Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Na weken tussen een strijd te hebben gezeten van het Zilverenkruis en mijn apotheker ben ik het goed zat. Ik heb in 2015 een machting gekregen van mijn internist voor de movicolon, nu omdat mijn apotheker een preferentie contract heeft krijg je gewoon een ander merk waar in het verleden als veel last van gehad heb omdat mijn mdl arts zegt de bestandsdelen worden toch anders gebruikt, waarom geven ze niet wat ik voorschrijf. Dus machtiging gehad. Wordt nu gewoon van de tafel geveegd wat zilverenkruis en de apotheker vinden wel dat ik het andere kan gebruiken, zitten dus gewoon op de stoel van de arts. Net weer gesproken met iemand van Zilveren kruis en zei dat ik naar een apotheek moest gaan met een idea contract want die mogen zelf kiezen, dus ik naar zo een apotheek gegaan, nou mooi niet, krijg je ook gewoon een vervangend product omdat ze anders teveel eraan moeten betalen. MIjn vriendin gaat in Lelystad naar haar apotheek ook met een idea contract en krijgt wel zo de movicolon mee, ook bij het Zilveren Kruis verzekerd, hoezo met 2 maten meten. Nou, het is vervelend voor mij maar net als mijn MDL zegt, we zien je wel weer op de poli die gaat meer kosten dan je movicolon, want dit gaat gegarandeerd weer verkeerd. Schandalig dat jullie dit mensen aan doen die al zoveel premie betalen en ook nog eens op de stoel van de arts gaan zitten, zou me ogen uit de kop schamen om mensen dit aaan te doen, en dan ook nog eens slecht advies geven van het kastje naar de muur toe, echt geen woorden voor.

Vervangend medicijn

26 ANTWOORDEN 26
Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

 

Ook hier veel herkenning van de situatie , om hoorndol van te worden , met dank aan het fantastische preverentiebeleid ,niet dus ......

Gemiste kans om de zorgkosten te drukken , zoek je een voorbeeld , dan is dit echt de meest vreselijke beslissing ooit genomen.

Van het gestress alleen al wordt je ziek. Zeker omdat zoals wordt aangegeven , het niet te volgen lijkt.  Helaas blijkt geen enkele belofte heilig , overgestapt naar apotheek die juist ons merk als preverentiemiddel had , een jaar later , weer terug bij af ......

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Het is toch van de gekke dat de apotheker niet alles vergoedt krijgt van het medicijn die een arts met een machtiging afgeeft, ik ben verzekerd bij het Zilveren Kruis en niet bij de apotheker, moet je kijken wat voor premie wij moeten betalen, echt te schandalig voor woorden.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Stamgast

gerda, schandalig verhaal natuurlijk, kan je vriendin niet doen  of ze meer nodig heeft dan ze nu gebruikt? kun je het mooi overnemen, wel te zot voor woorden dat je zulke methodes moet overwegen.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Welkom op de community @Gerda-1407. Ken je het topic waarin we meer duidelijkheid geven over ons geneesmiddelenbeleid? Of helpt onze webpagina Geneesmiddelenbeleid je misschien?

 

Als jouw arts het medisch noodzakelijk vindt dat je een specifiek merkmedicijn moet krijgen dan hoor je dat ook te krijgen. Hierover hebben wij met de apotheken duidelijke afspraken gemaakt. Als je wil dat ik even met je meekijk, wil je mij dan jouw relatienummer en geboortedatum sturen in een privébericht? Dan zoek ik de gegevens erbij. En ik kan hulp of advies vragen bij onze adviserend apotheker. Je stuurt mij een privébericht door naast mijn foto op mijn naam te klikken.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

 

Omdat ik voor mezelf bij de huisarts was , heb ik direct aangegeven over de medicatie van manlief van het merk Aubindo , hij kan echter niets doen.....De apotheker beslist . Wil hij anders , zal hij dit enorm moeten onderbouwen . Ik heb de apotheek gebeld en moest even afwachten.... Uiteindelijk kreeg ik andere medicatie , kost dus wel extra eigen risico , maar jawel , het oude merk ..... Waarom niet direct dit merk ? Niet te volgen dus.....Uiteraard wel blij , maar minder met de onnodige eigen risico kosten. Een andere medicatie was ook al gewisseld , op de informatiepagina's die staan aangegeven , staat duidelijk , dat je tijdens het jaar niet voor verrassingen komt te staan , echt wel ! Ook ik zelf heb hier mee te maken , nooit staat er een verklaring bij , in mijn geval had de leverancier problemen met de levering en dat klopt bij navraag . Aangezien ik toch voor iets wat ik al jaren gebruikte , maar dan net over het jaar heen niet heb gebruikt , krijg ik weer rekening verstrekkingen , ( Terwijl er eigenlijk bijna nooit wat echt wordt uitgelegd , staat namelijk op het doosje ) , waarom dan bij dit soort dingen niet even een korte uitleg , scheelt enorm veel frustratie.....

