Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Nieuwkomer

Hier kan oude informatie staan. Lees hier onze vergoedingspagina Tandarts en mondhygiënist vanaf 18 jaar en Kaakchirurgie met informatie over het trekken van de verstandskies. Deze informatie is altijd up-to-date.

 

Als ik opzoek wat er vergoed wordt bij het trekken van kiezen geeft dit enige verwarring bij mij.
ik heb van de week mijn verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg. dit kon de tandarts niet zelf omdat de wortel dicht bij de zenuw lag. Een van de redenen om de uitbreiding in mijn pakket op te nemen is vanwege de volgende zin die in de polis is opgenomen:
"trekken van tanden en kiezen (H-codes) door tandarts, kaakchirurg, mondhygiënist en/of tandprotheticus --> 100%"
als ik echter het forum doorlees of op het internet het een en ander opzoek kom ik tegen dat dit vanuit het basispakket wordt vergoed.
graag ontvang ik hier wat meer duidelijkheid over en mocht het zo zijn dat dit uit het basispakket komt, waarom dit vermeld staat bij de beteraf plus tandarts verzekering.

vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

OPGELOST
20 ANTWOORDEN 20

Vergoeding kaakchirurg

Nieuwkomer

ik heb een tandartverzekering van 2 sterren maar krijg de kaakchirurg niet vergoed?dit gaat nl.volledig van het eigen risico af.

Re: Vergoeding kaakchirurg

Fanatiekeling
Kaakchirug komt vaak ten ladte van de basisverzekering, dus kost het eigen risico. 

Re: Vergoeding kaakchirurg

Webcare

Hallo Trea,
Leuk dat je het forum opzoekt voor je vraag.
Elze30, ik vul je aan. Eenvoudige extracties, denk aan het trekken van tanden en kiezen, worden niet vergoed uit de basisverzekering.
De kaakchirurg declareert dit als tandartskosten met een tandartscode.
Trea, om verrassingen te voorkomen, vraag je kaakchirurg wat hij van plan is te gaan doen.
Hoop je nog eens terug te zien op het forum, sterkte met de behandeling!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding kaakchirurg

Fanatiekeling
Volgens mij heeft TS de rekening van het eigen risico al ontvangen.

is het mogelijk dat de code alsnog veranderd wordt? Bijv.
als aangetoond kan worden dat de extractie heel gemakkelijk was 

( bijv snel en geen hechtingen)

Re: Vergoeding kaakchirurg

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Als een kaakchirurg een fout maakt heeft hij/zij de taak de rekening te herzien inderdaad. Wij kunnen uit de gegeven informatie niet halen of dit ook het geval is/was.

Kaakchirurg verzekeren

Nieuwkomer

Beste ,

Voor volgend jaar verwacht ik een kaakchirurgische ingreep (verwijderen van 2-4 verstandskiezen).
Hoe hoog zijn de kosten die ik kan verwachten en hoe kan ik zorgen dat dit onder mijn verzekering valt?
Valt dit onder het eigen risico en is het dus verstandig om dat minimaal te zetten of valt dit onder een tandartsverzekering?

Bedankt voor het antwoorden!

Re: Kaakchirurg verzekeren

Fanatiekeling
Volgens mij is hier geen antwoord op te geven tgv de ingewikkeldheid en geslotenheid van het Nederlandse systeem. Op dit forum zijn hier al veel vragen over gesteld. 

Veel vragenstellers zijn teleurgesteld als ze een rekening van het eigen risico krijgen, omdat ze er van uit gingen dat de aanvullende verzekering deze ingreep zou dekken ( althans bij eenvoudige extracties) 

