Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding medicijnen

Voorbijganger

wederom zijn medicijnen, die voorgeschreven zijn door mjn arts niet vergoed. volgens mij moeten deze medicijnen vergoed worden uit de aanvullende verzekering. waarom moet ik alles zelf betalen als een specialist vindt dat ik deze medicijnen nodig heb om een enigszins dragelijk leven te leiden?

Vergoeding medicijnen

14 ANTWOORDEN

Re: vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

Er gelden voorwaarden ( zie    https://www.zilverenkruis.nl/VergoedingenDownloads/Voorwaarden-2016-Basis-Budget-Zeker-Exclusief-904...  )   voor de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Deze voorwaarden staan in de polisvoorwaarden. Ik heb hieronder de inleidende tekst van artikel 13 van de aanvullende verzekeringen gekopieerd. 

In het kort komt het erop neer dat de verzekering de wettelijke eigen bijdrage ( let op, dit is iets anders dan het eigen risico) vergoedt voor medicijnen die vergoed worden door de basisverzekering. De vergoeding is voor alle aanvullende verzekeringen 1-4 ster gelijk, namelijk €750. 

Voor medicijnen die niet vergoed worden door de basisverzekering, krijgt u alleen in bepaalde gevallen een extra bijdrage. Zie artikel 13.4.

Òf medicijnen in principe door de basisverzekering vergoed worden , is op te zoeken via www.medicijnkosten.nl . Als u het niet bezwaarlijk vind ivm de privacy, kunt u de niet vergoede geneesmiddelen doorgeven, zodat ik die kan controleren. Naam en sterkte opgeven en ook handig  is het RVG-nummer dat op de buitenverpakking te vinden is. 

13 Farmaceutische zorg Wij vergoeden de kosten van de wettelijke eigen bijdrage voor farmaceutische zorg (13.1). Ook vergoeden wij de kosten van sommige geneesmiddelen: melatonine (13.2), anticonceptiva (13.3) en geregistreerde geneesmiddelen en apotheekbereidingen die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden (13.4). Hieronder leest u welke voorwaarden er voor vergoeding gelden.

-------

13.4 Geregistreerde geneesmiddelen en apotheekbereidingen die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden Wij vergoeden de kosten van een beperkt aantal geregistreerde geneesmiddelen en apotheekbereidingen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Wij vergoeden de geneesmiddelen en apotheekbereidingen in één van de volgende gevallen: a als ze niet, niet meer of nog niet in het geneesmiddelen- vergoedingssysteem (GVS) voor vergoeding zijn opgenomen; b als apotheekbereidingen niet vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Groet, Feina.

Re: vergoeding medicijnen

Medewerker

Als aanvulling op @Feina, ben ik ook erg benieuwd of je de kosten van het medicijn direct aan de apotheker hebt voldaan? Of ontvang je van ons een rekening voor het wettelijk eigen risico? @MarianneStockschen 

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Vergoeding medicijnen

Voorbijganger

een van de twee medicijnen heb ik aan de apotheker betaald, de andere heb ik zelf besteld en betaald

Re: Vergoeding medicijnen

Webcare

Hoi Marianne,  geregistreerde geneesmiddelen die opgenomen zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid worden vergoed uit de basisverzekering, deze vindt je op Medicijnkosten.nl 

 

Als jij bij de apotheek zelf de nota moet betalen betekent dit dat je dit geneesmiddel niet vergoed krijgt of je betaalt een eigen bijdrage.  Als een geneesmiddel zelf bestelt en betaalt wordt dit niet vergoed uit je aanvullende verzekering.  Heb je uitleg gevraagd bij de apotheek over deze geneesmiddelen?

 

Wij vergoeden een beperkt aantal geregistreerde geneesmiddelen en apotheekbereidingen die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden. Dit doen we alleen als er in jouw  situatie geen ander medicijn is, dat wel vergoed wordt vanuit de basisverzekering.  De lijst met deze geneesmiddelen lees je hier

 

@Feina, je vraagt  @Marianne om namen van de geneesmiddelen, dit is niet toegestaan. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is leidend voor ons, wij bespreken geen medische of financiële details op de community of ander social media kanalen.  Je hulp om verder te gaan voor forumleden door privacygevoelige gegevens op te vragen en na te kijken is niet toegestaan.

 

@marianne,  kun je zo verder met mijn antwoord?

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

@Pauline ". De Wet Bescherming Persoonsgegevens is leidend voor ons, wij bespreken geen medische of..... ". Welk wetsartikel zou dit dan moeten zijn? 

 

Ik ging en ga ervan uit dat als iemand het medicijn zelf noemt, dat dit wel is toegestaan. 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

@Pauline "De lijst met deze geneesmiddelen lees je hier"

De link 'hier' doet het niet.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding medicijnen

Webcare

@Feina, de lijst is nu wel klikbaar. 

Hier lees je meer over de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Open je een nieuw topic als je hier verder op in gaat? 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

De laatste " hier" naar de WBP werkt ook niet.

Groet, Feina.

