Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

In het denk mee idee over de uitgifte termijn van chronische medicatie komt een nieuw onderwerp aanbod.

Je gebruikt al jaren (verschillende) medicatie. Maar je hebt toch nog vragen. Over een specifiek medicijn, de combinatie van medicijnen, noem maar op. Hoe zit dat dan?

 

Mel:

Ik gebruik al jaren dezelfde medicijnen en voor mij persoonlijk maakt het niet uit (eigen risico toch altijd op), maar als het zorgkosten bespaart dan zeg ik natuurlijk doen. En het is ook wel fijner om niet elke keer weer herhaalrecepten te moeten aanvragen. Wat betreft de controle van de apotheker: die mis ik eigenlijk ook. Terwijl ik wel vragen heb over bepaalde medicatie die ik gebruik, mede door de bijsluiter en doordat het nooit gecheckt wordt bij mij. Wat zijn daarvoor eigenlijk de mogelijkheden? Mijn huisarts weet helaas weinig van medicatie, dus die googled uiteindelijk dezelfd dingen die ik heb gevonden, of zegt dat ik maar aan specialist of apotheker moet vragen. Kan je daarvoor een afspraak maken? En wanneer mag je een medicatiebeoordelingsgesprek en hoe wordt dat betaald?

 

 

Ik (Eva S):

Ik ga hier vooral even in op het laatste deel van je reactie. Dat je zo te lezen toch nog wat mist bij de apotheker. Je hebt vragen over medicatie, maar kan deze eigenlijk niet kwijt. Wat de huisarts aangeeft klinkt als een goed advies. Neem contact op met je apotheker. Want daar zit toch de expertise. Ik kan me voorstellen dat sommige specifieke vragen misschien ook via je specialist lopen. Maar de apotheker is een mooi startpunt en die zal ook wel aangeven wanneer iets beter ook met een specialist besproken moet worden. Logisch dat je je afvraag hoe dit zit met de kosten. En wanneer je überhaupt dat gesprek mag aanvragen. Een gesprek (medicatiecheck) wordt gewoon vergoed. Ik raad je aan om contact op te nemen voor een afspraak. Zo te lezen is het ook in samenspraak met je huisarts (het is tenslotte zijn/haar advies). Dus dat zou geen probleem moeten zijn. Laat je even weten hoe het afloopt? 

 

Mel:

Bedankt voor je (snelle) reactie. Ik zal proberen om dan zo'n medicatiecheck aan te vragen bij de apotheek (desnoods met briefje van de huisarts). Ik had namelijk gelezen op de ene website dat je 65+ moet zijn en op de andere 75+ en daar val ik niet onder. Wel gebruik ik meerdere medicijnen, zo wel chronisch als "indien nodig", maar alles bij elkaar zijn het er heel wat en ik heb wel vragen. Dus vandaar dat ik me afvroeg of ik dat wel 'mocht', dus bedankt voor je antwoord, dan ga ik er toch naar vragen bij de apotheek Smiley Vrolijk

 

Feina:

Ik ben, evenals Mel, bang dat het voorgaande antwoord van ZK over de medicatiecheck fout is: ik ben het met haar eens dat er in de polisvoorwaarden allerlei eisen aan gekoppeld zijn. Maar Eva S, is het misschien zo, dat de apotheek de medicatiecheck NIET VERGOED krijgt, in zo'n situatie?

ik vind trouwens dat het duidelijker moet zijn voor de patient dat EEN GESPREK MET DE APOTHEKER kan worden aangevraagd. Dat hoort namelijk bij de functie van de apotheker als zorgverlener.

