Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Bezoeker

Hallo,

Mij is vandaag verteld dat ik implantaten kan maar dat ik eerst kaakopbouw moet laten doen door de kaakchirurg. Hiervoor moet er bot uit de heup genomen worden om deze in de kaak terug te plaatsen. Dus een operatie waar ik denk ik 1 of 2 dagen voor in het ziekenhuis moet zijn.

Ik zelf heb de tandartsverzekering van €1250,--

In hoeverre wordt deze operatie door de  kaakchirurg vergoed uit de basisverzekering en wat moet ik zelf betalen van deze operatie?

Alvast bedankt voor het antwoord.

E.

 

 

Vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

6 ANTWOORDEN 6
Highlighted

Re: vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Fanatiekeling

Wat bedoelt u met " Mij is vandaag verteld dat ik implantaten kan"? 

 

ik vermoed dat u de operatie helemaal niet vergoed krijgt. Omdat het doel van de operatie een kroon op implantaat ? is. 

 

Alleen in geval u geen enkele kauwfunctie behoudt via een andere oplossing, is er misschien wel kans op betaling door de basiszorgverzekering. Maar u zult deze operatie wel moeten aanvragen en wachten op het schriftelijke antwoord. 

 

PS een bedrag van €1250 tandartsverzekering is nooit voldoende voor de kosten die gepaard gaan met een operatie.

Groet, Feina.

Re: vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Webcare

Hoi Wesgies66,
Welkom op onze community! Het opbouwen van kaakbot wordt alleen uit de basisverzekering vergoed (na aftrek eigen risico) als de behandeling nodig is voor het plaatsen van implantaten die uit de basisverzekering vergoed worden.

Over het algemeen worden implantaten alleen uit de basisverzekering vergoed als het gaat om implantaten die nodig zijn voor het plaatsen van een klikgebit. In hele (nadruk op hele) uitzonderlijke situaties worden implantaten vergoed als bijzondere tandheelkunde, al zijn de richtlijnen die hiervoor zijn vastgesteld gericht op verzekerden tot 23 jaar. 

Voor alle benoemde behandelingen (klikgebit, kaakopbouw en bijzondere tandheelkunde) moet er voorafgaand van een behandeling een aanvraag ingediend worden door de kaakchirurg. Wij beoordelen dan of er een vergoeding komt uit de basisverzekering. De kaakchirurg beoordeelt zelf of het zinvol is om een aanvraag te doen. 

Losse implantaten worden alleen vergoed uit een tandverzekering. Het opbouwen van het kaakbot voor het aanbrengen van losse implantaten wordt niet vergoed uit de basisverzekering, maar ook hier wordt dan de tandverzekering voor aangesproken. Ik begrijp dat jij de Aanvullend Tand 4 sterren hebt? In dat geval is € 1.250,- de maximale vergoeding per kalenderjaar voor alle tandheelkundige kosten samen. 

Zoals Feina aangeeft praten we in het geval van implantaten en het opbouwen van het kaakbot wel over hoge kosten, waar je het met een tandverzekering niet mee gaat redden. Ik raad je aan om in gesprek te gaan met de kaakchirurg en een behandelplan op te vragen en die met ons te bespreken. Hier staan de kosten van de behandeling op en de behandelcodes. Jij weet dan voordat je aan de behandeling begint waar je aan toe bent.

Hopelijk heb je al een hoop aan deze informatie Wesgies66. Onderaan mijn bericht vind je verder wat handige linkjes naar de vergoedingspagina's over de behandelingen waar ik het over heb gehad.

Laat het mij weten als je nog vragen hebt.

Groetjes,
Bart

Kaakchirurgie: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Kaakchirurgie.aspx

Bijzondere tandheelkunde: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Tandheelkundige-zorg-in-bijzondere-gev...

Kunstgebit op implantaten: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Kunstgebit-op-implantaten.aspx
Highlighted

Re: vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Fanatiekeling

@BartH,

 

het vermelden van Kaakchirurgie: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/Kaakchirurgie.aspx

vind ik niet meewerken aan de uitleg. Want hierin staat dat een kaakchirurg 100% vergoed wordt. ( zie screenshot). Terwijl de kaakchirurg juist niet vergoed wordt ( alleen het eerste consult), zodra er sprake is van implantaten die gezien kunnen worden als kronen. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Fanatiekeling

@Wesgies66

 

Nog een aanvulling.

 

Mocht je besluiten om dit allemaal zelf te gaan betalen ( met hulp van de tandartsverzekering), dan geef ik je een tip: splits de behandeling over twee of drie jaren. Zodat jouw tandartsverzekering maximaal wordt ingezet. Dit moet wel goed met de kaakchirurg besproken worden, omdat er misschien een bepaalde tijdsdruk is ( medisch gezien).

PS naast de kosten voor het plaatsen van de schroef in de kaak door de kaakchirurg, komen de kosten van de gewone tandarts. Dat kost ook nog eens ca.€1000! 

PS ik weet niet of de tandartsverzekering ook mee zal betalen aan de kosten van de operatie voor het verkrijgen van het bot. 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Webcare

@Feina Goede tips voor Wesgies66. Het opbouwen van het kaakbot wordt bij losse implantaten vergoed uit de tandverzekering tot het maximum is bereikt, net als de implantaten zelf. 
Wat betreft jouw vraag over de operatie (voor het weghalen van het bot uit de heup): dat is een goede vraag. Daar heb ik nu niet direct een antwoord op, anders dan dat als de kosten van de operatie samenvallen met het opbouwen van het kaakbot, de vergoeding uit de tandverzekering komt. 

Ik weet (nog) niet of die kosten samenvallen. Uiteraard kan de kaakchirurg hier een beoordeling over doen, en aangeven of de kosten van de operatie (niet: de opbouw) onder de basisverzekering vallen als specialistische ingreep. Zo niet, dan is de kaakchirurg verplicht om Wesgies66 dit aan te geven. Wij kunnen vervolgens aan de hand van de verrichtingscode beoordelen of de tandverzekering dan ook voor de kosten van de operatie aangesproken kan worden.

@Wesgies66 Als je een behandelplan van de kaakchirurg ontvangt, stuur mij daar dan een privéberichtje over. Dan neem ik het behandelplan met je door.

Groetjes,
Bart

Highlighted

Re: Vergoeding operatie door kaakchirurg voor kaakopbouw (implantatie)?

Bezoeker


@BartH, bedankt voor het antwoord. Ik weet nog niet wat de kosten gaan worden. Mijn behandelaar gaat in gesprek met de (kaak)chirurg. Zodra ik de offerte heb en de daarbij behorende code's zal ik in een PM uw berichten.