Re: Vergoeding medicijnen

Community Manager

Inderdaad een klein probleempje met het linkje. Ik heb hem aangepast en hij zou nu moeten werken!
 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding medicijnen

Voorbijganger

waardeloos, waardeloos, waardeloos!

hierbij zeg ik dan ook mijn aanvullende verzekering per direct op.

Re: Vergoeding medicijnen

Webcare

@marianne, goed dat je kijkt of je aanvullend pakket  bij je past..  Je kunt je polis aanpassen voor 2017 in Mijn Zilveren Kruis

Per 1 januari gaat de wijziging in. Je kunt dit al wijzigen voor 2017.

 

 

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

@Feina". Welk wetsartikel van de WBP zou dit dan moeten zijn?

 

Of ik zal een eenvoudiger vraag stellen: staat dit in de regels voor het gebruik van dit forum? En zoja, wat is de tekst van deze regel?

De belangrijkste forumregel is volgens mij dat er moeite voor moet worden gedaan om duidelijk te maken dat dit een openbaar forum is en bovendien duidelijker te maken Wie Wie is. ( dat heb ik vaker gezegd). Ook moet de forumbeheerder zorgen dat de anonimiteit van de forumdeelnemers gewaarborgd is. In dat geval is er geen enkel probleem met de privacy ivm medicijngebruik. 

Als jullie dit in een ander topic willen, dan kunnen jullie verplaatsen.

 

 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding medicijnen

Fanatiekeling

De ingestuurde rekeningen betreffen orthomoleculaire geneesmiddelen, voorgeschreven door een arts. 

Op basis van de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering onder alternative geneeswijzen zouden deze wèl vergoed moeten worden? Zie de bijlage met de vergoedingstekst op de website. ( " vergoedingorthomoleculairegeneesmiddelen.pdf")

Of is de tekst  " Voor alternatieve geneesmiddelen heeft u een recept nodig
Maakt u gebruik van homeopathische of antroposofische geneesmiddelen? Dan heeft u een recept nodig van een arts" 

bepalend, m.a.w. is de afwijzing gebaseerd op het feit dat dit orthomoleculair is? Bij ( sommige?) andere zorgverzekeraars vallen alle geneesmiddelen voorgeschreven door een alternatief behandelaar onder de vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Ik vind de tekst op de website niet duidelijk: er staat namelijk letterlijk " voor alternatieve geneesmiddelen heeft u een recept nodig". De beperking wordt pas later genoemd. Zie artikel 1 van het gedeelte aanvullende verzekeringen van de polisvoorwaarden. p.48. Zie schermafbeelding. ( IMG_3616.PNG)

Groet, Feina.

Re: Vergoeding medicijnen

Community Manager

Hoi Feina. Ik lees dat er wat onduidelijkheden zijn als het gaat over het delen van medische gegevens. 

 

Hieronder een korte uitleg. Wil je hier uiteindelijk verder over in gesprek, laten we dat dan inderdaad in een ander topic doen. 


Als community lid ben je vrij om te vragen, ook naar medische gegevens. Uiteindelijk is het de keuze van het community lid zelf welke informatie hij hier deelt.

 

Om te verwijzen naar de gebruikersvoorwaarden: "De community is openbaar en inzichtelijk voor een ieder. Als lid bieden wij aan je de keuze om jouw gegevens zichtbaar te maken of te verbergen." Zoals jij terecht aangeeft, het is daarom van belang dat we als 'gastvrouw' aan onze leden duidelijk maken dat de informatie die ze delen wel openbaar is. 


Het stellen van de vraag in dit topic is dus niet verboden. We vragen wel om rekening te houden met de situatie. Is het nodig om de vraag te beantwoorden? 

 

@MarianneStockschen

Ik zie dat er via Feina weer nieuwe informatie beschikbaar is over je medicijnen vraag. 

Klopt het dat het gaat over homeopatische/antroposofische geneesmiddelen? Dan kan het ook kloppen dat je de rekening zelf hebt moeten betalen bij de apotheek.

Heb je ook al bij ons een nota ingediend van die kosten? 


Feina stuurt een aantal bijlagen mee. In haar laatste bijlage zie je een schermafbeelding van de polisvoorwaarden. Hierin staat ook aangegeven waar we naar kijken om te bepalen of dat een medicijn wordt vergoed. Namelijk: 

  • Als het geneesmiddel is geleverd door een door ons gecontracteerde apotheek (voor de geneesmiddelen geldt de maximum prijs van Achmea)
  • Als het geneesmiddel geregistreerd staat in de G-standaard van de Z-index (geneesmiddelenlijst) als homeopathisch of antroposofisch geneesmiddel

Het geneesmiddel moet inderdaad ook voorgeschreven zijn door een arts. 

Toevoeging: ik heb nog even onze declaratie afdeling gesproken. Mijn collega geeft aan dat orthomoleculaire geneesmiddelen bijna nooit de juiste registratie hebben om een vergoeding te krijgen. Je apotheker kan dat altijd voor je controleren! 

 

Ik ben het eens met betrekking tot je feedback over onze website Feina. Ik geef aan onze online afdeling door om nog eens goed naar deze pagina te kijken. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.