 

Laten we er in dit topic verder over in gesprek gaan!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

11 ANTWOORDEN 11
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

Ik begrijp dat je twijfels hebt over de juistheid van het antwoord Feina. Hij is misschien ook een beetje te veel afgestemd op de situatie van Mel. De vraag van Mel heb ik toen voorgelegd aan een collega en kreeg het antwoord dat een medicatiecheck verzekerde zorg is. In de praktijk vaak in samenspraak met arts/apotheker. Vanwege de situatie van Mel (meerwerkende arts) daarom ook het advies om contact op te nemen met de apotheker hierover. Dus ik ben wel erg benieuwd naar een terugkoppeling van @Mel, hoe dit is afgelopen. 

 

Is het gelukt - in samenspraak met arts / apotheker? Zijn er nog onduidelijkheden? Dan ga ik uiteraard weer even opnieuw de organisatie in voor verdere toelichting waar nodig!

 

Ik denk zelf dat het stukje samenspraak met de arts en apotheker hierin belangrijk is. Er is natuurlijk een verschil tussen iemand die 1 medicijn gebruikt en iemand die 10 verschillende medicijnen gebruikt.

 

Ook lees ik dat Mel aardig wat vragen heeft over de medicatie waar ook de apotheker een deel van uitmaakt - onder welke noemer dan ook. Contact met de apotheker, het aanvragen van een afspraak, dat hoort hier allemaal bij. Vandaar het advies om contact op te nemen voor een afspraak. Ik begrijp daarom ook je laatste punt @Feina! Dat is ook de reden dat ik hier ook een nieuw topic van heb gemaakt, zodat het onderwerp wat beter naar voren komt / opvalt. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Fanatiekeling

Om duidelijkheid te scheppen in het recht op vergoeding, moeten eigenlijk de polisvoorwaarden erbij worden genomen. Want het bijzondere is, dat de polisvoorwaarden van elke zorgverzekeraar hierover anders zijn. Er zijn standaarden van de beroepsgroep, maar de polisvoorwaarden lijken nog al eens af te wijken. 

 

Zilveren Kruis: wat staat er precies in jullie polisvoorwaarden over de medicatiecheck en kunnen jullie dit uitleggen?

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

Heb er even een aantal documenten bij gepakt. Lijkt me goed om in dit topic inderdaad een volledige reactie te hebben met alle informatie over deze vergoeding. Niet alleen wat meer past bij de situatie van Mel.

 

Ik merk al dat in de praktijk de termen medicatiecheck en medicatiebeoordeling door elkaar worden gebruikt. In de officiële documenten wordt er gesproken over medicatiebeoordeling. 

 

In de polisvoorwaarden:
De term medicatiebeoordeling komt 3 keer voor in de polisvoorwaarden. Als eerste bij het onderdeel waarin uitleg wordt gegeven wat er onder farmaceutische zorg wordt verstaan:
a de in uw verzekeringsovereenkomst aangewezen geneesmiddelen en dieetpreparaten die u ter hand gesteld worden;
b advies en begeleiding zoals apothekers die plegen te bieden voor medicatiebeoordeling en verantwoord gebruik van de in deze verzekeringsovereenkomst aangewezen geneesmiddelen en dieetpreparaten. 

 

Vervolgens in een stukje over het verplichte eigen risico: De directe kosten van de medicatiebeoordeling chronisch gebruik van receptgeneesmiddelen uitgevoerd door een hiervoor door ons gecontracteerde apotheek is vrijgesteld van het verplicht eigen risico.

 

Later in het document zie je de term nog terug bij de begripsbepalingen. 

Er wordt veel verwijzen naar het Reglement farmaceutische zorg 2017, waar ook meer informatie te vinden is over de medicatiebeoordeling. In de 2017 versie staat dit schema:

8-8-2017 9-41-41.png
Hierin staat meer informatie over de vergoeding en de voorwaarden, maar ook een verwijzing naar de website van de knmp voor nog meer informatie. 