ik denk dat dit de beste beschrijving is: u moet ten eerste verwezen worden door de tandarts. 
De tandarts geeft in de verwijzing ( hopelijk) aan of het om een eenvoudige of moeilijke extractie gaat. Eenvoudige extracties zou de tandarts eigenlijk zelf moeten doen. Dan valt het onder de tandartsverzekering. Als een eenvoudige extractie door de kaakchirurg wordt gedaan, heeft de regering beslist dat dit niet meer vergoed wordt door de basisverzekering. Echter de beslissing of iets eenvoudig of ingewikkeld is wordt aan de kaakchirurg overgelaten. Op dit forum zijn er meldingen geweest van mensen die binnen 2 minuten weer buiten stonden en desondanks werd een moeilijke extractie gedeclareerd. Volgens mij declareert een kaakchirurg slechts in uitzonderlijke gevallen een extractie als " gemakkelijk" ( misschien geeft dit wel een conflict met de verwijzende tandarts?). Anders gezegd: het is bijna altijd toch basisverzekering en dan zit je aan het eigen risico vast. Elders op dit forum is een prijsvoorbeeld te vinden. 
Als het je financieel veel beter uitkomt dat de tandartsverzekering het betaalt, dan kun je met de tandarts overleggen of er gespecialiseerde tandheelkundige centra zijn, waarnaar hij je kan verwijzen, die kunnen trekken buiten de basisverzekering om, doordat ze met zogenaamde UPT codes ( officiele tandartscodes) declareren. 

Het blijft een moeilijke weg die je moet gaan, om het van te voren uit te zoeken. Zorgverleners zijn wettelijk verplicht om op verzoek een prijsopgaaf te geven. Je zou bij het ziekenhuis dit aan kunnen vragen en je kan ook nog een keer met de tandarts overleggen. De tandarts zal er vast begrip voor hebben dat je naar de kosten en mogelijkheden informeert. 

Re: Kaakchirurg verzekeren

Community Manager
Mathilde, Elze geeft hier een perfect antwoord op jouw vraag.

Kan je hiermee verder? Ik hoor het anders graag van je!

Fijne jaarwisseling alvast!

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg met beter af plus tandarts twee sterren

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Thom89, welkom op ons forum! Wat goed dat je deze vraag hier stelt.

Het is inderdaad zo dat het trekken van tanden en kiezen voor 100%, tot het maximum bedrag per jaar, vergoed wordt uit de aanvullende tandartsverzekering. Als deze behandeling echter te lastig is voor een tandarts, wordt het door een kaakchirurg uitgevoerd en komt de vergoeding uit de basisverzekering. Het eigen risico is dan dus ook van toepassing. We hebben het dan over een gecompliceerde extractie.
Het kan dus ook voorkomen dat een kaakchirurg een behandeling uitvoert, die een tandarts ook had kunnen doen. Bijvoorbeeld een ongecompliceerde extractie. In dat geval komt de vergoeding ook gewoon uit de aanvullende tandartsverzekering. Helaas is dit niet altijd van te voren vast te stellen.

Zie ook dit vergoedingsartikel op onze website: https://vergoedingen.zilverenkruis.nl/kaakchirurgie

Is het zo duidelijker?

Verwijzing kaakchirurg - verwijderen verstandskies

Nieuwkomer

Ik heb een verwijzing voor de kaakchirurg voor het verwijderen van een scheefliggende verstandskies (half door) waarbij het mogelijk is dat er een perforatie wordt getrokken van de kaak-naar de neusholte. Wordt dit vergoedt uit de tandartsverzekering of uit de basisverzekering (en betaal ik aldus een eigen risico?)

Re: Verwijzing kaakchirurg - verwijderen verstandskies

Community Manager

@Mus Ik heb je post verplaatst naar een ander topic. Hier zijn we al een tijdje in gesprek over de vergoeding van het trekken van een (verstands)kies. Zoals je ziet is dit een wat ouder topic, maar de situatie is nog steeds gelijk gebleven. 

 

Het verschil zit hem, nog steeds, in de soort extractie.
Als de tandarts dit ook had kunnen doen, dan is er geen vergoeding uit de basisverzekering maar juist uit de tandartsverzekering. Dit noemen ze dan een ongecompliceerde extractie. 
Had de tandarts dit niet zelf kunnen doen? Dan valt het onder de vergoeding kaakchirurgie. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering. Je gaf zelf ook al aan, dat het eigen risico dan inderdaad van toepassing is. 

Als ik zo de omschrijving van de ingreep lees, heb ik het vermoeden dat dit geen ongecompliceerde extractie is. Dus echt kaakchirurg werk. Maar zoals hier in de andere posts ook wordt aangegeven. In het ziekenhuis kunnen ze hier met zekerheid een antwoord op geven! 