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Ik had ook al gechat met een medewerker dat ik het recept bij een idea apotheker in kon leveren en bij het Zilveren Kruis zeiden ze dat kan gewoon hoor. Ik kom daar, nou niet dus, u krijgt van ons ook gewoon een vervangend middel want wij krijgen net zoveel vergoeding voor de movicolon als voor de vervanger daarvan, dus dan gaan wij failliet, u bent hier niet welkom, leuk om te horen. Rechtsom of linksom, ze proberen zich er allemaal uit te kletsen an laten de mensen maar aan rommelen, en dan zeggen dat het in Nederland zo goed is, en perfect geregeld allemaal, apothekers e.d. gaan op de stoelen van de artsen zitten, dan moet het heel goed onderbouwd worden, waarom, als de arts dat nodig vindt, vindt die dat nodig, kom er niet zomaar mee, ze zien dat er in 2015 al problemen geweest zijn, ja maar dat telt nu niet meer, nee de omlegging in mijn darmen zijn ineens weg, mijn lichaam zit ineens anders in elkaar volgens hun, nou ik weet wel, alle gevolgen hiervan stel ik ze zeker aansprakelijk voor, het enigste wat je mag doen is je scheel betalen aan je eigen risico en aan premie en voor de rest crepeer je maar van de pijn.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

 

Vreemd dat het Zilveren Kruis blijft volharden in het Medische Noodzaak gedoe , terwijl het al zo bekend is dat dit een volkomen wassen neusgedoe is.  Waar ik me ook niet in kan vinden , dat als je dan voor je gezondheid besluit alsnog de juiste medicatie dan maar zelf te kopen , het niet neerkomt , op de meerkosten , die de apotheker niet vergoed zou krijgen , maar het volledige bedrag voor de patient is , krommer systeem kan ik niet bedenken.  Een apotheker die voor je gezondheid waakt ( oh wee als je teveel zou bestellen , je zou weleens vreemde plannen kunnen hebben ) en je aan de andere kant als een baksteen laten vallen.....

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb @Gerda-1407 een privebericht gestuurd @Kruk. En daarin heb ik haar advies gegeven.

 

Een IDEA apotheek mag zelf het merk kiezen. Dan kan het gebeuren dat een apotheek ervoor kiest om een goedkoper merk te verstrekken. Mogelijk kan een advies van een arts dat een bepaald middel medisch noodzakelijk is, nog helpen. Ik heb onze adviserend apotheker gevraagd of hij nog hulp kan bieden.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Ja Kruk, het is gewoon verschrikkelijk. De apothekers krijgen het gewoon niet meer vergoedt van je zorgverzekering waar je je eigen scheel aan betaald. Nu gaat het bij mij echt de verkeerde kant op en zal ik afspraak moeten gaan maken in het ziekenhuis, dus die kosten worden nu nog hoger. Ik had in 2015 al een medische verklaring en machting van mijn internist waarom ik de movicolon moest gebruiken, omdat toen dit probleem wat ik nu weer terugkrijg zich ook voor deed. Vanaf die tijd is het goed gegaan, tot nu, nu schuiven ze die machtiging zo van de tafel af want de apotheker vindt het niet nodig omdat er vervangende medicijnen zijn, ja dat is al eens mis gegaan, ja jammer dan, echt bij de dierenarts ben je beter af. Mijn darmen zijn omgelegd en dat wordt nu niet opeens anders,van binnen blijf ik hetzelfde, is zit iets anders in elkaar dan andere mensen zeg maar, maar ze  hebben er gewoon maling aan, met alle gevolgen van dien wat ik nu weer doormaak aan de pijn. e.d..En schandalig dat de zorgverzekeraar de apotheker laat betalen, ik ben niet bij de apotheker verzekerd  maar bij het Zilveren Kruis, maaar ik denk dat dit een mooi onderwerp is voor Radar of zoiets dergelijks, ben er zo klaar mee, nu maar eerst terug naar het ziekenhuis voor de pijn.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

Ik wens je heel heel veel sterkte , ben benieuwd of de apotheker die wordt aangegeven nog iets voor je kan betekenen , maar ik neem aan dat jij inmiddels ook al niets meer verwacht.  Ik kan me volledig vinden , in je stelling, dat wij verzekerd zijn bij het Zilveren Kruis , en deze dit op zich horen te nemen , i.p.v. een pingpongspelletje te organiseren tussen hun en de apotheker met ons ons in inzet.....

