Highlighted

Moet medicinale cannabis vergoed worden?

Starter

mijn medicatielijst is vrij groot.

oxasepan 2x daags 10 mg

temasepan 1x daags 10 mg

seroquel     1x daags 50 mg.

 

deze medicatie werkt niet goed bij mij.

heb ook al veel medicijnen geprobeerd.

 

ik heb fybromialgie, waardoor mijn lichaam vaak tegenwerkt ( vooral mijn handen, vingers, polsen), onderrug, schouders, schouderbladen, nek, benen.

 

ook heb ik een paar jaar geleden een psygose gehad waardoor ik geestelijk erg in de knoei zit. een warrig hoofd waar alle gedachten door elkaar gaan.

slapen doe ik slecht ondanks mijn slaap medicatie.

 

Nu gebuik ik regelmatig cannebis. niet om stoned te worden maar om rust te krijgen in het hoofd en lichaam.

mijn cannabis gebruik is 4gram per week.

waardoor ik Veel beter funktioneer en veel minder medicijnen nodig heb en goed slaap.

 

nu bel ik zilveren kruis achmea ivm vergoeding voor mediwiet.

krijg het alleen vergoed als ik zware MS of andere ernstige ziekte heb.

 

Ik mag me wel helemaal vol proppen met syntetische medicijnen ( die nauwelijks werken) en die duur zijn.

Maar medicicale cannabis krijg ik niet vergoed.

WAAROM NIET ? 

 

is het alleen omdat het cannabis is? of dat jullie alleen maar geld willen verdienen.

 

dat laatste lijkt er wel op.

 

hoop op antwoord.

 

mvg.

 

Henryv

Moet medicinale cannabis vergoed worden?

39 ANTWOORDEN 39
Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Community Manager

@henryveldWat vervelend dat je medicijnen niet goed aanslaan! Ik begrijp dat het gebruik van cannabis je wel de nodige ondersteuning kan geven. Dat is fijn om te horen. Logisch dat je je dan afvraagt waarom je dit niet als medicinale cannabis vergoed krijgt.

Eerder dit jaar heeft één van onze leden een voorstel gedaan om medicinale cannabis, zonder drempels of maximum, te vergoeden. Met als voorwaarde dat de medicinale cannabis voorgeschreven wordt door een arts. Dit verzoek is intern besproken. Het beleid wordt niet aangepast. Meer informatie hierover vindt je terug in het denk mee idee. Bekijk ook eens de vergoedingspagina op onze website.

 

In het denk mee idee geeft één van de leden ook nog de tip om het te declareren via de aangifte inkomstenbelasting. Misschien ook handig voor jou?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

ik herken me hier heel erg in ! ik heb chronisch slaapproblemen die weer zorgen voor andere chronische aandoeningen. De pam-familie (temazepam etc) veroorzaakt enkel verslaving en is bovendien ook schadelijk voor de rest van mn lijf ,dus de huisarts is hier al heel terughoudend in,en gebruik ik alleen bij uiterste nood. Maar de slapeloosheid blijft chronisch en ook de voorstschrijdende schade aan mn lijf. Nu heb ik iets gevonden waar ik baat bij heb en in ieder geval 6 uur mee kan slapen; wietolie/cannabisolie ,medicinaal. dat is echter voor mij niet te betalen (het maakproces is duur dus de kwalitatief goede olie kost 60 euro ongeveer per 10 ml waar ik twee maanden mee doe) Maar ; illegaal en dus niet vergoed . het zou al helpen als ik medicinale cannabis vergoed zou kunnen krijgen ,dan heb ik alvast de grondstof of 1 grondstof,(ik ben geen roker dus ik zal het moeten verdampen of olie van maken) het is zo frustrerend dat ongezonde en dus niet helpende middelen wél versterkt worden en gezondere varianten vanuit onwetendheid en achterlopen van kennis in Nederland op dit vlak  niet erkend worden. ik vind het niet kunnen dat medicinale cannabis niet vergoed wordt ,alleen bij ms of kanker (mijn vriendin gebruikte het bij kanker ,maar mijn aandoening is net zo ontwrichtend en beperkend voor mn leven dus zo oneerlijk dit soort regelgeving,daar mag Zilveren kruis wel eens over nadenken en beraden ) en hoop vurig dat dit nog eens gaat veranderen. De gegeven optie van declareren via inkomstenbelasting is trouwens achterhaald en loont niet meer de moeite,ooit was dat fijn ,voor veel niet-vergoedde zorg (ik kreeg jaarlijks zo 350 terug) ,maar toen veel mensen (zieken) hier gebruik van gingen maken heeft de belasting snel de drempel verhoogd en ook nog eens bepalingen gemaakt (dat het bv voorgeschreven moet zijn door een arts en dat is bij cannabis alleen nog voor ms of kanker zo,andere zieken die baat hebben bij cannabis laten ze links liggen hierin) dat je veel niet meer kunt declareren en het dus de moeite niet meer loont.

