Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

Moderator

Van verschillende verzekerden kregen we de vraag of medicinale cannabis uit de aanvullende verzekering vergoed kan worden, nu het niet meer uit de basisverzekering vergoed wordt. Die optie hebben we overwogen, maar we nemen medicinale cannabis niet op in de aanvullende verzekering. 

 

Als we kijken of een behandeling in de aanvullende verzekering vergoed kan worden, dan kijken we onder andere of een behandeling bewezen effectief is. Maar we kijken ook naar andere zaken. Een aanvullende verzekering is geen verplichte verzekering. Daarom is bij de aanvullende verzekering belangrijk of een grote groep verzekerden voor deze zorg verzekerd wil zijn. Dure zorg die maar voor een erg kleine groep verzekerden interessant is en door deze groep elk jaar gebruikt wordt, past daar niet bij. Zo’n vergoeding zou ervoor zorgen dat de premie voor alle andere verzekerden te sterk stijgt.

 

Voor cannabis geldt daarnaast dat er alleen een vergoeding mogelijk is met een machtiging. Daarvoor gelden strenge voorwaarden. Op dit moment zien we dat het grootste deel van de aanvragen voor een machtiging voor cannabis wordt afgewezen. Als iemand een aanvullende verzekering zou kiezen speciaal voor deze vergoeding en later toch geen machtiging krijgt, dan betaalt hij wel een heel jaar voor deze aanvullende verzekering. Dat willen we niet, omdat een verzekerde dan niet goed een passend pakket kan kiezen.

Een vergoeding voor cannabis zonder machtiging is ook niet mogelijk, omdat dan een grotere groep van de vergoeding gebruik zou maken. De groep blijft nog steeds klein ten opzichte van alle verzekerden met een aanvullende verzekering. De kosten voor de andere verzekerden zouden hiermee nog sterker stijgen, dan wanneer we de vergoeding alleen op machtiging zouden toekennen.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

  • Beleid
  • Medicijnen

Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

5 ANTWOORDEN

Re: Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

Fanatiekeling

Vandaag was er een programma op TV ( huisarts of internet om 19:00), waarin een patient met aangezichtspijn haar verhaal vertelde. Zij kon geen normaal leven leiden en gebruikte medicinale wiet-extract tegen de pijn. Wat had de zorgverzekeraar als oplossing bedacht  voor deze mevrouw? 

Groet, Feina.

Re: Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

Community Manager

@Feina Het is aan de behandelend arts om te bepalen welke andere mogelijkheden er zijn. Het Zorginstituut heeft het standpunt uit 2003, dat medicinale cannabis niet rationele farmacotherapie kan worden beschouwd en daarom niet onder vergoedingen uit het basispakket valt, in 2016 herbevestigd. Zie ook het standpunt van de minister hierin.

Re: Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

Starter

het is toch schandalig dat de ziekenfondsen al de mensen die medische cannabis of olie gebruiken,door  hun in de kou te laten staan.De laatste drie jaar heeft de zorgverzekering het vergoed,daarvoor door de bijzondere bijstand,en nu wordt je in een keer droog gezet.20jaar terug in de tijd.toevallig heb ik contact gehad met een advocaat van het zorg instutuut,en die zegt,dan in het kort,dat de verzekering dat zelf kan beslissen,want er zijn niet eens gesprekkenn over geweest,ze verschuilen zich er alleen achter.en wij mogen wel een toren hoge premie betalen,maar geen medicijnen krijgen,wat moeten we hier nu aan gaan doen.

Re: cannabis

Community Manager

@JeanHaenen Voor de aanvullende verzekeringen klopt het dat we zelf kunnen beslissen wat we vergoeden, voor het basispakket zit dat anders in elkaar. In dit artikel vindt je meer informatie over de reden dat we stoppen met de vergoeding van medicinale cannabis. De reden waarom we besloten hebben de vergoeding niet over te hevelen naar de aanvullende verzekering vindt je hierboven. Ik begrijp dat het een vervelende situatie is. Wij bieden onze verzekerden die op dit moment een machtiging hebben en worden behandeld met medicinale Cannabis, een éénmalige overgangsperiode van 6 maanden waarin wij het middel uit coulance blijven vergoeden.Wellicht dat je ook kan kijken naar andere zorgverzekeraars die medicinale cannabis nog wel vergoeden of dat je in gesprek kan met je medisch specialist over andere mogelijkheden. 

Re: Wordt medicinale cannabis vergoed uit de aanvullende verzekering?

Starter

ja dat kan wel wezen,maar wij kunnen ook niet in juni overstappen naar een andere verzekering,en hun mogen wel doen wat ze willen.en het is zo krom als een hoepel,dat ze duitsland wel gaan voorzien van onze mediwiet,ik heb er geen goed woord voor over,ik ga het in mei maar weer bij de gemeente  proberen,zolang moeten we maar met de onzekerheden omgaan,