Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker

voor wie dit leest.. ik zou heel graag meer duidelijkheid hebben over het vergoeden van het vervangen van een brug / gedeeltelijke prothese die ik inmiddels al 21 jaar heb.
Door een ongeval ben ik mijn voortanden verloren op jonge leeftijd en heb een brug gekregen die nu vervangen moet worden maar niet vergoed wordt. 

De enige andere optie is een gebit op implantaten dit wordt wel vergoed maar is ook erg kostbaar.. 

Ik vraag me af hoe dit nu kan? De kosten voor de vervanging van een brug zijn ook erg hoog maar door het gebit op implantaten wel te vergoeden wordt ik voor een onmogelijke keuze gesteld om al mijn tanden die ik nog wel heb te laten trekken.
Dat vind ik echt heel erg en is ook definitief ik kan niet meer voor een brug kiezen als dit in gang gezet wordt.. 
De kosten voor het verwijderen van de brug, het trekken van de nog aanwezige tanden en kiezen en het plaatsen van een volledige boven prothese worden wel vergoed. 
Wordt er alleen naar codes gekeken en kosten of ook naar de situatie van de verzekeringnemer om gewoon goede tanden en kiezen te kunnen behouden i.p.v. alles er maar uit te moeten halen. De huidige brug moet echt vervangen worden op korte termijn wat kan ik het beste doen?  

Tevens zou ik hier heel graag met een specialist over praten bij het zilveren kruis. maar zie op de site geen mogelijkheden om dit aan te vragen. Zou dit kunnen? 

 

alvast bedankt voor de reactie. 

 

Gr Petra 

 

 

Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

11 ANTWOORDEN

Re: advies gevraagd! vergoeding vervanging Brug / gedeeltelijke prothese voortanden

Community Manager

 @PetraKrebaum 21 jaar is best een lange tijd, moet de brug nu vervangen worden omdat hij versleten is?  

 

Ik begrijp dat het voor jou voelt als een kromme situatie: kiezen tussen een nieuwe brug die je zelf moet betalen of een volledige prothese die gedeeltelijk wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid besluit wat er vanuit de basisverzekering wordt vergoed en wat de beweegreden is om een volledige prothese er wel uit te vergoeden en een gedeeltelijke niet, dat durf ik je niet te zeggen.   

 

Het is niet zo dat een volledige prothese zonder kosten is. Het eigen risico is er op van toepassing en daar bovenop ook een eigen bijdrage van € 125,- per kaak. Die eigen bijdrage kan dan weer vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Het is dus per situatie verschillend wat financieel gezien het beste is.  

 

Het lijkt mij het beste om altijd zoveel mogelijk je gezonde tanden te behouden. Een specialist die je kan aanraden wat te doen hebben we helaas niet in dienst maar je kan natuurlijk altijd een andere tandarts raadplegen en vragen om advies of een offerte voor een nieuwe brug.   

 

Ik kan wel met je meekijken naar hoe je verzekerd bent en op basis daarvan meedenken. 

Re: advies gevraagd! vergoeding vervanging Brug / gedeeltelijke prothese voortanden

Medewerker

Hai Petra,

 

Wat een vervelend verhaal. Alleen het beeld dat je schetst klopt niet. Een prothese op implantaten wordt wel vergoed. Alleen moet daar wel een indicatie voor zijn. Deze indicatie is bij jou niet aanwezig. Dit zal betekenen dat een prothese op implantaten niet vergoed zal worden bij jou.

 

Daarnaast zal het mij verbazen als jouw tandarts volledig gave gebitselementen gaat verwijderen. Een tandarts zal altijd proberen om zoveel mogelijk de eigen gebitselementen te behouden. En zoals je terecht opmerkt. Het is wel definitief. Er uit is er uit.

 

Ik denk dan ook dat er niets anders op zit om de huidige brug te vervangen.

 

 

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker
Beste Ron, bedankt voor je reactie wat bedoel je precies met een indicatie? En hoe kan ik dan aan een indicatie komen. Dit is allemaal ontstaan door een ongeval waarvan ik de bewijzen heb. Want ik ben echt zoekende en nog steeds snap ik niet hoe het kan dat dit niet vergoed wordt. En van een collega krijg ik door of of de tandarts nog een alternatief te bieden heeft, iets dat tussen een kunstgebit en implantaten in zit? Dat heb ik nog nooit gehoord... Elke verzekerde heeft toch recht om zijn eigen tanden te behouden als deze nog gewoon goed zijn? gr Petra

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker
Tevens wil ik nog aangeven dat ik contact met de tandarts heb gehad en zij ook hebben aangegeven in de motivatie naar het zilverenkruis en dus ook hun indicatie dat de elementen waarop de brug zit nog goed zijn en dus kunnen blijven zitten en dat het hun ook niet logisch lijkt om de brug er helemaal uit te halen. dat is ook zo krom als het maar zijn kan. Hoe kan het dan toch dat mijn aanvraag wordt afgewezen?

