Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Minister roept hulp bedrijven in
Minister De Jonge van Welzijn wil dat meer bedrijven en organisaties zich buigen over de vraag hoe ouderen in de toekomst het best geholpen kunnen worden. Vandaag - 8 maart 2018 - tekenen meer dan 30 bedrijven het Pact voor de Ouderenzorg

3 punten staan centraal in het pact

  • de aanpak van eenzaamheid,
  • zorgen dat ouderen langer kunnen thuis wonen,
  • verbetering van de verpleeghuiszorg.


Welke rol kunnen bedrijven pakken?
De Jonge noemt de opdracht om de ouderenzorg te verbeteren "zo allemachtig groot, dat we daar echt elkaar voor nodig hebben. Niemand kan dat in zijn eentje."
Als voorbeeld noemt de minister Albert Heijn. De supermarktketen denkt volgens hem nu al na over de vraag hoe de wijkfilialen daarbij een rol kunnen spelen. Bij mensen die bijvoorbeeld licht dementeren, is de medewerker achter de kassa soms de eerste die doorheeft dat mevrouw extra zorg nodig heeft. Hoe kunnen we zorgen dat de supermarkt weet waar die signalen naartoe kunnen. 

 

Is er volgens jou een rol voor bedrijven weggelegd? Hoe kijk jij hier tegenaan?

Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

4 ANTWOORDEN 4
Highlighted

Re: Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

Gast

Bedrijven en organisaties verbinden met ouderenzorg vind ik een goed idee. Helaas wordt er veel op vrijwillige basis hulp geboden. Zelf heb ik een klein bedrijfje waar ik als ZZP'er probeert stand te houden. Ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan of mijn prijzen aangepast voor ouderenorganisaties mbt eenzaamheid. En zag hoe de mensen uitkeken naar mijn bezoek en aktiviteiten. Dit was al een beloning op zichzelf! Ik denk dat als bedrijven zich meer zouden inzetten en hun prijzen willen aanpassen, het zeker een goede mogelijkheid is. Toevallig zag ik dat AH een werktafel aanbied voor bedrijven in de buurt, om zichzelf te profileren. Beetje aanpassen en samenwerken!

Highlighted

Re: Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Mooi dat je ouderen de gelegenheid biedt om tegen een reduceert tarief van jouw specialisme gebruik te maken @Ernya. Sommige ouderen hebben het inderdaad niet ruim.

 

Zie jij voor jezelf ook verantwoordelijkheid om te signaleren en te melden als het denkt dat een oudere die bij jou komt, extra zorg nodig heeft? En zo ja: wat zou jou daarbij helpen? Welke gedachten heb jij hierover?

Highlighted

Re: Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

Gast

En niet alleen ouderen die het niet ruim hebben. Ik ben op het moment met een try-out bezig voor een gratis healingsessie op de eerste zondag van de maand. Deze gaat in mei van start. Heel spannend en het zal nog wel even duren voor men de stap durft te zetten of dat men het uberhaupt weet. :-) 

Zeker zie ik het ook als mijn verantwoordelijkheid als ik signalen opvang van ouderen en anderen die extra, of andere zorg nodig hebben. Mijn verantwoordelijkheid gaat daarover om hun door te verwijzen naar de juiste zorg die men nodig heeft. Het is wel hun eigen verantwoordelijkheid hier iets mee te doen.
Uiteraard ken ik niet alle signalen.

Wat mij daarbij zou helpen is een folder, of klapper met meer informatie waar ik op moet letten. Met eventuele adressen, telefoonnummers, contactpersonen, websites etc. Iets wat gemakkelijk te gebruiken is. Het kost vaak veel tijd en moeite om te zoeken naar gepaste doorverwijzing. 
Wat zou Zilveren Kruis hiervoor kunnen betekenen?

Highlighted

Re: Bedrijven inschakelen bij ouderenzorg?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Goede tip, @Ernya. Ik kan me zomaar voorstellen dat er een folder of een klapper met richtlijnen en tips komt. Of bijvoorbeeld een sticker of app. Ik heb geen idee of Zilveren Kruis daarin iets zou kunnen betekenen. Ik zal eens intern een balonnetje oplaten.

Vinden anderen ook dat dit iets zou zijn voor Zilveren Kruis om te ontwikkelen? Of zou het bijvoorbeeld ook de overheid of een patiëntenvereniging kunnen zijn? En zijn er nog meer ideeën waar bedrijven een rol zouden kunnen spelen?