 

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Webcare

Hallo Henryveld en Karlein,

 

Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar die aantonen dat cannabis werkt bij:

 

• pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade

• misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids

• misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C- of hiv-infectie en aids

• chronische pijn (voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos)

• syndroom van Gilles de la Tourette

 

Er komen steeds meer signalen dat cannabis ook zou helpen bij andere aandoeningen, alleen is het wetenschappelijk bewijs hiervoor nog onvoldoende. Dat is de reden dat het niet is opgenomen in de vergoedingen.

 

Daarom geldt vergoeding voor bovenstaande aandoeningen. Ik wil jullie kennis laten maken met de informatie die de overheid hierover verstrekt. Zie deze brochure: https://www.cannabisbureau.nl/Media/Default/PDF/Medicinale%20Cannabis%20informatiebrochure%20voor%20...

 

Hier staan ook tips om cannabis te nuttigen, bijvoorbeeld door middel van het zetten van thee.

 

Ik begrijp dat jullie liever een ander antwoord hadden gezien. Ik hoop dat jullie toch wat hebben aan mijn antwoord en de tips die in de brochure worden gegeven.

 

Groeten, Michiel

 

Update per 1 januari 2017:

 

Wij vergoeden medicinale cannabis niet

Wij mogen cannabis niet meer vanuit de basisverzekering vergoeden. De reden is dat in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond. Om dezelfde reden kiezen wij er ook voor om cannabis niet te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. De toezichthouders van de zorgverzekeraar zien er op toe dat wij medicinale cannabis niet meer vergoeden vanuit de basisverzekering.

 

Kreeg je in 2016 toestemming voor de vergoeding van medicinale cannabis?

Je kunt dan tot 1 juli 2017 de medicinale cannabis nog vergoed krijgen. Zo kun je met de behandelaar op zoek gaan naar een alternatief.

Wil jij ook een leuke persoonlijke handtekening? Dit kun je gemakkelijk doen via de instellingen van jouw profiel.

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Starter

Hallo.

 

Ja vergoeding ???????  ik heb een medewerker van zilverenkruis aan de telefoon gehad.

Het kwam er op neer dat ik ;

 

MS of Kanker of aits moet hebben om cannabis  vergoed te kunnen krijgen.

 

of te wel......  al met 1 been in het graf moet staan.

 

moet ik ook nog een verklaring van een arts hebben ( wat ik wel goed vindt). maar het moet een specialist zijn o.a. een neuroloog, oncoloog. die heb ik dus niet. daarbij komt ook nog dat jullie dit moeten goedkeuren.( dit wil zeggen ook al heb ik een verwijzing van een betreffende arts dat ik dit nog niet vergoed krijg_)

waarom is dan een verklaring nodig van een Neuroloog, oncoloog????????

 

Mijn huisarts is momenteel mijn behandelaar. En die mag dit dus niet uitschrijven ook al is hij een voorstander voor cannabis voor mij.

 

snap niet waarom ik wel alle medicijnen mag slikken die niet eens werken en die ook nog duur zijn.

cannabis kosten zijn een stuk minder.

 

hoop op antwoord.

 

mvg.

 

 

 

 

 

 

Highlighted

Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Geregelde bezoeker

Ik heb het Ehlers Danlos Syndroom type 3 en loop in verband met pijnklachten bij de pijnpoli van het AMC. De afgelopen maanden heb ik Lyrica en Butrans (van 5 tot 15 mg) geprobeerd tegen de pijn (mijn in de gewrichten en zenuwpijn) en helaas heeft dit niet gewerkt. De arts van de pijnpoli heeft nu medicinale canabis voorgeschreven en weet niet hoe het zit met de verzekering. Kan ik me iets bij voorstellen want iedere verzekering heeft natuurlijk andere regels.

