Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Verwijderde account
Niet van toepassing

Hallo Allemaal,

 

2 maanden geleden heb ik bij het eten mijn voortandkroon gebroken, deze is er door de tandarts uitgehaald en kan niet vervangen worden door een nieuwe. De reden is dat de afgeslepen wortel en cement niet betrouwbaar genoeg meer zijn om een nieuwe kroon op te zetten. Door hem ben ik verwezen naar de kaakchirurg om een implantaat te laten zetten. Nu heb ik de laatste tijd gekeken naar de vergoedingen binnen mijn ziektekostenverzekering (Basis Exclusief & Aanvullend Tand 2-sterren), maar kan ik niet helemaal eruit wijs worden wat dit gaat kosten en wat gedekt is.

 

Ik zie in basis exclusief dat chirurgische tandheelkundige hulp van specialistische aard en bijbehorend rontgenonderzoek wel vergoed worden en het aanbrengen van een tandheelkundige implantaat niet. Daarnaast wordt over een implantaat gezegd dat in geval als je "geen tandheelkundige functie kunt houden of krijgen", je dit wel vergoed wordt. Wat wordt hiermee bedoeld?

 

Ook vind ik een artikel dat rept over "Tandheelkundige zorg als gevolg van een ongeval voor verzekerden van 18 jaar en ouder". Wat wordt verstaan onder een ongeval?

 

Ook snap ik het proces van toestemming vragen niet helemaal. Ik wil namelijk graag bij meerdere zorgaanbieders opvragen wat de kosten zijn voor deze behandeling, maar kan ik dit doen zonder ee afspraak te maken en met een consult te beginnen?

 

Kunnen jullie me helpen?

 

Hartelijk dank.

 

Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

6 ANTWOORDEN 6
Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Medewerker

Beste Tvanbeekhuizen,

Allereerst van harte welkom op onze community. Leuk dat je hier je vraag stelt en daarbij ook gelijk een goede vraag! Wat vervelend dat je nu met een gebroken voortand zit, ongeluk zit in een klein hoekje.

Er zijn inderdaad twee mogelijke vergoedingen In eerste instantie is er een mogelijkheid voor een vergoeding uit de basisverzekering. Deze vergoeding valt onder medisch specialistische zorg. Op verwijzing van de tandarts ga je naar de kaakchirurg. De kosten van deze ingreep worden door het betreffende ziekenhuis bij ons ingediend. 

We vergoeden de kosten uit de basisverzekering, waarbij je alleen rekening hoeft te houden met je eigen risico. Voor de volledigheid vind je hier de vergoeding terug: 

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Kaakchirurgie.aspx

Om te kunnen bepalen wat een behandeling kost, moet je te weten komen wat voor behandelcode (DBC - Diagnose Behandel Code) er verbonden is aan je ingreep. Van tevoren is dit lastig vast te stellen, omdat de arts je hiervoor eerst moet zien.  Je kunt hiervoor informatie inwinnen bij je tandarts of bij een ziekenhuis. Op het moment dat je een code weet kunnen wij je ook vertellen welke kosten er gedeclareerd worden. Hou er wel rekening mee dat het eigen risico volledig gebruikt zal worden. 

We hebben ook een vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen voor een ongeval en tandheelkundige zorg. Hier vind je de vergoeding:

https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Tandheelkundige-kosten-na-een-ongeval....

Wellicht heb je deze al gevonden, maar om terug te komen op je vraag hoe bepalen wij wat een ongeval is? 


Een ongeval is een plotselinge inwerking van geweld op het lichaam, van buiten af en buiten eigen wil, waardoor medisch aantoonbaar lichamelijk letsel is veroorzaakt (wel of niet door derden). Er gebeurt dus iets onverwachts dat letsel veroorzaakt. Helaas is er geen sprake van inwerkend geweld bij een gebeurtenis bij het eten en geldt een dekking van een ongeval bij de volgende zaken


Voorbeelden van situaties zijn

  • vallen van keukentrapje
  • struikelen over objecten
  • auto- of fietsongeluk
  • fysiek geweld
  • sportletsel
  • kind gooit per ongeluk iets tegen tanden van ouder
  • flauwvallen

De tandarts vraagt bij ongevallen een machtiging aan. Onze adviserende tandarts zal de situatie beoordelen. Dus op het moment dat je tandarts aangeeft dat zij een ongeval aan kunnen vragen zullen zij dit bij ons doen ter beoordeling. 

Je hebt dus wél recht op vergoeding uit de basisverzekering, waarbij je rekening moet houden met het eigen risico, maar geen recht op de vergoeding vanuit onze aanvullende verzekeringen helaas.

groet,

Jochem


 

Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Verwijderde account
Niet van toepassing

Beste Jochem, 

 

dank voor je antwoord, om het even kort door te lopen zeg je het volgende:

 

1. Het verwijderen van gebroken tandresten/ wortel door de kaakchirurg wordt 100% vergoed door de basisverzekering na aftrek van eigen risico?

2. Wordt het plaatsen door een kaakchirurg van implantaten om daar door de tandarts weer een kroon op te zetten ook vergoed?

3. Wordt het maken en plaatsen van deze kroon door de tandarts vergoed?

4. Waarom heb ik geen recht op vergoeding uit de aanvullende 2-sterren tandartsverzekering? Wat dekt deze verzekering dan?