Omdat het stukje 'patiëntselectie' hier eigenlijk eerder ter sprake kwam, kopieer ik als afsluiting nog een stuk tekst van de knmp website:

Patiëntselectie

De richtlijnen bieden heldere criteria voor welke patiënten een medicatiebeoordeling zinvol kan zijn. Binnen deze criteria kiezen apotheker en (huis)arts welke patiënten zij uitnodigen voor een medicatiebeoordeling. Ook komt het voor dat de patiënt zelf om een medicatiebeoordeling vraagt. Apotheker en (huis)arts schatten in of een medicatiebeoordeling bij deze patiënt inderdaad zinvol is. 

 

Hierin lees ik dat afstemming met de apotheker en arts dus zeker van belang zijn.

Daarnaast blijft het natuurlijk zo dat je altijd contact kan opnemen met je apotheker wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn over je medicijngebruik! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Vaste bezoeker

Bedankt voor de extra uitleg @Eva S en jouw oplettendheid en doorvragen @Feina Ik ben er nog mee bezig om het te regelen en een datum te prikken. Ik heb n.a.v. het eerste antwoord nogmaals over gehad met de huisarts (die het nog steeds een goed idee vindt) alleen is er nog wat onduidelijkheid over hoe mijn huisarts en apotheek het uitvoeren. Waaronder de aanvraag, wie moet wat doen, kan het bij elke apotheek etc. Dus nog wat uitzoek- en regelwerk voor mij.

Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

Bedankt voor je update Mel. Goed dat je het met je huisarts hebt besproken en je weer een stapje verder bent in het proces. Ergens wel jammer dat je nog niet helemaal 'klaar' bent om verder te gaan, vanwege het extra uitzoek- en regelwerk. Is het wel de bedoeling dat jij veel van dit uitzoek werkt doet? 

 

Is je apotheker ook al betrokken hierbij? Ik verwacht dat die toch wel nuttige informatie kan toevoegen, als ik lees welke vragen jij en je huisarts nog hebben. En misschien ook meer algemeen helpen om samen (jij, apotheker, arts) tot een plan / oplossing te komen, passende bij je vragen. 

 

Ik las op de website van de knmp ook het één en ander over richtlijnen en / of regels over hoe medicatiebeoordeling uit te voeren. Misschien handig om zowel apotheker als huisarts eens te verwijzen naar die organisatie. Volgens mij kan je daar wel wat antwoorden op je (jullie) vragen vinden. 

 

Als er hele technische declaratie vragen uitkomen (hoe moet ik dit declareren), dan kunnen de zorgverleners ook wel bellen met onze zorgverlenerslijn. Ik las dat je hierover al wat gehoord in een ander topic. Telefoonnummer en linkjes: (071) 751 0099 & zorgaanbieders farmacie

 

Blijf je ons weer op de hoogte houden? Ook als je nog vragen hebt, tijdens je uitzoek- en regelwerk! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Fanatiekeling

Ik vind de tekst op de website van de KNMP erg onduidelijk. Ik zie de mogelijkheden voor patienten onder de 75 jaar niet. Ook vind ik dat er teveel buiten de patient om gebeurt: huisarts en apotheker zijn kennelijk in staat om patienten te selecteren bij wie een medicatiecheck van belang zou zijn. Ik denk dat ook de patienten een belangrijke rol moeten spelen. Verder vind ik het helemaal niet fijn dat arts en apotheker samen aan de slag gaan. Ik wil namelijk zelf rechtstreeks contact met de apotheker. Omdat een medicatiecheck eigenlijk een soort second opinion vanuit farmaceutische hoek is, vind ik dat de artsen ( die de medicatie hebben voorgeschreven) er buiten moeten blijven. 

Zie : https://www.knmp.nl/patientenzorg/medicatiebewaking/medicatiebeoordeling/medicatiebeoordeling en de schermafbeeldingen in de bijlage. 

PS @Eva S een heel fijn antwoord!

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Fanatiekeling

Ik wil graag iets bespreken/uitgelegd krijgen. 