Hoe zit dit bij het Zilveren Kruis? Ik heb een drie sterren aanvullende verzekering.

 

Met dank voor de reacties.

 

Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Community Manager

Hallo Angela,

 

Logisch dat vooraf graag wilt weten hoe dit precies zit. Ik laat je daarom graag de informatie op onze website zien. Hier lees je terug dat er onder bepaalde voorwaarden een vergoeding mogelijk is. Ook wordt hier uitgelegd dat er altijd vooraf een machtiging moet worden aangevraagd. Dit doet de arts voor jou. 

 

De vergoeding heeft niets met je aanvullende verzekering te maken, de vergoeding komt namelijk vanuit de basisverzekering. Houdt hierbij wel rekening met je eigen risico. 

 

Heb je aan de info op de website genoeg? Of kunnen we hier misschien nog een aanvulling geven?

 

 

 

Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Voorbijganger

Hoi Angela,

 

Heb jij het vergoed gekregen? Ik heb dezelfde aandoening als jij en de reguliere medicatie (Butrans, amitriptyline etc) werken bij mij ook niet. Mijn pijnarts heeft nu ook medicinale Cannabis voorgeschreven. 

 

 

Vraag aan Zilverenkruis: Ik heb van de arts een brief meegekregen waarin hij schrijft dat ik de door niet reageren op reguliere medicatie hij mij Medicinale Cannabis voorschrijft. Is dit genoeg of moet ik de machtigingsaanvraag anders doen?

 

Groeten
Marianne

Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Community Manager

Hoi Marianne, 

 

Ik geef alvast antwoord op de vraag die je aan ons stelt. 

Er is inderdaad vooraf toestemming nodig voor deze vergoeding. Een gemotiveerde brief van de behandelende arts is voldoende. 

 

Heeft de arts je de brief gegeven om de toestemming mee aan te vragen? Meestal vraagt de arts de toestemming namelijk zelf aan. Dan hoef je dus niets te doen. Vraag dit voor de zekerheid even na bij je arts. 

 

Ik ben benieuwd of @angelaknuchel je nog wat kan vertellen over haar situatie en of ze de vergoeding uiteindelijk heeft gekregen. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Geregelde bezoeker

@MdhM schreef:

Hoi Angela,

 

Heb jij het vergoed gekregen? Ik heb dezelfde aandoening als jij en de reguliere medicatie (Butrans, amitriptyline etc) werken bij mij ook niet. Mijn pijnarts heeft nu ook medicinale Cannabis voorgeschreven. 

 

 

Vraag aan Zilverenkruis: Ik heb van de arts een brief meegekregen waarin hij schrijft dat ik de door niet reageren op reguliere medicatie hij mij Medicinale Cannabis voorschrijft. Is dit genoeg of moet ik de machtigingsaanvraag anders doen?

 

Groeten
Marianne


Hoi Marianne,

 

Tot het punt van vergoeding aanvragen ben ik niet gekomen. Het was sowieso het geval dat ik de eerste twee recepten zelf zou moeten betalen en daarna zou er door de pijnpoli om een vergoeding gevraagd worden.

 

Na de proefperiode ben ik gestopt met de thee omdat ik 9 van de 10 keer  high werd. Dat was op zich 's avonds geen probleem, maar als ik overdag ook aan de thee zou zitten, dan kwam het erop neer dat ik mijn werk niet meer kon doen.

 

De volgende stap waren cannabis druppels (daar is vorige week een stukje op het nieuws over geweest) en dat deed helemaal niets bij me.

 

Momenteel probeer ik arcoxia uit en hoop dat dit wat gaat doen.

 

Groeten,

Angela

Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Fanatiekeling

Toevallig zie ik " arcoxia" staan. Toen het op de markt werd gebracht , ca 12 jaar geleden?, zijn er veel gevaarlijke bijwerkingen gemeld. Het is toen in een aantal landen van de markt gehaald. Check dit bij je apotheek!

