van liefdadigheid te doen of geld te geven aan een goed doel. De dag is ter herinnering aan de sterfdag van Moeder Teresa, oprichtster van de Missionarissen van Naastenliefde, en in 2012 door de Algemene Vergadering van de VN uitgeroepen. In Amerika is de dag bekend als: International Day of Charity.

 

Wat doe ik aan liefdadigheid?

Onlangs heb ik met een aantal collega’s een dagje vrijwilligerswerk bij Reinaarde gedaan. Reinaarde is een zorginstelling waar onder andere mensen met een beperking op verschillende locaties begeleid kunnen wonen. Iedere collega werd aan een bewoner gekoppeld om gedurende dag verschillende activiteiten te ondernemen. Ik heb die dag de was gevouwen, geknutseld en ook veel met de verschillende bewoners gepraat. Een super leuke en leerzame dag, wat me wel aan het denken heeft gezet om vaker aan vrijwilligerswerk te doen.

 

Wat doe jij?

Doe jij niet alleen vandaag, maar in het algemeen wat extra’s? Door vrijwilligerswerk, liefdadigheid of door geld aan een goed doel te doneren? Of zou je vandaag wat extra’s willen doen? Ik ben benieuwd!

Wat doe jij aan liefdadigheid?

9 ANTWOORDEN 9

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Lid verzekerdenraad

net 2 weken vakantie opgeofferd aan kids met een geestelijke beperking (hoofdtaak koken en boodschappen doen voor iedereen, en de leuke dingen meedoen)

en via een collega "kom verder ambassadeur" een donatie gedaan aan de bas van de goor foundation

kom verder ambassadeurs

bas van de goor foundation ook de organisatie achter de nationale diabetes challenge

mijn donatie en er mag gerust nog meer bij Smiley Knipoog

groet mike

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ha @diadino24,

Dat klinkt heel leuk, goed dat je dat doet! Was dat een soort kamp? Of waren er elke dag leuke activiteiten voor de kids te doen? En ik ben erg benieuwd of je dit al langer doet? Of ben je daar net mee begonnen.

 

En dit zijn interessante tips / foundations waar anderen ook naar kunnen kijken.

 

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de ervaringen en verhalen van andere communityleden dus deel dit vooral.

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Lid verzekerdenraad

hoi @Jordan,

het is inderdaad een kamp, via mijn vrouw haar werk, zij heeft de dagelijkse leiding tijdens het kamp, ik zorg voor de ondersteuning van eten en boodschappen en daarnaast ook nog bezig met de kids.

we doen dit nu al weer een aantal jaren(in het begin ging ik puur voor de ondersteuning mee, maar je intergreert al snel in het geheel)

ook komt het met regelmaat dat er een logeerweekend is met die kids en als ik tijd heb, ga ik ook mee.

het leuke ernaast is dat mijn vrouw en ik elkaar 31 jaar geleden ook hebben leren kennen tijdens een vakantiekamp met destijds lichamelijk gehandicapte kinderen(stichting de wielewaal, bestaat nog altijd), ik als assistent leidinggevende en zij als groentje en studente agoogisch werker.

jarenlang gedaan tot dat we zelf kids kregen en er geen tijd meer was voor die kampen.

inmiddels zijn onze meiden 22 jaar, dus daar hoeven we met de vakantie geen rekening meer mee te houden.

 

groet mike

 

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ha Mike,

 

Wat leuk om het verhaal erachter te horen en al helemaal dat jij en je vrouw elkaar daar hebben ontmoet! Ik denk dat jullie samen voor een hele leuke ervaring zorgen voor alle kids. Kan me voorstellen dat jullie bijdrage een beetje verschilde met de kids. Maar nu heb je toch nog een beetje jonge kinderen om je heen ondanks dat je dochters al 22 jaar zijn. Ik heb eens een kijkje genomen op de website van de stichting wielewaal en word erg enthousiast van de initiatieven die ik daar zie staan!

Help de daklozen in Nederland.

Geregelde bezoeker

Bij mijn Albert Heijn staat een dakloze, die zonder overlast te veroorzaken, bedelt om €7,50 bij elkaar te krijgen. Hij kan dan een slaapplaats krijgen in een daklozen-opvang. Als ik het goed begrepen heb krijgt hij voor de €7,50 een slaappaats en een tweepersoonskamer, een warme douche, zijn kleren worden gewassen en krijgt hij dezelfde avond terud, hij krijgt een warme maaltijd en 's-ochtends een ontbijt. Hoe laat hij de daklozen-opvang niet verlaten wet ik (nog) niet.

Voor mij is de zondag een rustdag. Wanneer ik hem tegenkom, vraag ik hoeveel hij heeft, laat hem mij de opbrengst geven en geef hem €7,50 terug. Het resultaat is dat hij gelijk gaat proberen om een slaapplaats te regelen voor in de twee persoonskamer. Hij wil niet slapen op de zaal. Hij valt onder de zogeheten Groep21.

Heeft perspectief of een gerenoveerde kleine zelfstandige woning op korte termijn en zijn bijstandsuitkering wordt ook weer herstelt. Het zal nog een kleine tijd duren, want zijn woning is nog niet klaar.

Wanneer ik er aan denk, fiets ik langs mijn Albert Heijn en als hij er staat, maak ik hem los.