Weetje al naar welke kaakchirurg je gaat? Let bij het kiezen ook even op de contracten, afhankelijk van de basisverzekering die je hebt. Kijk hiervoor in onze zorgzoeker.
Nog geen kaakchirurg gevonden? De zorgcoach zoekt een zorgverlener waar je snel geholpen kan worden! 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg met beter af plus tandarts twee sterren

Nieuwkomer

Beste Carina,

 

Dit is nog steeds niet echt duidelijk voor mij waarom moet ik eigen risico betalen voor tanden trekken als ik aanvullend tandartsverzekering heb??? waarom betaal ik dan voor deze? Mijn tandarts geeft mij een verwijzing gegeven dat betekend dus dat hij kon dat niet doen. Ik heb dit niet gevraagd.

En hoe moet ik weten van te voren dat ik moet zelf betalen? Dit is een soort van oplichting.

Moet ik nu mijn tandarts vragen om alles zelf te uitvoeren??? En als niet dan beter niks te doen?

Ik ben niet mee eens. En ik wil graag weten waarnaartoe moet ik mijn klacht indienen. Dank u wel.

 

 

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg met beter af plus tandarts twee sterren

Fanatiekeling

Als het eigen risico niet zou bestaan, dan wèrd het ook volledig vergoed onder de basisverzekering. Dan zou iedereen juist graag naar de kaakchirurg gaan, om tandartskosten te besparen.

 

Maar in Nederland is een eigen risico ingevoerd. Dit betekent niet, dat je " de schuld " krijgt en dus moet betalen. Het betekent gewoon dat je altijd de eerste €385 zelf moet betalen. Dit is bedoeld om een te groot beroep op de zorg af te remmen. In feite is je zorgpremie gewoon €385 per jaar hoger, zo moet je het zien.

 

Je hebt nog wel een alternatief, namelijk je kunt aan de tandarts vragen of het mogelijk is dat een collega- normale tandarts deze extractie wèl wil/kan doen. Of je kunt natuurlijk van tandarts veranderen, als je vermoedt dat jouw tandarts de enige is die geen extracties wil/kan uitvoeren.

Groet, Feina.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg met beter af plus tandarts twee sterren

Webcare

Klopt helemaal wat Feina zegt Arinka. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Wij kunnen alleen vergoeding bieden uit de aanvullende verzekering voor zaken die helemaal niet vergoed worden uit de basisverzekering. Voor eigen risico bestaat helaas geen vergoeding.

 

Raar genoeg betekent dit voor jou, dat het jammer is dat kaakchirurgie uit de basisverzekering vergoed wordt. Daarom betaal je eigen risico en kan het niet uit de tandartsverzekering vergoed worden.

 

Beantwoorden deze reacties jouw vraag?

 

Groetjes, Michiel

Wil jij ook een leuke persoonlijke handtekening? Dit kun je gemakkelijk doen via de instellingen van jouw profiel.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Fanatiekeling

Link naar kennisbankartikel is onjuist (geworden). Graag aanpassing c.q. Goede link.

Groet, Feina.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Community Manager

Bedankt voor het signaal Feina. 

Ik heb de link aangepast. Hij verwijst nu naar de vergoedingspagina(s) op de website, hier staat nu de informatie over wel / niet gecompliceerde extracties. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Fanatiekeling

@Eva S schreef:

Bedankt voor het signaal Feina. 

Ik heb de link aangepast. Hij verwijst nu naar de vergoedingspagina(s) op de website, hier staat nu de informatie over wel / niet gecompliceerde extracties. 


Het is er  niet duidelijker geworden. Eerst was het een zogenaamd kennisbank-artikel. Dit gaf extra verdieping omdat bekend was dat hierover misverstanden konden ontstaan.

Op de gewone vergoedingspagina van kaakchirurgie ( zie bijlage) staat juist een misleidende tekst. Juist doordat  er staat dat eenvoudige extracties niet vergoed worden onder de basisverzekering, gaat de verzekerde ervan uit dat een verstandskies-extractie eenvoudig is en dus vergoed wordt door de aanvullende tandverzekering. Op de website moet juist een toelichting gegeven worden die voor iedereen duidelijk is. Juist het noemen van die" eenvoudige" extracties zet iedereen op het verkeerde been. De website gebruikt een te groot lettertype, waardoor er te weinig plaats is voor een toelichting en waardoor er te vaak geklikt moet worden. 

