Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Verwijderde account
N/A

Sinds langere tijd gebruik ik onder andere meerdere tabletten (4- 6) magnesiumhydroxide 724mg als laxantia (in combi met andere laxantia en met colostoma). Dit is voorgeschreven door de specialist. Deze tabletten betaal ik altijd zelf bij de apotheek. 

Nu las ik in het reglement farmacie 2015 onder paragraaf 4.4.4. dat er bij chronisch gebruik een aparte vergoedingsregeling bestaat. Ik zou graag willen weten waarom de magnesiumhydroxide, die ik zoals het nu lijkt de rest van mijn leven zal moeten nemen, hier niet onder valt. 

 

Met vriendelijke groet.

Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

5 ANTWOORDEN

Re: Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Moderator

Hoi Linda,

 

Dat is niet niks, je hele leven aan de medicijnen! 
Ik heb ook even gekeken naar het reglement farmacie 2015. Ik zie dat het stuk gaat over de maagzuurremmers en zelfzorgmiddelen. 
 

Maagzuurremmers en zelfzorgmiddelen brengen aanvullende voorwaarden met zich mee. Het klopt inderdaad dat er mogelijkheden zijn voor een vergoeding bij chronisch gebruik. Er wordt dan naar verschillende zaken gekeken, zoals: langdurig gebruik en het voorschrift van de arts. Ook moet het medicijn opgenomen zijn in het wettelijke Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS). Dat is magnesiumhydroxide niet. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom medicijnen niet opgenomen zijn in het GVS. Daar heb ik helaas voor magnesiumhydroxide geen antwoord op.
Ui
teindelijk wordt er vanuit de overheid bepaald welke medicijnen (onder welke voorwaarden) worden opgenomen. 
 

Heb je het wel eens met je arts en / of apotheker besproken? Misschien zijn er nog andere mogelijkheden of andere medicijnen voor jouw situatie. 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Verwijderde account
N/A

Dank voor de reactie. Al heb ik er dus niet veel aan.

 

Ik begrijp niet waarom dit soort keuzes worden gemaakt, door de overheid en ook door de verzekeraar, die zou een coulancebeleid kunnen voeren als middelen die buiten de GVS vallen maar wel chronisch gebruikt worden. Daarbij lijkt het ook of de regel niet altijd consequent wordt toegepast. Loperamide bijvoorbeeld, bij mijn weten ook niet vallend binnen het GVS, wordt bij chronisch verbruik wel vergoed.

Magnesiumhdyroxide is, gelukkig voor mij, een relatief goedkoop middel; maar ik gebruik daarnaast ook andere laxantia. Opnieuw in overleg gaan met de specialist heeft niet zo veel zin. We zijn al jaren op zoek naar wat werkt, maar na jaren tobben lijkt dit nu, in combinatie met een stoma en andere laxantia, min of meer te werken. Bovendien zal een alternatief duurder zijn. Laxantia zit wat betreft vergoedingen sowieso in een verdomhoekje, veel wordt niet vergoed (klysma's, prunacolon, bisacodyl).

Naast de vele andere niet vergoede kosten en eigen bijdragen lopen de kosten alles bij elkaar behoorlijk op. 

 

 

Re: Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Linda,

 

Ik kan mij voorstellen dat je graag had gezien dat de overheid de geneesmiddelenlijst zou uitbreiden met de geneesmiddelen die jij gebruikt. Loperamide noem jij als voorbeeld maar dit medicijn valt wél onder de GVS. Ik merk dat je extra informatie wilt over de redenering van de overheid en dat je niet langer op zoek bent naar een alternatief geneesmiddel. De informatie kun je vinden waar ik die ook heb gevonden. Op de website van de overheid: klik hier Je kunt ook terecht op http://www.medicijnkosten.nl/ Deze website is ook van de Nederlandse overheid. Je kunt daar ook zoeken per medicijn. 

 

Bij het geneesmiddel gaat het uiteindelijk om de werkzame stof. Een gecontracteerde apotheek kan je adviseren of er alternatieven beschikbaar zijn die wel onder de basisverzekering vallen. Het is zonde omdat niet te proberen. Ik begrijp dat je weinig hoopt hebt maar de geneesmiddelen en beschikbaarheid veranderen constant. Misschien toch eens met een gecontracteerde apotheek praten over alternatieven?

 

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Verwijderde account
N/A

Hallo Anton, 

 

Dank voor je antwoord en excuses voor de late reactie. Ik was even niet in de gelegenheid te antwoorden.

De redenering van de overheid ken ik. Ik ga hier niet een bericht plaatsen als ik zelf niet al het een en ander had uitgezocht of met de apotheek en specialist heb overlegd.

De redenering is duidelijk beschreven, maar biedt dus alleen uitzonderingen op de regel bij chronisch gebruik, áls het gekozen middel valt onder de GVS. Magnesiumhydroxide en andere laxantia worden al jaren gebruikt en vallen inderdaad onder zelfzorgmiddelen. Maar dagelijks 6-8 stuks magnesiumhydroxide of dagelijks colex-klysma's moeten toedienen, is wat anders dan af en toe een paracetamolletje.

Het zou de zorgverzekeraar sieren - en die vraag/opmerking ontwijk je in je antwoord - als die hiervoor een coulanceregeling treft, natuurlijk met recept van de arts waarbij aangegeven wordt dat het om chronisch gebruik gaat.

 

Met groet.

 

 

Re: Vraag vergoeding chronisch gebruik magnesiumhydroxide

Webcare

Hoi Linda1

Snap je wens. Een coulanceregeling is hierin niet mogelijk. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.