5. Om dekking in de komende jaren zo goed mogelijk te houden, welke verzekering raadt je me aan na plaatsing van implantaat en kroon? En waarom?

 

(Zou je evt. een rekenvoorbeeld kunnen ingeven van hoe de kosten gedekt zijn?)

 

Hartelijk dank.

 

Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Webcare

Hallo tvanbeekhuizen

 

Mooie samenvatting van je vragen, ik ga ze op het rijtje af.

 

1. Vraag vooraf even na bij de kaakchirurg

hoe het verwijderen van tandresten en de wortel wordt gedeclareerd. Declareren als medische specialistische zorg? Dan vergoeding uit de basisverzekering na aftrek van eigen risico. 

Ongecompliceerde extracties wat de tandarts ook had kunnen doen? Dan vergoeding uit je aanvullend tand twee *

. Je bent verzekerd tot €500,- per jaar.

 

2. Plaatsen van implantaten door de kaakchirurg valt niet onder de basisverzekering maar wordt voor 75 % vergoed uit de aanvullend tandartsverzekering tot het maximum van je polis. (dus max €500,- per jaar).

 

3. Kronen worden voor 75% vergoed uit de tandartsverzekering. (max €500,- aanvullend tand 2*)

 

4. Tandartskosten worden vergoed uit je aanvullend tand 2*. Het misverstand komt denk ik omdat mijn collega uitging van tandheelkundige hulp na ongeval. Dat is bij jou niet het geval.

 

5. Voor de uitgebreide tandartsverzekeringen aanvullend 3 en 4 * worden er vragen gesteld over het gebit. Wij noemen dit medische acceptatie. Worden er kosten verwacht wordt je niet geaccepteerd.

 

Ik kijk graag je polis na of er eventueel een andere afspraak geldt. Voor sommige collectiviteiten is dit het geval. Stuur mij svp een privébericht met je geboortedatum, postcode en huisnummer. Kijk ik meteen wat je tegoed is voor 2016 voor de tandarts. Je kunt dit ook zelf zien in Mijn Zilveren Kruis.

 

De rekentool

is een handige hulp voor de vergoeding per tandartscode.

 

Aarzel niet als er vragen zijn, we helpen je met plezier verder.

 

groet Pauline

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Verwijderde account
Niet van toepassing

Beste Pauline,

 

hartelijk dank voor je antwoorden. Dan heb ik enkele vervolgvragen:

 

1. Hoe stuur ik een persoonlijk bericht?

2. Indien ik nu begin en door de duur van het traject in april volgend jaar pas klaar ben, op welke ziektekostenverzekering heeft dit toepassing? Op 2016 of op 2016 & 2017?

3. Als ik een verwijzing van de tandarts naar de kaakchirurg is, is het dan automatisch niet specialistische medische zorg?
4. Is het mogelijk de gerelateerde kosten in termijnen te betalen?

 

Met vriendelijke groet,

 

Thomas

 

Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Community Manager

Hallo Thomas,

 

net als Pauline zal ik jouw vragen ook even op volgorde beantwoorden.

 

1. Je kunt een privébericht sturen door op de naam van iemand te klikken. Je komt dan in de overzichtspagina van die persoon uit, waar je gelijk de knop "Een bericht verzenden" ziet staan. Je zult dan wel ingelogd moeten zijn.

2. De kosten van de de behandeling zullen op beide jaren van toepassing zijn. Voor de kosten uit de tandartsverzekering zal de teller op € 0,- gaan als het nieuwe jaar begint. Voor de medisch specialistische zorg kan het zijn dat de declaratieperiode van 2016 doorloopt in 2017, in dat geval gaan de kosten ten laste van 2016. Als er in 2017 een nieuwe behandelperiode wordt gestart, dan zullen de kosten hiervan worden verrekend met het eigen risico van 2017. Meer informatie over een declaratieperiode vind je hier.

3. Of het specialistisch of niet specialistische zorg is hangt er puur vanaf of de behandeling zo gecompliceerd is dat de tandarts hem zelf niet kan/mag uitvoeren. Als de behandeling zo gecompliceerd is dat je verwezen moet worden naar de kaakchirurg, dan betekend het vaak dat het om medisch specialistische zorg gaat en dat de kosten worden vergoed uit de basisverzekering. Om dit zeker te weten kan je de kaakchirurg vragen naar de manier van declareren.

4. Wanneer het eigen risico in rekening wordt gebracht, kun je hierover een betalingsregeling treffen. Meer informatie over de betalingsregeling vind je hier.

 

Groet,

Jasper

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vergoeding Implantaat bij Kaakchirurg

Medewerker
Hai Thomas, Ik wil ook nog even reageren op de vragen die je hebt gesteld en dan met name over de vergoeding. Het implantaat dat geplaatst gaat worden door de kaakchirurg komt zoals eerder aangegeven ten laste van je tandartsverzekering. Probeer met de kaakchirurg afspraken te maken dat deze behandeling nog dit jaar plaatsvindt. Hierdoor komen de kosten van het implantaat ten laste van je tandarstverzekering van dit jaar. Vervolgens kan de kroon worden geplaatst in 2017. Deze kosten komen dan weer ten laste van 2017. Voor een betalingsregeling dient u contact op te nemen met de instantie die u de rekening stuurt. Dat zal voor het implantaat de kaakchirurg zijn en voor de kroon de tandarts.