Groet, Feina.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Community Manager

Waar ik dan benieuwd naar ben is wat je precies mist op de website wat wel in het kennisbank artikel stond. Ik zie op de website in jouw bijlage staan: Wat krijg ik niet vergoed: 

  • tanden en kiezen trekken, als de tandarts dit ook had kunnen doen (ongecompliceerde extracties). Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, krijgt u deze behandeling vergoed viaTandarts en mondhygiënist vanaf 18 jaar.

Het kennisbank artikel zag er als volgt uit:

 

"Hoe zit dat eigenlijk met het trekken van een verstandskies?

De vergoeding van het trekken van een verstandskies is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling. Ben jij ouder dan 18 jaar? Hieronder lees je hoe het in jouw situatie is geregeld.

 

Je tandarts trekt zelf de verstandskies

De behandeling valt in dit geval onder reguliere tandheelkunde. Wij vergoeden de behandeling als je een tandartsverzekering bij ons hebt afgesloten. Hier lees je wat wij maximaal per jaar vergoeding vanuit jouw tandartsverzekering.

 

Je bent doorverwezen naar de kaakchirurg

In een aantal gevallen is het voor de tandarts niet mogelijk de tand zelf te trekken. Je krijgt dan een doorverwijzing naar een kaakchirurg. Het is van belang te kiezen voor een gecontracteerde kaakchirurg. Je kunt deze vinden in onze zorgzoeker.

 

Als de kaakchirurg de verstandskies trekt zijn er twee mogelijkheden:

 

Een gecompliceerde extractie door de kaakchirurg 

Een gecompliceerde extractie is meestal het trekken van diep liggende of niet doorgebroken kies. De zorgverlener bepaalt of een extractie wel of niet gecompliceerd is. Deze behandeling valt onder de basisverzekering, het eigen risico is van toepassing op deze behandeling.

 

Een ongecompliceerde extractie door de kaakchirurg

Je bent doorverwezen door de tandarts, de kaakchirurg bepaalt dat het om een niet-gecompliceerde extractie gaat. De behandeling is in dit geval reguliere tandheelkunde. Wij vergoeden de behandeling als je een tandartsverzekering bij ons hebt afgesloten. Hier lees je wat wij maximaal per jaar vergoeden vanuit jouw tandartsverzekering.

 

Het consult om te bepalen of het om een gecompliceerde extractie gaat komt uit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing."

 

Zou je kunnen aangeven wat je precies op de website zou willen terug zien? Dan kunnen we samen kijken naar verbetering.

Re: vergoeding trekken verstandskiezen door kaakchirurg

Fanatiekeling

Het kennisbankartikel is in ieder geval veel langer dan de 2 regels waarmee nu volstaan wordt. 

Ik vind dat onder de vergoeding van de kaakchirurg niet genoemd mag worden dat " eenvoudige extracties onder de tandartsverzekering vallen" . Dat is weliswaar de regel in de wet, maar dat zet iedereen op het verkeerde been. In hoeveel procent van de gevallen berekent de kaakchirurg daadwerkelijk " een eenvoudige extractie", die NIET onder de basisverzekering valt? Het is ook een taak van de zorgverzekeraar om de facturen en behandelingen van de kaakchirurg te controleren. Kunnen jullie hier informatie over geven? Ik krijg als patient nooit vragen van de zorgverzekeraar over de inhoud van de zorg. Dit kreeg ik in de zeventiger jaren wel van mijn particuliere zorgverzekeraar ( ohra) die kennelijk vraagtekens had bij de rekeningen van de chirurg. 

Bij de vergoeding van een tandartsverzekering blijkt de tekst inmiddels al gewijzigd. Zie bijlage.

Maar misschien stond de tekst, genoemd door TS, ergens anders, bijvoorbeeld in een wervende tekst van een folder? Het topic dateert van 2014. TS had naar mijn mening, op grond van misleidende tekst, de vergoeding moeten ontvangen. 

 

 

Groet, Feina.