Groet, Feina.
Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

zo ontzettend frustrerend dat alleen bij een paar ziektes de vergoeding geldt,mijn leven is net zozeer beperkt en vol lijf-pijn als dat van een kankerpatient,het is al stekend te zien  dat mensen met dergelijke ziektes álle medewerking krijgen naast veel empathie en aandacht ,terwijl mensen met slapeloosheid (net zo ontwrichtend voor gezondheid) e.d. daar zonder dat alles moeten doen ,en dus ook zonder goede en gezonde medicatie...je mag wel uiterst schadelijke medicijnen nemen ,en vergoed krijgen ,waarbij het middel meestal erger is uiteindelijk dan de kwaal,maar iets dat werkt en geen schade geeft zoals medicinale cannabis ,nee ,eerst wachten tot je kanker of een andere terminal ziekte hebt die erkend wordt,te walgelijk voor woorden. Zo diep teleurgesteld voel ik me soms,en onbegrijpelijk hoe weinig wijsheid aanwezig is in de huidige gezodheidszorg,terwijl je wel elke maand enorm veel premie betaald,maar iets vergoed krijgen waar je ook echt baat bij hebt ..nee....zelf betalen en opzoeken in illegale circuits met alle risico vandien...

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Community Manager

@Karlein En andere alternatieve, niet-chemische middelen Karlein, zou dat ook een optie zijn? @Verwijderde account, heb jij misschien een suggestie? 

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

@Raoul ik heb in de 14 jaar dat ik nu chronisch slapeloos ben alle soorten kruiden en thee e.a. natuurlijke middelen wel uitgeprobeerd ,eerst hielp Valeriaan in hoge doses nog,maar al snel nam dat effect af en  ben ik er zelfs allergisch voor geworden (wat vaker gebeurt als je een geconcentreerd kruid dagelijks lange tijd neemt) ,en verder hielp niks meer ,en werd de hoeveelheid van een temazepam ook steeds hoger voor eenzelfde effect,het énige middel dat nu nog helpt (en niet schadelijk is ,uitwerkt,natuurlijk is , is medicinale cannabis (voor pijn en slapeloosheid de indica variant) ,en m.n. de wietolie daarvan (illegaal) . Mijn enige wens is dat de medicinale wietolie de legale status gaat krijgen én dat het vergoed gaat worden. Het gevaar met legalisatie is wél (in ons huidige klimaat van gezondheidszorg en gebrekkige kennis van kruiden en dus het verkeerde/schadelijke  maken van medicijnen in de reguliere vorm) is dat de pharmacie de werkzame stofjes zou gaan extraheren (de reden waarom reguliere medicijnen altijd bijwerkingen hebben,dat het goed voor de slaap is bv ,maar desastreus voor de maag waardoor je als snel aan een batterij medicijnen zit waar je lijf alsnog niet goed bij vaart) ,dat hebben de chinezen  in hun geneeskunde begrepen ,die extraheren geen stofjes,maar gebruiken in hun geneeskunde altijd de hele plant/bloem/wortel  waardoor er geen bijwerkingen zijn). Ik weet nu al dat de reguliere geneeskunde ,mocht cannabis medicinaal de legale status krijgen, THC en CBD etc.  zou gaan extraheren uit de plant en daar een synthetische cocktail/pil  van maken waardoor het weer net zo schadelijk zou gaan zijn,of bijwerkingen zou genereren,(en ze er geld mee kunnen verdienen ,wat met hele kruiden toch lastig is ) tenzij ze zouden luisteren naar de schat van ervaring en kennis die dappere mensen ondanks de illegale status hebben ontdekt en toepassen. Ik hoop nogmaals op meer wijsheid en empathie in onze gezondheidszorg,vooral voor die nu vergeten groep van slapelozen,chronische pijn patienten etc.

Highlighted

Re: Wat is de vergoeding voor medicinale cannabis?

Geregelde bezoeker

Hoi Feina,

 

Als pijnstiller werkte Arcoxia wel, maar de bijwerkingen werden steeds erger en het leek na een paar weken erop alsof ik opeens astma had gekregen. Ik kon geen 100 meter lopen zonder naar adem te happen, ik kreeg hoestbuien, ik werd benauwd en piepte constant. Dus over naar de Celecobix met precies dezelfde bijwerkingen en daar dus ook mee gestopt. Nu weer aan het wachten op een nieuwe afspraak met de pijnpoli.