Ik vind dat het duidelijker moet zijn dat er ( volgens mij) verschil is tussen een " officiële medicatiecheck" ( die apart in rekening gebracht wordt) en een doodgewone vraag aan de apotheker. Als iemand bijvoorbeeld dagelijks 4 verschillende medicijnen gebruikt en daarbij twijfels heeft of ongemakken ervaart, dan vind ik dat een gesprek met de apotheker bij de normale werkzaamheden behoort, die niet apart berekend mag worden. Waar ligt de grens naar de echte medicatiecheck? En hoe kan het de patient duidelijk gemaakt worden dat een gesprek met de apotheker te allen tijde mogelijk is? ( mits dit juist is) 

Graag duidelijkheid vanuit de zorgverzekeraar en de regels over de werkzaamheden en verplichtingen van de apotheker.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Vaste bezoeker
Ik vind dat wat Feina aangeeft inderdaad voor verwarring en onduidelijkheid zorgen. Sowieso denk ik dat het nauwelijks bekend is dat je een gesprek kan aanvragen met een apotheker(?) of apothekersassistente. En wat zijn de verschillende declaratie richtlijnen hiervoor etc. O.a. door de onduidelijkheid op de websites van de apothekers en huisartsen, kwam ik met mijn vraag hier op de community. Want wanneer mag het nou en wanneer niet? Ook wist ik niet dat dit normaal vanuit de apotheek/huisarts voorgesteld word. Want dat lijken ze dan in mijn geval vergeten te zijn, of denken dat het door de leeftijd niet zou mogen.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

Ik heb jullie vragen voorgelegd aan mijn collega. 

Hieronder het antwoord: 

 

Voor een medicatiebeoordeling moet er in elk geval altijd een medisch of farmaceutische noodzaak zijn naar het oordeel van de apotheker en/of de arts. Die betreffende noodzaak kan ook aan het licht komen doordat de betrokken patiënt daarvoor een signaal afgeeft in de apotheek, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs. Arts en apotheker kunnen ook op basis van selectiecriteria (bijvoorbeeld het aantal geneesmiddelen dat wordt geslikt of geneesmiddelen in combinatie met een ziektebeeld of leeftijd) besluiten dat een periodieke medicatiecheck noodzakelijk is.

 

Een apotheker mag voor een medicatiebeoordeling bij Zilveren Kruis een tarief in rekening brengen dat is vrijgesteld van het eigen risico van de verzekerde. Wij voorkómen op die manier dat het eigen risico een barrière vormt om een medicatiecheck uit te voeren.

 

Wanneer een patiënt zich aan de balie meldt voor louter informatie over zijn geneesmiddelen, dan wordt de apotheker geacht om die zonder extra kosten te geven omdat de kosten daarvan feitelijk al zitten verdisconteerd in de terhandstellingskosten die hij bij het verstrekken van de medicamenten zijn gerekend.

 

Ook kreeg ik de tip om jullie ook te wijzen op een andere website, namelijk apotheek.nl
Hier is goede informatie over dit onderwerp te vinden. Specifieke link naar de pagina: medicatiebeoordeling: in gesprek over uw medicijngebruik
Heb de pagina net even snel bekeken en er staat ook een duidelijke uitleg over hoe deze beoordeling precies werkt in de praktijk, met 3 verschillende gesprekken. Neem eens een kijkje zou ik zeggen! ​​​​​​​

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Community Manager

@Mel Ik zag een aantal nieuwe topics van je voorbij komen en daardoor moest ik denken aan dit topic. Is het allemaal nog gelukt met je huisarts en apotheker?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Vragen over mijn medicijngebruik (medicatiecheck / gesprek met de apotheker)

Vaste bezoeker

Hallo @Eva S,

 

Helaas nog niet, maar het staat nog steeds op mijn to do lijstje. Als het gelukt is dan kan ik het wel even laten weten, misschien hebben anderen daar dan nog wat aan.