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker
zie onderstaand de indicatie en onderbouwing van de tandarts. Als dit niet dragend genoeg is voor toestemming van Zilveren Kruis weet ik het ook niet meer. Middels deze brief vraag ik u om toestemming voor het behandelen van mijn patiënte Mw. P. Krebaum n.a.v. een trauma. Mw. Krebaum heeft in het verleden door een ongeval de elementen 11 en 21 verloren. Destijds is er een brug gemaakt vanuit de bijzondere tandheelkunde. Later is en een partiële prothese vervaardigd i.v.m. het verlies van element 24. Nu is er diepe cariës palatinaal bij de resterende frontelementen door het dragen van de partiële prothese. Het bovenfront is niet meer te redden, zie bijgevoegde 3D foto. Mijn behandelplan is om de elementen 13, 12, 22 en 23 te extraheren en implantaten te plaatsen t.p.v. de 13, 21 en 24 met daarop een brugconstructie. Graag uw toestemming om bovenstaand behandelplan uit te voeren. Mw. Krebaum zal zelf de kroon voor element 25 en de voorziening voor de onderkaak bekostigen.

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Fanatiekeling
Toch is het echt zo, dat een gedeeltelijke prothese, wat de oorzaak ook moge zijn, niet vergoed wordt. Alleen aangeboren afwijkingen wordne ten laste van de basisverzekering vergoed. Ik krijg de indruk dat uw tandarts u op het verkeerde been zet door een aanvraag te doen bij Zilevren Kruis. 
Groet, Feina.

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker
Ik heb mijn brug gekregen n.a.v een ongeval en dat is toen vergoed. Dus vervanging door slijtage zou ook vergoed moeten worden. Mijn tandarts zet mij zeker niet op het verkeerde been want is gespecialiseerd in bruggen en implantaten.  Als ik nu een ongeluk krijg en mijn brug gaat stuk wordt het wel weer vergoed... 

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Fanatiekeling
@PetraKrebaum: " Ik heb mijn brug gekregen n.a.v een ongeval en dat is toen vergoed. Dus vervanging door slijtage zou ook vergoed moeten worden".  Hoe komt u erbij! Mij ontgaat volledig de logica. Of bedoelt u soms dat de veroorzaker van het ongeval de rekening destijds betaald heeft? ( of de Wettelijke Aansprakelijkheids verzekeraar van de veroorzaker)? 
Groet, Feina.

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Bezoeker
Zoals je in de post hierboven kan lezen is dit vergoed vanuit bijzonder tandheelkunde. Er staat hier een bedrag van 10000 euro voor max. Mijn brug was destijds 2500 gulden. Er is dus nog steeds ruimte om gebruik te maken van deze bijzondere tandheelkunde. er staat nergens in de voorwaarden dat dit niet zou kunnen. Wilt u deze misschien echt goed doorlezen voordat u mijn uitspraken zo in twijfel trekt. Elke patiënt en aanvraag is anders. En ik ben al zeer gedetailleerd geweest. Mijn tandarts is zeer gespecialiseerd in patiënten zoals mij en mijn tante heeft toevallig een bijna identiek geval door een ongeval en krijgt ook vergoeding.  Waar ik juist mee zit is het feit dat ik door mijn verzekeraar verplicht gesteld wordt om een volledige prothese te nemen omdat die wel vergoed wordt en een gedeeltelijke niet. Of dit nu door de wet komt of niet ik vind dit erg raar. Er moet toch een middenweg zijn of een gesprek met een specialist van zilveren kruis? 

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Fanatiekeling
Ik zie in de polisvoorwaarden geen enkel aanknopingspunt voor vergoeding uit de " bijzondere tandheelkunde ". Lees bijvoorbeeld eens artikel 11: Heeft u een niet-tandheelkundige lichamelijke en/of verstandelijke handicap? En kunt u zonder tandheelkundige zorg geen tandheelkundige functie houden of verwerven, gelijkwaardig aan de tandheelkundige functie die u zou hebben zonder de lichamelijke en/of verstandelijke beperking? Dan heeft u recht op tandheelkundige zorg. Het punt is dat u geen lichamelijke handicap heeft. 
Groet, Feina.

Re: Wat is de vergoeding voor vervanging brug/ gedeeltelijke prothese?

Medewerker
Beste Petra, Ik denk dat je een aantal zaken door elkaar haalt. Bij bijzondere tandheelkunde is er in principe geen maximum. Jij refereert aan het bedrag van EUR 10.000,00. Dit bedrag wordt inderdaad maximaal uitgekeerd als er sprake is van een ongeval. Dit is echter een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Gezien de polisvoorwaarden kom jij daar echter niet voor in aanmerking: Artikel 17 Tandheelkundige zorg als gevolg van een ongeval voor verzekerden van 18 jaar en ouder Wij vergoeden aan verzekerden van 18 jaar en ouder tandheelkundige zorg door een tandarts of kaakchirurg. De behandeling moet het gevolg zijn van een ongeval tijdens de looptijd van deze verzekering. Daarnaast moet de behandeling plaatsvinden binnen 1 jaar na het ongeval, tenzij het noodzakelijk is om een (definitieve) behandeling uit te stellen, doordat het gebit niet volgroeid is. Het ongeval is meer dan 21 jaar geleden geef je aan. Hierdoor kun jij geen aanspraak maken op deze verzekering. Het spijt me je niet anders te kunnen berichten.