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb je zojuist een prive bericht gestuurd @Gerda-1407. Voor de volledigheid zet ik de hoofdlijnen van mijn antwoord ook nog even hier neer.

 

Ik heb zojuist gebeld met onze adviserend apotheker. Het werkende bestanddeel dat in Movicolon zit, zit ook in het vervangende preparaat Macrogol. Het verschil zit dus in de hulpstoffen en de smaak. Soms kun je een allergische of overgevoelige reactie hebben op de hulpstoffen. Dat komt gelukkig zelden voor. Maar mocht je allergisch of overgevoelig zijn dan kun je dat bespreken met je huisarts. Een bezoek aan de internist is niet nodig. De huisarts kan dan namelijk op het recept aangeven dat Movicolon medisch noodzakelijk is. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico.

 

Als een middel medisch noodzakelijk is dan kun je gewoon naar je eigen apotheek. Besluit die om een ander merk te geven, dan kun je contact opnemen met ons. Onze medisch adviseur kan dan eventueel contact opnemen met de apotheek om het te bespreken.

 

Ik adviseer je dus om dit met je huisarts te bespreken

En je kunt als laatste optie ook nog besluiten om het buiten de verzekering om te doen. Je betaalt het middel dan wel helemaal zelf. Wat het kost kun je nakijken op Medicijnen.nl

 

 

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Sorry hoor, je betaald het middel dan wel helemaal zelf, ben ik daarvoor verzekerd of ga ik dan minder premie betalen? Ik heb al contact gelegd met de internist, want de huisarts weet niet zoveel van een omlegging van je darmen af als de internist, die kent mij van haver tot gort hier in en heeft ook het 1 en ander met mij meegemaakt, de prop die er nu weer zit die niet weggaat met het vervangende medicijn zal toch ook iets aan gedaan moeten worden, want ik kan niet eens gewoon meer zitten. 

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

Dat is precies wat ik aangaf , je betaalt niet het verschil , je betaalt het volledige bedrag , wat ik inderdaad niet correct vind.   En die huisarts , voor dat die Medische Noodzaak aangeeft , echt niet , daar is ie al te vaak voor met zijn neus tegen de muur van de apotheker aangelopen , die zich weer verschuilt achter de regeltjes van het Zilveren Kruis.    Ik heb het zelf achter de rug met Pantazol 40 en een berg emailverkeer , tussen het Zilveren Kruis en mij , doodgewoon , van te voren een gelopen race.  Het enige dat je kan redden is inderdaad misschien te specialist , ook hier helpt dit niet , ze willen bewijzen van de door hun aangewezen arts ,of ik nu hoog of laag spring...... Ik zou het wel zo fijn vinden als elke betrokken partij nu eens gewoon zegt waar het over gaat.  Het gaat juist om die hulpmiddelen als je ergens niet goed op reageert , en het hele systeem van de geneesmiddelen verstrekkingen is gebaseerd op onvoldoende verdieping van deze materie.  Elke fabrikant geeft dit zelf al aan , en waar de een op dit hulpstofje reageert , reageert een ander op een ander hulpstofje , maar de weg die je dan moet bewandelen is onbegonnen werk.....

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Het is mij duidelijk dat je niet blij bent met ons beleid @Kruk. Ik heb gereageerd op jouw verhaal in het topic 'In gesprek over het geneesmiddelenbeleid'.  Ik zet met reactie ook nog even hieronder:

 

Ons beleid kan nadelen hebben

Het nadeel is inderdaad dat je soms niet het medicijn krijgt dat je graag wil hebben. In merkloze geneesmiddelen zit exact dezelfde werkzame stof als in het merkgeneesmiddel en is daarom eigenlijk hetzelfde geneesmiddel. De overheid controleert ook merkloze geneesmiddelen op kwaliteit. Er is geen kwaliteitsverschil. Hulp- en vulstoffen kunnen in een merkloos geneesmiddel wel anders zijn. De werkzame stof wordt aangevuld met hulp- en vulstoffen om er bijvoorbeeld een tablet van te maken.Jouw arts heeft gestudeerd om te weten welke werkzame stof je nodig hebt. De apotheker heeft gestudeerd om je het juiste geneesmiddel te geven. De apotheker is de specialist op het gebied van geneesmiddelen en kijkt altijd welk geneesmiddel het beste voor jou is. Bij de medicijnkeuze houdt de apotheker ook rekening met de afspraken die er met ons zijn.