 

Groeten,

Angela

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Community Manager

@Karlein Ik heb even rondgekeken op internet en volgens mij kan canabisolie wel legaal verkregen worden via de apotheek, op voorschrift van je arts. 

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

@Raoul dankje ,ik ben ermee bekend ,maar stel dat mijn huisarts het mij zou vooschrijven,dan is het voor mij gewoon niet te betalen (als je niet daar woont is het voor 10 ml 50 euro)  zolang het niet vergoed wordt door Zilveren Kruis. Ook zal een arts het waarschijnlijk mij niet voorschrijven omdat ik geen van de standaard ziektes heb waar nu een recept voor wordt gegeven. Ik zou de Bedica nodig hebben (hoge THC ,laag CBD en van de Indica variant) en afhakelijk van de sterkte heb ik dan zeker 6 druppels per dag nodig ,in 10 ml zitten 200 druppels ,dus ik doe er dan een maand mee, elke maand 50 euro, is dus niet op te brengen zoalng het niet vergoed wordt .Ik ben ook niet zo blij met de keuze van geraffineerde arachideolie waar het inzit,mijn keuze zou zijn biologische olijfolie. Maar de prijs zolang het niet vergoed wordt is het grootste bezwaar,en dus is het wachten tot ze de prijs omlaag brengen of dat het vergoed gaat worden. Ik was al bang dat als de pharmacie er een product van zou gaan maken met patent ,dat de prijs veel te hoog zou worden, het is een plant die voor grote bedrijven makkelijk en voordelig te kweken is ,en dan zo'n hoge prijs voor 10 ml olie waar hooguit 15 gram van de plant aan te pas komt....

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

ik kan nog geen mensen vinden online (in forumgroepen mbt medicinale cannabis ) die positief zijn mbt wat de firma Berdrocan maakt ,er zijn nog veel vraagtekens https://www.youtube.com/watch?v=2AaxG8HA-H4 ,maar wat sowieso opvalt zijn de schandalig hoge prijzen die niet in verhouding staan tot de niet zo goeie kwaliteit.  De producten van bedrocan worden bewerkt met gammastralen lees ik ergens en dat is kankerverwekkend,kortom ,ik het er nog weinig vertrouwen in vanwege de werkwijze en behandeling van de cannabis (het zal daardoor misschien voldoen aan exportregels of andere regels ,maar komt de kwaliteit niet ten goede .Nu heeft Bedrocan het monopolie op alle medicinale wietproducten ,afwachten of er iets verandert,bijkomt dat beter kwaliteit heeft en schappelijke prijzen.

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Community Manager

@Karlein Erg veel meer dan dat het verkrijgbaar is weet ik helaas ook niet. Misschien dat je bij de firma of overheid na kan gaan wat de kwaliteit van de producten is en waarom het zoveel moet kosten. Zou een slaap-waakcentrum je misschien verder kunnen helpen?

Highlighted

Re: vergoeding medicinale cannabis

Gast

er is al door anderen vragen gesteld ,ook aan Bedrocan zelf ,maar helaas weinig openheid (was ook te verwachten gezien het monopolie en patent/verdiensten erop) ,dus her en der worden ze door mensen getest. Pas als medicijnen niet meer verbonden zijn aan geld verdienen zal er echte openheid en eerlijkheid zijn . Een slaap-waakcentrum is niets voor mij ,door de jarenlange slapeloosheid is er zoveel druk op gekomen dat ik niet elders slaap,niet met een badmuts op met allemaal plakkers naar een kastje die van alles registereren,dan slaap ik sowieso geen seconde,dus dat heeft weinig zin vond ook mijn huisartse. Ik heb gewoon een middel nodig om de druk weg te halen en weer wat te kunnen functioneren,een middel dat werkt zonder  te verslaven en zonder meer schade aan mn lijf en functioneren (zoals reguliere slaapmedicatie) ,en zonder het te verergeren (mijn huisartse vertelde zelf dat bij langer gebruik de slapeloosheid bij stoppen zou zijn verergert) ,en dat heb ik ook gevonden; medicinale cannabis ,maar helaas in een illegaal klimaat met alle onzekerheid vandien.