Help de alcoholisten in Nederland

Geregelde bezoeker

Daar ik volledig arbeidsongeschikt ben (DSM-labels 295.70 en 303.90), fiets ik vanwege mijn artrose in mijn linker knie ontspannen, rustig met mijn stadsfiets door mijn buurtje. Soms wel om 8 uur 's-ochtends om mijn dagelijkse boodschappen te doen. Het viel mij op, dat er dan al twee alcoholisten in de buurt rondlopen met de door hun zojuist bij de Albert Heijn gescoorde halve liter bier (Heinieken, geen Brouwers). Ook zitten ze rustig te "genieten" van het leven op het bankje bij de Albert Heijn en opserveren de reuring cq, hectiek, die doorgaans in de huidige tijd gaande is. Ook worden er pogingen gedaan om aan sigaretten te komen.

Deze situatie raakt me en ik wilde hier wat aan doen.

Na bellen met 0900-8844 (geen spoed) begreep de vrouwelijke agent mijn verhaal en zou een melding doen aan de buurtregisseur, een volledig onbekende voor mij, met mijn woonadres en telefoonnummer. Dagen later werd er bij mij aangebeld en wijkagent Frank kwam bij mij persoonlijk op bezoek om verhaal te halen, want hij kon geen contact krijgen met de buurtregisseur. Na mijn verhaal gedaan te hebben, zij hij dat de politie niets kon doen, omdat er geen sprake is van overlast. Bij mijn vraag, wie wel hierbij betrokken kan worden, noemde hij het Leger des Heils.

Na mijn zoektocht door de Leger des Heils-organisatie ben ik er in geslaagd om via het 06-nummer contact te krijgen met Broeder Ben (Leger des Heils Goodwill Centre Amsterdam (Pastoraat)) en heb mijn verhaal gedeeld. Hij nam mijn "probleem" uit handen en zou de groep aansturen, die hiervoor gespecialiseerd in is. Toen ik de volgende dag belde met Ben om te vragen wie die groep dan wel is, die hij had aangestuurd, zei hij, dat is van het Leger des Heils Goodwill Centre Amsterdam de "Zoekbus". Kennelijk wordt de "Zoekbus" bij dit soort problematiek aangestuurd door het Pastoraat en naar ik aanneem, zal de "Zoekbus" regelmatig rond rijden bij mijn Albert Heijn. Ik hoop dat mijn energie niet voor niets is geweest en dat ik op termijn de alcoholisten fris gekleed en fris ruikend en van water zie rondlopen in mijn buurtje, genietend van het leven.

Na het woord buurtregisseur 1.0 op te zoeken in het woordenboek (ANW) valt te concluderen dat de buurtregisseur cq. buurtcoördinator synoniemen zijn voor wijkagent. Na mijn bezoek bij het politiebureau in mijn wijk met vragen omtrent hun organisatie is een email gestuurd naar mijn wijkagent om bij mij langs te komen om mijn vragen te beantwoorden.

Waarom worden er toch verschillende namen gebruikt voor dezelfde mensen. Dat schept verwarring, zeker bij mij, maar dat zal mijn DSM-labeltechnisch dingetje zijn.

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Community Manager

Wat mooi om te zien hoe jij je inzet om de mensen om je heen te helpen @Tinus2. Ik denk dat jouw verhalen ook inspiratie en letterlijk hulp kunnen bieden. Om anderen ook ideeën te geven wat je kan doen. En in sommige gevallen waar je terecht kan, zonder een hele zoektocht te moeten ondergaan. Zoals in je verhaal over het helpen van de alcoholisten. 

Omdat dit helpen van de medemens in mijn ogen ook valt onder liefdadigheid, heb ik je twee reacties hier toegevoegd. Zo hebben we mooi alles over dit onderwerp bij elkaar. Ervaringen, meningen, tips e.d. 

Wat mij meteen opvalt is dat jij eigenlijk best veel weet (en dat bedoel ik positief).
Zoals bij de dakloze meneer die jij helpt. Dus hoeveel de opvang kost, wat iemand dan krijgt. Maar ook de situatie van de meneer die je helpt. Meer dan alleen vluch wat geld geven en weer verdergaan.
Maar ook je hele zoektocht bij de politie en het leger des heils, om maar de juiste persoon of personen te vinden om de groep alcoholisten te helpen. Mooi dat er uiteindelijk een actie van is gemaakt, de zoekbus dus. Is dat hetzelfde als de soepbus? 

Ben het trouwens met je eens, meerdere termen voor één persoon of functie is verwarrend. En nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de term 'buurtregisseur' ook niet vaak voorbij hoor komen. Wijkagent dan weer wel. 

Tot slot nog twee afsluitende vragen: Omdat dit eerst ideeën waren: Zien jullie ook een rol voor Zilveren Kruis of zorgverzekeraars in het algemeen. Als het gaat over deze onderwerpen? 

En hoe is het bij jullie in de buurt? Worden de daklozen en/of alcoholisten wel eens geholpen? Heb jij wel eens hulp ingeschakeld?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Geregelde bezoeker

Misschien is een "soepbus" van het ZilverenKruis een goed idee. Mooi prmotie dingetje.

Re: Wat doe jij aan liefdadigheid?

Medewerker

Ik zie ons in gedachten al door de kou met een soepbus door een grote stad rijden in het donker @Tinus2. Ik twijfel een beetje aan de combinatie van liefdadigheid en promotie. Wat vinden anderen van het idee van Tinus? Zien jullie hierin een rol weggelegd voor Zilveren Kruis?