 

Het kan zijn dat je liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan je van de apotheek krijgt. Je betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek. Je krijgt wel een vergoeding als de arts het medisch noodzakelijk vindt dat je het andere merk krijgt. Dat betekent dat jouw arts alleen een bepaald merk veilig vindt voor jouw behandeling. Jouw arts schrijft dit op het recept. Op het recept moet ook staan waarom het medisch noodzakelijk is dat je het merkmiddel krijgt. Allergieën voor vul- en hulpstoffen moeten hierin benoemd zijn. Anders kan apotheker de medische noodzaak niet beoordelen.

 

Aan de andere kant zijn er ook voordelen

Ik hecht eraan om die toch nog even te noemen. Omdat wij afspraken maken met de apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen. Dit voordeel zie je terug in je portemonnee:

  • De verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk.
  • Je betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat.
  • Je betaalt minder eigen risico.
  • Je betaalt de laagste eigen bijdrage.

Over ons beleid worden we het waarschijnlijk samen niet eens. Maar mocht je een konkrete vraag hebben waarbij ik je kan helpen, laat het me gerust weten. Ik denk dan graag met je mee. 

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb je reactie gelezen, @Gerda-1407. Een collega van mij gaat telefonisch contact met je opnemen om jouw specifieke situatie door te spreken. En om uit te leggen waarom je een ander middel krijgt van de apotheek.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Beste Corine V,

 

En hier word ik nu zo moe van. De 1 zegt dit en de andere dat, die weer zus en die weer zo. Ik ben inmiddels met behoorlijke klachten weer bij mij internist terechtgekomen en net als in 2015 toen ik deze problemen ook had, heeft de internist naar mijn apotheker een medische noodzaak gestuurd met de medeling dat ik intolorant ofzo ben voor de vul en hulpmiddelen e.d. De apotheker belde mij dat een medische noodzaak niet meer telt, nee wie is een arts nou eigenlijk, die doet ook maar wat, apotheker heeft toen naar jou gevraagd maar niemand kon je daar bij het Zilverenkruis, dus heeft zij het met een ander besproken, die heeft het hele verhaal weer verteld die we al van haver tot gort kunnen. 

 

Ik zei er staat duidelijk in de berichten van het Zilveren Kruis dat het met een medische toegelichte noodzaak WEL vergoed wordt, apotheker ook helemaal in de war, maar ging 2 weken op vakantie en gaat hier na de vakantie mee verder. Of zelf betalen, nou dat kan ik niet, en ik heb gekeken op de merken die ik hier heb staan en de andere merken en ze zijn als je ze moet kopen allemaal 30 euro, dus wat is daar nou weer het verschil in.

 

Al kost zo een pak 50 cent, als het helpt dan helpt het, maar je moet er niet ziek van worden zoals bij mij het geval, ben 3 of 4 sterren verzekerd,dan heeft dat ook geen enkele nut om je scheel te betalen, dat je denkt dat je goed verzekerd bent.

 

In ieder geval wordt het weer een weergaloze weg naar het ziekenhuis toe totdat er een oplossing is, (bij opname krijg je namelijk wel de movicolon, en moeten de clisma's er weer aan te pas komen, en rol van de buikpijn na zo een ander zakje, dan zo maar) want mijn lichaam gaat niet anders reageren en kan het financieel gezien niet zelf betalen.

 

Het is te zot voor woorden.  

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Bekend gezicht

Gerda-1407 , ik had graag een dislike gegeven , maar dat kan niet .....Inderdaad , te zot voor woorden !

 

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Heb je inmiddels met mijn collega Marion gesproken @Gerda-1407? Als het goed is, heeft ze afgesproken met jou man dat ze jou gaat bellen. En is het ook handig als jouw apotheker met haar belt. Marion is expert op het gebied van farmacie dus zij kan jou beter te woord staan dan ik.

Highlighted

Re: Vervangend medicijn

Geregelde bezoeker

Dat heb ik gehoord Corine V, maar ik was niet thuis en zou ze vandaag terugbellen maar moet om 12 uur bij de tandarts zijn, dus hoop dat ze dan weer niet op die tijd belt.